Turu Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Jesienią przymierzam się do pierwszych warek wg swoich receptur, proszę wiec o ocenę i porady. Przy Pale Ale zastanawiam się jeszcze nad dodaniem innych chmieli na aromat, aczkolwiek aromat Citry bardzo mi odpowiada, tak więc zostanę chyba tylko przy niej. Swoją drogą, warto chmielić na aromat podczas gotowania, czy może lepiej wrzucić całość na cichą? Receptury na 20l piwa. American Pale Ale 12,5 blg Słód Pale Ale – 4kg Carahell (Weyermann)– 0,3 kg Zacieranie: 64-65C – 60 min 78C – 5 min. Chmielenie: Chinook 20g – 60min Chinook 10 g – 30 min Citra 10 g – 5 min Citra 10g – 1 min Chmielenie na zimno: Citra 40g – 5dni, 40g – 3 dni American Oatmeal Stout 16 blg Pale Ale – 4 kg Caraaroma (Weyermann) – 0,6 kg Płatki owsiane - 0,6kg Carafa I (Weyermann) – 0,3 kg Palony jęczmień – 0,3kg Zacieranie: 66 C – 60 min. 78C – 5min. Chmielenie: Simcoe 25g – 60 min Simcoe 10g – 30 min Simoce 10 g – 1 min Chmielenie na zimno: Simcoe 55g - 3 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 A słyszałeś o chmieleniu whirpoolowym? Podobno daje najlepsze efekty na smak podczas gotowania. Pierwsza receptura- Dajesz 20 g Citry na aromat i 80 g na dry hopping? Może ten stosunek zmniejszyć. Przy ukierunkowaniu na tworzenie maltozy, to piwo nie będzie wodniste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) O chmieleniu whirpoolowym oczywiście słyszałem, aczkolwiek nigdy go nie stosowałem. Może przy tej warce spróbuję. Chmielenie na zimno dawało u mnie dużo lepszy efekt, stąd też takie proporcje. Co do wodnistości, to może faktycznie lepiej zacierać w wyższej temperaturze. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Musisz spróbować i ocenić czy ci pasuje . Jeżeli zacierane będzie sterowane temperaturowo, to proponowałbym 40 min. maltozowej, 30 min. dekstrynującej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Zatarł bym w temp. 68C. Na lenia. A co. Potem zrobisz mash out i gotowe. Jeśli chcesz uwydatnić aromaty chmielowe możesz zastosować chmielenie whirpool, jak już wcześniej wspomniał MichalW. Nie wiem czy 80 g chmielu na cichą to nie za dużo przy takim blg. Nie będzie kontry słodowej dla goryczki. Celował bym w 50 g. To co zostanie możesz własnie wykorzystać na chmielenie whirpoolowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Przecież to whirlpool dodaje goryczki, a zwykłe sypnięcie na cichą nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 a zwykłe sypnięcie na cichą nie... Nie do końca. Po ostatnich warkach dochodzę do wniosku, że chmielenie na zimno podnosi poziom odczuwalności goryczki. Nie jest do goryczka pochodząca od alfa-kwasów, bo nie zachodzi izomeryzacja w tak niskiej temperaturze, ale jednak coś tam się dzieje. Co, tego nie wiem. Niech mądrzejsi się wypowiedzą. Chyba, że popełniam błąd z doborem goryczki podczas warzenia. I dlatego co niektóre wychodzą piwa przechmielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Przecież to whirlpool dodaje goryczki Możesz napisać jakie to są rzędy wartości? Rzecz jasna przy whirpoolu powstają izo-alfa-kwasy, jednak przy zmniejszonym odparowaniu olejków eterycznych mogą zostać przykryte przez aromaty chmielowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Dzięki za rady. Przy APA będę zacierał na lenia, temp. 67-68C. Może jakieś uwagi co do drugiej receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Co do wodnistości, to może faktycznie lepiej zacierać w wyższej temperaturze. Wodniste to będzie jak dolejesz do niego wody, a od takiego zacierania jak planowałeś będzie po prostu wytrawne - i jak na mój gust - bardzo dobrze! Na zimno dałbym oczywiście mniej chmielu, bo zwyczajnie szkoda by mi było 80 g citry wrzucić do wiadra na cichą. Jeżeli wrzucając 40 g na zimno otrzymujesz jakiś tam aromat, to nie oznacza, że gdy wrzucisz 80 g otrzymasz aromat 2 x większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się