Szalas85 Posted July 8, 2014 Share Posted July 8, 2014 (edited) Domowy Browar Alderaan Brewery, powstał w wyniku postanowienia noworocznego Jak pewnie nie trudno się domyślić oprócz Piwa, jestem fanem Gwiezdnych Wojen. Do tematu warzenia piwa podchodzę dość kompleksowo, oprócz samego warzenia, przykładam też dużą wagę do części wizualnej. Na razie jestem laikiem, dużo czytam, dużo się uczę i wyciągam wnioski z własnych błędów. Zakładam temat, żeby przechowywać dane w przystępnej formie i żeby dzielić pasję z resztą Wszystkowiedźminów zapaleńców Warki:2014 #1 Dark Vader (Dark Ale Brewkit Gozdawa) #2 Master Pale Ale (Pale Ale Brewkit Gozdawa) #3 Imperial Stout Trooper (Stout Brewkit Mutons) #4 Carbonite Pale Ale (Zestaw z Twojego Browaru) #5 Mandalorian Hefe-Weizen (Zestaw z BA) #6 Mandalorian Dunkel-Weizen (Zestaw z BA) #7 Rancors Rage AIPA (Zestaw z Twojego Browaru AIPA) #8 T-Figther Gasoline (Zestaw z Twojego Browaru Black AIPA) #9 Wookie Roars - Hefe-Weizen (własna receptura) #10 PIPA - bez nazwy (własna receptura) - poszła w kanał (infekcja) #11 RYErytas z Alderaan- Żytnie Pale Ale 14°Blg #12 Imperator - Double AIPA 19,5°Blg #13 Royal Guard Coffee Milk Stout ~ 14°Blg #14 Grodziskie ~ 7,7°Blg (infekcja) #15 American Wheat - C3PO 13,5°Blg (infekcja) #16 Christmas Ale ~ 16,4°Blg, 58 IBU #17 Father (Chilli Stout) ~ 16,5°Blg, 58 IBU #18 Pumpkin Ale ~ 15,5°Blg, 37,2 IBU #19 Wookie Roars #2 - Hefe-Weizen ~ 13°Blg, 29 IBU #20 Father (AIPA)~ 13,2°Blg, 44,8 IBU #21 Roggenbier ~ 11,1°Blg, 20 IBU #22 Belgian Blonde ~ 16,1°Blg, 24 IBU #23 Weizenbock ~ 17,6°Blg, 21 IBU #24 American Wheat ~ 13,2°Blg, 38 IBU 2015 #25 Dubbel ~ 18°Blg, 25 IBU #26 Outmeal Stout ~ 15,8°Blg, 40 IBU #27 Whisky Stout ~ 16,3°Blg, 47 IBU #28 White IPA - 13,5°Blg, 69 IBU #29 Belgian RIS - 24°Blg, 85 IBU #30 Milk Stout - 14°Blg, ??IBU #31 American Pale Ale - 14°Blg, 50 IBU #32 Cascadian Dark Ale - 17,1°Blg, 63 IBU #33 Chocolate Milk Stout - 16°Blg, 27 IBU #34 Żytnia AIPA - 16,5°Blg, 70 IBU #35 Milk Stout - 14,3°Blg, 25 IBU #36 Obi Wan Kenobi - Single Hop Iunga - 16,1Blg, 50 IBU #37 Smoked Wookie Roars - RauchWeizen - 12,1Blg, 20 IBU #38 Obi Wan Kenobi - Single Hop Galaxy - 13,5Blg, 32 IBU #39 Battle for Naboo - Witbier - 11,2Blg, 15 IBU #40 Mos Eisley Cantina - Grodziskie - 7,8Blg, 29 IBU #41 Dark Alley of Mos Espa - Pszeniczny Brown Porter - 12,5Blg, 31 IBU #42 The Forgotten Endor - Rosanke - 12,4 Blg, 24 IBU #43 The Smoked Trooper - Smoked FES - 15,8 Blg, 45 IBU #44 Gungans Pale Ale - NZ Pale Ale - 11,8 Blg, 35 IBU #45 Utinni! Quadrupel - Quadrupel/Barleywine - 25,1 Blg, 67 IBU #46 Torfified C3PO - Whisky Stout - 15,1 Blg, 47 IBU #47 T-Fighter Gasoline - Cascadian Dark Ale - 17,7 Blg, 52 IBU #48 Greedo The Bounty Hunter (Gose) - 11 Blg, 10 IBU #49 Obi-Wan Kenobi (Only Hop Citra) 16,6 Blg, 62 IBU #50 Trooper Gone Wild (Cream Stout) 15,8 Blg, 32 IBU #51 Jester (Coffee Pale Ale) 14,0 Blg, 43 IBU #52 Aayla Secura (Belgian Pale Ale) 16,0 Blg, 75 IBU #53 Force Awakens (Christmas Ale) 19,3 Blg, 42 IBU #54 Battle of Hoth (Saison) 14,4 Blg, 27 IBU #55 Wookie Roars (Hefe-Weizen) 12,9 Blg, 20IBU #56 Jawas Tripel (Tripel-Sripel) 18,5 Blg, 40IBU #57 R2D2 (Imperial Stout) 25 Blg, 90IBU #58 Torfified Wookie (Whisky RauchWeizen) 11,5 Blg, 23 IBU #59 Boba Fett (Berliner Weisse) 7,9 Blg, 6 IBU #60 Luke Skywalker (RauchMarzen) 14,4 Blg, 29 IBU #61 Boba Fett (Berliner Weisse) 8,1 Blg, 6 IBU #62 Rancors Rage (Session IPA) 14,4 Blg, 50 IBU #63 Darth Vader (Imperial Baltic Porter) 24,3 Blg, 52 IBU #64 Darth Maul (Red IPA) 15,6 Blg, 61 IBU 2016 #65 Cloud City (Rauchbier) 14,1 Blg, 44 IBU #66 Double IPA (Emperor) 19,2 Blg, 90 IBU #67 Rye'Stout (Rye'Rytas z Mustafar) 14,1 Blg, 46 IBU #68 Hoppy Pils (Rey) 13,3 Blg, 42 IBU #69 Brett APA (Dagobah System) 13,5 Blg, 40 IBU #70 Hopless IPA (Alderaan) 15,6 Blg, 58 IBU #71 Brown IPA 15,4 Blg, 66 IBU #72 Gose (Greedo) 11 Blg, 10 IBU #73 Weizen (Wookie Roars) 11,9 Blg 14 IBU #74 Smoked Imperial Stout (Overheated R2D2) 24 Blg, 107 IBU #75 Witbier / Dziki Witbier / Pinacolada Witbier - 11 Blg, 17 IBU #76 Grodziskie (Mos Eisley Cantina) - 7,7 Blg, 30 IBU #77 Oatmeal Stout (Stout Trooper) - 13Blg, 30 IBU #78 Wheat IPA (Sands of Jakku) - 16,5Blg, 64 IBU #79 Vader meets Dr Whoo (CocoRIS) - 24Blg, 67IBU #80 Rancors Rage (Session IPA) - 12,7Blg, 53 IBU #81 LightSaber (Summer Ale) - 11,2Blg, 10 IBU #82a Charming Solo (Fruit Wheat Beer) 12,5Blg, 13 IBU #82b Wookie Roars (Hefe-Weizen) 12,5Blg, 13 IBU #82c Boba Fett (Berliner Weisse) 8,9Blg, ??IBU #83 Lightsaber (Black Summer Ale) 10,1Blg, 13IBU #84 Speeder (Ice Cream Ale) 13,6Blg, 14IBU #85 Dagobah System (Wild Rapsberry FES) 19,6Blg, 40IBU #86 BB-8 (American Barley Wine) 26,5Blg, 97IBU #87 Rye'Rytas z Alderaan (Rye IPA) 15,6Blg, 60IBU #88 Smoked Rye Wine 25Blg, 72IBU #89 AT-AT (Sour Brown Farmhouse Ale) 14Blg, 24IBU #90 Dagobah System (Sour Wild Brown Ale) 14Blg, 19IBU #91 Exogorth Space Slug (Oatmeal Session IPA) 13,2Blg, 50IBU #92 Stout Trooper (Foreign Extra Stour) 16,5Blg, 47IBU #93 Boba Fett (Berliner Weisse) - 8,9Blg, 5IBU #94 Wicked (Sahti) - 18,6Blg, 5IBU #95 Jabba The Hutt (American Pale Ale) - 13,2Blg, 38IBU #96 Twin-Pod (Smoked Rye Ale) Jabłoń - 14,8, 30IBU #97 Twin-Pod (Smoked Rye Ale) Wiśnia - 14,6, 30IBU #98 Dianoga (Funky American Wheat) - 12,4Blg, 17 IBU #99 Twin-Pod (Smoked Rye Ale) Czereśnia - 14 30IBU #100 Twin-Pod (Smoked Rye Ale) Jabłoń - 14,9 30IBU #101 Obi-Wan Kenobi (Vermont IPA: Single Hop Nelson) - 18Blg, 46 IBU #102 T-Fighter Gasoline (Black IPA) - 16,2Blg, 51IBU #103 Twin-Pod (Smoked Rye Ale) Brzoza - 13,6Blg, 33 IBU #104 Emperor (Oat Impearial IPA) - 20,4Blg, 100IBU #105 Battle of Hoth (Brett Saison/Saison) - 13,5Blg, 23IBU #106 Battle of Naboo (Witbier) - 11,2Blg, 13IBU #107 Jabba The Hutt (Lapsang APA) - 13,5Blg, 35IBU #107 Battle of Hoth (American Saison) - 13,5Blg, 35IBU #108 Stout Trooper (Oatmeal Stout) - 14Blg, 29IBU #109 Lando (Rauch Doppelbock) - 23,6Blg, 27IBU #110 Yoda (Rye Wine) - 27Blg, 96IBU #111 Utinni! (Quadrupel) - 24Blg, 38IBU 2017 #112 Darth Vader (Smoked Baltic Porter) - 22,2 Blg, 40IBU #113 Stout Trooper (Milk Stout) - 15 Blg, 24IBU #114 Rathar (New England IPA) - 15 Blg, 48IBU #115 Greedo (Owocowe Gose) - 12,4 Blg, 5IBU #116 Dagobah System (Brett Ale) - 13,5 Blg, 21IBU #117 Rathar (New England IPA) - 14 Blg, 36IBU #118 T-Fighter Gasoline (Black IPA) - 16blg, 65IBU #119 Greedo (Gose) - 10,6blg, 5IBU #120 Speeder (Sour Lemon Ice Cream Ale) - 12,6blg, 5IBU #121 Carbonite (Lager Wiedeński) - 13blg, 21IBU #122 Dagobah System (Brett Ale) - 14,1blg, 20IBU #123 Dark Alley of Mos Espa (English Porter) - 12,8, 25IBU #124a Rey (Hoppy Pils) - 13,3blg, 28IBU #124b Rancors Rage (AIPA) - 15blg, 28IBU #125 Rathar (New England IPA) - 15,8blg, 25IBU #126 Shadow Stout Trooper (American Stout) - 17,7blg, 50IBU #127 Greedo (Gose) - 13blg, 5IBU #128 Dianoga (Polskie Pszeniczne) - 12,5blg, 20IBU #129 Rathar (New England IPA) - 16,8blg, 29IBU #130 Sebulba (Turbo Lambic) - 15blg, 5IBU #131 Sebulba (Turbo Lambic) - 12,9blg, 5IBU #132 Charming Solo (Fruit Wheat Beer) - 12,5blg, 20IBU #133 Never Mind The Brewdog, Here's The Alderaan Brewery (Punk IPA) - 13,4blg, 56IBU #134 Maz Kanata (Oud Bruin) - 14,1blg, 5IBU #135 Kylo Ren (Flanders Red Ale) - 14,2, 5IBU #136 ?? (Lite APA) - 6blg, ??IBU #137 Princess Leia (Belgian Blond) - 23blg, 23IBU #138 Dagobah System (Wild Golden Belgian Strong Ale) - 18,4blg, 24IBU #139 Bossk (Hoppy Sour Ale) - 14blg, 0IBU #140 Rancors Rage (West Coast IPA) 14,6blg, 51IBU #141 Bossk (Hoppy Sour Ale) - 13blg, 0IBU #142 Stout Trooper (Fruit Milk Stout) - 14blg, 29IBU #143 ?? (Albae Cerevisie) - 12,5blg, 25IBU #144 Bossk (Hoppy Sour Ale) - 13,2blg, 5IBU #145 Dark Alley of Mos Espa (British Brown Ale) - 11,2blg, 24IBU #146 The Last Jedi (Christmas Ale) - 17,4blg, 35IBU #147 Captain Phasma (Smoked FES) - 18,6blg, 47IBU #148K Baby Rancor (Milkshake IPA) - 15,1blg, 5IBU #149K Dagobah System (Brett Ale) - 12,5blg, 5IBU #150K R2D2 (Brett RIS) - 26,2blg, 80IBU #151K BB-8 (Wheat Wine) - 24,4blg, 110IBU #152 Boba Fett (Berliner Weisse z Czarną Limonką) - 11,4blg, 0IBU #153K R2D2 (Very Session RIS) - 11,5blg, 26IBU #154K Dagobah System (Brett Ale) - 12blg, 21IBU #155K ?? (Kolsh) - 11,6blg, 25IBU #156K Dagobah System (Session Brett Ale) - 10blg, 25IBU 2018 #157K Battle of Hoth (Hoppy Saison) - 12blg, 25IBU #158K Jabba the Hutt (American Pale Ale) - 12blg, 25IBU #159K Dianoga (American Wheat) - 13blg, 25IBU #160K Dagobah System (Brett Ale) 13blg, 25IBU #161K Greedo (Fruit Gose) 11blg, 0IBU. #162K Battle of Hoth (Hoppy Saison) - 11,5blg, 8IBU #163K Rey (Pils) - 11,5blg, 8IBU #164K Rathar (Session NEIPA) - 13blg #165K Chewbacca (Dunkelweizen) - 13blg #166K Baby Rancor (Milkshake IPA) - 16blg #167K Battle of Hoth (Sweet Saison) - 16blg #168K ?? (Imperial India Brown Lager) - 17blg #169K Dianoga (American Wheat) - 12,5blg #170K Battle of Hoth (Hoppy Saison) - 12,5blg #171K Royal Guards (Mint Stout) - 15blg #172K Dagobah System (Table Brett Ale) - 11,5blg #173 Utinni! (Quadrupel) - 21,2blg #174 Lando (Doppelbock) - 21,2blg #175K Cloud City (Rauchbier) - 14blg #176 Dark Alley of Mos Espa (Coffee British Brown Ale) - 12,1blg #177K Luke Skywalker (Desitka) - 10blg #178K Gungans Sparkling Ale (Australian Sparkling Ale) - 12blg #179K Jawa (Single Trappist) - 12blg #180K Jawas Pale Ale (Belgian Pale Ale) - 11,5blg #181K Rancors Rage (Session IPA) - 12blg #182K Rye'Rytas z Alderaan (Rye IPA) - 15blg #183 Chewbacca (DunkelWeizen) - 12,7blg #184K Speeder (Sour Lemon Ice Cream Ale) - 11,5blg #185K Dianoga (American Wheat) - 12blg #186K Battle of Naboo (Witbier) - 12blg #187K Mos Eisley Cantina (Grodziskie) - 7,7blg #188K T-Fighter Gasoline (Black IPA) - 15,5blg #189K Speeder (Mango Ice Cream Ale) - 12blg #190K Exogorth Space Slug (Oatmeal IPA) - 15,3blg #191K Charming Solo (Rice Fruit Ale) - 11blg #192 R2D2 (Imperial Stout) - 27blg #193 Exogorth Space Slug (Session Oatmeal IPA) 13blg #194 Dagobah System (Cherry Brett Saison) 13blg #195 The Emperor (Imperial IPA) 18blg #196 T-Fighter Gasoline (Black IPA) 16,2blg #197 Battle of Hoth (Wheat Saison) 13blg #198 Dagobah System (Brett Ale) 12blg #199 AT-AT (Sour Saison) 12blg #200 Wampa (Brut IPA) 12,5blg #201 Rathar (New England IPA) 17blg #202 AT&AT (Sour Saison) 17blg #203 The Last Jedi (Christmas Ale) 18,2blg #204 Rathar (NEIPA Single Hop Nelson) 14blg #205 AT&AT (Cherry Sour&Wild Saison) 14blg #206 Rathar (NEIPA) / Dagobah System (Brett IPA) 13,5blg #207 Dagobah System (Alderaambic) 13,5blg #208 Dagobah System (Wild American Saison) 13,5blg #209 Kylo Ren (Flanders) 13,7blg 2019 #210 Baby Rancor (Milkshake IPA) 14,5blg #211 Dagobah System (Alderaambic) 12blg #212 Rathar (New England Ale) 12blg #213 Dagobah System (Brett Saison) 12blg #214 Dagobah System (Brett Ale) 12blg #215 Emperor (Imperial IPA) 18,5blg #216 Obi Wan Kenobi (Single Hop Sabro) 13blg #217 Rathar (Hazy IPA) 15,5blg #218 Greedo (Juicy Gose) 13,5blg #219 Rathar (Hazy Session IPA) 12,5blg #220 Dagobah System (Wild Ale) 12,5blg #221 Charming Solo (Sweet Fruit Ale) 13blg #222 Wampa (Hazy Ale) 12blg #223 R2D2 (Imerial Stout) 24blg #224 Rey (Juicy Sour) 12blg #225 Rancors Rage (American IPA) 15blg #226 Wampa (Session IPA) 12blg / 80IBU #227 Dagobah System (Brett IPA) 14blg #228 Dagobah System (Brett IPA) 14blg #229 Stout Trooper (FES z dodatkami) 15,5blg #230 The Last Jedi (Christmas Ale) 21blg 2020 #231 Rathar (New England IPA) 13,5blg #232 R2D2 (Pastry Imperial Stout) 28bg #233 Rathar (Session NEIPA) 12blg #234 T-Fighter Gasoline (Oatmeal Black IPA) #235 Dagobah System (Multigrain Brett Ale) 12blg #236 Dagobah System (Lambic) 12blg #237 Rathar (Session NEIPA) 12,5blg #238 Stout Trooper (Oatmeal Stout) 16blg Sukcesy i sukcesiki (2014-2015): Warka #32 finał X Wrocławskiego KPD - Miejsce 8. Warka #27 finał X Wrocławskiego KPD - Miejsce 17. Sukcesy i sukcesiki (2015-2016): Warka #27 wygrała II Międzynarodowy KPD. Warka #41 finał III Warmiński KPD - Miejsce 5. Warka #42 finał III Warmiński KPD - Miejsce 5. Warka #44 finał III Kłodzki KPD - Miejsce 10. Warka #50 zdobyła 6 miejsce w kategorii Oatmeal Stout i wygrała kategorię Stout Absurdalny na Silesia Beer Fest Wartka #48 wygrała Warszawski Festiwal Piwa Piwo zdobyło największą ilość punktów spośród wszystkich zgłoszonych do konkursu. Warka #65 dostała się do finału Kuźni Piwowarów 2016. Warka #57 i #70 weszły do finału w Szczecińskim konkursie, ale nie zajęły punktowanego miejsca. Warka #66 zajęła 4 miejsce w kategorii Tripel IPA na Szczecińskim konkursie. Warki #65, #67, #69 weszły do finału Warszawskiego Konkursu Piw Domowych i zajęły kolejno miejsca 7, 5, 8. Warka #63 zajęła 5 miejsce, a warka #69 - 3 miejsce w Jurajskim Konkursie Piw Domowych. Warka #69 zajęła 3 miejsce w II konkursie przy festiwalu Silesia. Warka #67 i #76 weszły do finału, ale zajęły dalsze miejsca, kolejno 6. i 10. Warka #77 i #78 zajęły po IV miejscu w Częstochowskim Konkursie. Warka #83 zajęła VI miejsce w Lubuskim Konkursie. Warka #69 wygrała kategorię Brett Ale, warka #80 zajęła 4 miejsce, a warka #65 zajęła 5 miejsce w XIV KPD. Do finału wszedł też imperialny porter - warka #63, ale zajął w nim ostatnie 9 miejsce. Sukcesy i sukcesiki (2016-2017): Warszawski KPD - 2. Miejsce w kategorii FES - Warka #92. Szczecin XI KPD - 1. Miejsce w kategorii Oatmeal Stout - Warka #113, finał w kategorii Owocowe Kwaśne - Warka #115 XV KPD w Cieszynie - 2. Miejsce w kategorii Polska Pszenic - Warka #128 (z Iungą na zimno). 4. Miejsce w kategoriach: Brett Saison (#122) i Gose (#127) Sukcesy i sukcesiki (2017-2018): V Warmiński KPD - 2. Miejsce w kategorii Owocowe Pszeniczne - Warka #132 III Flisacki KPD - 2. Miejsce w kategorii Porter Bałtycki z dodatkami - Warka #112 WKPD 2017 - 2. Miejsce w kategorii Belgian Blond - Warka #137 Viking BrewMaster Challenge - 1. Miejsce IX Pomorski KPD - 1. Miejsce w kategorii British Brown Ale - Warka #145 Szczeciński KPD - 2. MIejsce w kategorii DunkelWeizen - Warka#165 Szczeciński KPD - 3. Miejsce w kategorii Lambic z Dodatami - Warka #130 Zielonogórski KPD - 3. Miejsce w kategorii Milkshake IPA - Warka #166 Jurajski KPD - 1. Miejsce w kategorii klon Rodenbach Alexander - Warka #135 Jurajski KPD - 1. Miejsce w kategorii Oud Bruin - Warka #134 Jurajski KPD - 2. Miejsce w kategorii Guezue - Blend zlewek z Warki #128 i Warki #131 zadanej mieszanką Lambicową niewiadomego pochodzenia Jurajski KPD - 3. Miejsce w kategorii Amerykańskie mieszanej fermentacji - Zlewka Warki #131 bez dodatku owoców III Bydgoski KPD - 1. Miejsce w kategorii Coffee Brown Ale - Warka #176 IV Podlaski KPD - 1. Miejsce w kategorii Brett Imperial Stout - Warka #150 Puchar PSPD 2017/2018 - 1. Miejsce w końcowej klasyfikacji. Sukcesy i sukcesiki (2018-2019): Kuźnia Piwowarów 2019 - Wygrana w kategorii DDH IPA - Warka #204 Biela Vrena - 2 złote medale (Brett IPA i coś jeszcze) i 1 srebrny (Wędzony RIS) II Festiwal Piwowarów Domowych - Najlepsze piwo festiwalu - Warka #218 Drożdże: Fermentum Mobile Zapraszam na fanpage na facebook'u, gdzie codziennie będę się coś starał wrzucać, trochę z przymrużeniem oka: https://www.facebook...alderaanbrewery Edited April 11, 2020 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 (edited) #1 Dark Vader - Brewkit Gozdawa Dark Ale Data: 2014-01 Surowce: Brewkit Gozdawa Dark Ale + 1,7L Jasnego Ekstraktu Słodowego Fermentacja: 8 dni, temperatura 23-24°C OG: 11°Blg FG: 3,5°Blg Objętość: 24l Refermentaja: 160g glukozy Uwagi: Pierwsze piwo wyszło średnio, choć jak to pierwsze piłem ze smakiem. Było zdecydowanie za bardzo rozwodnione i pozostawiało bardzo nieprzyjemny posmak drożdży, który wynikał z kiepskiego przelewania piwa do rozlewu. #2 Master Pale Ale - Brewkit Gozdawa Pale Ale Surowce: Brewkit Gozdawa Pale Ale + 1,7L Jasnego Ekstraktu Słodowego Fermentacja: 7 dni, temperatura 23-24°C OG: 11°Blg FG: 3°Blg Objętość: 22,5l Refermentaja: 160g glukozy Uwagi: Druga puszka podobnie jak pierwsza zajeżdżała mocno drożdżami, smakowała zupełnie niczym, być może wkradła się jakaś mini infekcja, bo było lekko kwaśnawe. Piwo wychodziło z butelki po otworzeniu. #3 Imperial Stout Trooper - Brewkit Mutons Surowce: Brewkit Mutons Stout + 1,7L Jasnego Ekstraktu Słodowego Fermentacja: 9 dni, temperatura 20-21°C + 3 dni cicha w temperaturze 20° C. OG: 12°Blg FG: 2°Blg Objętość: 20L Refermentaja: 140g glukozy Uwagi: Piwo szczególnie zasmakowało mojej partnerce. Smakowało rzeczywiście dużo lepiej niż dwa wcześniejsze brewkity. Było czuć paloność, trochę czekolady. Miało bardzo ładną pianę, długo utrzymującą się. Dość mocno poniewierało, w sumie nie wiedzieć czemu Nie popełniłem błędu z poprzednich dwóch brewkitów, gdzie zdecydowanie za bardzo rozwodniłem brzeczkę. Edited August 2, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Voitas Posted August 2, 2014 Share Posted August 2, 2014 etykiety zacne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 (edited) #4 Carbonite Pale Ale - Pale Ale 12°Blg Zestaw z Twój Browar.pl Data: 2014-03 Surowce: Pale Ale - 3,2kg Monachijski - 0,6kg Caramel Light - 0,2kg Phoenix, granulat - 30g Progress, granulat - 40g Safale S-04 Zacieranie: Ilość wody: 12l 68°C - przez 90 minut 78°C - 10 minut - mashout Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 22-23l Gotowanie 60 minut: 60' - Phoenix - 30g 10' -Progress - 40g Burzliwa: 7 dni, temperatura 21-22°C Cicha: 7 dni, temperatura 21-22°C OG: 12°Blg FG: 3°Blg Objętość: 18L Refermentacja: 120g cukru Uwagi: Piwo ma bardzo ładną piane, niestety jest dość mocno zmętnione. Trochę przy długa ściągająca goryczka. W smaku głównie słodowość. Aromat bardzo słaby w sumie ciężko mi określić czym pachnie. Edited August 2, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 etykiety zacne Dzięki za miłe słowo Postaram się dzisiaj opisać wszystkie dotychczasowe warki razem z etykietami Te ostatnie podobają mi się dużo bardziej, także zapraszam późym wieczorem do obejrzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 (edited) #5 Mandalorian Dunkelweizen - DunkelWeizen 13°Blg Zestaw z Browamatora Data: 2014-04 Surowce: Pszeniczny Jasny - 1,9kg Pilzeński - 1,3kg Monachijski Typ II - 0,6kg Carawheat - 0,2kg Pszeniczny Czekoladowy - 0,05kg Phoenix, granulat - 30g Chmiel Hellertau Tradition - granulat 30g Safbrew WB-06 Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 47° 45°C - 10 minut ferulikowa 53°C - 15 minut białkowa 63°C - 30 minut maltozowa 72°C - 20 minut dekstrynująca 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 22-23l Gotowanie 80 minut: 70' - Hellertau Tradition - 10g 30' - Hellertau Tradition - 10g 5' - Hellertau Tradition - 10g Burzliwa: 10 dni, temperatura 23-24°C Cicha: 2 dni, temperatura 23-24°C OG: 13°Blg FG: 3,5°Blg Objętość: 18L Refermentacja: 280g cukru Uwagi: Nie wiele brakowało, a porobiłyby się granaty. Piwo wystrzela prawie jak szampan. W smaku bardzo dobre, lekka nuta czekolady i karmelu + lekki banan, dość słodkie. Bardzo obfita piana, bardzo jasny kolor jak na dunkela. Edited August 3, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 (edited) #6 Mandalorian HefeWeizen - HefeWeizen 13°BlgZestaw z BrowamatoraData: 2014-04Surowce: Pszeniczny Jasny - 2,5kg Pilzeński - 1,6kg Carahell - 0,2kg Spalt Select - granulat 50g Safbrew WB-06 Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 47° 45°C - 10 minut ferulikowa 53°C - 15 minut białkowa 63°C - 30 minut maltozowa 72°C - 20 minut dekstrynująca 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 22-23l Gotowanie 80 minut: 70' - Spalt Select - 20g 30' - Spalt Select - 20g 5' - Spalt Select - 10g Burzliwa: 10 dni, temperatura 23-24°CCicha: 2 dni, temperatura 23-24°COG: 13°BlgFG: 3,5°BlgObjętość: 18LRefermentacja: 220g cukru Edited July 18, 2016 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 (edited) #7 Rancor Rage - AIPA 16°Blg Gdy ciszę przełamie nagły ryk, od którego zatrzęsą się ściany, bądź pewien, że nie przesłyszałeś się. Tak wybrzmiewa gniew Rancora złaknionego mocnych wrażeń. Jego pragnienie może zaspokoić jedynie potężna dawka chmielu. Zestaw z TwójBrowar.pl Data: 2014-06 Surowce: Pale Ale - 4,8 Crystal 150 - 0,4kg Aroma - 0,2kg Chmiel Bravo - granulat 35g Chmiel Citra - 65g Chmiel Cascade - 60g Safale Us-05 Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 71° 67°C - 90 minut 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 22-23l Gotowanie 60 minut: 60' - Bravo - 35g 15' - Cascade - 20g 10' - Citra - 25g 5' - Cascade - 20g 10' - Citra - 25g Burzliwa: 8 dni, temperatura 21-22°C Cicha: 7 dni, temperatura 21-22°C - 15G Citry i Cascade OG: 16°Blg FG: 3,5°Blg Objętość: 19L Refermentacja: 120g cukru Uwagi: Do tej pory najlepsze piwo jakie uwarzyłem. Bardzo ładna, długo utrzymująca się piana. Ładny bursztynowy kolor, dość klarowne jak na AIPE. W smaku czuć delikatną słodowść, trochę za mocno skontrowana goryczką, ale mi w sumie to odpowiada. Aromat głównie zytrusow z delikatnymi nutami trawiastymi. Edited August 3, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 (edited) #8 T-Fighter Gasoline - Black AIPA 16°BlgMatka nie popuszcza i wciąż każe szukać Rebeliantów. A przecież w letni skwar czarny kombinezon pilota szczególnie daje się we znaki. Żołnierzu, wojna nie zając, zatankuj do pełna nim ruszysz na podbój galaktyki!Zestaw z TwójBrowar.plData: 2014-06Surowce: Pale Ale - 4,6 kg Crystal 400 - 0,4kg Chocolate - 0,3kg Black - 0,2kg Chmiel Bravo - granulat 25g Chmiel Dr Rudi - granulat 25g Chmiel Cascade - 80g Safale Us-05 Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 71° 67°C - 90 minut 67°C - ciemne słody na 15 minut 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 22-23l Gotowanie 60 minut: 60' - Bravo - 35g 20' - Dr Rudi - 25g 15' - Cascade - 15g 5' - Cascade - 15g 1' - Cascade - 20g Burzliwa: 8 dni, temperatura 21-22°CCicha: 7 dni, temperatura 21-22°C - 30g CascadeOG: 16°BlgFG: 2,5°BlgObjętość: 20LRefermentacja: 140g cukru Edited July 18, 2016 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 (edited) #9 Wookie Roars - HefeWeizen 13°Blg Każdy w galaktyce powie ci to samo: szanujący się szmugler wiedziałby, co zrobić z zawartością tej butelki. Przestań się obijać niczym blaster u nogi! Przeczesz palcami grzywę, popraw pas i ROARnij za zdrowie Chewbacci! Własna receptura Data: 2014-07 Surowce: Pszeniczny - 3kg Pilzeński - 2kg Carahell - 0,2kg Lubelski - granulat 50g Safbrew WB-06 Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 47° 45°C - 10 minut ferulikowa 53°C - 15 minut białkowa 63°C - 30 minut maltozowa 72°C - 20 minut dekstrynująca 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 26l Gotowanie 60 minut: 60' - Lubelski - 20g 20' - Lubelski - 20g 5' - Lubelskit - 10g Burzliwa: 10 dni, temperatura 25°C OG: 13°Blg FG: 2°Blg Objętość: 13L Refermentacja: 180g cukru Uwagi: - Edited August 3, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 3, 2014 Author Share Posted August 3, 2014 (edited) #10 PIPA - 14°Blg Uzupełnie później, ale warka poszła w kanał. Edited August 3, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 3, 2014 Author Share Posted August 3, 2014 (edited) #11 RYErytas z Alderaan- Żytnie Pale Ale 14°Blg --- Własna receptura Data: 2014-08-03 Surowce: Żytni - 2,5 kg Monachijski Typ II - 1,5kg Pale Ale - 1kg Żytni Karmelowy - 0,2kg Żytni Carapils - 0,2kg Chmiel Tomahawk - granulat 15g Chmiel Amarillo - granulat 30g Chmiel Cascade - 30g Chmiel Citra - 30g Chmiel Mosaic - 30g Safale S-04 Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 71° 66-67°C - 80 minut 76°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 23-24l Gotowanie 60 minut: 60' - Tomahawk - 15g 15' Amarillo - granulat 10g 15' Cascade - 10g 15' Citra - 10g 15' Mosaic - 10g 0' Amarillo - granulat 10g 0' Cascade - 10g 0' Citra - 10g 0' Mosaic - 10g Burzliwa: 10 dni, temperatura 17-21°C Cicha: 9 dni, temperatura 22-17°C - w sumie 50g chmieli - Amarillo, Cascade, Citra i Mosaic. | Ostatnie 3 dni w 15°C OG: 14°Blg FG: 4,5°Blg Objętość: 19L Refermentacja: 102g cukru Uwagi: Czas pray 5 godzin + pół godziny sprzątanie. Bez problemowo przebiegła filtracja, zamknąłem się w 40 minutach. Garnek podczas zacierania jakoś kiepsko trzymał temperature, albo termometr miał humory, podgrzewałem ze 3 razy. Przetestowałem wysładzanie z durszlakiem zamiast talerzyka - metoda zdecydowanie na plus. Jako, że bardzo sprawnie wszystko przebiegało, pozwoliłem sobie chłodzić piwo aż 50 minut, z czego w ciągu ostatnich 20 minut zeszło 6 stopni, bardzo ciepła ta zimna woda Wrzenie uzyskałem 11 minut po dolaniu ostatniej porcji wysłodzin. Otrzymałem 19L brzeczki o 15°Blg - dolałem więc prawie półtora litra wody mineralnej z butelki. Piwo poszło do nowo wybudowanej lodówki, gdzie wrzuciłem 4 butelki póltoralitrowe + jedna półlitro + 3 wkłady do lodówek turystycznych, żeby szybko zbić temperaturę do 18 stopni. Zobaczymy jak wyjdzie. 4 butle półtora litrowe, utrzymują w lodówce temperatur 10-12°C. Zdecydowanie wystarcza jedna wymieniana co 12 godzin, aby utrzymać temperaturę w granicach 17-19°C. Na burzliwej femerntacji dość mocno niepokojący kwaśny zapach, który przy przelewaniu na cichą w smaku się nie pojawił, a i w zapachu zanikł. Zabutelkowane 23.08.2014 - Piwo zapowiada się hitowo, lekkie piwo z całkiem solidną goryczką i cytrusową bombą Niestety zupełnie nie klarowne, mam nadzieję, że wyklaruje się jeszcze w butelkach. Wyszło 41 butelek, z czego około 6 0,33ml. Po tygodniu otworzona mała butelka, w smaku super pijalne, idealna goryczka i super cytrusy. Wciąż nie klarowne, co odrobinę przeszkadza Do tego wygląda nieestetycznie. Edited September 2, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 14, 2014 Author Share Posted August 14, 2014 (edited) #12 Imperator - Double AIPA 19,5°Blg Podwójne życie doprowadziło do niebezpiecznego skumulowania poziomu mocy. O jej sile przekonasz się, gdy spróbujesz Imperatora. Zaufaj swoim zmysłom i przejdź na ciemną stronę mocy. Ztuningowany zestaw z Twójbrowar.pl Data: 2014-08-10 Surowce: Pale Ale - 5,5 kg Monachijski Typ II - 1kg Monachijski Typ I - 1,5kg Aroma - 0,2kg Carapils - 0,2kg Crystal 300 - 0,3kg Chmiel Summit - granulat 30g Chmiel Amarillo - granulat 90g Chmiel Cascade - 30g Chmiel Citra - 50g US-05 Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 76° 66-67°C - 80 minut 76°C - 5 minut Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 23-24l Gotowanie 60 minut: 60' - Summit - 30g 40' - Cascade - 20g 30' - Amarillo - 20g 15' - Cascade 10g, Amarillo 10g, Citra 10g 10' - Amarillo 10g, Citra 10g 0' - Amarillo - 30g, Citra 10g Burzliwa: 13 dni, temperatura 18-21°C, ostatnie 3 dni w temperaturz 15°C. Cicha: 6 dni, temperatura 15-17°C - po 20g Amarillo, Citra. OG: 19,5°Blg FG: 5,5°Blg Objętość: 24L Refermentacja: 106g cukru Uwagi: Czas pray 5,5 godziny + pół godziny sprzątanie. Bez problemowo przebiegła filtracja, zamknąłem się w 50 minutach. Wysładzanie ciągłe około 13L, do uzyskania 25 litrów. Chłodzone 50 minut do 27 stopni i w takiej temperaturze zadane drożdże. Otrzymałem 20,5L brzeczki o 24°Blg - dodałem ponad 5 litrów wody mineralnej z lodówki, wyszło w sumie 26 litrów brzeczki o ekstrakcie 19,5°Blg. Fermentor przeniesiony do styropianowej lodówki 10°C. Przez noc temperatura brzeczki spadła do około 16°C. Fermentacja a dobre ruszyła dopiero po około 48 godzinach, wcześniej bardzo niemrawo bulkało. Przy przelewaniu na cichą piwo bardzo klarowne, pierwszy raz widzę tak klarowne na tym etapie. Odfermentowało dość głęboko do 5,5°Blg. Po cichej zeszło do 5°Blg. Przy rozlewie do butelek - goryczka słabsza niż bym się spodziewał, aromat też taki odrobinę za słaby. Wyczówalny alkohol, ale mam nadzieje, żę po paru tygodniach wszystko to się ułoży i będzie cacy Po dwóch tygodniach wciąż mocno alkoholowy, choć jest lepiej niż przy rozlewie, więc podejrzewam, że będzie lepiej. Niestety aromat nie powala, czego troszkę się spodziewałem i lepiej już raczej nie będzie. Degustacja: Bardzo ładny aromat amerykańskich chmieli, bardziej cytrusowy, wyczuwalny też w smaku. Goryczka za mocna, pod koniec ściągająca. Za mało słodowe, pomimo wysokiej zawartości alkoholu jest on zbyt wyczuwalny. Edited November 1, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted September 2, 2014 Author Share Posted September 2, 2014 (edited) #13 Royal Guard Coffee Milk Stout ~ 14°Blg Data: 2014-08-31 Surowce: Pale Ale - 5 kg Czekoladowy Strzegom - 0,5kg Karmelowy 600 Strzegom - 0,5kg Palony Jęczmień - 0,25kg Chmiel Fuggles - granulat 70g 500g Laktozy 100g Kawy przywiezionej z Brazylii US-05 Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 72° 66-68°C - 75 minut 76°C - 15 minut Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 27-28l Gotowanie 60 minut: 60' - Fuggles - 40g 30' - Fuggles - 10g 15' - 500g Laktozy 1' Espresso z ze 100g Kawy 0' - Fuggles - 20g Burzliwa: 7 dni, temperatura 20-23°C Cicha: 7-10 dni, bez chmielenia na zimno. OG: 14°Blg FG: 7°Blg Objętość: 27L Refermentacja: ?? cukru Uwagi: Czas pracy 5 godzin + pół godziny sprzątanie. Filtracja 45 minut Wysładzanie ciągłe około 15L, do uzyskania 28 litrów. Chłodzone 35 minut do 26 stopni i w takiej temperaturze zadane drożdże. Otrzymałem ~24L brzeczki o ~15,5°Blg - dodałem 2,5 litra wody mineralnej z lodówki, wyszło w sumie 26,5L-27L litrów brzeczki o ekstrakcie ~14°Blg. Gęstwa (drugie pokolenie po Imperatorze) zadana w temperaturze 26C, Fermentor przeniesiony do styropianowej lodówki 13°C. Przez noc temperatura brzeczki spadła do około 23°C. Fermentacja ruszyła po 3 godzinach. Po burzliwej i po cichej odfermentowało do 7°Blg. Zlane do butelek 14.09.2014 - genialny, absolutnie genialny aromat czekolady i dość intensywna kawa, trochę cierpka pod koniec, ale nawet przyjemnie cierpka. Zapowiada się super. Degustacja: Bardzo mocno wyczuwalna kawa i czekolada, trochę za bardzo kwaśne, goryczka delikatna, prawie w ogóle nie wyczuwalna. Kiepska piana, trzeba dobrze nalać żeby się utworzyła, ale bardzo szybko znika. Generalnie piwo na wielki plus, jedno z lepszych, jeżeli nie najlepsze jakie uwarzyłem do tej pory. Edited November 1, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted September 4, 2014 Author Share Posted September 4, 2014 (edited) #14 Grodziskie ~ 7,7°Blg Data: 2014-09-04 Surowce: Grodziski Wędzony - 2 kg Pszeniczny - 1,2 kg Chmiel Iunga - 20g Chmiel Sybilla - 35g S-33 Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 67° 65°C - 40 minut 72°C - 35 minut 77°C - 5 minut Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 24l Gotowanie 60 minut: 60' - Iunga - 15g 30' - Iunga - 5g 30' - Sybilla - 10g 0' - Sybilla - 20g Burzliwa: 14 dni, temperatura 18-21°C Cicha: W planie 3 dni klarowania żelatyną w temp poniżej 15°C OG: 7,7°Blg FG: ?°Blg Objętość: 25L Refermentacja: ?? cukru Uwagi: Czas pracy 5 godzin + pół godziny sprzątanie. Filtracja godzinka, przytkało się na chwilę, ale sytuacja szybko opanowana. Wysładzanie ciągłe około 15L, do uzyskania 24 litrów. Chłodzone 35 minut do 26 stopni i w takiej temperaturze zadane drożdże. Otrzymałem ~20L brzeczki o ~10°Blg - dodałem około 5 litrów wody mineralnej z lodówki, wyszło w sumie 25L litrów brzeczki o ekstrakcie ~7,7°Blg. Gęstwa (drugie pokolenie po Imperatorze) zadana w temperaturze 26C, Edited October 20, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted September 16, 2014 Author Share Posted September 16, 2014 (edited) #15 American Wheat - C3PO 13,5°Blg Data: 2014-09-14 Surowce: Pszeniczny ze Strzegomia - 2,9kg Pilzenski ze Strzegomia - 1,9kg Prażona Pszenica ze Strzegomia - 0,5kg Chmiel Tomahawk - granulat 10g Chmiel Amarillo - granulat 45g Chmiel Citra - granulat 45g US-05 - trzecie pokolenie po Sweet Stout Trooperze Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 72° 67-68°C - 70 minut (Wnikliwie pilnowana) 76°C - 5 minut Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 27l Gotowanie 60 minut: 60' - Tomahawk - 10g 30' - Amarillo i Citra - po 10g 30' - Amarillo - 20g 6' - Amarillo 5g, Citra 5g 3' - Amarillo 5g, Citra 5g 1' - Amarillo 5g, Citra 5g Burzliwa: 9 dni, temperatura 18-21°C Cicha: 7 dni, temperatura 18-21°C - po 20g Amarillo, Citra. OG: 13,5°Blg FG: ? Objętość: 24L Refermentacja: Uwagi: Czas pray 5 godziny ze sprzątaniem Bez problemowo przebiegła filtracja, zamknąłem się w 40 minutach. Wysładzanie ciągłe około 18L, do uzyskania 27 litrów. Chłodzone 30 minut do 30 stopni. Brzeczka zniesiona do piwnicy na 6 godzin, temperatura zbita do 21 stopni, zadana gęstwa trzeciego pokolenia. Fermentacja rano następnego dnia intensywna, wieczorem jeszcze intensywniejsza. Edited October 20, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted October 20, 2014 Author Share Posted October 20, 2014 (edited) #16 Christmas Ale ~ 16,4°Blg, 58 IBU Data: 2014-10-18 Surowce: Pilzenski Strzegom - 1,5 kg Monachijski II Weyermann - 1,5kg Wiedeński Strzegom - 1kg Pszeniczny - 1kg Miód Gryczany - 1kg Chmiel Iunga - granulat 40g Chmiel Sybilla - granulat 45g Przyprawy: gałka muszkatałowa, anyż, cynamon, imbir, goździki - po około 1g Skórka z pomarańczy, grejpfruta, cytryny - 60g T-58 Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 56° 54°C - 15 minut 66°C - 35 minut 72°C - 35 minut 76°C - 5 minut Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 27-28l Gotowanie 60 minut: 60' - Iunga - 30g 30' - Sybilla - 10g 10' - 1kg Miodu + przyprawy + skórki. 5' - Iunga 10g, Sybilla 20g 0' - Sybilla 15g Burzliwa: 10 dni, temperatura 21-24°C, ostatnie dwa dni na balkonie w 4-6 stopiach. Cicha: 6 dni z 4 laskami cynamonu. Pierwsze dwa dni w 21-24°C, kolejnych 6 w 4-6 stopiach. OG: 16,4°Blg FG: 4,5°Blg Objętość: 22,5L Refermentacja: 130g cukru Uwagi: Czas pracy 5 godzin + pół godziny sprzątanie. Filtracja 55 minut Wysładzanie ciągłe około 15L, do uzyskania 28 litrów. Chłodzone 35 minut do 22 stopni, potem schłodzone na balkonie do 18 stopni i zadane drożdże. Po 6 dniach fermentacja właściwie zakończona, przez 2 kolejne dni osad bardzo powoli opada, więc fermentor przeniesiony na balkon do 4-6 stopnii. 28.10.2014 - przelane na cichą, z dodatkiem 4 lasek cynamonu - zeszło do 5blg, przy przelewaniu w smaku bardzo mocno wyczówalne skórki cytrusów, ściągająca zalegająca goryczka, nieprzyjemna. Śłabo wyczuwalne przyprawy korzenne, czuć za to miód. Przez całą cichą poziom w rurce fermentacyjnej równy, bez bulkania. 03.11.2014 - rozlane do 44 butelek różnej wielkości (około 21L) Przy zlewaniu do butelek piwo bardzo słodkie, wyczuwalne głównie miód i skórki pomarańczy ale dużo przyjemniejsze niż przy zlewaniu na cichą. W aromacie goździki i cynamon i trochę kanalizy niestety Może się ułoży. Edited November 5, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted October 26, 2014 Author Share Posted October 26, 2014 (edited) #17 Father (Chilli Stout) ~ 16,5°Blg, 58 IBU Piwo uwarzone z Tatą. Data: 2014-10-25 Surowce: Pilzenski Strzegom - 1,6 kg Pale Ale Strzegom - 3kg Karmelowy 600 Strzegom - 0,5kg Czekoladowy 1200 - 0,5kg Palony Jęczmień - 0,2kg Pszeniczny - 0,4kg Płatki Owsiane Błyskawiczne - 0,4kg Chmiel Iunga - granulat 25g Chmiel Marynka - granulat 25g Chmiel Sybilla - granulat 40g Papryczka Pepperoni - 60g (świeża) Laktoza 500g S-04 Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 68° 66°C - 40 minut 72°C - 40 minut 76°C - 10 minut Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 27-28l Gotowanie 70 minut: 70' - Iunga i Marynka - po 15g 40' - Iunga, Sybilla i Marynka - po10g 15' - Sybilla 20g 0' - Sybilla 10g Burzliwa: 12 dni, temperatur 19°-21°C Cicha: Dwa fermentory. I - 13L - bez dodatku 9 dni, II - 12L - 20g opiekanych amerykańskich płatków dębowych 14 dni. OG: 16,5°Blg FG: 7°Blg Objętość: 27L Refermentacja: 65g cukru Uwagi: Czas pracy 5 godzin + pół godziny sprzątanie. Filtracja 55 minut Wysładzanie ciągłe około 15L, do uzyskania 28 litrów. Chłodzone 25 minut do 26 stopni, potem schłodzone na balkonie do 15 stopni i zadane drożdże. Nie obyło się bez wpadek. Przedłużone gotowanie z powodu awarii kranu i braku możliwości podłączenia chłodnicy. Wyszło 22 litrów brzeczki o ekstrakcie 20% O_o. Dolane około 5 litrów wody. Bardzo intensywna fermentacja po 24h od zadania drożdży. Brzeczka wybrała się na spacer, ale nie narobiła na szczęście szkód. Rozszczelniona przykrywka na 24h, potem fermentacja zdecydowanie zwolniła, być może za bardzo. Przelane na cichą 06.11, zeszło tylko do 7°Blg. Bardzo dobry, czekolada, kawa, całkiem solidna goryczka i delikatnie wyczuwalna pikantność od chilli, myślę że po wypiciu całej butelki będzie ją solidnie czuć. Bardzo zbity osad, pobrana gęstwa jest właściwie w formie stałej, bardzo gęstego serka. 15.11 - zabutelkowana wersja bez płatków. 65g cukru. Edited November 16, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted November 1, 2014 Author Share Posted November 1, 2014 (edited) #18 Pumpkin Ale ~ 15,5°Blg, 37,2 IBU Data: 2014-11-02 Surowce: Monachijski II Strzegom - 3 kg Wiedeński Strzegom - 1kg Pszeniczny Strzegom - 1kg Karmelowy 300 Strzegom - 0,5kg Płatki Owsiane - 0,3kg Palony Jęczmień Strzegom - 0,085kg Chmiel Iunga - granulat 20g Chmiel Marynka - granulat 20g Chmiel Sybilla - granulat 30g Chmiel Lubelski - granulat 30g Przyprawy: gałka muszkatałowa (1g), laska cynamonu, świeży imbir (15g), goździki, 2 ziela angielskie Dynia - około 2,8kg - zagotowana i zapieczona z 300g Cukru Trzcinowego S-04 Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 70° 66°C - 40 minut 72°C - 40 minut 76°C - 5 minut Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l Gotowanie 60 minut: 60' - Marynka - 20g 60' - Iunga - 20g 5' - Lubelski 15g, Sybilla 15g 0' - Lubelski 15g, Sybilla 15g Burzliwa: 10 dni, temperatura 17°-23°C. Cicha: 4 dni OG: 15,5°Blg FG: 5°Blg Objętość: 24,5L Refermentacja: ?? cukru Wydajność: 84% (może 85%, bo mogłem sypnąć odrobinę mniej cukru) Fermentacja: Burzliwa: 02.11 - 15°C, 03.11 - 15°C, 04.11 - 18°C, 05.11 - 22°C, 06.11 - 21,5°C, 07.11 - 20°C, 08.11 - 20°C, 09.11 - 20°C, 10.11 - 20°C, 11.11 - 18°C, 12.11 - 18°C Cicha: 12.11 - 21°C, 13.11 - 22°C, 14.11 - 22°C, 15.11 - 22°C, 16.11 - 22°C Uwagi: Czas Pracy 6h 15min Filtracja 2h 30min - utknęła po przefiltrowaniu około 7 litrów, musiałem cofnąć do gara i znacznie rozcieńczyć brzeczkę. Potem poszło w miarę sprawnie. Nowy system wysładzania jest super, trzeba do tego zrobić lepszą deszczownice i zbiornik na gorącą wodę obić karimatą, żeby lepiej trzymał temperaturę. Chłodzenie 30 minut do 28 stopni, do 17 stopni zbite na balkonie. 12.11 - przelane na cichą. Dyni w aromacie i smaku brak W zapachu głównie cynamon i goździk, w smaku na pierwszy plan przebija się imbir. Zdecydowanie będzie musiało poleżeć żeby się ułożyć. 16.11 - rozlane do butelek, wyszło 46 butelek półlitrowych czyli równo 23 litry. Edited November 16, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted November 9, 2014 Author Share Posted November 9, 2014 (edited) #19 Wookie Roars #2 - Hefe-Weizen ~ 13°Blg, 29 IBU Data: 2014-11-09 Surowce: Pszeniczny Strzegom - 2,5 kg Pale Ale Strzegom - 1,8 kg Monachijski II Strzegom - 0,7kg Chmiel Spalt Select - granulat 40g Chmiel Lubelski - granulat 40g Wyeast 3068 - drugie pokolenie, gęstwa 100ml. Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp.. 50° 48°C - przerwa 10 minut, podgrzanie do 53° 53°C - przerwa 14 minut podgrzanie do 64° 64°C - przerwa 30 minut podgrzanie do 73° 73°C - przerwa 30 minut podgrzanie do 78° Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 27l Gotowanie 70 minut: 70' - Lubelski i Spalt Select po 20g 40' - Lubelski i Spalt Select po 20g Burzliwa: 14 dni Cicha: brak OG: 13°Blg FG: 3,1°Blg Objętość: 24,5L Refermentacja: 170g cukru Wydajność: 87% Odfermentowanie: 76% Fermentacja: Burzliwa: 08.11 - 16°C, 09.11 - 16°C, 10.11 - 18°C, 11.11 - 19°C, 12.11 - 18°C, 13.11 - 19°C, 22°C, 14.11 - 23°C, 15.11 - 23°C, 16.11 - 23°C, 17.11 - 22°C, 18.11 - 22°C, 19.11 - 22°C, 20.11 - 22°C, 21.11 - 22°C Cicha: 22.11 - 22°C, 23.11 - 22°C Uwagi: Czas Pracy 5h Filtracja 25min - może trochę za szybko, ale ładnie szło, wysładzanie ciągłe, jeszcze bez deszczownicy. Chłodzenie 50 minut do 22°, do 19° zbite na balkonie, potem w pudle styropianowym do 16°, Otrzymałem 21,5 litra brzeczki o ekstrakcie 14,7°Blg, dolałem około 3 litrów wody mineralnej. Gęstwa zadana przy 19° 10.11 - 22:00, drożdże bliskie wyjścia, o godzinie 18:00 założony blow-off tube z wąskiego wężyka. W nocy z 10 na 11, drożdże wylazły, na szczęście w kontrolowany sposób do butelki. Zero bajzlu, instalacja sprawdziła się super, pomimo cienkiego wężyka. 13.11 - fermentor przeniesiony z piwnicy do mieszkania do 22°C 21.11 - piwo zlane na cichą. Klarowne, w aromacie banany i trochę goździków i nie przyjemny zapach drożdży, w smaku podobnie. Spodziewałem się lepszego efektu. Na górze była lekka piana z drożdży, która jednak utrzymywała się, bo zaschły bąbelki, przy delikatnym poruszeniu od razu spadały na dno. 23.11 - poszło w butle. W 2 dni cichej wyklarowało się niemal idealnie, zapewne bardziej niż klasyczna pszenica W smaku i aromacie dużo lepsze niż 2 dni wcześniej. Banan, banan, w tle jakieś goździki majaczą, ale ja słabo to wyczuwam. Dość słodkie, zeszło do 3,1° BLG Edited November 28, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted November 15, 2014 Author Share Posted November 15, 2014 (edited) #20 Father (APA)~ 13,2°Blg, 44,8 IBU Data: 2014-11-15 Surowce: Pale Ale Weyerman - 4,2 kg Monachijski II Strzegom - 0,3kg Pszeniczny Strzegom - 0,3 kg Carapils - 0,3kg Chmiel Tomahawk - granulat 20g Chmiel Centenial - granulat 100g Chmiel Mosaic - granulat 75g US-05. Zacieranie: 66-68°C - 1godzina 30 minut podgrzanie do 78° 78°C - wygrzew. Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l Gotowanie 60 minut: 60' -Tomahawk 20g 15' - Centenial 15g 5' - Centenial 25g 1' - Mosaic 25g Burzliwa: 14 dni Cicha: 7 dni - 62g Centenial + 52g Mosaic. OG: 13,2°Blg FG: 2,8 i 2,6 Objętość: 25L Refermentacja: 70g+65g cukru Wydajność: 85% Odfermentowanie: 79% i 81% Fermentacja: Burzliwa: 15.11 - 16°C, 16.11 - 15°C, 17.11 - 18°C, 18.11 - 18°C, 19.11 - 19°C, 20.11 - 19°C, 20.11 - 19°C, 21.11 - 19°C, 22.11 - 19°C, 23.11 - 19°C, 24.11 - 20°C, 25.11 - 20°C Cicha: 26.11 - 20°C, 27.11 - 20°C, 28.11 - 20°C, 29.11 - 20°C, 30.11 - 20°C, 01.12 - 20°C, 02.12 - 20°C, 03.12 - 8°C, 04.12 - 4°C, 05.12 - 21°C, 06.12 - 14°C Uwagi: Czas Pracy 5h Filtracja bez problemu 30 minut. Wyszło 25 litrów o ekstrakcie 13,2°Blg Drożdże zadane w temperaturze 23°C, fermentor przeniesiony do styropianowego pudła 15°C. 17.11 - zamknięte okno w piwnicy bo było trochę za zimno. Temperatura skoczyła z 13°C do 18°C 21.11 - spodziewam się najgorszego po tym piwie. Po pierwsze niedofermentowania, bo przestało bulkać, po drugie infekcji, bo zaczęło nieprzyjemnie pachnieć z rurki. Obym się mylił, jutro chyba wsadze morde, żeby zbadać sytuacje. 25.11 - Przelane na cichą. W smaku i aromacie nie powala, wręcz jest takie sobie, dlatego też dowaliłem na cichą sporo chmielu. Jeden fermentor 12L - 62g Centeniala, drugi 11L 52g Mosaic. Zeszło do 4,7° Blg, czyli tak jak się obawiałem niedofermentowało, mam nadzieje, że dojdzie na cichej odrobinę. 06.12 - Rozlane do butelek. Zeszło odpowiednio do 2,8 (Mosaic) ii 2,6 (Centenial), także ładnie doszło jeszcze na cichej. Lepszy zarówno w zapachu jak i smaku wydaje sie Mosaic, ale tego też się spodziewałem Wyszło 44 butelki. 70g i 65g cukru. Edited December 28, 2014 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted November 28, 2014 Author Share Posted November 28, 2014 (edited) #21 It's a Trap (Roggenbier) ~ 11,1°Blg, 20 IBU (it's a trap) "Admirał Ackbar zanurzył usta w gęstym płynie. Oczyma wyobraźni zobaczył chwiejące się na wietrze kłosy grozy… „It' a Trap!” – jęknął jednak było już za późno - uzależniający napar zawładnął jego zmysłami. Tym razem to nie pułapka, przechyl butelkę i pozwól odpłynąć twoim zmysłom."Data: 2014-11-29Surowce: Żytni - Weyerman - 2 kg Monachijski II Strzegom - 1kg Pilzeński Strzegom - 0,5 kg Pszeniczny Strzegom - 0,3kg Pszeniczny Czekoladowy - 0,15kg Karmelowy 300 Strzegom - 0,1kg Chmiel Marynka - granulat 20g Chmiel Sybilla - granulat 20g Wyeast 3068 - zebrane z Wookie Roars #2 - 3 pokolenie Zacieranie: 66-68°C - 1godzina 30 minut podgrzanie do 78° 78°C - wygrzew. Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l Gotowanie 60 minut: 60' -Marynka 20g 5' - Sybilla 10g 1' - Sybilla 15g Burzliwa: 12 dniCicha: 2 dniOG: 11,1°BlgFG: 3,5°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ?? cukruWydajność: 70%Odfermentowanie: 68%Fermentacja: Burzliwa: 29.11 - 15°C, 30.11 - 16°C, 01.12 - 19°C, 02.12 - 19°C, 03.12 - 19°C, 04.12 - 19°C, 05.12 - 18°C, 06.12 - 17°C Cicha: 07.12 - 21°C, 08.12 - 21°C, 09.12 - 21°C, 10.12 - 12°C, 11.12 - 8°C, 12.12 - 8°C, 13.12 - 16°C Uwagi: Czas Pracy 6h Filtracja stanęła dwa razy. Następnym razem trzeba zdecydowanie zacierać w większej ilości wody, bo była masakra. Rozcieńczyłem zacier wodą do wysładzania i chyba przez to spadła wydajność. Zamiast 13 otrzymałem 11,1. Fermentacja ruszyła po około 12 godzinach w 16°C. 01.12 - Bardzo intensywny zapach siarki z rurki. 07.12 - przelane na cichą, ale z dużym podejrzeniem infekcji. W zapachu ok, ale w smaku lekko kwaskowe, szczypiące w język. Dam mu kilka dni w niskiej temperaturze i zadecyduje czy ładować w butle. Balingometr wskazywał 3,5. 13.12 - Odczyt z balingometru nadal 3,5, także więcej już nie zejdzie. Kwaśne jednak nie jest, w zapachu goździki i banany, w smaku gorzkie i właściwie nie jestem w stanie nazwać smaku. Nie jest to szczyt piwowarstwa niestety Jutro puszcze w butle. 15.12 - Poszło w butelki. Mam wrażenie, że z dnia na dzień to piwo zyskuje. Przy zlewaniu było już czuć pupmpernikiel, trochę bananów i kawa zbożowa Bardzo ciekawe, zobaczymy jak będzie za dwa tygodnie. Edited May 16, 2015 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted December 11, 2014 Author Share Posted December 11, 2014 (edited) #22 Leia (Belgian Blonde) ~ 16,1°Blg, 24 IBU "Zacny trunek, który chwyciłeś w dłoń, jest tak samo niezwykły jak kobieta, która nie tylko ma największe jaja w całej galaktyce, ale także odwagę, by nosić obwarzanki na uszach. Nie czekaj aż wyceluje do ciebie z blastera - wychyl złoty specyfik do dna!"Data: 2014-12-11Surowce: Pilzeński Strzegom - 2,6 kg Pale Ale Strzegom - 2,6 kg Pszeniczny Strzegom - 0,5kg Karmelowy 30 Strzegom - 0,3kg Cukier biały - 450g Cukier trzcinowy - 150g - tylko dlatego że zabrakło mi białego Chmiel Marynka - granulat 20g Chmiel Lubelski - granulat 30g Gęstwa THG po dwóch piwach Dubblu i Quadruplu Zacieranie: 67-65°C - 45 minut, 6 minut grzania 72°C - 15 minut, 6 minut grzania 76°C - 5 minut Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l Gotowanie 70 minut: 70' - Marynka 20g 40' - Lubelski 30g OG: 16,1°BlgFG: 5,5°BlgObjętość: 24LRefermentacja: 113 cukruWydajność: 77%Odfermentowanie: 66%Fermentacja: Burzliwa: 12.12 - 19°-18°C, 13.12 - 18°-19°C, 14.12 - 19°C, 15.12 - 20°C, 16.12 - 22°C, 17.12 - 23°C, 18.12 - 23°C, 19.12 - 23°C, 20.12 - 24°C, 21.12 - 25°C, 22.12 - 25°C, 23.12 - 12°C, 24.12 1025°C, 25.12 - 10°C Cicha: 26.12 - 20°C, 27.12 - 20°C, 28.12 - 18°C, 29.12 - 18°C, 30.12 - 18°C, 31.12 - 18°C, 01.01 - 18°C, 02.01 - 8°C, 03.01 - 4°C, 04.01 - 4°C, 05.01 - 8°C Uwagi: Czas Pracy 4h 30min Filtracja luźna jak sraczka Celowałem w 16, wyszło prawie idealnie 25.12 - przelane na cichą przy 5,5°Blg, trochę za mało, ale może dojdzie jeszcze trochę. W aromacie całkiem nijaki w smaku czuć trochę belgijski charakter, ale musi jeszcze się wyklarować, bo w próbce było za dużo drożdży. 05.01 - Poszło w butle przy 5,5°Blg. Coś z tym piwem jest nie do końca tak jak trzeba, ale poczekam miesiąc na ostateczne wyrokowanie. Edited May 16, 2015 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted December 13, 2014 Author Share Posted December 13, 2014 (edited) #23 Enchanted Wookie (Weizenbock) ~ 17,6°Blg, 21 IBU "Na tej dzielni, by dotrzymać kroku czołowym szmuglerom, musisz robić aeroby, streczing, wyciskać, machać hantlami i Imperator raczy wiedzieć, co jeszcze… Nie zwlekaj - przeczesz dywan na klacie, dołóż krążek na sztangę i wychyl odżywkę na poprawę wydajności!"Data: 2014-12-13Surowce: Pszeniczny Strzegom - 3,6kg Pilzeński Strzegom - 1,7 kg Pale Ale Strzegom - 1,7 kg Karmelowy 300 Strzegom - 0,25kg Pszeniczny czekoladowy 1200 Strzegom - 0,25kg Chmiel Marynka - granulat 22g Spalt Select - granulat 19g WB-06 Zacieranie: 44°C - 20 minut, 6 minut grzania 52°C - 15 minut, 7 minut grzania 62°C - 20 minut, 9 minut grzania 72°C - 20 minut, 6 minut grzania 77°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l Gotowanie 65 minut: 60' - Marynka 22g 30' - Spalt Select 19g OG: 17,6°BlgFG: 4°BlgObjętość: 22LRefermentacja: 110g cukruWydajność: 78% / 72% (jeżeli policzyć wylane osady)Odfermentowanie: 77%Fermentacja: Burzliwa: 13.12 - 18°C, 14.12 - 19°C, 15.12 - 19°C, 16.12 - 19°C, 17.12 - 19°C, 18.12 - 19°C, 19.12 - 19°C, 20.12 - 19°C, 21.12 - 19°C, 22.12 - 19°C, 23.12 - 18°C, 242.12 - 18°C, 25.12 - 18°C Cicha: 26.12 - 15°C, 27.12 - 16°C, 27.12 - 20°C, 28.12 - 18°C, 29.12 - 18°C, 30.12 - 18°C, 31.12 - 18°C, 01.01 - 18°C, 02.01 - 8°C, 03.01 - 4°C, 04.01 - 4°C, 05.01 - 4°C Uwagi: Czas Pracy 4h 30min Filtracja 25 minut, poszło bardzo sprawnie, muszę chyba śrutować drobniej, żeby zwiększyć wydajność. Celowałem pomiędzy 17,1 a 19 bo ostatnio spore wahania wydajności. Baardzo dużo osadów białkowych wylałem 2 litry spokojnie, a sporo przeszło do brzeczki przez co wydajność też spadła. 25.12 - przelane na cichą przy 4,2°Blg. W zapachu bardzo dużo banana, w smaku dość mocna alkoholowość, trzeba będzie poczekać aż się ułoży. Poszło w butle przy 4°Blg. W smaku czuć banany i goździka i dość mocno alkohol, dam mu miesiąc na ułożenie się przed otwarciem pierwszej butelki. Po 2 tygodniach w dwóch próbowanych butelkach bardzo intensywny zapach wosku/kredek świecowych czyli kwas kaprylowy, nie mam pojęcia skąd się to wzięło, drożdże z daleką datą przydatności. Obawiam się infekcji. Edited May 16, 2015 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted December 18, 2014 Author Share Posted December 18, 2014 (edited) #24 Boba Fett (American Wheat) ~ 14°Blg, 38 IBUData: 2014-12-27Surowce: Pszeniczny Strzegom - 2,7kg Pilzeński Strzegom - 2,5 kg Karmelowy 30 Strzegom - 0,3kg Chmiel Tomahawk - granulat 20g Chmiel Amarillo - granulat 35g Chmiel Chinook - granulat 35g Chmiel Mosaic - granulat 35g M-44 Zacieranie: 63-60°C - 40 minut, grzanie 9 minut 72°C - 20 minut, grzanie 76°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l Gotowanie 60 minut: 30' - Tomahawk - 20g 15' - Amarillo, Chinook, Mosaic Hopstand 76-71°C - Amarillo, Chinook, Mosaic po 10g Burzliwa: 7-10dni - 18-19°CCicha: 7 dni - 18°C - z dodatkiem - Amarillo, Chinook, Mosaic po 15g.OG: 14°BlgFG: 3°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ?? cukruWydajność: 90%Fermentacja: Burzliwa: 27.12 - 17°C, 28.12 - 17°C, 29.12 - 18°C, 30.12 - 19°C, 31.12 - 19°C, 01.01 - 19°C, 02.01 - 19°C, 03.01 - 18°C, 04.01 - 18°C, 05.01 - 18°C, 06.01 - 18°C, 07.01 - 18°C, 08.01 - 18°C, 09.01 - 18°C, 10.01 - 18°C, 11.01 - 18°C, 12.01 - 18°C, 13.01 - 18°C, 14.01 - 18°C, 15.01 - 18°C, 16.01 - 21°C, Cicha: 17.01 - 12°C, 18.01 - 6°C, 19.01 - 6°C, 20.01 - 6°C, 21.01 - 21°C, Uwagi: Ześrutowałem słód nieco drobniej niż poprzednio, przez co filtracja szła dość opornie, ale w granicach akceptowalności. Za to wydajność powróci do wysokiej wartości ... mam nadzieję Czas Pracy 5h ze sprzątaniem Filtracja 40 minut, bardzo mocno napowietrzała brzeczkę Szło bardzo powoli. Zmierzyłem cukier przed gotowaniem - około 12,5. Zgodnie z przewidywaniami, pomimo dużej ilości osadu, wydajność bardzo wysoka. Brzeczka napowietrzana na piłce fit-ball 5 minut. Baardzo długi start drożdzy, piana zaczęła się tworzyć dopiero po około 50 godzinach, potem piana na dobre 6-7 centymetrów. 16.01 - poszło na cichą przy 3BLG, po nocy w fermentorze nie widać oznak fermentacji, więc przeniosłem wiadro na balkon do 12-6C. Edited May 16, 2015 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now