elopl Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Jednym z czynników mojej słabej wydajności wydaje się być za wysokie pH. Z czystej ciekawości jak mi poszło ostatnim razem, czy mierząc pH na cichej jest jeszcze szansa na określenie jakie było pH zacieru? Czy teraz ma to jeszcze sens czy darować sobie i sprawdzić w zacierze następnego bo teraz będzie niemiarodajne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 pH młodego piwa na cichej, naturalnie będzie niższy niż zacieru, z jednego prostego powodu, a mianowicie obecności CO2. Gaz ten rozpuściwszy się w płynie wytwarza słaby kwas węglowy. Ogólnie daruj sobie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 pH zacieru powinno ustalać się na 5,2 do 5,6. Jakie było jeśli nic nie dodałeś nie wiadamo, mogło być i powyżej 6. pH młodego piwa tak 3,7-4,7. poniżej 3,7 to jakiś kwas, może infekcja. Powyżej 4,7 słodkie, mdłe. Także rozbieżności duże, nic nie sprawdzisz bez pomiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 gdzieś chyba na wiki były takie wykresy ale z tego co pamiętam to 5.2 to chyba już za mało po to nie ma już co mierzyć , następnym razem musisz sprawdzić pH tak po 10-15min zacierania i jak coś dać np. kwasu mlekowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się