Pierre Celis Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Długo czekałem na ten moment, kiedy będę mógł napisać, że na ziemię nowotarską wkroczyło piwowarstwo z prawdziwego zdarzenia. Co prawda od ponad dwóch lat funkcjonuje w tych okolicach browar w Szaflarach, jednak jego dotychczasowe osiągnięcia w pełni nie mogą zadowolić polskiego piwosza, ściągającego tak tłumnie na te piękne ziemie. Na całe szczęcie, w końcu po długim oczekiwaniu przyszła godna odpowiedź na zapotrzebowanie coraz to bardziej wymagającego rynku. Tą odpowiedzią jest browar rzemieślniczy, browar Podgórz z miejscowości Bielanka. Cudownie położona wieś, otoczona zewsząd lasami i wzgórzami, urzeka swoim niespotykanym pięknem. Prawdę mówiąc, tak pięknie umiejscowionego browaru w Polsce jeszcze nie widziałem. Ale do rzeczy. Browar zainaugurował swoją działalność z początkiem maja tego roku, na wrocławskim festiwalu piwa. Jednak zamysł jak i sam projekt browar powstał dużo wcześniej , bo w końcówce 2012 roku. Budowa budynku od podstaw, w którym to funkcjonuje browar oraz uzyskanie wszystkich stosowanych pozwoleń na rozpoczęcie produkcji, trwało prawie półtora roku. Mimo, że okres ten, w moim odczuciu wlókł się niemiłosiernie i okupiony był zniecierpliwieniem i podenerwowaniem, finalny efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Na chwilę obecną browar uszczęśliwił nas czterema gatunkami piw: american pale ale (Space Sheep -11,5blg), american amber ale (Luzy rajtuzy – 12,5blg), black ale ( Galaktyka Piwnix – 14,5blg) oraz zwycięskim na festiwalu w Żywcu stoutem (Uśmiech Anieli – 13,0blg). Wszystkie te piwa pochodzą z pod ręki Łukasza Jajecznicy, który jest jednocześnie i piwowarem jak i właścicielem browaru. Aktualnie browar ma do swojej dyspozycji naczynia warzelniane o wybiciu 15 hektolitrów, jeden zbiornik fermentacyjny o pojemności 30 hektolitrów oraz trzy zbiorniki leżakowe o pojemności 25 hektolitrów każdy. Mimo, że nie są liczby porażające, browar ma możliwość dalszej rozbudowy. Po zdobyciu zaszczytnej nagrody „rzemieślnicze piwo roku 2014” dla piwa „Uśmiech Anieli’ na festiwalu w Żywcu, po cichu liczę, że na browar spadnie grad zamówień, co spowoduje dalszy rozwój browaru a jednocześnie lepszą dostępność piw z Bielanki w całej Polsce. Wszak lud zasługuje na dobre piwo spod samiuśkich Tater! Trzymam kciuki za dalszy rozwój browaru Podgórz! Powodzenia panowie! Kadź zacierna . Od lewej: zbiornik ciepłej wody i kadź filtracyjna . Zbiornik fermentacyjny . Pionowy zbiornik leżakowy. . Poziome zbiorniki leżakowe Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się