ktoZjarany Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Witam. Ostatnio wpadł mi w ręce zautomatyzowany plik psd do robienia mockupów butelek z etykietami. Jako, że licencja mi nie pozwala na rozpowszechnianie tego pliku postanowiłem poświęcić trochę czasu chętnym i wstawiać gotowe mockupy. A co to są te mockupy i jak to działa? Są to najprościej rzecz biorąc makiety przedstawiające jak może wyglądać końcowy produkt - w tym wypadku butelka z etykietą. Działać to by miało mniej więcej tak, że wy wstawialibyście odpowiednio przygotowaną grafikę, ja paroma kliknięciami wrzucałbym do pliku psd i wstawiał tutaj gotowy mockup. A więc tak: Top Label (na szyjce): 650x450px Main Label: 778x1102px Oczywiście chcąc mieć np. niższą etykietę wysyłamy niższy plik - reszta będzie przezroczysta. Kolor kapsli - dowolny. A teraz parę przykładów: Jeżeli macie jakieś pytania - pisać śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol23 Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Licencja nie pozwala na rozpowszechnianie a pozwala na robienie dla kogos? Szczerze watpie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Tak. "You are licensed to use the mock-up to create any products for yourself or for clients (you can use the times you want)." Edytowane 1 Lipca 2014 przez ktoZjarany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) przecież takie wstawienie na butelkę nie wymaga wiele ruchów - delikatny transform i tyle - widzę, że nie pokusili się nawet o dopasowanie światła na etykiecie zgodnie z tym które oświetla butelkę te w tle są dodatkowo lekko i mocniej zblurowane Edytowane 1 Lipca 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 moc-kupy powiadasz? Xenocyd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 A tam. Ja wymodelowałem sobie butelki w 3ds, nakładam na nie etykietki i renderuję z użyciem mental raya Jedno ze starszych, niezbyt precyzyjnych: http://2.bp.blogspot.com/-OgwJq-f2I-M/UkVTddnP3jI/AAAAAAAAACQ/10dUhsaDH_w/s1600/zodyn-out.jpg cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 bardzo ładne - tylko do materiału bym sie przyczepił - coś pomiędzy szkłem a plastikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) bardzo ładne - tylko do materiału bym sie przyczepił - coś pomiędzy szkłem a plastikiem Fakt, coś w tym jest - dół szkalny, szyjka szklana, ale środek to czysty PP Edytowane 17 Lipca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 szkło słabiutkie przede wszystkim specular za "szeroki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 już nie macie się do czego przyczepiać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) Jak już zaprzągł do pracy oprogramowania za 20tys, to chyba możemy mu trochę powybrzydzać. Zresztą dostaje konkretne rady więc nie wiem w czym problem. Edytowane 17 Lipca 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Całość już dawno wymieniłem, bo te wszystkie wnioski nasunęły się same - mam zarówno nowe kształty butelek (na tych powstają różne dziwne zagięcia, których na modelu właściwie nie ma) jak i zbudowałem nieco lepszy materiał. Komplikacje wynikały tu z kompromisów - na starej butelce nie ma ścianek od wewnątrz, więc trochę kombinowałem. Co do faktu, że całość lepiej wygląda na dole i na górze butelki - to wynika z konstrukcji sceny. Na górze lepiej, bo w szyjce nie ma czarnego jak noc stouta, więc przebija się przez nią światło - jest nieco jaśniejsza, lekko podeszła cegłą od drugiej strony minimalnie zbliżając ją do brązu (ten materiał był zdecydowanie zbyt ciemny), a spód wygląda lepiej, bo odbija się w nim drewno. Generalnie od strony kamery i boków nie ma nic, a szkło poznajemy po tym, że dobijają się w nim rzeczy i przechodzi przez nie światło - tu te właściwości się straciły dopiero później doszedłem do tego, że scenę trzeba przynajmniej zarysować z każdej strony, żeby materiały mogły wyglądać po ludzku (albo skorzystać z hdri) Zaraz przegrzebię archiwa i pokażę te świeższe, żeby nie było, że krytyki przyjąć nie potrafię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi