Szalas85 Opublikowano 9 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Receptura na jutro. W Weizenach czuje się całkiem nieźle: #55 Wookie Roars (Hefe-Weizen) ~ 12,9°Blg, 20 IBU"Chewie We're Home" Data: 2015-10-09Surowce: Pszeniczny - 2,5 kg Mep Ale - 2,2 kg Carapils - 0,3 kg Chmiel Iunga - granulat 20g Chmiel Lubelski - granulat 30g Gwoździe i Banany - ze startera Zacieranie: 46°-64°C - brak przerwy, podgrzewanie 12 minut 64°-62°C - przerwa 50 minut podgrzanie 10 minut 72°-71°C - przerwa 30 minut podgrzanie 5 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L Gotowanie 70 minut: 53' - Iunga 20g 0' - Lubelski 30g OG: 12,9°BlgFG: ??°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ?? cukruWydajność: 85%Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Załączona w poście na dole. Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem Chłodzenie do 22°C w 35 minut. Wyszło 24 litry 13,4 BRIX + 1,3 litra Startera. 23.10 - Przelane na cichą przy 7BRIX (3,4 Blg), 24 Litry w fermentorze. 28.10 - 14 litrów przelane do butelek, nie zmierzyłem Blg. Pozostałe 10 litrów dostało 49g Lemon Drop'a. 31.10 - Wersja z chmielem na zimno przelana do butelek. 6,1 BRIX (2,6 Blg) czyli sporo dojadło na cichej, albo odczyt był błędny #55Fermentacja.xlsx Edytowane 16 Marca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Gratuluję rewelacyjnego wyniku z Gose! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Gratuluję rewelacyjnego wyniku z Gose! A dziękuje uprzejmie Wciąż nie wiem jak to się stało, bo nie uważam tego piwa za bardzo dobre Ale wniosek z tego taki, że na kwachach się po prostu nie znam kompletnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Ale wniosek z tego taki, że na kwachach się po prostu nie znam kompletnie. Ale mimo to masz najlepiej ocenione piwo w konkursie Dodatkowy plus za mały "mythbusting", że kwachy na słodzie zakwaszającym lub z dodatkiem kwasu są słabe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 23 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Receptura na jutro. Pierwsza warka w tym stylu, niesteety musiałem zmienić nieco planowaną prostą recepture, bo okazało się, że mam za mało słodu Pils. Dlatego też w recepturze jest aż 2kg Monachijskiego i Wiedeński, bo musiałem czymś uzupełnić recepturę. Prawdopodobnie kolor będzie zbyt ciemny i ciężko będzie bardzo nisko odfermentować, ale zobaczymy, jak nie tripel to wyjdzie coś innego. #56 Jawas Tripel (Tripel-Sripel) ~ 18,5°Blg, 40 IBU "Utinni!" Data: 2015-10-24Surowce: Mep Ale - 3,5 kg Monachijski I - 2 kg Cukier Biały- 0,8 kg Płatki Owsiane - 0,3 kg Carabelge - 0,55 kg Wiedeński - 0,15 kg Magnum - 22g Iunga - 30g Comet - 15g Drożdże: FM21 i FM25 Zacieranie: 62°-64°C - 70 minut, grzanie 12 minut 72°C - 15 minut grzanie ?? minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L Gotowanie 70 minut: 60' - Magnum 22g 30' - Iunga 30g 0' - Comet 15g OG: 19,2°BlgFG: 3,3°Blg - 2,4°BlgObjętość: 24LRefermentacja: 116g cukru na 23,5LWydajność: ??% Odfermentowanie: 82%-87%Fermentacja: Schemat fermentacji załączony w pliku na dole posta. Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem Bardzo grubo ześrutowałem słód i nawet trafiały się całe ziarna. Wszystko to pozostałości po odkręceniu śrutownika na pszenicę Fatalna wydajność spowodowała że wyszło 18BRIX (17,3 Blg), uzupełnie cukrem w trakcie fermentacji. 30.10 - Dodałem odpowiednio 146g i 160g cukru do obydwu wiaderek tak aby uzyskać ekstrakt 18,5. 09.11 - Przelane na cichą przy: FM25 - 9,2 BRIX (3,5 Blg), FM21 - 8,4 BRIX (2,7 Blg). O dziwo w smaku to drugie było mniej alkoholowe i generalnie lepsze. 06.12 - Rozlane do butelek po 4 tygodniach cichej. Wersja na FM25 zeszła do 3,3 Blg, Wersja na FM21 do 2,4 Blg. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić #56Fermentacja.xlsx Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) #57 R2D2 (Imperial Stout) ~ 25°Blg, 90 IBU "Beep Beep" Data: 2015-11-01Surowce: Pale Ale Weyermann - 7 kg Płatki Owsiane - 0,8 kg Aaroma (Castle 100EBC) - 0,6 kg Carafa Special I - 0,5 kg Palony Jęczmień - 0,5 kg Czekoladowy 1200 - 0,5 kg Czekoladowy 400 - 0,25 kg Karmelowy 300 - 0,15 kg Magnum - 60g Iunga - 60g Cascade - 50g Mosaic - 50g Drożdże: FM52 po 3 piwach, około 250ml gęstwy. Zacieranie: 65°-66°C - 1h 50min, grzanie 20 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 28 L Gotowanie 120 minut: 60' - Magnum 35g + Iunga 35g 30' - Iunga 25g + Magnum 25g 0' - Cascade 50g + Mosaic 50g OG: 25°BlgFG: ??°BlgObjętość: 21,5LRefermentacja: 63g cukru na 20LWydajność: ??% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Schemat fermentacji w załączonym pliku na dole strony. Uwagi: Czas pracy 6h ze sprzątaniem 17.11 - Przelane na cichą, przy dość wysokim BLG, ale podejrzewam błędny odczyt. 31.12 - Przelane do butelek po 1,5 miesiąca cichej przy około 15BRIX, co daje około 10Blg. W smaku jest pełne, ale wydaje mi się, że jednak nie aż tak pełne i podejrzewam wciąż błędny odczyt. 29.01 - Otwarta pierwsza butelka. Mega gęste (płatki zrobiły robotę), pełne, bardzo intensywna czekolada i kawa. Brak oznak utlenienia. Dość wytrawny finisz. Myślę, że za 2 miesiące będzie już bardzo dobre. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić #57Fermentacja.xlsx Edytowane 3 Marca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) #58 Torfified Wookie (Whisky RauchWeizen) ~ 11,5°Blg, 23 IBU Data: 2015-11-08Surowce: Pszeniczny Strzegom - 1,9 kg Pale Ale Malteurop - 1,2 kg Whisky (35-40ppm) Castle - 1 kg Grodziski Weyermann - 0,7 kg Carapils - 0,3kg Magnum - 19g Lubelski - 15g Drożdże: FM41 około 150ml gęstwy. Zacieranie: 44°-64°C - grzanie 20 minut 64°C - 55 minut grzanie 6 minut 72°C - 30 minut grzanie 5 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 30 L Gotowanie 70 minut: 65' - Magnum 19g 5' - Lubelski 15g OG: 11,5°BlgFG: 3,2°BlgObjętość: 25LRefermentacja: sztuczne nagazowaneWydajność: ??% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Schemat fermentacji załączony w pliku na dole posta. Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem 17.11 - Przelane na cichą, nie pamiętam pomiaru ale coś około 2,7 Blg. 27.11 - Przelane do KEGa i 14 butelek. Pomiar 6,3 BRIX czylli 3,2 Blg, trochę za mało, ale z aromatu i smaku jestem bardzo zadowolony. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić #58Fermentacja.xlsx Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Szalas85 lukas95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) #59 Boba Fett (Berliner Weisse) ~ 7,9°Blg, 6 IBU Data: 2015-11-15 Receptura na jutro.Surowce: Pszeniczny Strzegom - 1,6 kg Pale Ale Malteurop - 1,3 kg Carapils - 0,3kg Lubelski - 15g Drożdże: WLP630 - prosto z fiolki. Zacieranie w 11L wody: 65°-62°C - 55 minut, grzanie 5 minut 72°C - 15 minut grzanie 5 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L Gotowanie 60 minut: 60' - Lubelski 15g OG: 7,9°BlgFG: ??°BlgObjętość: 25LRefermentacja: 59g + 55g cukruWydajność: 79% wg Brew Target. Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Schemat fermentacji w pliku załączonym na dole postu. Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem Bardzo dużo siarki w pierwszych dniach fermentacji, z czasem coraz mniej. 04.12 - Przelane na cichą przy 4BRIX (2,1 Blg). Piwo cały czas daje siarką, ale w dużo mniejszym stopniu niż wcześniej. W aromacie od razu czuć, że to piwo na lacto, w smaku puste, bardzo mało kwaśne. 19.12 - Przelane do butelek, nie zmierzyłem BLG. Kwaśności właściwie nie wyczułem, dokwasiłem kwasem mlekowym. Wersję bez owoców 25ml na 11,5L, wersja z wiśniami 20ml na 11L. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić #59Fermentacja.xlsx Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) #60 Luke Skywalker (RauchMarzen) ~ 14,4°Blg, 29 IBU Data: 2015-11-29 Receptura na niedzielę.Surowce: Wędzony Weyermann - 3,5 kg Monachijski II Strzegom - 1 kg Wiedeński Strzegom - 1 kg Caramunich I - 0,2 kg Karmelowy 150 - 0,1 kg Magnum - 25g Lubelski - 30g Drożdże: FM31 Starter litrowy. Zacieranie w 17L wody: 64° - 30 minut, grzanie 5 minut Dekokt - 6,5 litra do 70°, przerwa 15 minut, do wrzenia ? minut, gotowanie 12 minut 72°C - 20 minut, grzanie 6 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L Gotowanie 70 minut: 60' - Magnum 25g 0' - Lubelski 30g OG: 14,4°BlgFG: ??°BlgObjętość: 25LRefermentacja: 106g cukru na 23 litry piwa.Wydajność: 84% wg Brew Target. Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Schemat fermentacji w pliku na dole postu. Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem 16.12 - Przelane na cichą przy 8,8 BRIX. Całkiem czyste w smaku, fajna ogniskowa wędzonka. Piwo wstawione na balkon na balkonowe lagerowanie 01.01 - Przelane do butelek przy 8,1 BRIX czyli 3,9Blg. Może odrobinę zbyt płytko zeszły, ale smakuje na tym etapie wybornie Wędzonka jest wyczuwalna ale nie dominuje aromatu ani smaku. Jest też dość intensywna słodowość, może trochę nawet słodkość, ale szybko skontrowaną delikatną ale zaznaczoną goryczką. Jestem zadowolony Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić #60Fermentacja.xlsx Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) #61 Boba Fett (Berliner Weisse) ~ 8,1°Blg, 6 IBU Data: 2015-12-05 Surowce: Pszeniczny Strzegom - 1,2 kg Pale Ale Malteurop - 1,3 kg Carapils - 0,3kg Płatki Owsiane - 0,4kg Lubelski - 15g Drożdże: WLP630 - gęstwa. Zacieranie w 12L wody: 64°-62°C - 30 minut Dekokt - 4L do 70C przerwa 12 minut, gotowanie 12 minut. 72°C - 20 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L Gotowanie 60 minut: 60' - Lubelski 15g OG: 8,1°BlgFG: ??°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ?? cukruWydajność: 79% wg Brew Target. Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Schemat fermentacji w pliku na dole postu. Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem Pobrałem za mało dekoktu i temperatura po zawróceniu skoczyła tylko do 65C. 28.11 - Przelane na cichą przy 2 Blg. Kwaśność na bardzo niskim poziomie, więc podzieliłem warkę na pół. Połowa dostała 0,9kg mrożonej mieszanki owocowej, druga połowa 50g hibiskusa i 50g dzikiej róży. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić #61Fermentacja.xlsx Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) #62 Rancors Rage (Session IPA) ~ 14,4°Blg, 50 IBU Data: 2015-12-13 Zasyp i Drożdże: Pale Ale Malteurop - 5 kg Abbey Castle 45 EBC - 0,5 kg Drożdże: FM52 - starter. Zacieranie w 12L wody: 64°-62°C - 45 minut 72°C - 55 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 30 L Gotowanie 70 minut: 70' - Iunga 20g 30' - Jarrylo 15g 10' - Mosaic 15g 5' - Jarrylo 15g Hopstand 40 minut w 76°-66°C - Jarrylo, Cascade, Centennial, Galaxy po 20g. OG: 14,4°BlgFG: ??°BlgObjętość: 26LRefermentacja: ?? cukruWydajność: 93% wg Brew Target. Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Schemat fermentacji w załączonym pliku na dole strony. Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem Drożdże podjęły pracę dopiero między 30 a 40 godziną od zadania w temperaturze 15 stopni. 28.12 - Przelane na cichą przy 3,4 Blg. Połowa dostała 30g Cascade i Jarrylo, połowa bretty. 02.01 - Przelane w butelki, ten sam ekstrakt Jestem zadowolony Bardzo egzotyczne, bardzo pijalne z fajną intensywną i krótką goryczką 06.02 - Przelałem na drugą dcichą wersje na dzikusach, nie wystartowały Spróbuje je rozbujać na starterze. 12.05 - Bretty jednak ruszyły, tylko bardzo powoli. Przelałem piwo do szklanego słoja z dodatkiem 25g wiórków z beczek po koniaku. Przetrzymam jeszcze miesiąc, dodam citry na zimno i w butelki do wypicia w upały. 07.06 - Dodałem 50g Centenniala w 16-18 stopniach. 11.06 - Rozlałem do butelek Jak na moje jest petarda! Intensywne stajniane bretty w aromacie, do tego cytrusowe owce jak ananas, grejfrut. W smaku na początku słodkie, bardzo egzotyczne, ale tylko na jakąś sekundę góra dwie, potem jest uderzenie goryczki, ale na kolejną sekundę może dwie, bardzo wytrawny finisz i po kolejnych dwóch sekundach właściwie wszystko znika i chce się wziąć następny łyk. Mega pijalny brett ... niemożliwe, a jednak Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić #62Fermentacja.xlsx Edytowane 11 Czerwca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) #63 Darth Vader (Imperial Baltic Porter) ~ 24,3°Blg, 52 IBU Data: 2015-12-20 Zasyp i Drożdże: Pils Lager Malteurop - 6 kg Monachijski I - 1 kg Monachijski II - 1 kg Płatki Jęczmienne - 0,8 kg Aroma Castle 100EBC - 0,4 kg Karmelowy 300 - 0,4 kg Carafa Special I - 0,3 kg Karmelowy 600 - 0,25 kg Ekstrakt Słodowy płynny jasny - 360g Cukier - 200g Drożdże: FM31 - gęstwa. Zacieranie w 25L wody: 63°-62°C - 45 minut, grzanie 12 minut 72°C - 45 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 30 L Gotowanie 130 minut: 70' - Magnum 35g 40' - Iunga 40g OG: 24,3°BlgFG: ??°BlgObjętość: 23LRefermentacja: ?? cukruWydajność: 72% wg Brew Target. Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 30 dni - 8°-12° Cicha: 21 dni - 8°-12° Uwagi: Czas pracy 6h ze sprzątaniem Bardzo niskie odparowanie, przez co wyszło 23litry zamiast planowanych 20 pomimo ponad 2 godzin gotowania. 22.01 - Przelane na cichą przy aż 12 Blg. 23.01 - Rurka pracuje w 12 stopniach, także może obejdzie się bez dodawania gęstwy. 02.03 - Przelane do butelek z 100g cukru. Jest słodko, czekoladowo śliwkowo z fajną goryczką. Może trochę za słodko. Nie zmierzyłem Blg. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić Edytowane 2 Marca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Porter Bałtycki Górnej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Porter Bałtycki Górnej fermentacji? Nie, źle wyedytowałem Dzięki za czujność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) #64 Darth Maul (Red IPA) ~ 15,6°Blg, 61 IBU Data: 2015-12-29 Receptura na jutro: Zasyp i Drożdże: Pale Ale Malteurop - 6 kg Abbey Castle 45 EBC - 0,3 kg Carapils - 0,3 kg Drożdże: FM52 - gęstwa po #62, około 150ml. Hibiskus 47g. Zacieranie w 21L wody: 63°-62°C - 60 minut 72°C - 15 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 30,5 L Gotowanie 65 minut: FWH - Comet 26g, Jarrylo 11g 20' - Jarrylo 6g, Iunga 11g 10' - Mosaic 15g 3' - Galaxy, Cascade po 20g Hopstand 40 minut w 76°-66°C - Cascade, Galaxy po 30g + Hibiskus 47g. OG: 15,6°BlgFG: ??°BlgObjętość: 26,5LRefermentacja: ?? cukruWydajność: 88% wg Brew Target. Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Schemat fermentacji w pliku na dole posta. Uwagi: Czas pracy 5,5h ze sprzątaniem Brzeczka wyszła zdecydowanie za mało czerwona, trzeba będzie to jakoś skorygować na cichej. 09.01 - Przelane na cichą przy 8-8,1 BRIX czyli 3,5 Blg. Waliło dość intensywnie siarką, podejrzewam, że to przez nagłe schodzenie Mam nadzieję że na cichej uleci. 12.01 - Chmielenie na zimno. Po 25g Galaxy i 25g Cascade dpo obydwu fermentorów. 16.01 - Dodałem Hibiskus i Dziką Różę. Do jednego fermentora poszło 50g Hibiskusa, do drugiego 50g Hibiskusa i 45g Dziekiej Róży. 18.01 - Rozlane do butelek. Nie zmierzyłem BLG, ale jak mierzyłem 2 dni wcześniej było 8BRIX. Siarki na szczęście brak. Wersja z dziką różą potężnie zmętniona. Oba fermentory bardzo kwiatowe. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić #64Fermentacja.xlsx Edytowane 24 Stycznia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) #65 Cloud City (Rauchbier) ~ 14,1°Blg, 44 IBU Data: 2016-01-03 Zasyp i Drożdże: Steinbach wędzony - 5 kg Briess Cherry - 1,5 kg Drożdże: FM30 - starter 1,2L Iunga - 40g Saaz - 40g Zacieranie w 22,5L wody: 65°-64°C - 45 minut 72°C - 25 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 32 L Gotowanie 60 minut: FWH - Iunga 33g, Magnum 12g 5' - Saaz 25g + 8g Mchu Irlandzkiego 0' - Saaz 25g OG: 14,1°BlgFG: 3,8°BlgObjętość: 27LRefermentacja: ?? cukruWydajność: 85% wg Brew Target. Odfermentowanie: 75%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 8°-10° Cicha: 14 dni - 10°- 0° Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem 5 dni bez startu fermentacji, dodałem saszetkę uwodnionych 34/70 09.01 - Intensywna siarka z fermentora - aromaty cebuli, jaj i może kanału, wieczorem nieco mniej. 19.01 - Siarki w aromacie brak. 23.01 - Przelane na cichą przy 3,8 Blg. Wyszło 27 litrów, które poleciało na balkon. 14.02 - Zabutelkowane przy 3,8 Blg. Zapowiada się super piwo, wad nie zauważyłem, może odrobinę za wysoka goryczka jak na styl. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić Edytowane 14 Lutego 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 #58 Torfified Wookie (Whisky RauchWeizen) ~ 11,5°Blg, 23 IBU Data: 2015-11-08 Surowce: Pszeniczny Strzegom - 1,9 kg Pale Ale Malteurop - 1,2 kg Whisky (35-40ppm) Castle - 1 kg Grodziski Weyermann - 0,7 kg Carapils - 0,3kg Magnum - 19g Lubelski - 15g Drożdże: FM41 około 150ml gęstwy. Zacieranie: 44°-64°C - grzanie 20 minut 64°C - 55 minut grzanie 6 minut 72°C - 30 minut grzanie 5 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 30 L Gotowanie 70 minut: 65' - Magnum 19g 5' - Lubelski 15g OG: 11,5°Blg FG: 3,2°Blg Objętość: 25L Refermentacja: sztuczne nagazowane Wydajność: ??% Odfermentowanie: ??% Fermentacja: Schemat fermentacji załączony w pliku na dole posta. Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem 17.11 - Przelane na cichą, nie pamiętam pomiaru ale coś około 2,7 Blg. 27.11 - Przelane do KEGa i 14 butelek. Pomiar 6,3 BRIX czylli 3,2 Blg, trochę za mało, ale z aromatu i smaku jestem bardzo zadowolony. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić Jako Łuuki, mam do Ciebie pytanie czy ten słód whisky w tej ilości wpłynął znacząco na barwę czy nadal jest to kolor łapiący się na Weizena? Czy czuć cokolwiek to whisky czy tylko dymek? P.S. Gdyby części Gwiezdnych Wojen ukazywały się tak często jak Twoje piwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Jako Łuuki, mam do Ciebie pytanie czy ten słód whisky w tej ilości wpłynął znacząco na barwę czy nadal jest to kolor łapiący się na Weizena? Czy czuć cokolwiek to whisky czy tylko dymek? P.S. Gdyby części Gwiezdnych Wojen ukazywały się tak często jak Twoje piwa... Dał aromaty dymne jak od słodu wędzonego bukiem, ale też delikatne aromaty torfowe w postaci spalonej instalacji elektrycznej zarówno w smaku jak i aromacie. Piwo było natomiast bardzo pijalne i dość dobrze zbalansowane. Poprawiłbym temperaturę fermentacji i wszedł na nieco wyższe temperatury pod koniec, bo wolałbym, żeby było odrobinę bardziej bananowe. lukas95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) #66 The Emperor (Double IPA) ~ 19,2°Blg, 90 IBU Data: 2016-01-17 Zasyp i Drożdże: MapLager Malteurop - 6,5 kg Abbey Castle 45 EBC - 0,7 kg Pszeniczny - 0,2 kg Cukier - 0,5 kg Drożdże: FM52 - gęstwa po #62, około 150ml / Saszetka MJ M31 Tripel Hibiskus 47g. Zacieranie w 22,5L wody: 66°-64°C - 60 minut 72° - 10 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L Gotowanie 70 minut: 60' - Iunga 50g, Galaxy 20g 20' - Saaz 25g 10' - Saaz 25g 3' - Galaxy, Rakau, Centennial po 20g Hopstand 30 minut w 76°-66°C - Galaxy, Rakau, po 30g Centennial 20g OG: 19,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 23LRefermentacja: ?? cukruWydajność: 82% wg Brew Target. Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 15°-17° Cicha: 7 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 5,5h ze sprzątaniem Przed gotowaniem 16,1 BRIX 30.01 - Zmierzyłem ekstrakt - FM52 - 10 BRIX czyli 4Blg, bardzo przyjemne w smaku, aromat cytrusowy, dobrze rokuje na przyszłość - MJ M31 - 8,6 BRIX czyli 2,5Blg, szalone Ku mojemu zaskoczeniu całkiem fajna belgia, aromaty chmielowe przykryte. Niestety mocny alkohol, ale może się ułoży. 31.01 - Dodałęm chmiel na zimno:- Double IPA - 10g Motueka, 20g Galaxy, 20g, Rakau- Tripel IPA - 25g Rakau, 25g Motueka 06.02 - Oddzieliłem piwo od chmielu i dodałem kolejną dawkę:- Double IPA - 50g Cascade PL- Tripel IPA - 25g Cascade PL 09.02 - Do obydwu fermentorów dodałem łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w szklance wody 10.02 - Poszło w butelki, bez pomiaru. Aromat dużo słabszy niż dnia poprzedniego przed zadaniem żelatyny. Klarowność idealna. Straty około 0,7L na fermentor. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić Edytowane 11 Lutego 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) #67 Rye'Rytas z Mustafar (Rye Stout) ~ 14,1°Blg, 45 IBU Data: 2016-01-24 Zasyp i Drożdże: MepAle Malteurop - 3,7 kg Żytni - 1 kg Płatki Żytnie - 0,4 kg Płatki Owsiane - 0,4 kg Carafa Special I - 0,2 kg Carafa III - 0,3 kg Żytni Czekoladowy - 0,3 kg Drożdże: FM52 - gęstwa około 200ml po #64 Zacieranie w 22L wody: 46°C - 20 minut, grzanie 15 minut 64°-63°C - 35 minut 72° - 30 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L Gotowanie 65 minut: 60' - Iunga 35g 30' - Willamette 20g 15' - Willamette 30g OG: 14,1°BlgFG: ??°BlgObjętość: 26LRefermentacja: ?? cukruWydajność: 81% wg Brew Target. Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 15°-17° Cicha: 7 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem Pomajstrowałem przy śrutowniku i spadła wydajność. Miało być 15,5 Blg, wyszło 14,1, ale może to i dobrze, bo konsystencja wydawała się bardzo oleista Będzie pełne a zarazem lekkie Taką mam przynajmniej nadzieję 6.02 - Przelane na cichą przy 8,1 BRIX. 26.02 - 15 litrów przelane do butelek. - 4,5 Litra - z 30g herbaty Oolong Milk - 5 Litrów - +25g Cascade PL (Dodane 01.03) 05.03 - Do butelek przelane wersje z herbatą i chmielone na zimno. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić Edytowane 5 Marca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) #68 Rey (Hoppy Pils) ~ 13,3°Blg, 42 IBU Data: 2016-01-30 Zasyp i Drożdże: MepLager - 4,5 kg Carapils - 0,6 kg Drożdże: Blend FM31 i W-34/70 - gęstwa około 400ml Zacieranie w 16L wody: 55°C - 10 minut, 63°-62°C - 20 minut- Dekokt do 72°C przerwa 10 minut- Gotowanie dekoktu 20 minut- W głównym garze temperatura zeszła do 61°C- Po powolnym wlaniu porcjami do gara głównego temperatura ustaliła się na 71°C 72° - 30 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L Gotowanie 65 minut: 60' - Enigma 15g 30' - Iunga 15g 5' - Mosaic 15g 0' - Galaxy i Enigma po 35g OG: 13,3°BlgFG: ??°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ?? cukruWydajność: 87% wg Brew Target. Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 10°-12° Cicha: 7 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem 26.02 - Przelane na cichą przy 3,4 Blg. 10.03 - Dodałem 50g Citra i 50g Galaxy. 13.03 - Przelane na cichą. Chyba jest lekka skarpeta, poza tym mętne od chmielenia na zimno, bo wcześniej był pełny klar. Ujdzie ale bez rewelacji Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić Edytowane 13 Marca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) S34/70 Edytowane 30 Stycznia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 S34/70 Oj tam, oj tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) #69 Dagobah System (Brett APA) 13,7 Blg, 38 IBU Data: 2016-02-07 Plan jest następujący. Zrobić 2 warki z jednego zacierania. Ma wyjść 10 litrów ekstraktu 15,6 Blg, które pójdzie na Hopless IPA. Kolejne około 24 litry pójdzie na APA, które podzielę na dwa wiaderka i zadam starterami z różnych blendów Brettów. Zasyp i Drożdże: MepAle - 6 kg MepLager - 1,5 kg Abbey - 0,75 kg Drożdże: Brett WL Amalgamation, Brett WL Lochristi, FM 52 Zacieranie w 28L wody: 64°-62°C - 45 minut, grzanie 10 minut 72° - 25 minut + 30 minut w fermentorze Bez wygrzewu Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 40 L Gotowanie 65 minut: 60' - Iunga 21g 30' - Iunga 19g 0' - Cascade PL i Enigma po 35g + Iunga 16g i Centennial 20g OG: 13,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ?? cukruWydajność: ??% wg Brew Target. Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 30 dni - 21°-22° Cicha: 7 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem 14,8 Blg po gotowaniu Doleje wody Po dolaniu po litrze na fermentor powinno wyjść około 13,7 Blg. 06.03 - Wersja na Lochristi przelana na cichą. Wyszło 6 BRIX. Idealny klar, więc we wtorek nachmiele na zimno, a w weekend rozleje. 10.03 - Wersja Lochristi dostała 50g Simcoe, Wersja Amalgamation dostała 50g Cascade PL. 13.03 - Wersja na Lochristi rozlana do butelek. Stajnia to mało powiedziane, mega łajno 22.03 - Wersja na Amalgamation prawdopodobnie zakażona. Daje apteką dość intensywnie. Zabutelkowałem ale tylko żeby zaobserwować jak to będzie się rozwijało. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić Edytowane 22 Marca 2016 przez Szalas85 Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) #70 Alderaan (Hopless IPA) ~ 15,5°Blg, 64 IBU Data: 2016-02-07 Zasyp i Drożdże: Patrz #69 Zacieranie w 28L wody: Patrz #69 Wysładzanie: Patrz #69 Gotowanie 65 minut: 60' - Centennial 30g, Magnum 7g 0' - Liście Limonki Kaffir, dodałem około 5g dopiero przy chłodzeniu 51 stopni OG: 15,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 10LRefermentacja: 45g cukruWydajność: ??% wg Brew Target. Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 16°-18° Cicha: 7 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem Zapomniałem dodać Kafiru Przypomniałem sobie dopiero jak było 51 stopni przy chłodzeniu Także będzie kafirzenie na zimno 20.02 - przelane na cichą przy 3,6Blg. Dodałem:- 5g Kafiru, 5g Werbeny, Pulpe z kandyzowanego Ananasa (90g), Papai (90g) i Imbiru (20g). 29.02 - Przelane do butelek z 45g cukru. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić Edytowane 2 Marca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się