tdzip Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Witam, niedawno nabyłem refraktometr polecany gdzieś na forum oczywiście Made in China, podczas pierwszego użycia wszystko wydawało mi się dobrze, jednak ostatnio FAH odfermentował mi wg refraktometru do 7 brix, to wydało mi się dziwne. Odczekałem jeszcze 3 dni kolejny pomiar i dalej 7 brix, przy przelewaniu na cichą zrobiłem pomiar aerometrem tam wyszło 4 blg, w takiej sytuacji sprawdziłem aerometr nalałem wody o temp. 20st. i jest 0, czyżby to był kiepski zakup? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 A poczyniłes korektę na fermentujaca brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 a jaka to jest korekta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 http://www.piwo.org/topic/8587-korekcja-pomiarow-refraktometrem/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 A najlepiej pobrac sobie toolkit tam jest arkusz do korekty http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 dziękuję ślicznie już rozkminiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Świat się zmienia.Kiedyś często pytano o bulkanie, teraz na topie są refraktrometry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Kazdy sprzet pomiarowy klamie. Do tego dochodza korekty itd. Dlatego juz nie robie pomiarow, bo mi mowia tylko w miare "duzo" lub w miare "malo" a to wiem bez pomiarow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi