Skocz do zawartości

Alderaan Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

Receptura na jutro. W Weizenach czuje się całkiem nieźle:
 
#55 Wookie Roars (Hefe-Weizen) 12,9°Blg, 20 IBU
"Chewie We're Home"   :)

Data: 2015-10-09

Surowce:

  • Pszeniczny - 2,5 kg
  • Mep Ale - 2,2 kg
  • Carapils - 0,3 kg
  • Chmiel Iunga - granulat 20g
  • Chmiel Lubelski - granulat 30g
  • Gwoździe i Banany - ze startera

Zacieranie:

  • 46°-64°C - brak przerwy, podgrzewanie 12 minut
  • 64°-62°C - przerwa 50 minut podgrzanie 10 minut
  • 72°-71°C - przerwa 30 minut podgrzanie 5 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 70 minut:

  • 53' - Iunga 20g
  • 0' - Lubelski 30g

OG: 12,9°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 24L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 85%
Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

Załączona w poście na dole.

 

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • Chłodzenie do 22°C w 35 minut.
  • Wyszło 24 litry 13,4 BRIX + 1,3 litra Startera.
  • 23.10 - Przelane na cichą przy 7BRIX (3,4 Blg), 24 Litry w fermentorze.
  • 28.10 - 14 litrów przelane do butelek, nie zmierzyłem Blg. Pozostałe 10 litrów dostało 49g Lemon Drop'a.
  • 31.10 - Wersja z chmielem na zimno przelana do butelek. 6,1 BRIX (2,6 Blg) czyli sporo dojadło na cichej, albo odczyt był błędny :P

#55 Wookie Roars (Hefe-Weizen)

#55Fermentacja.xlsx

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję rewelacyjnego wyniku z Gose!

 

A dziękuje uprzejmie :) Wciąż nie wiem jak to się stało, bo nie uważam tego piwa za bardzo dobre :P Ale wniosek z tego taki, że na kwachach się po prostu nie znam kompletnie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale wniosek z tego taki, że na kwachach się po prostu nie znam kompletnie.

Ale mimo to masz najlepiej ocenione piwo w konkursie :)

Dodatkowy plus za mały "mythbusting", że kwachy na słodzie zakwaszającym lub z dodatkiem kwasu są słabe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Receptura na jutro. Pierwsza warka w tym stylu, niesteety musiałem zmienić nieco planowaną prostą recepture, bo okazało się, że mam za mało słodu Pils. Dlatego też w recepturze jest aż 2kg Monachijskiego i Wiedeński, bo musiałem czymś uzupełnić recepturę. Prawdopodobnie kolor będzie zbyt ciemny i ciężko będzie bardzo nisko odfermentować, ale zobaczymy, jak nie tripel to wyjdzie coś innego.

 

#56 Jawas Tripel (Tripel-Sripel) 18,5°Blg, 40 IBU

"Utinni!"    :)

Data: 2015-10-24

Surowce:

  • Mep Ale - 3,5 kg
  • Monachijski I - 2 kg
  • Cukier Biały- 0,8 kg
  • Płatki Owsiane - 0,3 kg
  • Carabelge - 0,55 kg
  • Wiedeński - 0,15 kg
  • Magnum - 22g
  • Iunga - 30g
  • Comet - 15g
  • Drożdże: FM21 i FM25

Zacieranie:

  • 62°-64°C - 70 minut, grzanie 12 minut
  • 72°C - 15 minut grzanie ?? minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 70 minut:

  • 60' - Magnum 22g
  • 30' - Iunga 30g
  • 0' - Comet 15g

OG: 19,2°Blg
FG: 3,3°Blg - 2,4°Blg
Objętość: 24L
Refermentacja: 116g cukru na 23,5L
Wydajność: ??%

Odfermentowanie: 82%-87%

Fermentacja:

Schemat fermentacji załączony w pliku na dole posta.

 

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • Bardzo grubo ześrutowałem słód i nawet trafiały się całe ziarna. Wszystko to pozostałości po odkręceniu śrutownika na pszenicę :(
  • Fatalna wydajność spowodowała że wyszło 18BRIX (17,3 Blg), uzupełnie cukrem w trakcie fermentacji.
  • 30.10 - Dodałem odpowiednio 146g i 160g cukru do obydwu wiaderek tak aby uzyskać ekstrakt 18,5.
  • 09.11 - Przelane na cichą przy: FM25 - 9,2 BRIX (3,5 Blg), FM21 - 8,4 BRIX (2,7 Blg). O dziwo w smaku to drugie było mniej alkoholowe i generalnie lepsze.
  • 06.12 - Rozlane do butelek po 4 tygodniach cichej. Wersja na FM25 zeszła do 3,3 Blg, Wersja na FM21 do 2,4 Blg. 

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

Jawas Tripel (Tripel)

#56Fermentacja.xlsx

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#57 R2D2 (Imperial Stout) ~ 25°Blg, 90 IBU

"Beep Beep"     :)

Data: 2015-11-01

Surowce:

  • Pale Ale Weyermann - 7 kg
  • Płatki Owsiane - 0,8 kg
  • Aaroma (Castle 100EBC) - 0,6 kg
  • Carafa Special I - 0,5 kg
  • Palony Jęczmień - 0,5 kg
  • Czekoladowy 1200 - 0,5 kg
  • Czekoladowy 400 - 0,25 kg
  • Karmelowy 300 - 0,15 kg
  • Magnum - 60g
  • Iunga - 60g
  • Cascade - 50g
  • Mosaic - 50g
  • Drożdże: FM52 po 3 piwach, około 250ml gęstwy.

Zacieranie:

  • 65°-66°C - 1h 50min, grzanie 20 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 28 L

Gotowanie 120 minut:

  • 60' - Magnum 35g + Iunga 35g
  • 30' - Iunga 25g + Magnum 25g
  • 0' - Cascade 50g + Mosaic 50g

OG: 25°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 21,5L
Refermentacja: 63g cukru na 20L
Wydajność: ??%

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Schemat fermentacji w załączonym pliku na dole strony.

Uwagi:

  • Czas pracy 6h ze sprzątaniem
  • 17.11 - Przelane na cichą, przy dość wysokim BLG, ale podejrzewam błędny odczyt.
  • 31.12 - Przelane do butelek po 1,5 miesiąca cichej przy około 15BRIX, co daje około 10Blg. W smaku jest pełne, ale wydaje mi się, że jednak nie aż tak pełne i podejrzewam wciąż błędny odczyt.
  • 29.01 - Otwarta pierwsza butelka. Mega gęste (płatki zrobiły robotę), pełne, bardzo intensywna czekolada i kawa. Brak oznak utlenienia. Dość wytrawny finisz. Myślę, że za 2 miesiące będzie już bardzo dobre.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

#57 R2D2

 

#57Fermentacja.xlsx

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#58 Torfified Wookie (Whisky RauchWeizen) 11,5°Blg, 23 IBU

Data: 2015-11-08

Surowce:

  • Pszeniczny Strzegom - 1,9 kg
  • Pale Ale Malteurop - 1,2 kg
  • Whisky (35-40ppm) Castle - 1 kg
  • Grodziski Weyermann - 0,7 kg
  • Carapils - 0,3kg
  • Magnum - 19g
  • Lubelski - 15g
  • Drożdże: FM41 około 150ml gęstwy.

Zacieranie:

  • 44°-64°C - grzanie 20 minut
  • 64°C - 55 minut grzanie 6 minut
  • 72°C - 30 minut grzanie 5 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 30 L

Gotowanie 70 minut:

  • 65' - Magnum 19g
  • 5' - Lubelski 15g

OG: 11,5°Blg
FG: 3,2°Blg
Objętość: 25L
Refermentacja: sztuczne nagazowane
Wydajność: ??%

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

Schemat fermentacji załączony w pliku na dole posta.

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • 17.11 - Przelane na cichą, nie pamiętam pomiaru ale coś około 2,7 Blg.
  • 27.11 - Przelane do KEGa i 14 butelek. Pomiar 6,3 BRIX czylli 3,2 Blg, trochę za mało, ale z aromatu i smaku jestem bardzo zadowolony.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

#58 Torfified Wookie Roars

 

 

#58Fermentacja.xlsx

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#59 Boba Fett (Berliner Weisse) 7,9°Blg, 6 IBU

Data: 2015-11-15

 

Receptura na jutro.

Surowce:

  • Pszeniczny Strzegom - 1,6 kg
  • Pale Ale Malteurop - 1,3 kg
  • Carapils - 0,3kg
  • Lubelski - 15g
  • Drożdże: WLP630 - prosto z fiolki.

Zacieranie w 11L wody:

  • 65°-62°C - 55 minut, grzanie 5 minut
  • 72°C - 15 minut grzanie 5 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Lubelski 15g

OG: 7,9°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 25L
Refermentacja: 59g + 55g cukru
Wydajność: 79% wg Brew Target.

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Schemat fermentacji w pliku załączonym na dole postu.

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • Bardzo dużo siarki w pierwszych dniach fermentacji, z czasem coraz mniej.
  • 04.12 - Przelane na cichą przy 4BRIX (2,1 Blg). Piwo cały czas daje siarką, ale w dużo mniejszym stopniu niż wcześniej. W aromacie od razu czuć, że to piwo na lacto, w smaku puste, bardzo mało kwaśne.
  • 19.12 - Przelane do butelek, nie zmierzyłem BLG. Kwaśności właściwie nie wyczułem, dokwasiłem kwasem mlekowym. Wersję bez owoców 25ml na 11,5L, wersja z wiśniami 20ml na 11L. 

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

#59 Boba Fett

 

 

#59Fermentacja.xlsx

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#60 Luke Skywalker (RauchMarzen) ~ 14,4°Blg, 29 IBU

Data: 2015-11-29

 

Receptura na niedzielę.

Surowce:

  • Wędzony Weyermann - 3,5 kg
  • Monachijski II Strzegom - 1 kg
  • Wiedeński Strzegom - 1 kg
  • Caramunich I - 0,2 kg
  • Karmelowy 150 - 0,1 kg
  • Magnum - 25g
  • Lubelski - 30g
  • Drożdże: FM31 Starter litrowy.

Zacieranie w 17L wody:

  • 64° - 30 minut, grzanie 5 minut
  • Dekokt - 6,5 litra do 70°, przerwa 15 minut, do wrzenia ? minut, gotowanie 12 minut
  • 72°C - 20 minut, grzanie 6 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 70 minut:

  • 60' - Magnum 25g
  • 0' - Lubelski 30g

OG: 14,4°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 25L
Refermentacja: 106g cukru na 23 litry piwa.
Wydajność: 84% wg Brew Target.

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Schemat fermentacji w pliku na dole postu.

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • 16.12 - Przelane na cichą przy 8,8 BRIX. Całkiem czyste w smaku, fajna ogniskowa wędzonka. Piwo wstawione na balkon na balkonowe lagerowanie :P
  • 01.01 - Przelane do butelek przy 8,1 BRIX czyli 3,9Blg. Może odrobinę zbyt płytko zeszły, ale smakuje na tym etapie wybornie :) Wędzonka jest wyczuwalna ale nie dominuje aromatu ani smaku. Jest też dość intensywna słodowość, może trochę nawet słodkość, ale szybko skontrowaną delikatną ale zaznaczoną goryczką. Jestem zadowolony :)

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

 

#60 Luke Skywalker

 

 

#60Fermentacja.xlsx

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#61 Boba Fett (Berliner Weisse) 8,1°Blg, 6 IBU

Data: 2015-12-05

 

Surowce:

  • Pszeniczny Strzegom - 1,2 kg
  • Pale Ale Malteurop - 1,3 kg
  • Carapils - 0,3kg
  • Płatki Owsiane - 0,4kg
  • Lubelski - 15g
  • Drożdże: WLP630 - gęstwa.

Zacieranie w 12L wody:

  • 64°-62°C - 30 minut
  • Dekokt - 4L do 70C przerwa 12 minut, gotowanie 12 minut.
  • 72°C - 20 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Lubelski 15g

OG: 8,1°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 24L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 79% wg Brew Target.

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Schemat fermentacji w pliku na dole postu.

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • Pobrałem za mało dekoktu i temperatura po zawróceniu skoczyła tylko do 65C.
  • 28.11 - Przelane na cichą przy 2 Blg. Kwaśność na bardzo niskim poziomie, więc podzieliłem warkę na pół. Połowa dostała 0,9kg mrożonej mieszanki owocowej, druga połowa 50g hibiskusa i 50g dzikiej róży.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

 

#59 Boba Fett

#61Fermentacja.xlsx

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#62 Rancors Rage (Session IPA) 14,4°Blg, 50 IBU

Data: 2015-12-13

 

Zasyp i Drożdże:

  • Pale Ale Malteurop - 5 kg
  • Abbey Castle 45 EBC - 0,5 kg
  • Drożdże: FM52 - starter.

Zacieranie w 12L wody:

  • 64°-62°C - 45 minut
  • 72°C - 55 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 30 L

Gotowanie 70 minut:

  • 70' - Iunga 20g
  • 30' - Jarrylo 15g
  • 10' - Mosaic 15g
  • 5' - Jarrylo 15g
  • Hopstand 40 minut w 76°-66°C - Jarrylo, Cascade, Centennial, Galaxy po 20g.

OG: 14,4°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 26L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 93% wg Brew Target.

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Schemat fermentacji w załączonym pliku na dole strony.

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • Drożdże podjęły pracę dopiero między 30 a 40 godziną od zadania  w temperaturze 15 stopni.
  • 28.12 - Przelane na cichą przy 3,4 Blg. Połowa dostała 30g Cascade i Jarrylo, połowa bretty.
  • 02.01 - Przelane w butelki, ten sam ekstrakt :) Jestem zadowolony :) Bardzo egzotyczne, bardzo pijalne z fajną intensywną i krótką goryczką :)
  • 06.02 - Przelałem na drugą dcichą wersje na dzikusach, nie wystartowały :( Spróbuje je rozbujać na starterze.
  • 12.05 - Bretty jednak ruszyły, tylko bardzo powoli. Przelałem piwo do szklanego słoja z dodatkiem 25g wiórków z beczek po koniaku. Przetrzymam jeszcze miesiąc, dodam citry na zimno i w butelki do wypicia w upały.
  • 07.06 - Dodałem 50g Centenniala w 16-18 stopniach.
  • 11.06 - Rozlałem do butelek :) Jak na moje jest petarda! Intensywne stajniane bretty w aromacie, do tego cytrusowe owce jak ananas, grejfrut. W smaku na początku słodkie, bardzo egzotyczne, ale tylko na jakąś sekundę góra dwie, potem jest uderzenie goryczki, ale na kolejną sekundę może dwie, bardzo wytrawny finisz i po kolejnych dwóch sekundach właściwie wszystko znika i chce się wziąć następny łyk. Mega pijalny brett ... niemożliwe, a jednak  :)

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

#62 Rancors Rage

 

#62Fermentacja.xlsx

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#63 Darth Vader (Imperial Baltic Porter) 24,3°Blg, 52 IBU

Data: 2015-12-20

 

 

Zasyp i Drożdże:

  • Pils Lager Malteurop - 6 kg
  • Monachijski I - 1 kg
  • Monachijski II - 1 kg
  • Płatki Jęczmienne - 0,8 kg
  • Aroma Castle 100EBC - 0,4 kg
  • Karmelowy 300 - 0,4 kg
  • Carafa Special I - 0,3 kg
  • Karmelowy 600 - 0,25 kg
  • Ekstrakt Słodowy płynny jasny - 360g
  • Cukier - 200g
  • Drożdże: FM31 - gęstwa.

Zacieranie w 25L wody:

  • 63°-62°C - 45 minut, grzanie 12 minut
  • 72°C - 45 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 30 L

Gotowanie 130 minut:

  • 70' - Magnum 35g
  • 40' - Iunga 40g

OG: 24,3°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 23L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 72% wg Brew Target.

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 30 dni - 8°-12°
  • Cicha: 21 dni - 8°-12°

Uwagi:

  • Czas pracy 6h ze sprzątaniem
  • Bardzo niskie odparowanie, przez co wyszło 23litry zamiast planowanych 20 pomimo ponad 2 godzin gotowania.
  • 22.01 - Przelane na cichą przy aż 12 Blg. 
  • 23.01 - Rurka pracuje w 12 stopniach, także może obejdzie się bez dodawania gęstwy.
  • 02.03 - Przelane do butelek z 100g cukru. Jest słodko, czekoladowo śliwkowo z fajną goryczką. Może trochę za słodko. Nie zmierzyłem Blg.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

#63 Darth Vader

 

 

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#64 Darth Maul (Red IPA) 15,6°Blg, 61 IBU

Data: 2015-12-29

 

Receptura na jutro:

 

Zasyp i Drożdże:

  • Pale Ale Malteurop - 6 kg
  • Abbey Castle 45 EBC - 0,3 kg
  • Carapils - 0,3 kg
  • Drożdże: FM52 - gęstwa po #62, około 150ml.
  • Hibiskus 47g.

Zacieranie w 21L wody:

  • 63°-62°C - 60 minut
  • 72°C - 15 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 30,5 L

Gotowanie 65 minut:

  • FWH - Comet 26g, Jarrylo 11g
  • 20' - Jarrylo 6g, Iunga 11g
  • 10' - Mosaic 15g
  • 3' - Galaxy, Cascade po 20g
  • Hopstand 40 minut w 76°-66°C - Cascade, Galaxy po 30g + Hibiskus 47g.

OG: 15,6°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 26,5L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 88% wg Brew Target.

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Schemat fermentacji w pliku na dole posta.

Uwagi:

  • Czas pracy 5,5h ze sprzątaniem
  • Brzeczka wyszła zdecydowanie za mało czerwona, trzeba będzie to jakoś skorygować na cichej.
  • 09.01 - Przelane na cichą przy 8-8,1 BRIX czyli 3,5 Blg. Waliło dość intensywnie siarką, podejrzewam, że to przez nagłe schodzenie :( Mam nadzieję że na cichej uleci.
  • 12.01 - Chmielenie na zimno. Po 25g Galaxy i 25g Cascade dpo obydwu fermentorów.
  • 16.01 - Dodałem Hibiskus i Dziką Różę. Do jednego fermentora poszło 50g Hibiskusa, do drugiego 50g Hibiskusa i 45g Dziekiej Róży.
  • 18.01 - Rozlane do butelek. Nie zmierzyłem BLG, ale jak mierzyłem 2 dni wcześniej było 8BRIX. Siarki na szczęście brak. Wersja z dziką różą potężnie zmętniona. Oba fermentory bardzo kwiatowe.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

#64 Darth Maul

#64Fermentacja.xlsx

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#65 Cloud City (Rauchbier) 14,1°Blg, 44 IBU

Data: 2016-01-03

 

Zasyp i Drożdże:

  • Steinbach wędzony - 5 kg
  • Briess Cherry - 1,5 kg
  • Drożdże: FM30 - starter 1,2L
  • Iunga - 40g
  • Saaz - 40g

Zacieranie w 22,5L wody:

  • 65°-64°C - 45 minut
  • 72°C - 25 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 32 L

Gotowanie 60 minut:

  • FWH - Iunga 33g, Magnum 12g
  • 5' - Saaz 25g + 8g Mchu Irlandzkiego
  • 0' - Saaz 25g

OG: 14,1°Blg
FG: 3,8°Blg
Objętość: 27L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 85% wg Brew Target.

Odfermentowanie: 75%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 8°-10°
  • Cicha: 14 dni - 10°- 0°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • 5 dni bez startu fermentacji, dodałem saszetkę uwodnionych 34/70
  • 09.01 - Intensywna siarka z fermentora - aromaty cebuli, jaj i może kanału, wieczorem nieco mniej.
  • 19.01 - Siarki w aromacie brak.
  • 23.01 - Przelane na cichą przy 3,8 Blg. Wyszło 27 litrów, które poleciało na balkon.
  • 14.02 - Zabutelkowane przy 3,8 Blg. Zapowiada się super piwo, wad nie zauważyłem, może odrobinę za wysoka goryczka jak na styl.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

#65 Cloud City

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

#58 Torfified Wookie (Whisky RauchWeizen) 11,5°Blg, 23 IBU

Data: 2015-11-08

 

Surowce:

  • Pszeniczny Strzegom - 1,9 kg
  • Pale Ale Malteurop - 1,2 kg
  • Whisky (35-40ppm) Castle - 1 kg
  • Grodziski Weyermann - 0,7 kg
  • Carapils - 0,3kg
  • Magnum - 19g
  • Lubelski - 15g
  • Drożdże: FM41 około 150ml gęstwy.

Zacieranie:

  • 44°-64°C - grzanie 20 minut
  • 64°C - 55 minut grzanie 6 minut
  • 72°C - 30 minut grzanie 5 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 30 L

Gotowanie 70 minut:

  • 65' - Magnum 19g
  • 5' - Lubelski 15g

OG: 11,5°Blg

FG: 3,2°Blg

Objętość: 25L

Refermentacja: sztuczne nagazowane

Wydajność: ??%

Odfermentowanie: ??%

 

Fermentacja:

Schemat fermentacji załączony w pliku na dole posta.

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • 17.11 - Przelane na cichą, nie pamiętam pomiaru ale coś około 2,7 Blg.
  • 27.11 - Przelane do KEGa i 14 butelek. Pomiar 6,3 BRIX czylli 3,2 Blg, trochę za mało, ale z aromatu i smaku jestem bardzo zadowolony.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić
 

 

 

Jako Łuuki, mam do Ciebie pytanie czy ten słód whisky w tej ilości wpłynął znacząco na barwę czy nadal jest to kolor łapiący się na Weizena? Czy czuć cokolwiek to whisky czy tylko dymek?

P.S. Gdyby części Gwiezdnych Wojen ukazywały się tak często jak Twoje piwa... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako Łuuki, mam do Ciebie pytanie czy ten słód whisky w tej ilości wpłynął znacząco na barwę czy nadal jest to kolor łapiący się na Weizena? Czy czuć cokolwiek to whisky czy tylko dymek?

 

P.S. Gdyby części Gwiezdnych Wojen ukazywały się tak często jak Twoje piwa... :)

Dał aromaty dymne jak od słodu wędzonego bukiem, ale też delikatne aromaty torfowe w postaci spalonej instalacji elektrycznej zarówno w smaku jak i aromacie. Piwo było natomiast bardzo pijalne i dość dobrze zbalansowane. Poprawiłbym temperaturę fermentacji i wszedł na nieco wyższe temperatury pod koniec, bo wolałbym, żeby było odrobinę bardziej bananowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#66 The Emperor (Double IPA) 19,2°Blg, 90 IBU

Data: 2016-01-17

 

 

Zasyp i Drożdże:

  • MapLager Malteurop - 6,5 kg
  • Abbey Castle 45 EBC - 0,7 kg
  • Pszeniczny - 0,2 kg
  • Cukier - 0,5 kg
  • Drożdże: FM52 - gęstwa po #62, około 150ml / Saszetka MJ M31 Tripel
  • Hibiskus 47g.

Zacieranie w 22,5L wody:

  • 66°-64°C - 60 minut
  • 72° - 10 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 70 minut:

  • 60' - Iunga 50g, Galaxy 20g
  • 20' - Saaz 25g
  • 10' - Saaz 25g
  • 3' - Galaxy, Rakau, Centennial po 20g
  • Hopstand 30 minut w 76°-66°C - Galaxy, Rakau, po 30g Centennial 20g

OG: 19,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 23L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 82% wg Brew Target.

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 15°-17°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5,5h ze sprzątaniem
  • Przed gotowaniem 16,1 BRIX
  • 30.01 - Zmierzyłem ekstrakt 
    - FM52 - 10 BRIX czyli 4Blg, bardzo przyjemne w smaku, aromat cytrusowy, dobrze rokuje na przyszłość :)
    - MJ M31 - 8,6 BRIX czyli 2,5Blg, szalone ;) Ku mojemu zaskoczeniu całkiem fajna belgia, aromaty chmielowe przykryte. Niestety mocny alkohol, ale może się ułoży.
  • 31.01 - Dodałęm chmiel na zimno:
    - Double IPA - 10g Motueka, 20g Galaxy, 20g, Rakau
    - Tripel IPA - 25g Rakau, 25g Motueka
  • 06.02 - Oddzieliłem piwo od chmielu i dodałem kolejną dawkę:
    - Double IPA - 50g Cascade PL
    - Tripel IPA - 25g Cascade PL
  • 09.02 - Do obydwu fermentorów dodałem łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w szklance wody
  • 10.02 - Poszło w butelki, bez pomiaru. Aromat dużo słabszy niż dnia poprzedniego przed zadaniem żelatyny. Klarowność idealna. Straty około 0,7L na fermentor.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

#66 The Emperor

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#67 Rye'Rytas z Mustafar (Rye Stout) 14,1°Blg, 45 IBU

Data: 2016-01-24

 

 

Zasyp i Drożdże:

  • MepAle Malteurop - 3,7 kg
  • Żytni - 1 kg
  • Płatki Żytnie - 0,4 kg
  • Płatki Owsiane - 0,4 kg
  • Carafa Special I - 0,2 kg
  • Carafa III - 0,3 kg
  • Żytni Czekoladowy - 0,3 kg
  • Drożdże: FM52 - gęstwa około 200ml po #64

Zacieranie w 22L wody:

  • 46°C - 20 minut, grzanie 15 minut
  • 64°-63°C - 35 minut
  • 72° - 30 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 65 minut:

  • 60' - Iunga 35g
  • 30' - Willamette 20g
  • 15' - Willamette 30g

OG: 14,1°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 26L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 81% wg Brew Target.

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 15°-17°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • Pomajstrowałem przy śrutowniku i spadła wydajność. Miało być 15,5 Blg, wyszło 14,1, ale może to i dobrze, bo konsystencja wydawała się bardzo oleista :) Będzie pełne a zarazem lekkie :) Taką mam przynajmniej nadzieję :)
  • 6.02 - Przelane na cichą przy 8,1 BRIX. 
  • 26.02 - 15 litrów przelane do butelek.
    - 4,5 Litra - z 30g herbaty Oolong Milk
    - 5 Litrów - +25g Cascade PL (Dodane 01.03)
  • 05.03 - Do butelek przelane wersje z herbatą i chmielone na zimno.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

#67 Rye'Rytas z Mustafar

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#68 Rey (Hoppy Pils) 13,3°Blg, 42 IBU

Data: 2016-01-30

 

 

Zasyp i Drożdże:

  • MepLager - 4,5 kg
  • Carapils - 0,6 kg
  • Drożdże: Blend FM31 i W-34/70 - gęstwa około 400ml

Zacieranie w 16L wody:

  • 55°C - 10 minut,
  • 63°-62°C - 20 minut
    - Dekokt do 72°C przerwa 10 minut
    - Gotowanie dekoktu 20 minut
    - W głównym garze temperatura zeszła do 61°C
    - Po powolnym wlaniu porcjami do gara głównego temperatura ustaliła się na 71°C
  • 72° - 30 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 65 minut:

  • 60' - Enigma 15g
  • 30' - Iunga 15g
  • 5' - Mosaic 15g
  • 0' - Galaxy i Enigma po 35g

OG: 13,3°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 24L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 87% wg Brew Target.

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 10°-12°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • 26.02 - Przelane na cichą przy 3,4 Blg.
  • 10.03 - Dodałem 50g Citra i 50g Galaxy.
  • 13.03 - Przelane na cichą. Chyba jest lekka skarpeta, poza tym mętne od chmielenia na zimno, bo wcześniej był pełny klar. Ujdzie ale bez rewelacji :(

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

#Ray

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#69 Dagobah System (Brett APA) 13,7 Blg, 38 IBU

Data: 2016-02-07

 

Plan jest następujący. Zrobić 2 warki z jednego zacierania. Ma wyjść 10 litrów ekstraktu 15,6 Blg, które pójdzie na Hopless IPA. Kolejne około 24 litry pójdzie na APA, które podzielę na dwa wiaderka i zadam starterami z różnych blendów Brettów.

 

 

Zasyp i Drożdże:

  • MepAle - 6 kg
  • MepLager - 1,5 kg
  • Abbey - 0,75 kg
  • Drożdże: Brett WL Amalgamation, Brett WL Lochristi, FM 52

Zacieranie w 28L wody:

  • 64°-62°C - 45 minut, grzanie 10 minut
  • 72° - 25 minut + 30 minut w fermentorze
  • Bez wygrzewu

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 40 L

Gotowanie 65 minut:

  • 60' - Iunga 21g
  • 30' - Iunga 19g
  • 0' - Cascade PL i Enigma po 35g + Iunga 16g i Centennial 20g

OG: 13,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 24L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: ??% wg Brew Target.

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 30 dni - 21°-22°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • 14,8 Blg po gotowaniu :( Doleje wody :) Po dolaniu po litrze na fermentor powinno wyjść około 13,7 Blg.
  • 06.03 - Wersja na Lochristi przelana na cichą. Wyszło 6 BRIX. Idealny klar, więc we wtorek nachmiele na zimno, a w weekend rozleje.
  • 10.03 - Wersja Lochristi dostała 50g Simcoe, Wersja Amalgamation dostała 50g Cascade PL.
  • 13.03 - Wersja na Lochristi rozlana do butelek. Stajnia to mało powiedziane, mega łajno ;)
  • 22.03 - Wersja na Amalgamation prawdopodobnie zakażona. Daje apteką dość intensywnie. Zabutelkowałem ale tylko żeby zaobserwować jak to będzie się  rozwijało.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

#69 Dagobah

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#70 Alderaan (Hopless IPA) 15,5°Blg, 64 IBU

Data: 2016-02-07

 

 

Zasyp i Drożdże:

Zacieranie w 28L wody:

Wysładzanie:

Gotowanie 65 minut:

  • 60' - Centennial 30g, Magnum 7g
  • 0' - Liście Limonki Kaffir, dodałem około 5g dopiero przy chłodzeniu 51 stopni :P

OG: 15,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 10L
Refermentacja: 45g cukru
Wydajność: ??% wg Brew Target.

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 16°-18°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • Zapomniałem dodać Kafiru :P Przypomniałem sobie dopiero jak było 51 stopni przy chłodzeniu :) Także będzie kafirzenie na zimno ;)
  • 20.02 - przelane na cichą przy 3,6Blg. Dodałem:
    - 5g Kafiru, 5g Werbeny, Pulpe z kandyzowanego Ananasa (90g), Papai (90g) i Imbiru (20g).
  • 29.02 - Przelane do butelek z 45g cukru.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • uzupełnić

#70 Alderaan

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.