Jump to content

Alderaan Brewery


Recommended Posts

Profilowe

Domowy Browar Alderaan Brewery, powstał w wyniku postanowienia noworocznego :) Jak pewnie nie trudno się domyślić oprócz Piwa, jestem fanem Gwiezdnych Wojen.

Do tematu warzenia piwa podchodzę dość kompleksowo, oprócz samego warzenia, przykładam też dużą wagę do części wizualnej.

Na razie jestem laikiem, dużo czytam, dużo się uczę i wyciągam wnioski z własnych błędów. Zakładam temat, żeby przechowywać dane w przystępnej formie i żeby dzielić pasję z resztą Wszystkowiedźminów zapaleńców ;)

Warki:

2014

2015

2016

2017

2018

 

2019

2020

 

 

Sukcesy i sukcesiki (2014-2015):

 

Sukcesy i sukcesiki (2015-2016):

Sukcesy i sukcesiki (2016-2017):

  • Warszawski KPD - 2. Miejsce w kategorii FES - Warka #92.
  • Szczecin XI KPD - 1. Miejsce w kategorii Oatmeal Stout - Warka #113, finał w kategorii Owocowe Kwaśne - Warka #115
  • XV KPD w Cieszynie - 2. Miejsce w kategorii Polska Pszenic - Warka #128 (z Iungą na zimno). 4. Miejsce w kategoriach: Brett Saison (#122) i Gose (#127)

 

Sukcesy i sukcesiki (2017-2018):

  • V Warmiński KPD - 2. Miejsce w kategorii Owocowe Pszeniczne - Warka #132
  • III Flisacki KPD - 2. Miejsce w kategorii Porter Bałtycki z dodatkami - Warka #112
  • WKPD 2017 - 2. Miejsce w kategorii Belgian Blond - Warka #137
  • Viking BrewMaster Challenge - 1. Miejsce :)
  • IX Pomorski KPD - 1. Miejsce w kategorii British Brown Ale - Warka #145
  • Szczeciński KPD - 2. MIejsce w kategorii DunkelWeizen - Warka#165
  • Szczeciński KPD - 3. Miejsce w kategorii Lambic z Dodatami - Warka #130
  • Zielonogórski KPD - 3. Miejsce w kategorii Milkshake IPA - Warka #166
  • Jurajski KPD - 1. Miejsce w kategorii klon Rodenbach Alexander - Warka #135
  • Jurajski KPD - 1. Miejsce w kategorii Oud Bruin - Warka #134
  • Jurajski KPD - 2. Miejsce w kategorii Guezue - Blend zlewek z Warki #128 i Warki #131 zadanej mieszanką Lambicową niewiadomego pochodzenia ;)
  • Jurajski KPD - 3. Miejsce w kategorii Amerykańskie mieszanej fermentacji - Zlewka Warki #131 bez dodatku owoców
  • III Bydgoski KPD - 1. Miejsce w kategorii Coffee Brown Ale - Warka #176
  • IV Podlaski KPD - 1. Miejsce w kategorii Brett Imperial Stout - Warka #150
  • Puchar PSPD 2017/2018 - 1. Miejsce w końcowej klasyfikacji.

 

Sukcesy i sukcesiki (2018-2019):

  • Kuźnia Piwowarów 2019 - Wygrana w kategorii DDH IPA - Warka #204
  • Biela Vrena - 2 złote medale (Brett IPA i coś jeszcze) i 1 srebrny (Wędzony RIS)
  • II Festiwal Piwowarów Domowych - Najlepsze piwo festiwalu - Warka #218

 

Drożdże:

 

Zapraszam na fanpage na facebook'u, gdzie codziennie będę się coś starał wrzucać, trochę z przymrużeniem oka: https://www.facebook...alderaanbrewery

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

#1 Dark Vader - Brewkit Gozdawa Dark Ale

 

Data: 2014-01

Surowce: Brewkit Gozdawa Dark Ale + 1,7L Jasnego Ekstraktu Słodowego

Fermentacja: 8 dni, temperatura 23-24°C

OG: 11°Blg

FG: 3,5°Blg

Objętość: 24l

Refermentaja: 160g glukozy

 

Uwagi: Pierwsze piwo wyszło średnio, choć jak to pierwsze piłem ze smakiem. Było zdecydowanie za bardzo rozwodnione i pozostawiało bardzo nieprzyjemny posmak drożdży, który wynikał z kiepskiego przelewania piwa do rozlewu.

 

#1 Dark Vader

 

 

#2 Master Pale Ale - Brewkit Gozdawa Pale Ale

 

Surowce: Brewkit Gozdawa Pale Ale + 1,7L Jasnego Ekstraktu Słodowego

Fermentacja: 7 dni, temperatura 23-24°C

OG: 11°Blg

FG: 3°Blg

Objętość: 22,5l

Refermentaja: 160g glukozy

 

Uwagi: Druga puszka podobnie jak pierwsza zajeżdżała mocno drożdżami, smakowała zupełnie niczym, być może wkradła się jakaś mini infekcja, bo było lekko kwaśnawe. Piwo wychodziło z butelki po otworzeniu.

 

#2 Master 2

#2 Master

 

 

#3 Imperial Stout Trooper - Brewkit Mutons

 

Surowce: Brewkit Mutons Stout + 1,7L Jasnego Ekstraktu Słodowego

Fermentacja: 9 dni, temperatura 20-21°C + 3 dni cicha w temperaturze 20° C.

OG: 12°Blg

FG: 2°Blg

Objętość: 20L

Refermentaja: 140g glukozy

 

Uwagi: Piwo szczególnie zasmakowało mojej partnerce. Smakowało rzeczywiście dużo lepiej niż dwa wcześniejsze brewkity. Było czuć paloność, trochę czekolady. Miało bardzo ładną pianę, długo utrzymującą się. Dość mocno poniewierało, w sumie nie wiedzieć czemu :) Nie popełniłem błędu z poprzednich dwóch brewkitów, gdzie zdecydowanie za bardzo rozwodniłem brzeczkę.

 

#3 Stout Trooper

#3 Stout Trooper 2

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#4 Carbonite Pale Ale - Pale Ale 12°Blg

 

Zestaw z Twój Browar.pl

 

Data: 2014-03

Surowce:

  • Pale Ale - 3,2kg
  • Monachijski - 0,6kg
  • Caramel Light - 0,2kg
  • Phoenix, granulat - 30g
  • Progress, granulat - 40g
  • Safale S-04

Zacieranie:

  • Ilość wody: 12l
  • 68°C - przez 90 minut
  • 78°C - 10 minut - mashout

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 22-23l

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Phoenix - 30g
  • 10' -Progress - 40g

Burzliwa: 7 dni, temperatura 21-22°C

Cicha: 7 dni, temperatura 21-22°C

OG: 12°Blg

FG: 3°Blg

Objętość: 18L

Refermentacja: 120g cukru

 

Uwagi:

Piwo ma bardzo ładną piane, niestety jest dość mocno zmętnione. Trochę przy długa ściągająca goryczka. W smaku głównie słodowość. Aromat bardzo słaby w sumie ciężko mi określić czym pachnie.

 

#4 Carbonite 2

#4 Carbonite

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

etykiety zacne :)

 

Dzięki za miłe słowo :) Postaram się dzisiaj opisać wszystkie dotychczasowe warki razem z etykietami :) Te ostatnie podobają mi się dużo bardziej, także zapraszam późym wieczorem do obejrzenia :)

Link to comment
Share on other sites

#5 Mandalorian Dunkelweizen - DunkelWeizen 13°Blg

 

Zestaw z Browamatora

 

Data: 2014-04

 

Surowce:

  • Pszeniczny Jasny - 1,9kg
  • Pilzeński - 1,3kg
  • Monachijski Typ II - 0,6kg
  • Carawheat - 0,2kg
  • Pszeniczny Czekoladowy - 0,05kg
  • Phoenix, granulat - 30g
  • Chmiel Hellertau Tradition - granulat 30g
  • Safbrew WB-06

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 47°
  • 45°C - 10 minut ferulikowa
  • 53°C - 15 minut białkowa
  • 63°C - 30 minut maltozowa
  • 72°C - 20 minut dekstrynująca
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

wysładzanie ciągłe do uzyskania 22-23l

 

Gotowanie 80 minut:

70' - Hellertau Tradition - 10g

30' - Hellertau Tradition - 10g

5' - Hellertau Tradition - 10g

 

Burzliwa: 10 dni, temperatura 23-24°C

Cicha: 2 dni, temperatura 23-24°C

OG: 13°Blg

FG: 3,5°Blg

Objętość: 18L

Refermentacja: 280g cukru

 

Uwagi:

Nie wiele brakowało, a porobiłyby się granaty. Piwo wystrzela prawie jak szampan. W smaku bardzo dobre, lekka nuta czekolady i karmelu + lekki banan, dość słodkie. Bardzo obfita piana, bardzo jasny kolor jak na dunkela.

 

 

#5 Mandalorian Dunkel 2

#5 Mandalorian Dunkel

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#6 Mandalorian HefeWeizen - HefeWeizen 13°Blg

Zestaw z Browamatora

Data: 2014-04

Surowce:

  • Pszeniczny Jasny - 2,5kg
  • Pilzeński - 1,6kg
  • Carahell - 0,2kg
  • Spalt Select - granulat 50g
  • Safbrew WB-06

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 47°
  • 45°C - 10 minut ferulikowa
  • 53°C - 15 minut białkowa
  • 63°C - 30 minut maltozowa
  • 72°C - 20 minut dekstrynująca
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 22-23l

Gotowanie 80 minut:

  • 70' - Spalt Select - 20g
  • 30' - Spalt Select - 20g
  • 5' - Spalt Select - 10g

Burzliwa: 10 dni, temperatura 23-24°C
Cicha: 2 dni, temperatura 23-24°C
OG: 13°Blg
FG: 3,5°Blg
Objętość: 18L
Refermentacja: 220g cukru


#6 Mandalorian Hefe

#6 Mandalorian Hefe 2

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#7 Rancor Rage - AIPA 16°Blg

Gdy ciszę przełamie nagły ryk, od którego zatrzęsą się ściany, bądź pewien, że nie przesłyszałeś się. Tak wybrzmiewa gniew Rancora złaknionego mocnych wrażeń. Jego pragnienie może zaspokoić jedynie potężna dawka chmielu.

 

Zestaw z TwójBrowar.pl

 

Data: 2014-06

 

Surowce:

  • Pale Ale - 4,8
  • Crystal 150 - 0,4kg
  • Aroma - 0,2kg
  • Chmiel Bravo - granulat 35g
  • Chmiel Citra - 65g
  • Chmiel Cascade - 60g
  • Safale Us-05

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 71°
  • 67°C - 90 minut
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 22-23l

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Bravo - 35g
  • 15' - Cascade - 20g
  • 10' - Citra - 25g
  • 5' - Cascade - 20g
  • 10' - Citra - 25g

Burzliwa: 8 dni, temperatura 21-22°C

Cicha: 7 dni, temperatura 21-22°C - 15G Citry i Cascade

OG: 16°Blg

FG: 3,5°Blg

Objętość: 19L

Refermentacja: 120g cukru

 

Uwagi:

Do tej pory najlepsze piwo jakie uwarzyłem. Bardzo ładna, długo utrzymująca się piana. Ładny bursztynowy kolor, dość klarowne jak na AIPE. W smaku czuć delikatną słodowść, trochę za mocno skontrowana goryczką, ale mi w sumie to odpowiada. Aromat głównie zytrusow z delikatnymi nutami trawiastymi.

 

 

 

#7Rancor 2

#7Rancor

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#8 T-Fighter Gasoline - Black AIPA 16°Blg
Matka nie popuszcza i wciąż każe szukać Rebeliantów. A przecież w letni skwar czarny kombinezon pilota szczególnie daje się we znaki. Żołnierzu, wojna nie zając, zatankuj do pełna nim ruszysz na podbój galaktyki!

Zestaw z TwójBrowar.pl

Data: 2014-06

Surowce:

  • Pale Ale - 4,6 kg
  • Crystal 400 - 0,4kg
  • Chocolate - 0,3kg
  • Black - 0,2kg
  • Chmiel Bravo - granulat 25g
  • Chmiel Dr Rudi - granulat 25g
  • Chmiel Cascade - 80g
  • Safale Us-05

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 71°
  • 67°C - 90 minut
  • 67°C - ciemne słody na 15 minut
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 22-23l

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Bravo - 35g
  • 20' - Dr Rudi - 25g
  • 15' - Cascade - 15g
  • 5' - Cascade - 15g
  • 1' - Cascade - 20g

Burzliwa: 8 dni, temperatura 21-22°C
Cicha: 7 dni, temperatura 21-22°C - 30g Cascade
OG: 16°Blg
FG: 2,5°Blg
Objętość: 20L
Refermentacja: 140g cukru


#8 Gasoline

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#9 Wookie Roars - HefeWeizen 13°Blg

Każdy w galaktyce powie ci to samo: szanujący się szmugler wiedziałby, co zrobić z zawartością tej butelki. Przestań się obijać niczym blaster u nogi! Przeczesz palcami grzywę, popraw pas i ROARnij za zdrowie Chewbacci!

 

 

Własna receptura

 

Data: 2014-07

 

Surowce:

  • Pszeniczny - 3kg
  • Pilzeński - 2kg
  • Carahell - 0,2kg
  • Lubelski - granulat 50g
  • Safbrew WB-06

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 47°
  • 45°C - 10 minut ferulikowa
  • 53°C - 15 minut białkowa
  • 63°C - 30 minut maltozowa
  • 72°C - 20 minut dekstrynująca
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 26l

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Lubelski - 20g
  • 20' - Lubelski - 20g
  • 5' - Lubelskit - 10g

 

Burzliwa: 10 dni, temperatura 25°C

OG: 13°Blg

FG: 2°Blg

Objętość: 13L

Refermentacja: 180g cukru

 

Uwagi:

-

 

#9 Wookie

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#11 RYErytas z Alderaan- Żytnie Pale Ale 14°Blg

---

 

Własna receptura

 

Data: 2014-08-03

 

Surowce:

  • Żytni - 2,5 kg
  • Monachijski Typ II - 1,5kg
  • Pale Ale - 1kg
  • Żytni Karmelowy - 0,2kg
  • Żytni Carapils - 0,2kg
  • Chmiel Tomahawk - granulat 15g
  • Chmiel Amarillo - granulat 30g
  • Chmiel Cascade - 30g
  • Chmiel Citra - 30g
  • Chmiel Mosaic - 30g
  • Safale S-04

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 71°
  • 66-67°C - 80 minut
  • 76°C - mashout

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 23-24l

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Tomahawk - 15g
  • 15' Amarillo - granulat 10g
  • 15' Cascade - 10g
  • 15' Citra - 10g
  • 15' Mosaic - 10g
  • 0' Amarillo - granulat 10g
  • 0' Cascade - 10g
  • 0' Citra - 10g
  • 0' Mosaic - 10g

Burzliwa: 10 dni, temperatura 17-21°C

Cicha: 9 dni, temperatura 22-17°C - w sumie 50g chmieli - Amarillo, Cascade, Citra i Mosaic. | Ostatnie 3 dni w 15°C

OG: 14°Blg

FG: 4,5°Blg

Objętość: 19L

Refermentacja: 102g cukru

 

Uwagi:

  • Czas pray 5 godzin + pół godziny sprzątanie.
  • Bez problemowo przebiegła filtracja, zamknąłem się w 40 minutach.
  • Garnek podczas zacierania jakoś kiepsko trzymał temperature, albo termometr miał humory, podgrzewałem ze 3 razy.
  • Przetestowałem wysładzanie z durszlakiem zamiast talerzyka - metoda zdecydowanie na plus.
  • Jako, że bardzo sprawnie wszystko przebiegało, pozwoliłem sobie chłodzić piwo aż 50 minut, z czego w ciągu ostatnich 20 minut zeszło 6 stopni, bardzo ciepła ta zimna woda ;)
  • Wrzenie uzyskałem 11 minut po dolaniu ostatniej porcji wysłodzin.
  • Otrzymałem 19L brzeczki o 15°Blg - dolałem więc prawie półtora litra wody mineralnej z butelki.
  • Piwo poszło do nowo wybudowanej lodówki, gdzie wrzuciłem 4 butelki póltoralitrowe + jedna półlitro + 3 wkłady do lodówek turystycznych, żeby szybko zbić temperaturę do 18 stopni. Zobaczymy jak wyjdzie.
  • 4 butle półtora litrowe, utrzymują w lodówce temperatur 10-12°C. Zdecydowanie wystarcza jedna wymieniana co 12 godzin, aby utrzymać temperaturę w granicach 17-19°C.
  • Na burzliwej femerntacji dość mocno niepokojący kwaśny zapach, który przy przelewaniu na cichą w smaku się nie pojawił, a i w zapachu zanikł.
  • Zabutelkowane 23.08.2014 - Piwo zapowiada się hitowo, lekkie piwo z całkiem solidną goryczką i cytrusową bombą :) Niestety zupełnie nie klarowne, mam nadzieję, że wyklaruje się jeszcze w butelkach. Wyszło 41 butelek, z czego około 6 0,33ml.
  • Po tygodniu otworzona mała butelka, w smaku super pijalne, idealna goryczka i super cytrusy. Wciąż nie klarowne, co odrobinę przeszkadza :( Do tego wygląda nieestetycznie.

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#12 Imperator - Double AIPA 19,5°Blg

Podwójne życie doprowadziło do niebezpiecznego skumulowania poziomu mocy. O jej sile przekonasz się, gdy spróbujesz Imperatora. Zaufaj swoim zmysłom i przejdź na ciemną stronę mocy.

 

Ztuningowany zestaw z Twójbrowar.pl

 

Data: 2014-08-10

 

Surowce:

  • Pale Ale - 5,5 kg
  • Monachijski Typ II - 1kg
  • Monachijski Typ I - 1,5kg
  • Aroma - 0,2kg
  • Carapils - 0,2kg
  • Crystal 300 - 0,3kg
  • Chmiel Summit - granulat 30g
  • Chmiel Amarillo - granulat 90g
  • Chmiel Cascade - 30g
  • Chmiel Citra - 50g
  • US-05

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 76°
  • 66-67°C - 80 minut
  • 76°C - 5 minut

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 23-24l

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Summit - 30g
  • 40' - Cascade - 20g
  • 30' - Amarillo - 20g
  • 15' - Cascade 10g, Amarillo 10g, Citra 10g
  • 10' - Amarillo 10g, Citra 10g
  • 0' - Amarillo - 30g, Citra 10g

Burzliwa: 13 dni, temperatura 18-21°C, ostatnie 3 dni w temperaturz 15°C.

Cicha: 6 dni, temperatura 15-17°C - po 20g Amarillo, Citra.

OG: 19,5°Blg

FG: 5,5°Blg

Objętość: 24L

Refermentacja: 106g cukru

 

Uwagi:

  • Czas pray 5,5 godziny + pół godziny sprzątanie.
  • Bez problemowo przebiegła filtracja, zamknąłem się w 50 minutach.
  • Wysładzanie ciągłe około 13L, do uzyskania 25 litrów.
  • Chłodzone 50 minut do 27 stopni i w takiej temperaturze zadane drożdże.
  • Otrzymałem 20,5L brzeczki o 24°Blg - dodałem ponad 5 litrów wody mineralnej z lodówki, wyszło w sumie 26 litrów brzeczki o ekstrakcie 19,5°Blg.
  • Fermentor przeniesiony do styropianowej lodówki 10°C. Przez noc temperatura brzeczki spadła do około 16°C.
  • Fermentacja a dobre ruszyła dopiero po około 48 godzinach, wcześniej bardzo niemrawo bulkało.
  • Przy przelewaniu na cichą piwo bardzo klarowne, pierwszy raz widzę tak klarowne na tym etapie. Odfermentowało dość głęboko do 5,5°Blg.
  • Po cichej zeszło do 5°Blg.
  • Przy rozlewie do butelek - goryczka słabsza niż bym się spodziewał, aromat też taki odrobinę za słaby. Wyczówalny alkohol, ale mam nadzieje, żę po paru tygodniach wszystko to się ułoży i będzie cacy :)
  • Po dwóch tygodniach wciąż mocno alkoholowy, choć jest lepiej niż przy rozlewie, więc podejrzewam, że będzie lepiej. Niestety aromat nie powala, czego troszkę się spodziewałem i lepiej już raczej nie będzie.

Degustacja:

  • Bardzo ładny aromat amerykańskich chmieli, bardziej cytrusowy, wyczuwalny też w smaku. Goryczka za mocna, pod koniec ściągająca. Za mało słodowe, pomimo wysokiej zawartości alkoholu jest on zbyt wyczuwalny.

#12 Imperator

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#13 Royal Guard Coffee Milk Stout ~ 14°Blg

 

Data: 2014-08-31

 

Surowce:

  • Pale Ale - 5 kg
  • Czekoladowy Strzegom - 0,5kg
  • Karmelowy 600 Strzegom - 0,5kg
  • Palony Jęczmień - 0,25kg
  • Chmiel Fuggles - granulat 70g
  • 500g Laktozy
  • 100g Kawy przywiezionej z Brazylii
  • US-05

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 72°
  • 66-68°C - 75 minut
  • 76°C - 15 minut

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 27-28l

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Fuggles - 40g
  • 30' - Fuggles - 10g
  • 15' - 500g Laktozy
  • 1' Espresso z ze 100g Kawy
  • 0' - Fuggles - 20g

Burzliwa: 7 dni, temperatura 20-23°C

Cicha: 7-10 dni, bez chmielenia na zimno.

OG: 14°Blg

FG: 7°Blg

Objętość: 27L

Refermentacja: ?? cukru

 

Uwagi:

  • Czas pracy 5 godzin + pół godziny sprzątanie.
  • Filtracja 45 minut
  • Wysładzanie ciągłe około 15L, do uzyskania 28 litrów.
  • Chłodzone 35 minut do 26 stopni i w takiej temperaturze zadane drożdże.
  • Otrzymałem ~24L brzeczki o ~15,5°Blg - dodałem 2,5 litra wody mineralnej z lodówki, wyszło w sumie 26,5L-27L litrów brzeczki o ekstrakcie ~14°Blg.
  • Gęstwa (drugie pokolenie po Imperatorze) zadana w temperaturze 26C,
  • Fermentor przeniesiony do styropianowej lodówki 13°C. Przez noc temperatura brzeczki spadła do około 23°C.
  • Fermentacja ruszyła po 3 godzinach.
  • Po burzliwej i po cichej odfermentowało do 7°Blg.
  • Zlane do butelek 14.09.2014 - genialny, absolutnie genialny aromat czekolady i dość intensywna kawa, trochę cierpka pod koniec, ale nawet przyjemnie cierpka. Zapowiada się super.

Degustacja:

  • Bardzo mocno wyczuwalna kawa i czekolada, trochę za bardzo kwaśne, goryczka delikatna, prawie w ogóle nie wyczuwalna. Kiepska piana, trzeba dobrze nalać żeby się utworzyła, ale bardzo szybko znika. Generalnie piwo na wielki plus, jedno z lepszych, jeżeli nie najlepsze jakie uwarzyłem do tej pory.

#13 Royal Guard

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#14 Grodziskie ~ 7,7°Blg

 

Data: 2014-09-04

 

Surowce:

  • Grodziski Wędzony - 2 kg
  • Pszeniczny - 1,2 kg
  • Chmiel Iunga - 20g
  • Chmiel Sybilla - 35g
  • S-33

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 67°
  • 65°C - 40 minut
  • 72°C - 35 minut
  • 77°C - 5 minut

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 24l

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Iunga - 15g
  • 30' - Iunga - 5g
  • 30' - Sybilla - 10g
  • 0' - Sybilla - 20g

Burzliwa: 14 dni, temperatura 18-21°C

Cicha: W planie 3 dni klarowania żelatyną w temp poniżej 15°C

OG: 7,7°Blg

FG: ?°Blg

Objętość: 25L

Refermentacja: ?? cukru

 

Uwagi:

  • Czas pracy 5 godzin + pół godziny sprzątanie.
  • Filtracja godzinka, przytkało się na chwilę, ale sytuacja szybko opanowana.
  • Wysładzanie ciągłe około 15L, do uzyskania 24 litrów.
  • Chłodzone 35 minut do 26 stopni i w takiej temperaturze zadane drożdże.
  • Otrzymałem ~20L brzeczki o ~10°Blg - dodałem około 5 litrów wody mineralnej z lodówki, wyszło w sumie 25L litrów brzeczki o ekstrakcie ~7,7°Blg.
  • Gęstwa (drugie pokolenie po Imperatorze) zadana w temperaturze 26C,

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#15 American Wheat - C3PO 13,5°Blg

 

 

Data: 2014-09-14

 

Surowce:

  • Pszeniczny ze Strzegomia - 2,9kg
  • Pilzenski ze Strzegomia - 1,9kg
  • Prażona Pszenica ze Strzegomia - 0,5kg
  • Chmiel Tomahawk - granulat 10g
  • Chmiel Amarillo - granulat 45g
  • Chmiel Citra - granulat 45g
  • US-05 - trzecie pokolenie po Sweet Stout Trooperze

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 72°
  • 67-68°C - 70 minut (Wnikliwie pilnowana)
  • 76°C - 5 minut

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 27l

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Tomahawk - 10g
  • 30' - Amarillo i Citra - po 10g
  • 30' - Amarillo - 20g
  • 6' - Amarillo 5g, Citra 5g
  • 3' - Amarillo 5g, Citra 5g
  • 1' - Amarillo 5g, Citra 5g

Burzliwa: 9 dni, temperatura 18-21°C

Cicha: 7 dni, temperatura 18-21°C - po 20g Amarillo, Citra.

OG: 13,5°Blg

FG: ?

Objętość: 24L

Refermentacja:

 

Uwagi:

  • Czas pray 5 godziny ze sprzątaniem
  • Bez problemowo przebiegła filtracja, zamknąłem się w 40 minutach.
  • Wysładzanie ciągłe około 18L, do uzyskania 27 litrów.
  • Chłodzone 30 minut do 30 stopni.
  • Brzeczka zniesiona do piwnicy na 6 godzin, temperatura zbita do 21 stopni, zadana gęstwa trzeciego pokolenia.
  • Fermentacja rano następnego dnia intensywna, wieczorem jeszcze intensywniejsza.

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#16 Christmas Ale ~ 16,4°Blg, 58 IBU

 

Data: 2014-10-18

 

Surowce:

  • Pilzenski Strzegom - 1,5 kg
  • Monachijski II Weyermann - 1,5kg
  • Wiedeński Strzegom - 1kg
  • Pszeniczny - 1kg
  • Miód Gryczany - 1kg
  • Chmiel Iunga - granulat 40g
  • Chmiel Sybilla - granulat 45g
  • Przyprawy: gałka muszkatałowa, anyż, cynamon, imbir, goździki - po około 1g
  • Skórka z pomarańczy, grejpfruta, cytryny - 60g
  • T-58

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 56°
  • 54°C - 15 minut
  • 66°C - 35 minut
  • 72°C - 35 minut
  • 76°C - 5 minut

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 27-28l

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Iunga - 30g
  • 30' - Sybilla - 10g
  • 10' - 1kg Miodu + przyprawy + skórki.
  • 5' - Iunga 10g, Sybilla 20g
  • 0' - Sybilla 15g

Burzliwa: 10 dni, temperatura 21-24°C, ostatnie dwa dni na balkonie w 4-6 stopiach.

Cicha: 6 dni z 4 laskami cynamonu. Pierwsze dwa dni w 21-24°C, kolejnych 6 w 4-6 stopiach.

OG: 16,4°Blg

FG: 4,5°Blg

Objętość: 22,5L

Refermentacja: 130g cukru

 

Uwagi:

  • Czas pracy 5 godzin + pół godziny sprzątanie.
  • Filtracja 55 minut
  • Wysładzanie ciągłe około 15L, do uzyskania 28 litrów.
  • Chłodzone 35 minut do 22 stopni, potem schłodzone na balkonie do 18 stopni i zadane drożdże.
  • Po 6 dniach fermentacja właściwie zakończona, przez 2 kolejne dni osad bardzo powoli opada, więc fermentor przeniesiony na balkon do 4-6 stopnii.
  • 28.10.2014 - przelane na cichą, z dodatkiem 4 lasek cynamonu - zeszło do 5blg, przy przelewaniu w smaku bardzo mocno wyczówalne skórki cytrusów, ściągająca zalegająca goryczka, nieprzyjemna. Śłabo wyczuwalne przyprawy korzenne, czuć za to miód.
  • Przez całą cichą poziom w rurce fermentacyjnej równy, bez bulkania.
  • 03.11.2014 - rozlane do 44 butelek różnej wielkości (około 21L)
  • Przy zlewaniu do butelek piwo bardzo słodkie, wyczuwalne głównie miód i skórki pomarańczy ale dużo przyjemniejsze niż przy zlewaniu na cichą. W aromacie goździki i cynamon i trochę kanalizy niestety :( Może się ułoży.

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#17 Father (Chilli Stout) ~ 16,5°Blg, 58 IBU

 

Piwo uwarzone z Tatą.

 

Data: 2014-10-25

 

Surowce:

  • Pilzenski Strzegom - 1,6 kg
  • Pale Ale Strzegom - 3kg
  • Karmelowy 600 Strzegom - 0,5kg
  • Czekoladowy 1200 - 0,5kg
  • Palony Jęczmień - 0,2kg
  • Pszeniczny - 0,4kg
  • Płatki Owsiane Błyskawiczne - 0,4kg
  • Chmiel Iunga - granulat 25g
  • Chmiel Marynka - granulat 25g
  • Chmiel Sybilla - granulat 40g
  • Papryczka Pepperoni - 60g (świeża)
  • Laktoza 500g
  • S-04

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 68°
  • 66°C - 40 minut
  • 72°C - 40 minut
  • 76°C - 10 minut

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 27-28l

Gotowanie 70 minut:

  • 70' - Iunga i Marynka - po 15g
  • 40' - Iunga, Sybilla i Marynka - po10g
  • 15' - Sybilla 20g
  • 0' - Sybilla 10g

Burzliwa: 12 dni, temperatur 19°-21°C

Cicha: Dwa fermentory. I - 13L - bez dodatku 9 dni, II - 12L - 20g opiekanych amerykańskich płatków dębowych 14 dni.

OG: 16,5°Blg

FG: 7°Blg

Objętość: 27L

Refermentacja: 65g cukru

 

Uwagi:

  • Czas pracy 5 godzin + pół godziny sprzątanie.
  • Filtracja 55 minut
  • Wysładzanie ciągłe około 15L, do uzyskania 28 litrów.
  • Chłodzone 25 minut do 26 stopni, potem schłodzone na balkonie do 15 stopni i zadane drożdże.
  • Nie obyło się bez wpadek. Przedłużone gotowanie z powodu awarii kranu i braku możliwości podłączenia chłodnicy.
  • Wyszło 22 litrów brzeczki o ekstrakcie 20% O_o. Dolane około 5 litrów wody.
  • Bardzo intensywna fermentacja po 24h od zadania drożdży. Brzeczka wybrała się na spacer, ale nie narobiła na szczęście szkód. Rozszczelniona przykrywka na 24h, potem fermentacja zdecydowanie zwolniła, być może za bardzo.
  • Przelane na cichą 06.11, zeszło tylko do 7°Blg. Bardzo dobry, czekolada, kawa, całkiem solidna goryczka i delikatnie wyczuwalna pikantność od chilli, myślę że po wypiciu całej butelki będzie ją solidnie czuć.
  • Bardzo zbity osad, pobrana gęstwa jest właściwie w formie stałej, bardzo gęstego serka.
  • 15.11 - zabutelkowana wersja bez płatków. 65g cukru.

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#18 Pumpkin Ale ~ 15,5°Blg, 37,2 IBU

 

Data: 2014-11-02

 

Surowce:

  • Monachijski II Strzegom - 3 kg
  • Wiedeński Strzegom - 1kg
  • Pszeniczny Strzegom - 1kg
  • Karmelowy 300 Strzegom - 0,5kg
  • Płatki Owsiane - 0,3kg
  • Palony Jęczmień Strzegom - 0,085kg
  • Chmiel Iunga - granulat 20g
  • Chmiel Marynka - granulat 20g
  • Chmiel Sybilla - granulat 30g
  • Chmiel Lubelski - granulat 30g
  • Przyprawy: gałka muszkatałowa (1g), laska cynamonu, świeży imbir (15g), goździki, 2 ziela angielskie
  • Dynia - około 2,8kg - zagotowana i zapieczona z 300g Cukru Trzcinowego
  • S-04

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 70°
  • 66°C - 40 minut
  • 72°C - 40 minut
  • 76°C - 5 minut

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Marynka - 20g
  • 60' - Iunga - 20g
  • 5' - Lubelski 15g, Sybilla 15g
  • 0' - Lubelski 15g, Sybilla 15g

Burzliwa: 10 dni, temperatura 17°-23°C.

Cicha: 4 dni

OG: 15,5°Blg

FG: 5°Blg

Objętość: 24,5L

Refermentacja: ?? cukru

Wydajność: 84% (może 85%, bo mogłem sypnąć odrobinę mniej cukru)

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 02.11 - 15°C, 03.11 - 15°C, 04.11 - 18°C, 05.11 - 22°C, 06.11 - 21,5°C, 07.11 - 20°C, 08.11 - 20°C, 09.11 - 20°C, 10.11 - 20°C, 11.11 - 18°C, 12.11 - 18°C
  • Cicha: 12.11 - 21°C, 13.11 - 22°C, 14.11 - 22°C, 15.11 - 22°C, 16.11 - 22°C

Uwagi:

  • Czas Pracy 6h 15min
  • Filtracja 2h 30min - utknęła po przefiltrowaniu około 7 litrów, musiałem cofnąć do gara i znacznie rozcieńczyć brzeczkę. Potem poszło w miarę sprawnie.
  • Nowy system wysładzania jest super, trzeba do tego zrobić lepszą deszczownice i zbiornik na gorącą wodę obić karimatą, żeby lepiej trzymał temperaturę.
  • Chłodzenie 30 minut do 28 stopni, do 17 stopni zbite na balkonie.
  • 12.11 - przelane na cichą. Dyni w aromacie i smaku brak :P W zapachu głównie cynamon i goździk, w smaku na pierwszy plan przebija się imbir. Zdecydowanie będzie musiało poleżeć żeby się ułożyć.
  • 16.11 - rozlane do butelek, wyszło 46 butelek półlitrowych czyli równo 23 litry.

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#19 Wookie Roars #2 - Hefe-Weizen ~ 13°Blg, 29 IBU

 

Data: 2014-11-09

 

Surowce:

  • Pszeniczny Strzegom - 2,5 kg
  • Pale Ale Strzegom - 1,8 kg
  • Monachijski II Strzegom - 0,7kg
  • Chmiel Spalt Select - granulat 40g
  • Chmiel Lubelski - granulat 40g
  • Wyeast 3068 - drugie pokolenie, gęstwa 100ml.

Zacieranie:

  • Zasyp wrzucony do wody o temp.. 50°
  • 48°C - przerwa 10 minut, podgrzanie do 53°
  • 53°C - przerwa 14 minut podgrzanie do 64°
  • 64°C - przerwa 30 minut podgrzanie do 73°
  • 73°C - przerwa 30 minut podgrzanie do 78°

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 27l

Gotowanie 70 minut:

  • 70' - Lubelski i Spalt Select po 20g
  • 40' - Lubelski i Spalt Select po 20g

Burzliwa: 14 dni

Cicha: brak

OG: 13°Blg

FG: 3,1°Blg

Objętość: 24,5L

Refermentacja: 170g cukru

Wydajność: 87%

Odfermentowanie: 76%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 08.11 - 16°C, 09.11 - 16°C, 10.11 - 18°C, 11.11 - 19°C, 12.11 - 18°C, 13.11 - 19°C, 22°C, 14.11 - 23°C, 15.11 - 23°C, 16.11 - 23°C, 17.11 - 22°C, 18.11 - 22°C, 19.11 - 22°C, 20.11 - 22°C, 21.11 - 22°C
  • Cicha: 22.11 - 22°C, 23.11 - 22°C

Uwagi:

  • Czas Pracy 5h
  • Filtracja 25min - może trochę za szybko, ale ładnie szło, wysładzanie ciągłe, jeszcze bez deszczownicy.
  • Chłodzenie 50 minut do 22°, do 19° zbite na balkonie, potem w pudle styropianowym do 16°,
  • Otrzymałem 21,5 litra brzeczki o ekstrakcie 14,7°Blg, dolałem około 3 litrów wody mineralnej.
  • Gęstwa zadana przy 19°
  • 10.11 - 22:00, drożdże bliskie wyjścia, o godzinie 18:00 założony blow-off tube z wąskiego wężyka.
  • W nocy z 10 na 11, drożdże wylazły, na szczęście w kontrolowany sposób do butelki. Zero bajzlu, instalacja sprawdziła się super, pomimo cienkiego wężyka.
  • 13.11 - fermentor przeniesiony z piwnicy do mieszkania do 22°C
  • 21.11 - piwo zlane na cichą. Klarowne, w aromacie banany i trochę goździków i nie przyjemny zapach drożdży, w smaku podobnie. Spodziewałem się lepszego efektu. Na górze była lekka piana z drożdży, która jednak utrzymywała się, bo zaschły bąbelki, przy delikatnym poruszeniu od razu spadały na dno.
  • 23.11 - poszło w butle. W 2 dni cichej wyklarowało się niemal idealnie, zapewne bardziej niż klasyczna pszenica :P W smaku i aromacie dużo lepsze niż 2 dni wcześniej. Banan, banan, w tle jakieś goździki majaczą, ale ja słabo to wyczuwam. Dość słodkie, zeszło do 3,1° BLG

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#20 Father (APA)~ 13,2°Blg, 44,8 IBU

 

Data: 2014-11-15

 

Surowce:

  • Pale Ale Weyerman - 4,2 kg
  • Monachijski II Strzegom - 0,3kg
  • Pszeniczny Strzegom - 0,3 kg
  • Carapils - 0,3kg
  • Chmiel Tomahawk - granulat 20g
  • Chmiel Centenial - granulat 100g
  • Chmiel Mosaic - granulat 75g
  • US-05.

Zacieranie:

  • 66-68°C - 1godzina 30 minut podgrzanie do 78°
  • 78°C - wygrzew.

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l

Gotowanie 60 minut:

  • 60' -Tomahawk 20g
  • 15' - Centenial 15g
  • 5' - Centenial 25g
  • 1' - Mosaic 25g

Burzliwa: 14 dni

Cicha: 7 dni - 62g Centenial + 52g Mosaic.

OG: 13,2°Blg

FG: 2,8 i 2,6

Objętość: 25L

Refermentacja: 70g+65g cukru

Wydajność: 85%

Odfermentowanie: 79% i 81%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 15.11 - 16°C, 16.11 - 15°C, 17.11 - 18°C, 18.11 - 18°C, 19.11 - 19°C, 20.11 - 19°C, 20.11 - 19°C, 21.11 - 19°C, 22.11 - 19°C, 23.11 - 19°C, 24.11 - 20°C, 25.11 - 20°C
  • Cicha: 26.11 - 20°C, 27.11 - 20°C, 28.11 - 20°C, 29.11 - 20°C, 30.11 - 20°C, 01.12 - 20°C, 02.12 - 20°C, 03.12 - 8°C, 04.12 - 4°C, 05.12 - 21°C, 06.12 - 14°C

Uwagi:

  • Czas Pracy 5h
  • Filtracja bez problemu 30 minut.
  • Wyszło 25 litrów o ekstrakcie 13,2°Blg
  • Drożdże zadane w temperaturze 23°C, fermentor przeniesiony do styropianowego pudła 15°C.
  • 17.11 - zamknięte okno w piwnicy bo było trochę za zimno. Temperatura skoczyła z 13°C do 18°C
  • 21.11 - spodziewam się najgorszego po tym piwie. Po pierwsze niedofermentowania, bo przestało bulkać, po drugie infekcji, bo zaczęło nieprzyjemnie pachnieć z rurki. Obym się mylił, jutro chyba wsadze morde, żeby zbadać sytuacje.
  • 25.11 - Przelane na cichą. W smaku i aromacie nie powala, wręcz jest takie sobie, dlatego też dowaliłem na cichą sporo chmielu. Jeden fermentor 12L - 62g Centeniala, drugi 11L 52g Mosaic. Zeszło do 4,7° Blg, czyli tak jak się obawiałem niedofermentowało, mam nadzieje, że dojdzie na cichej odrobinę.
  • 06.12 - Rozlane do butelek. Zeszło odpowiednio do 2,8 (Mosaic) ii 2,6 (Centenial), także ładnie doszło jeszcze na cichej. Lepszy zarówno w zapachu jak i smaku wydaje sie Mosaic, ale tego też się spodziewałem :) Wyszło 44 butelki. 70g i 65g cukru.

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#21 It's a Trap (Roggenbier) ~ 11,1°Blg, 20 IBU (it's a trap)

"Admirał Ackbar zanurzył usta w gęstym płynie. Oczyma wyobraźni zobaczył chwiejące się na wietrze kłosy grozy… „It' a Trap!” – jęknął jednak było już za późno - uzależniający napar zawładnął jego zmysłami. Tym razem to nie pułapka, przechyl butelkę i pozwól odpłynąć twoim zmysłom."

Data: 2014-11-29

Surowce:

  • Żytni - Weyerman - 2 kg
  • Monachijski II Strzegom - 1kg
  • Pilzeński Strzegom - 0,5 kg
  • Pszeniczny Strzegom - 0,3kg
  • Pszeniczny Czekoladowy - 0,15kg
  • Karmelowy 300 Strzegom - 0,1kg
  • Chmiel Marynka - granulat 20g
  • Chmiel Sybilla - granulat 20g
  • Wyeast 3068 - zebrane z Wookie Roars #2 - 3 pokolenie

Zacieranie:

  • 66-68°C - 1godzina 30 minut podgrzanie do 78°
  • 78°C - wygrzew.

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l

Gotowanie 60 minut:

  • 60' -Marynka 20g
  • 5' - Sybilla 10g
  • 1' - Sybilla 15g

Burzliwa: 12 dni
Cicha: 2 dni
OG: 11,1°Blg
FG: 3,5°Blg
Objętość: 24L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 70%
Odfermentowanie: 68%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 29.11 - 15°C, 30.11 - 16°C, 01.12 - 19°C, 02.12 - 19°C, 03.12 - 19°C, 04.12 - 19°C, 05.12 - 18°C, 06.12 - 17°C
  • Cicha: 07.12 - 21°C, 08.12 - 21°C, 09.12 - 21°C, 10.12 - 12°C, 11.12 - 8°C, 12.12 - 8°C, 13.12 - 16°C

Uwagi:

  • Czas Pracy 6h
  • Filtracja stanęła dwa razy. Następnym razem trzeba zdecydowanie zacierać w większej ilości wody, bo była masakra.
  • Rozcieńczyłem zacier wodą do wysładzania i chyba przez to spadła wydajność. Zamiast 13 otrzymałem 11,1.
  • Fermentacja ruszyła po około 12 godzinach w 16°C.
  • 01.12 - Bardzo intensywny zapach siarki z rurki.
  • 07.12 - przelane na cichą, ale z dużym podejrzeniem infekcji. W zapachu ok, ale w smaku lekko kwaskowe, szczypiące w język. Dam mu kilka dni w niskiej temperaturze i zadecyduje czy ładować w butle. Balingometr wskazywał 3,5.
  • 13.12 - Odczyt z balingometru nadal 3,5, także więcej już nie zejdzie. Kwaśne jednak nie jest, w zapachu goździki i banany, w smaku gorzkie i właściwie nie jestem w stanie nazwać smaku. Nie jest to szczyt piwowarstwa niestety :P Jutro puszcze w butle.
  • 15.12 - Poszło w butelki. Mam wrażenie, że z dnia na dzień to piwo zyskuje. Przy zlewaniu było już czuć pupmpernikiel, trochę bananów i kawa zbożowa :) Bardzo ciekawe, zobaczymy jak będzie za dwa tygodnie.

It's a Trap

 

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#22 Leia (Belgian Blonde) ~ 16,1°Blg, 24 IBU

"Zacny trunek, który chwyciłeś w dłoń, jest tak samo niezwykły jak kobieta, która nie tylko ma największe jaja w całej galaktyce, ale także odwagę, by nosić obwarzanki na uszach. Nie czekaj aż wyceluje do ciebie z blastera - wychyl złoty specyfik do dna!"

Data: 2014-12-11

Surowce:

  • Pilzeński Strzegom - 2,6 kg
  • Pale Ale Strzegom - 2,6 kg
  • Pszeniczny Strzegom - 0,5kg
  • Karmelowy 30 Strzegom - 0,3kg
  • Cukier biały - 450g
  • Cukier trzcinowy - 150g - tylko dlatego że zabrakło mi białego
  • Chmiel Marynka - granulat 20g
  • Chmiel Lubelski - granulat 30g
  • Gęstwa THG po dwóch piwach Dubblu i Quadruplu

Zacieranie:

  • 67-65°C - 45 minut, 6 minut grzania
  • 72°C - 15 minut, 6 minut grzania
  • 76°C - 5 minut

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l

Gotowanie 70 minut:

  • 70' - Marynka 20g
  • 40' - Lubelski 30g

OG: 16,1°Blg
FG: 5,5°Blg
Objętość: 24L
Refermentacja: 113 cukru
Wydajność: 77%
Odfermentowanie: 66%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 12.12 - 19°-18°C, 13.12 - 18°-19°C, 14.12 - 19°C, 15.12 - 20°C, 16.12 - 22°C, 17.12 - 23°C, 18.12 - 23°C, 19.12 - 23°C, 20.12 - 24°C, 21.12 - 25°C, 22.12 - 25°C, 23.12 - 12°C, 24.12 1025°C, 25.12 - 10°C
  • Cicha: 26.12 - 20°C, 27.12 - 20°C, 28.12 - 18°C, 29.12 - 18°C, 30.12 - 18°C, 31.12 - 18°C, 01.01 - 18°C, 02.01 - 8°C, 03.01 - 4°C, 04.01 - 4°C, 05.01 - 8°C

Uwagi:

  • Czas Pracy 4h 30min
  • Filtracja luźna jak sraczka ;)
  • Celowałem w 16, wyszło prawie idealnie :)
  • 25.12 - przelane na cichą przy 5,5°Blg, trochę za mało, ale może dojdzie jeszcze trochę. W aromacie całkiem nijaki w smaku czuć trochę belgijski charakter, ale musi jeszcze się wyklarować, bo w próbce było za dużo drożdży.
  • 05.01 - Poszło w butle przy 5,5°Blg. Coś z tym piwem jest nie do końca tak jak trzeba, ale poczekam miesiąc na ostateczne wyrokowanie.

Leia Belgian Blond

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#23 Enchanted Wookie (Weizenbock) ~ 17,6°Blg, 21 IBU

"Na tej dzielni, by dotrzymać kroku czołowym szmuglerom, musisz robić aeroby, streczing, wyciskać, machać hantlami i Imperator raczy wiedzieć, co jeszcze… Nie zwlekaj - przeczesz dywan na klacie, dołóż krążek na sztangę i wychyl odżywkę na poprawę wydajności!"

Data: 2014-12-13

Surowce:

  • Pszeniczny Strzegom - 3,6kg
  • Pilzeński Strzegom - 1,7 kg
  • Pale Ale Strzegom - 1,7 kg
  • Karmelowy 300 Strzegom - 0,25kg
  • Pszeniczny czekoladowy 1200 Strzegom - 0,25kg
  • Chmiel Marynka - granulat 22g
  • Spalt Select - granulat 19g
  • WB-06

Zacieranie:

  • 44°C - 20 minut, 6 minut grzania
  • 52°C - 15 minut, 7 minut grzania
  • 62°C - 20 minut, 9 minut grzania
  • 72°C - 20 minut, 6 minut grzania
  • 77°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l

Gotowanie 65 minut:

  • 60' - Marynka 22g
  • 30' - Spalt Select 19g

OG: 17,6°Blg
FG: 4°Blg
Objętość: 22L
Refermentacja: 110g cukru
Wydajność: 78% / 72% (jeżeli policzyć wylane osady)
Odfermentowanie: 77%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 13.12 - 18°C, 14.12 - 19°C, 15.12 - 19°C, 16.12 - 19°C, 17.12 - 19°C, 18.12 - 19°C, 19.12 - 19°C, 20.12 - 19°C, 21.12 - 19°C, 22.12 - 19°C, 23.12 - 18°C, 242.12 - 18°C, 25.12 - 18°C
  • Cicha: 26.12 - 15°C, 27.12 - 16°C, 27.12 - 20°C, 28.12 - 18°C, 29.12 - 18°C, 30.12 - 18°C, 31.12 - 18°C, 01.01 - 18°C, 02.01 - 8°C, 03.01 - 4°C, 04.01 - 4°C, 05.01 - 4°C

Uwagi:

  • Czas Pracy 4h 30min
  • Filtracja 25 minut, poszło bardzo sprawnie, muszę chyba śrutować drobniej, żeby zwiększyć wydajność.
  • Celowałem pomiędzy 17,1 a 19 bo ostatnio spore wahania wydajności.
  • Baardzo dużo osadów białkowych wylałem 2 litry spokojnie, a sporo przeszło do brzeczki :( przez co wydajność też spadła.
  • 25.12 - przelane na cichą przy 4,2°Blg. W zapachu bardzo dużo banana, w smaku dość mocna alkoholowość, trzeba będzie poczekać aż się ułoży.
  • Poszło w butle przy 4°Blg. W smaku czuć banany i goździka i dość mocno alkohol, dam mu miesiąc na ułożenie się przed otwarciem pierwszej butelki.
  • Po 2 tygodniach w dwóch próbowanych butelkach bardzo intensywny zapach wosku/kredek świecowych czyli kwas kaprylowy, nie mam pojęcia skąd się to wzięło, drożdże z daleką datą przydatności. Obawiam się infekcji.

Enchanted Wookie

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#24 Boba Fett (American Wheat) ~ 14°Blg, 38 IBU

Data: 2014-12-27

Surowce:

  • Pszeniczny Strzegom - 2,7kg
  • Pilzeński Strzegom - 2,5 kg
  • Karmelowy 30 Strzegom - 0,3kg
  • Chmiel Tomahawk - granulat 20g
  • Chmiel Amarillo - granulat 35g
  • Chmiel Chinook - granulat 35g
  • Chmiel Mosaic - granulat 35g
  • M-44

Zacieranie:

  • 63-60°C - 40 minut, grzanie 9 minut
  • 72°C - 20 minut, grzanie
  • 76°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l

Gotowanie 60 minut:

  • 30' - Tomahawk - 20g
  • 15' - Amarillo, Chinook, Mosaic
  • Hopstand 76-71°C - Amarillo, Chinook, Mosaic po 10g

Burzliwa: 7-10dni - 18-19°C
Cicha: 7 dni - 18°C - z dodatkiem - Amarillo, Chinook, Mosaic po 15g.
OG: 14°Blg
FG: 3°Blg
Objętość: 24L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 90%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 27.12 - 17°C, 28.12 - 17°C, 29.12 - 18°C, 30.12 - 19°C, 31.12 - 19°C, 01.01 - 19°C, 02.01 - 19°C, 03.01 - 18°C, 04.01 - 18°C, 05.01 - 18°C, 06.01 - 18°C, 07.01 - 18°C, 08.01 - 18°C, 09.01 - 18°C, 10.01 - 18°C, 11.01 - 18°C, 12.01 - 18°C, 13.01 - 18°C, 14.01 - 18°C, 15.01 - 18°C, 16.01 - 21°C,
  • Cicha: 17.01 - 12°C, 18.01 - 6°C, 19.01 - 6°C, 20.01 - 6°C, 21.01 - 21°C,

Uwagi:

  • Ześrutowałem słód nieco drobniej niż poprzednio, przez co filtracja szła dość opornie, ale w granicach akceptowalności. Za to wydajność powróci do wysokiej wartości ... mam nadzieję :)
  • Czas Pracy 5h ze sprzątaniem
  • Filtracja 40 minut, bardzo mocno napowietrzała brzeczkę :( Szło bardzo powoli.
  • Zmierzyłem cukier przed gotowaniem - około 12,5.
  • Zgodnie z przewidywaniami, pomimo dużej ilości osadu, wydajność bardzo wysoka.
  • Brzeczka napowietrzana na piłce fit-ball 5 minut.
  • Baardzo długi start drożdzy, piana zaczęła się tworzyć dopiero po około 50 godzinach, potem piana na dobre 6-7 centymetrów.
  • 16.01 - poszło na cichą przy 3BLG, po nocy w fermentorze nie widać oznak fermentacji, więc przeniosłem wiadro na balkon do 12-6C.

Boba Fett

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.