Szalas85 Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) #71 Rathtar (Brown IPA) ~ 15,4°Blg, 66 IBU Data: 2016-01-17 Zasyp i Drożdże: MapLager Malteurop - 5,1 kg Brown Fawcett - 0,5 kg Płatki Owsiane - 0,4 kg Abbey Castle 45 EBC - 0,3 kg Carapils - 0,2 kg Carafa Special I - 0,2 kg - na koniec zacierania Drożdże: FM52 - gęstwa około 250ml Zacieranie w 22,5L wody: 65°-63°C - 40 minut 72° - 40 minut Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L Gotowanie 65 minut: 60' - Columbus 25g 30' - Columbus 20g 15' - Simcoe 25g 5' - Mech Irlandzki 6g, Werbena Cytrynowa 5g Hopstand 30 minut w 76°-66°C - Cascade PL, Citra, Simcoe po 25g - Columbus 5g OG: 15,4°BlgFG: ??°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ?? cukruWydajność: 85% wg Brew Target. Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: Cicha: Uwagi: Czas pracy 5,5h ze sprzątaniem 02.03 - Przelane na cichą przy 8,8 BRIX. 10.03 - Wrzuciłem 50g Citra + 50g Simcoe. 13.03 - Przelane do butelek. Bardzo sosnowe. Degustacje i uwagi do receptury: Barwa ciemny brąz, przejrzyste z bujną czapą piany, która pięknie zdobi szkło i zostaje do samego końca. W aromacie sosna miesza się ze świeżo zerwanymi orzechami, trochę jakby woda brzozowa, przyjemny. Po ogrzaniu pojawia się kawa i nawet czekolada, trochę nie w stylu ale fajnie. W smaku średnio słodkie, cytrusy mieszają się ze wcześniej wspomnianym orzechem. Goryczka średnio wysoka do wysokiej. Mi to piwo bardzo smakuje, dostałem dokładnie to, czego oczekiwałem. Do zmiany ewentualnie chmiel i barwa do poprawy na odrobinę jaśniejszą. Edytowane 12 Maja 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) #72 Greedo The Bounty Hunter (Gose) ~ 11°Blg, 10 IBU Z jednego zacierania powstaną 2 warki. 24 Litry odbiorę do Gose i 12 litrów na Weizena. Data: 2016-02-28 Surowce: Mep Pils - 2,7 kg Pszeniczny Strzegom - 2,5 kg Płatki Owsiane - 0,6 kg Abbey - 0,4 kg Chmiel Willamette - granulat 16g Kolendra Indyjska - 25g Sól niejodowana - 20g Drożdże Suche S-33 Zacieranie 22L: 64°-62°C - 45 minut 72°C - 40 minut Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 36l Gotowanie 65 minut: 60' - Willamette 16g 10' - Łyżeczka mchu irlandzkiego 3' - 25g Kolendry + 20g Soli Dodatki na cichą: 1 - 45g Cytryniec Chiński2 - 50g Cascade PL OG: 11°BlgFG: ??°BlgObjętość: 19LRefermentacja: ??Wydajność: -% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 12 dni - 14-19° Cicha: 14 dni - 15°-24° Uwagi: Czas pracy 5h 08.03 - Przelane na cichą, do 10L dodane 45g cytryńca chińskiego 10.03 - Do 4,5L dodane 25g Citra (słoik), Do 4,5L dodane 25g Cascade PL (Balon) 14.03 - Przeniosłem wersje z chmielem na balkon do wyklarowania. Edytowane 14 Marca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) #73 Wookie Roars (Hefe-Weizen) ~ 11,9°Blg, 14 IBU"Chewie We're Home" Data: 2016-02-28 Surowce: Mep Pils - 2,7 kg Pszeniczny Strzegom - 2,5 kg Płatki Owsiane - 0,6 kg Abbey - 0,4 kg Chmiel Willamette - granulat 16g Kolendra Indyjska - 25g Sól niejodowana - 20g Drożdże Gwoździe i Banany prosto z fiolki Zacieranie: Patrz #72 Wysładzanie: Patrz #72 Gotowanie 65 minut: 60' - Wilamette 10g OG: 11,9°BlgFG: ??°BlgObjętość: 8,5LRefermentacja: ?? cukruWydajność: ??%Odfermentowanie: ??% Uwagi: Czas pracy 5h ze sprzątaniem 22.03 - Przelane do butelek, bez cichej. Bardzo mocno bananowe, ciasto bananowe. Płatki zrobiły robotę, słód Abbey też. Bardzo dobre, choć brak goździka raczej eliminuje je z konkursu. Dość mętne, zassałem sporo drożdży, ale powinno się wyklarować. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić Edytowane 22 Marca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) #74 Overheated R2D2 (Smoked Oatmeal Imperial Stout) ~ 24°Blg, 107 IBU "Beep Beep" Data: 2016-03-08Surowce: Steinbach Wędzony - 6 kg Weyermann Wędzony - 1,3 kg Płatki Owsiane - 0,8 kg Carafa Special I - 0,7 kg Palony Jęczmień - 0,7 kg Karmelowy 150 - 0,5 kg Abbey - 0,5 kg Special W - 0,5 kg Warrior - 100g Cascade - 50g Simcoe - 50g Drożdże: FM52 Zacieranie: 64°-62°C - 1h 50min 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L Gotowanie 135 minut: 60' - Warrior 50g 30' - Warrior 50g 15' - Simcoe 50g 0' - Cascade PL 50g OG: 24°BlgFG: ??°BlgObjętość: 21,5LRefermentacja: ??Wydajność: 70% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: ?? Uwagi: Czas pracy 6h ze sprzątaniem 7.04 - Przelany na cichą. Dodałem 50g płatków po beczce whisky macerowanej w Czarnym Johnym. 17.05 - Rozlew do butelek z dodatkiem 66g cukru na 19 Litrów. Piwo zdominowane przez wędzonkę, nieułożone z mocną alkoholowością. Wytrawne. Degustacje i uwagi do receptury: uzupełnić Edytowane 17 Maja 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) Warka #65 - Clouds City - Rauchbier Z tym piwem jadę na finał Kuźni. Cieszy mnie to podwójnie, dlatego, że to piwo było bardzo przemyślane i ułożone konkretnie pod preferencje sędziów w tym konkurscie. Po pierwsze wybrałem kategorię, która wiedziałem, że będzie nisko obsadzona (lagery dużo mniej osób warzy). Po drugie stanowiło to dla mnie jakieś wyzwanie, bo sam w lagerach nie mam dużego doświadczenia. Lagery ze względu na brak estrów, świetnie nadają się żeby wyeksponować nuty wędzone. Po trzecie, wiedząc, że Kopyra lubi raczej piwa skrajne, czyli jak ma być wędzone, to wędzone na maksa, zrobiłem bardzo prostą recepturę czyli 100% słodu wędzonego. Żeby się czymś wyróżnić 25% zasypu stanowił słód wędzony wiśnią Ja z piwa jestem bardzo zadowolony. Jeżeli miałbym się do czegoś czepić, to jest odrobinę za słodkie i w większych ilościach (czyt. 3 butelki) może wydawać się męczące. Oprócz tego ma taki dziwnie orzeźwiający finisz, jakby miętowy, co nie do końca było zamierzone i nie wszystkim może pasować i na 95% jest wynikiem dodania słodu wiśniowego. Edytowane 8 Marca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) #75 Battle of Naboo (Witbier) ~ 11°Blg, 17 IBU Od tej warki zanim coś uwarzę będę opisywał jaki efekt chciałem uzyskać i dlaczego użyłem takich a nie innych składników. Chce uzyskać lekkie, jak najjaśniejsze i wytrawne piwo z wiądącym aromatem cytrusów, uzupełnionych aromatami kolendry. Chciałbym żeby piwo było jednocześnie wytrawne, ale żeby miało się wrażenie, że jest to 13, a nie 11. Zasyp: Klasyczny do witbiera. Przy poprzedniej warce użyłem pszenicy niesłodowanej z którą miałem ogromne problemy przy filtracji. Tym razem zastąpiłem ją płatkami pszennymi błyskawicznymi. Do tego słód Pilsneński jako baza, pszeniczny i jako dodatek na odczucie pełni płatki owsiane. Zacieranie: Na wytrawnie, bez wygrzewu. Chmielenie: Nie ma większego znaczenia, bo chmiel sypie tylko dla goryczki. 17 IBU od Cascade PL, taki mam w zamrażalniku, a jednocześnie liczę, że goryczka będzie grejpfrutowa. Dodatki: W poprzedniej warce goryczka od skórek była zbyt wysoka i lekko zalegająca, dlatego tym razem starłem sam zest z cytrusów (bez białego). Dla kompleksowego złożonego smaku poszły skórki Pomarańczy x3, Limonki x1 i Grejpfruta x1, w sumie 90g. Kolendra przeskalowana z poprzedniej warki, bo było jej akurat - 25g. Mam jeszcze pomysł, żeby na cichą dodać odrobinę liści limonki kaffir, ale tylko wtedy, jeżeli aromat cytrusów będzie zbyt słaby przy przelewaniu na cichą. Do tego przy okazji przeprowadzę 2 eksperymenty: 2 - Wild Witbier na dzikich drożdżach. Spodziewam się tego samego co powyżej z bardziej intensywnym aromatem owocowym i funk twistem Piwo z pewnością będzie bardziej wytrawne, ale mam nadzieje, że płatki owsiane uratują odczucie pełni. 3 - Pinacolada Bier - Przymiarka do Fruit Wheat Ale na birofilia, czyli Pinacolada Bier. Zainspirowany finałem Kuźni Piwowarów i zwycięskimi piwami w kategorii Fruit Ale i Milk Stout, postanowiłem zaczerpnąć z każdego z nich po trochu. Laktoza ma nadać aromatów koktajlowych, a ananas i kokos dopełnić bukiet z kolendry i skórek i stworzyć wrażenie drinka Pinacolada. Do tego przefermentuje to drożdżami Weizenowymi. Zobaczymy co z tego wyjdzie, będzie to z pewnością baza do wyciągnięcia wniosków. Data: 2016-04-02 Surowce: Mep Pils - 3,2 kg Płatki Pszeniczne - 2 kg Pszeniczny - 1 kg Płatki Owsiane - 0,6 kg Cascade 50g Kolendra 25g (zmielona) Zest z Pomarańczy x3, Grejfruta i Limonki w sumie 90g Drożdże: FM 41 Gwoździe i Bannay, WLP 400, Brett Lochristi. Zacieranie 22L: 64°-62°C - 45 minut 72°C - 40 minut Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 38l Gotowanie 65 minut: 60' - Cascade PL 50g 5' - Kolendra 25g, Zest z Pomarańczy x3, Grejfruta i Limonki w sumie 90g. Dodatki na cichą: 1 - Nic 2 - Nic 3 - Ananas, Laktoza, Kokos (FM 41) OG: 11°BlgFG: ??°BlgObjętość: 33LRefermentacja: ??Wydajność: 76% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 12 dni - 14-19° Cicha: 14 dni - 15°-24° Uwagi: Czas pracy 4h Wszystkie drożdże zadane w temperaturze 18 stopni, przeniesione do piwnicy - 12 stopni. Wszystkie wiaderka równo po 11 Litrów.- 1 - Zadane WLP 400 prosto z fiolki- 2 - Zadane Brett Lochristi - ok 100ml gęstwy.- 3 - Zadane FM 41 gęstwa około 75ml 11.04 - Wersja (3) przelana na cichą, bez pomiaru, dodatek 1kg ananasów mrożonych. 17.04 - Wersja (1) przelana na cichą. Miałem delikatne wrażenie apteki po przełknięciu. Mam nadzieje, że to nie zakażenie. 22.04 - Wersja (3) przelana do butelek z 55gr cukru i 200g laktozy. W aromacie są cytrusy ze wskazaniem na ananasa, jest kokos i jest banan schowany trochę z tyłu. W smaku przede wszystkim mleczko kokosowe z wyraźnym cytrusowym finiszem Jeżeli będzie jakakolwiek piana, będzie petarda 28.04 - Wersja na brettach przelana na cichą, póki co zawodzi, chyba zadam tam jakieś owoce. 28.04 - Wersja klasyczny witbier poszła w kanał. Nie jestem pewny, ale chyba apteczne zakażenie, albo mega fenole. Generalnie piwo słabe, więc po co się męczyć. Zostawiłem 5 butelek, żeby sprawdzić jak sprawa się rozwinie. Update: Ewidentnie apteka, mega apteka. Nie ma co trzymać, wylałem w kanał butelki. 09.05 - Wersja na brettach przelana do butelek. Jest dużo lepiej niż 2 tygodnie temu. Bardzo owocowo, mało słynnego konia, trochę fenoli na finiszu z nieprzyjemną goryczką, nawet może trochę to w aptekę wpada, ale nie przeszkadza jakoś bardzo. Mocno pijalne. Sposób dodawania kokosa: 200g kokosa zalałem wrzątkiem i po ostudzeniu wstawiłem do lodówki. Następnego dnia jeszcze raz dobrze zamieszałem. Po 3 dniach w lodówce, utworzyła się dość gruba skorupa tłuszczu na górze, którą zebrałem łyżeczką. Wodę odlałem do szklanki i wypiłem Kokosa wrzuciłem na patelnię, żeby go zdezynfekować i gorącego zadałem do piwa na okres tygodnia. Do momentu rozlewu do butelek wszystko było ok, delikatny kokos w aromacie i dużo intensywniejszy w smaku. Z butelki aromat jest nieprzyjemny, głównie ciepłe mleko, trochę jakby skisły, kokosa można się doszukać albo po ogrzaniu. W smaku jest już dużo lepiej, choć kokos jest wciąż taki jakby wypłowiały, wyprany ze smaku. Piana buduje się prawidłowo podczas nalewania, natomiast po minucie nie ma po niej śladu. Podsumowując: Nie polecam tej metody, jeżeli chcecie mieć intensywny aromat kokosa, lepiej wrzucić bez obróbki prosto na cichą, piany i tak nie będzie Edytowane 23 Maja 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) #76 Mos Eisley Cantina (Grodziskie) ~ 7,7°Blg, 30 IBU Data: 2016-04-02 Surowce: Weyermann Grodziski - 2kg Lubelski szyszka 50g (Do zacierania) Magnum 8g, Cascade PL 6g Drożdże: S-33 uwodnione. Zacieranie 22L: 65°-62°C - 1h 10 minut Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 14l Gotowanie 65 minut: 40' - Cały chmiel OG: 7,7°BlgFG: ??°BlgObjętość: 10,5LRefermentacja: 70gWydajność: 58% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: ?? dni - ??-??° Cicha: ?? dni - ??°-??° Uwagi: Czas pracy 4h 11.04 - przelane na cichą, bez pomiaru. Za wysoka goryczka. 18.04 - dodana łyżeczka żelatyny dla sklarowania. 20.04 - poszło w butelki z dodatkiem 70g cukru na 10 Litrów Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) #77 Stout Trooper (Oatmeal Stout) ~ 13 Blg, 30 IBU Celem tej warki jest uwarzenie stylowego Oatmeal Stout w górnych granicach widełek Birofilii. Piwo ma być możliwie jak najbardziej kremowe, z dobrą ciasteczkową podbudową słodową i bardzo intensywnym aromatem czekolady. Kawa ma tutaj grać raczej trzecie skrzypce za wspomnianą czekoladą i ciasteczkowością. Zasyp: Słodem podstawowym będzie Pils, bo taki akurat mam w piwnicy, myślę, że w tym piwie nie będzie miało zbyt dużego znaczenia. Sypnę rekordową ilość płatków owsianych, nigdy wcześniej aż tyle nie wrzucałem, ale mam nadzieje, że to piwo będzie ekstremalnie kremowe, oleiste, ale nie kisielowate. Dorzucam Abbey który podbije pełnie i mam nadzieje, że nie wprowadzi zbyt dużo słodyczy, bo piwo ma być dość wytrawne. Ze słodów ciemnych wybrałem takie, które dadzą dużo czekolady, jednocześnie nie wprowadzając mocnej paloności: połączenie pszennicy prażonej z Briessa (bardzo dużo dobrego słyszałem o tym słodzie) i Carafy Special ma dać mega czekoladę. Carafa z łuską wprowadzi nieco paloności, ale mam nadzieje, że będzie to tylko zaznaczone. Zacieranie: Raczej na wytrawnie, wystartowałem z 66 stopni, przez 50 minut spadło nie całe 2 stopnie. Chmielenie: Tylko na goryczkę, nie przesadzone na 30 IBU, żeby nie zaburzyć kremowości zbyt intensywną goryczą. Dodatki: Raczej ich nie będzie. Chociaż jeżeli okaże się, że piwo jest zbyt jednowymiarowe w stronę czekolady być może dodam kawy na zimno. Chciałbym na połowie tej warki przetestować płatki kokosowe, więc bardzo możliwe, że 10 litrów dodatkowo dostanie płatki kokosowe, wanilie i laktozę (inspirowane piwem Santy z Kuźni). Data: 2016-04-10 Surowce: Mep Pils - 3,6 kg Płatki Owsiane - 1,2 kg Abbey 45 EBC - 0,5kg Briess Pszenica Prażona - 0,3 kg Carafa I - 0,2 kg Carafa Special I - 0,2 kg Iunga 30g Drożdże: WLP 1450 Danny's Favourite, Starter 1,2 L Zacieranie 20L: 66°-64°C - 50 minut 72°C - 30 minut Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l Gotowanie 65 minut: 60' - Iunga 15g 30' - Iunga 15g Dodatki na cichą: OG: 13°BlgFG: ??°BlgObjętość: 28LRefermentacja: ??Wydajność: 76% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 12 dni - 16-19° Cicha: 14 dni - 18° Uwagi: Czas pracy 4h Wyszło 28 litrów brzeczki o ekstrakcie 12 plato czyli o 2 za mało. Ostatnio mam bardzo duży problem z wydajnością, która wynika chyba z kiepskiego słodu bazowego. Pomijając fakt, że odebrałem za dużo brzeczki, przeszacowałem wydajność o 9%. Jeżeli piana drożdżowa nie urośnie za wysoka dodam ekstraktu, żeby podbić 1 plato. 11.04 - Dodałem 400g ekstraktu płynnego i herbatkę z 100g palonych słodów dla korekty koloru. 23.04 - Przelane na cichą, bez pomiaru Wyszło 27 litrów, które podzieliłem na 3 części. 5 litrów z 20g płatków po burbonie, 10 litrów będzie z kokosem i laktozą i 12 litrów bez niczego. 03.05 - Przelana wersja "czysta". 03.05 - Do drugiego wiaderka dodane 150g kokosa i 95g rozbitych tłuczkiem ziaren kakaowca. Wszystko podgrzane na patelni i wrzucone ciepłe do piwa. Za tydzień rozlew z espresso. 09.05 - Do butelek przelana wersja z kokosem. W aromacie dominuje czekolada, gorzkie kakao i likierowy aromat kokosa wymieszany z alkoholem. W smaku kokos jest na pierwszym planie, tak jakby gryźć wiórki, brakuje trochę słodyczy, piwo jest zbyt wytrawne. Przelałem do butelek wersję na płatkach burbonowych, czuć ich wpływ, szczególnie w postaci kokosa Edytowane 31 Maja 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) #78 Sands of Jakku (Wheat IPA) ~ 16,5 Blg, 64 IBU W tej warce zamierzam w końcu uzyskać mega aromat cytrusowo-tropikalny, bo z wcześniejszymi próbami bywało różnie. Wrzucę więcej chmielu i będę chmielił zacier. Pomimo wysokiego ekstraktu, chcę żeby piwo było mocno pijalne i orzeźwiające, dlatego nie będę szalał z ekstremalną goryczką, chociaż chcę żeby była zaznaczona. Ma to być raczej West Coast IPA, z tym że z dużym udziałem pszenicy w zasypie. Zasyp: Jak ostatnio mam w zwyczaju - banalnie prosty. Słody bazowe to Pszeniczny i Pils, żeby było rześko i jasno Do tego dla podbicia pełni i kremowości paczka płatków owsianych i pół kilo słodu Abbbey, żeby skontrować ilość wrzuconych słodów i żeby piwo oprócz wytrawnej chmielowości miało też przyjemną podbudowę słodową. Zacieranie:Wytrawnie przez godzinę w temperaturze 64-62 stopnie, potem krótka dekstrynująca i wygrzew. Chmielenie: Będę chmielił pierwszy raz zacier - wrzucę 100g Cascade PL. Na goryczkę pójdzie standardowo Iunga. Na aromat chciałem użyć mieszanki Citra i Amarillo, ale nie zdążyłem zamówić tego drugiego, dlatego pójdę w stronę cytrusów. Na whirpool pójdzie po 50g - Citra, Simcoe i Centennial, a wcześniej na 15 minut jeszcze 50g Cascade PL. To samo co do whirpoola, wrzucę na zimno. Dodatki: Mam wrażenie, że świetnie w Witbierze sprawdził się zest z cytrusów, więc tutaj też wrzucę około 100g skórek z limonki, pomarańczy i grejpfruta. Data: 2016-04-17 Surowce: Pszeniczny - 3,3 kg (45%) Mep Pils - 3,2 kg (44%) Płatki Owsiane - 0,4 kg (5%) Abbey 45 EBC - 0,5 kg (7%) Drożdże: Gozdawa West Coast, uwodnione. Zacieranie 20L: 64°-62°C - 1h 72°C - 15m 78°C Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l Gotowanie 60 minut: 60' - Iunga 65g 15' - Cascade PL 50g 0' - Citra, Simcoe, Centennial - po 50g Dodatki na cichą: Citra, Simcoe, Centennial - po 50g OG: 16,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ??Wydajność: 78% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 20 dni - 14-17° Cicha: 8 dni - 16-19° Uwagi: Czas pracy 5h Szybki start drożdży, po 12 godzinach piana na 1 cm i dość intensywnie bulka w temperaturze 17 stopni. 03.05 - Właściwie dopiero dzisiaj przestało bulkać. Piwo w ogóle nie chce się klarować, a nie mam możliwości obniżenia temperatury. Prawdopodobnie jutro przeleje na cichą i jeżeli przez 3 dni, nie będzie oznak opadania osadu, dodam żelatyny i potem dopiero nachmiele na zimno. 07.05 - Przelane na cichą. Piwo w ogóle nie chce się klarować i skoro po 3 tygodniach jest błoto, od razu zadałem łyżeczkę żelatyny. Po wstępnym sklarowaniu wrzucę dopiero chmiel na zimno. Piwo zapowiada się fajnie, jest dużo aromatu cytrusowego, w smaku również cytrusy i dodatkowo mango, lekko kwaskowego, pewnie od pszenicy. Rześkie, mało alkoholowe. Zeszło do 4,4Bg, ale próbka była dość mętna, więc nie przywiązuje sie zbytnio do tej wartości. Po otworzeniu było czuć trochę siarki, która właściwie uleciała po przelaniu, albo się do niej przyzwyczaiłem. Goryczka na próbce średnia do wysokiej, ale przy 2 malutkich łykach ciężko ocenić. 12.05 - dodałem 50g Citra i 50g Simcoe. 15.05 - rozlew z dodatkiem 107g cukru. W aromacie marakuja + gruszka, średnio wytrawne, mętne. Smak mocno chmielowy. Wyczułem trochę alkoholu, ale ogólnie jest dobrze. Edytowane 21 Marca 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) #79 Darth Vader vs. Doctor Who (Imperialny Stout BA) ~ 24 Blg, 67 IBU Piwo kooperacyjne z Olkiem Hurko z Browaru domowego Gliss. Data: 2016-04-24 Surowce: Mep Pils - 8,5 kg Płatki Owsiane - 0,8 kg Aroma Castle - 0,6 kg Caraaroma - 0,6kg Carafa Special - 0,6kg Prażona Pszenica Briess - 0,6kg Palony Jęczmień - 0,6kg Drożdże: 1450 Danny's Favourites - Gęstwa około 150ml na 10L. Zacieranie 30L: 65°-63°C - 1h 10m 72°C - 1h Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l Gotowanie 60 minut: 60' - Iunga 120g Dodatki na cichą: Płatki po burbonie - 25g OG: 24,0°BlgFG: ??°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ??Wydajność: 72% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 21 dni - 16-19° Cicha: 21 dni - 18° Uwagi: Czas pracy 6h 12.05 - Przelany na cichą z dodatkiem 25g płatków po burbonie. 25.06 - Przelane do butelek. Mocny kokos od płatków, czekolada, lepkość, słodkość, wiśnie. Edytowane 13 Listopada 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 czy może próbowałeś już rezultatów pracy drożdży Gozdawa WC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) czy może próbowałeś już rezultatów pracy drożdży Gozdawa WC? Jeszcze nie, ale póki co mogę powiedzieć, że bez problemu radzą sobie z niskimi temperaturami. Fermentują w przedziale 14-15 stopni, za to fermentacja nieco się przeciąga, bo mija dzisiaj 10 dzień, a brzeczka pracuje w najlepsze jakby to był 3 dzień Szybki start. Piłem jakiś czas temu RyeIPA na tych drożdżach, od bardzo dobrego piwowara, ale był diacetyl, mam nadzieję, że tutaj go nie będzie, tylko prawdopodobnie trzeba przeciągnąć fermentację. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) #80 Rancors Rage (Session IPA) ~ 12,7 Blg, 53 IBU Czas uwarzyć warki na KPD w Cieszynie. Dzisiaj Session IPA i Summer Ale, a za tydzień Fruit Wheat Ale i Berliner. Zasyp: Podobny do warki numer #62. Słód podstawowy, do tego 20% pszenicznego, na piane i dla zwiększenie orzeźwienia, do tego Abbey na pełnie, ale odrobinę mniej niż ostatnio. Zacieranie: 65 stopni, raczej na wytrawnie, ale nie chcę, żeby piwo było super wytrawne. Z jednego zacierania planuje odebrać brzeczkę 12,5 Plato na Session IPA i 10,5 na Summer Ale. Chmielenie: Piwo jedzie na konkurs, więc nie może być przypadku. Na goryczkę bardzo delikatnie Iungą (okazało się, że wywiało Iungę z zamrażalnika, więc sypnąłem Citrę), a na koniec gotowania i na wyłączony palnik najlepsze chmiele czyli Citra, Amarillo i Simcoe. Na zimno zapewne pójdzie Citra i Amarillo. Dodatki: Brak, chociaż rozważę dodatek czegoś niestandardowego na cichą, być może Kaffir, ale w bardzo ograniczonych ilościach. Data: 2016-04-30 Surowce: Pszeniczny - 1 kg Mep Pils - 4 kg Abbey 45 EBC - 0,4kg Drożdże: Danny's Favourites - gęstwa Zacieranie 18L: 65°C - 50m, 5 minut grzania 72°C - 35m 78°C Dodatkowo chmielenie zacieru 100g Cascade PL (Granulat) - wrzucony na 10 minut przed wygrzewem. Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l Gotowanie 60 minut (14L): 60' - Citra 8g 10' - Simcoe, Citra, Amarillo po 12g 0' - Simcoe, Citra, Amarillo po 13g Dodatki na cichą: Citra, Simcoe, Amarillo - po 25g OG: 12,7°BlgFG: ??°BlgObjętość: 13LRefermentacja: ??Wydajność: 80% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 12 dni - 16-19° Cicha: 14 dni - 18° Uwagi: Czas pracy 5h Wyszedł za wysoki ekstrakt, dolałem 1,5L wody. Według kalkulator wyszło 12,7 i niechaj tak zostanie 11.05 - przelane na cichą. 19.05 - chmiel dodany na zimno. Edytowane 19 Maja 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) #81 Lightsaber (Summer Ale) ~ 11,2 Blg, 10 IBU Data: 2016-04-30 Surowce: Patrz #80 Zacieranie 18L: Patrz #80 Wysładzanie: Patrz #80 Gotowanie 60 minut (14L): 0' - Simcoe, Citra, Amarillo po 25g + 75g zestu z grejpfruta i limonki (2 duże grejpfruty i malutka limonka) Dodatki na cichą: Citra, Simcoe, Amarillo - po 25g OG: 11,2°BlgFG: ??°BlgObjętość: 13LRefermentacja: ??Wydajność: 80% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 12 dni - 16-19° Cicha: 14 dni - 18° Uwagi: Czas pracy 5h Tutaj przy gotowaniu też wyszło trochę za wysoko, więc dolałem 1,5L wody. Ekstrakt ustawił się na 11,2 Blg i tak też zostawię. 11.05 - Przelane na cichą. 19.05 - chmiel dodany na zimno Edytowane 17 Czerwca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 W końcu zdecydowałeś się na chmielenie w zacierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 A co, to robi fajną robotę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Mi pasuje ta gładka goryczka i subtelny smak , ale nie rezygnuje z "tradycyjnego" chmielenia. Zresztą znasz temat http://www.piwo.org/topic/6817-chmielenie-zacieru/?p=255298 bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Temat znam ale pytałem o waszą opinię z praktyki, bo w tamtym temacie jak dobrze pamiętam tylko Zgoda miał własne doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja jeszcze nie mam zdania. Miałem okazje 2 razy spotkać kentakiego i dwukrotnie gadał, przynudzał, zachwalał, namawiał, przekonywał do chmielenia zacieru Jako, że po dłuższych przemyśleniach, żadna z moich IPA, APA, czy Double IPA nie była zadowalająco nachmielona, postanowiłem teraz rzucić wszystkimi możliwymi sposobami Do tego, Summer Ale'a w ogóle nie chmieliłem na goryczkę, wszystko poszło na wyłączony palnik, więc mam nadzieje, że jakaś goryczka z chmielenia zacieru i whirpoola się uzbiera Postaram się wkrótce uzupełnić notatki o wrażenia z degustacji i efektami chmielenia zacieru też się tutaj podzielę Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez Szalas85 bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Warto wyrobić sobie własne zdanie. Zwłaszcza przy kwasach, które nie lubią IBU chmielenie w zacierze się sprawdza. Siurek11 https://polskieminibrowary.pl/2016/03/29/siury-kentakiego/był właśnie chmielony tylko 100g Vicsecet w zacierze od początku, razem ze słodami. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Dzięki panowie za odpowiedzi, namówiliście mnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) #82a Charming Solo (Fruit Wheat Beer) ~ 12,5 Blg, 13 IBU Plan był taki, żeby uwarzyć piwo bazowe pod dodanie owoców na cichą. Ma być rześkie, mocno pszeniczne, ale jednocześnie wiedząc, że owoce uwytrawniają piwo, trzeba było więc dać też jakąś kontrę. Do kotła odebrałem 35 litrów. 22 litry zadałem gęstwą Gozdawa - West Coast i będzie przeznaczona na dodatek owoców. 10 litrów oddzielnie dostało drożdże Mauribrew Weisse, żeby przetestować jak sprawdzają się te sucharki, ponoć dają najintensywniejszego banana spośród wszystkich drożdży na rynku. 10 litrów o nieco niższym ekstrakcie (8,9 Blg) bez gotowania zadałem również gęstwe Gozdawy. Ten kubełek przeznaczę na Berliner Weisse no boil. Zasyp: 60% pszenicy + 5% płatków owsianych, do tego 7% abbey na kontrę (swoją drogą muszę zacząć urozmaicać piwo na etapie zasypu) i reszta bazowy, w tym wypadku Pale Ale. Zacieranie: Zacząłem w 64, po godzinie spadło do 62, czyli maksymalnie wytrawnie. Chmielenie: Tylko na goryczkę 20g Iungi i 30g Iungi do zacieru, bo 10 litrów poszło na No Boil Berliner Weisse. Dodatki: Owoce. Do jedenj części maliny, do drugiej mango, ale być może mango z czymś dodatkowym, jeszcze muszę to przemyśleć. Data: 2016-04-17 Surowce: Pszeniczny - 5 kg Mep Ale- 2,5 kg Płatki Owsiane - 0,4 kg Abbey 45 EBC - 0,6kg Drożdże: Gozdawa West Coast, gęstwa około 100ml. Zacieranie 20L: 64°-62°C - 1h Dodanie 30g Iungi w granulacie 72°C - 25m 78°C Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 35l Gotowanie 60 minut: 50' - Iunga 20g Dodatki na cichą: ?? OG: 12,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 22LRefermentacja: ??Wydajność: 79% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 16-18° Cicha: 7 dni - 18° Uwagi: Czas pracy 5h 26.05 - przelane na cichą. Podzieliłem na pół. 1 - dodałem 3x280g mailn na około 11 litrów2 - na razie nic, ale dodam ananasa i kokosa. 29.05 - Do drugiej wersj dodałem 1,4kg świeżego spasteryzowanego ananasa i 200g podsmażonych wiórków kokosowych. 15.06 - spróbowałem obydwu wersji. Obydwie w mniejszym lub większym stopniu są słabe. Malina pachnie i smakuje trochę jak jabol leśny dzban, a kokos z ananasem kolejny raz okazał się porażką, wydaje mi się, że do jasnego piwa nie ma co dawać kokosa. #82b Wookie Roars (Hefe-Weizen) ~ 12,5 Blg, 13 IBU Uwagi: Zadane drożdżami Mauribrew Weisse, w celu uzyskania jak najbardziej bananowego piwa. Warka 10L. 26.05 - Przelałem na cichą. Nie jest jakoś przesadnie bananowe, mocno nijakie póki co. Wpadłem na pomysł, żeby rozlać 5 litrów do butelek, a do pozostałych 5 litrów dodać ziaren kawy "irlandzkiej". 30.05 - Przelałem do butelek 5,5 litra. Mocno bananowe w smaku w aromacie niestety czerwone jabłko. #82c Boba Fett (Berliner Weisse) ~ 8,9 Blg, ?? IBU Uwagi: Chmielenie tylko zacieru Zadane gęstwą Gozdawa West Coast. Po tygodniu fermentacji zamierzam dodać starter z probiotyku. Więcej szczegółów później. Chcę przetestować metodę No Boil, zainspirowane zwycięskim piwem Michała Kordka z konkursu Jurajskiego. Zacierka 10L. 26.05 - Przelane na cichą, a właściwie na zakwaszanie. Dodałem lacto z gęstwy WLP 672. Na dzień przeniosłem na balkon gdzie jest sauna, żeby złapać wysoką temperaturę, potem przeniosę na noc do mieszkania gdzie jest 23 stopnie. 11.06 - Przelane do butelek. Totalna porażka, piwo może startować w kategorii cydr Mega jabłkowe się zrobiło, za wysoka temperatura 25 stopni przez całą cichą. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) #83 Lightsaber (Black Summer Ale) ~ 10,1 Blg, 13 IBU Kolejne lekkie piwo na lato, tym razem ciemna wersja Summer Ale. Jako słód bazowy użyłem Pale Ale, dorzuciłem Abbey na kontrę do chmielu i w ostatniej chwili zmieniłem recepturę i dodałem trochę płatków żytnich, na tyle mało (14%) żeby nadać piwu gęstej konsystencji, a uniknąć ziemistych posmaków, taką mam przynajmniej nadzieję. Żyto w postaci płatków, nie kleikowałem, przeciągnąłem trochę zacieranie, ponieważ płatki żytnie mają niską temperaturę kleikowania (57-70). Carafa Special II na kolor, ześrutowana, a właściwie zmielona w młynku do kawy na zupełny pył i dodana dopiero na wygrzew. Chmielenie, jak w przypadku jasnej wersji, tylko na aromat: Cascade PL (50g) i Citra (30g). Cascade PL fajnie zagrał w jednym z piw Browaru Zakładowego, więc mam nadzieję uzyskać podobny efekt. Do tego poszło 100g zestu z grejpfruta - tutaj z kolei inspiracja z jednego z Black IPA od Piwnego Podziemia. Zacierane nisko 62 do 67 do 72 do 78 Zasyp: 59% słodu bazowego i po 14% abbey, płatków żytnich i carafa special. Zacieranie: Wystartowałem z 62 przez 45, potem podgrzałem do 67 na 10 minut, do 72 stopni na 25 minut i wygrzew. Chmielenie: Tylko na aromat: Cascade PL (50g) Citra (30g). Dodatki: Zest grejpfruta (100g). Data: 2016-05-22 Surowce: Mep Ale- 1,3 kg Płatki Żytnie - 0,3 kg Abbey 45 EBC - 0,3 kg Carafa Special II - 0,3 kg Drożdże: Dannys Favourites - około 100ml gęstwy luźnej. Zacieranie 7L: 64°-62°C - 50min 67° - 10min 72°C - 25min 78°C (dodanie Carafy II) Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 14L Gotowanie 60 minut: 10' - łyżeczka mchu irlandzkiego. 2' - Cascade PL 50g, Citra 30g, Zest z grejpfruta 100g. Dodatki na cichą: Cascade PL 20g, Citra 50g, Zest z grejpfruta 100g. OG: 10,1°BlgFG: ??°BlgObjętość: 13,5LRefermentacja: ??Wydajność: 88% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 9 dni - 17-19°, ostatnie 2 dni zbijałem stopniowo temperaturę do 13 stopni. Cicha: 5 dni - 18°, 2 dni - 2° Uwagi: Czas pracy 4h Po schłodzeniu wyszło mi 11 litrów brzeczki o ekstrakcie 11,5, dolałem 1,5L wody Cisowianki z zamrażalnika. 31.05 - Przelane na cichą z dodatkiem 60g zestu z grejpfruta i 50g Cascade PL. 04.06 - Rozlane do butelek. Piwo jest zdominowane zarówno w aromacie jak i smaku, przez grejfruta. Ogólnie w przyjemny sposób, ale troszeczkę też w stronę sztuczności. Zbyt wodniste, brakuje ciała. Goryczka praktycznie nie występuje, wchodzi jak woda Edytowane 4 Czerwca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 28 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 (edytowane) #84 Speeder (Ice Cream Ale) ~ 13,6 Blg, 14 IBU Tym piwem jednocześnie kończę warzenie konkursowe i zaczynam warzyć mniej lub bardziej nieszablonowe piwa. Ice Cream Ale to piwo inspirowane Omnipollo z Warszawskiego Festiwalu Piw Domowych. Piwa spróbowałem tylko łyka, ale było na tyle zaskakujące, że od razu pojawiła się myśl, żeby zrobić coś podobnego. Nie szukałem jakoś specjalnie informacji na temat procesu produkcji tego piwa, wolę to zrobić na oko, po swojemu. Piwo przede wszystkim musi być kremowe, dlatego aż 33% zasypu stanowić będą płatki owsiane, takiej ilości jeszcze nie wrzucałem i szczerze mówiąc trochę obawiam się o filtrację, a nie mam żadnej łuski pod ręką. Po drugie dodam odrobinę pszenicy, głównie na pianę, bo ta powinna być bujna i choć nigdy nie zdarzyło mi się, żeby piwo z dodatkiem płatków owsianych nie miało piany, to w teorii ma sporo tłuszczów (najwięcej ze wszystkich płatków) więc lepiej wrzucić trochę pszenicy. Słodem podstawowym będzie Pale Ale, trochę może zbyt ciasteczkowy, ale nie mam Pilsa. Piwo ma być słodkie i mleczne, żeby to uzyskać daje ponad 2Blg z laktozy i trochę jasnego karmelu - od Strzegomia, bo taki mi zalega w magazynie. Zacieram na słodko startując z 68 stopni do 72 i wygrzew dla łatwiejszej filtracji. Drożdże neutralne, ma być kremowo, mlecznie i waniliowo, nie ma potrzeby zaburzać tego estrami, lepsze byłyby takie które dają słodszy profil, ale chwilowo nie mam. Chmielenie późne, ale niezbyt późne, żeby nie było za dużo chmielu w aromacie. Wrzucę coś amerykańskiego na 20 minut gotowania. Najważniejszym dodatkiem będzie wanilia. Jeżeli czas pozwoli, to podzielę warkę na pół - do połowy dodam laski wanilii, a do drugiej połowy ekstrakt waniliowy. Zasyp: 51% Pale Ale, 33% płatki, 10% pszenica, 6% karmelowy 30. Zacieranie: Na słodko - 68 do 72 do 78. Chmielenie: Na goryczkę i smak: Motueka0,0 na 20 minut gotowania. Dodatki: Wanilia i Ekstrakt Waniliowy. Data: 2016-05-28 Surowce: Mep Ale- 2,5 kg Płatki Owsiane - 1,6 kg Pszeniczny - 0,5 kg Karmelowy 30 - 0,3 kg Laktoza - 0,75 kg Drożdże: Dannys Favourites - około 150ml gęstwy. Zacieranie 17L: 68°-66°C - 45min 72°C - 25min 78°C Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 28L Gotowanie 60 minut: 20' - Motueka 30g Dodatki na cichą: 50 ml ekstraktu waniliowego na 11L, OG: 13,6°BlgFG: ??°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ??Wydajność: 75% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 17-19° Cicha: 14 dni - 18° Uwagi: Czas pracy 5h Pierwsze 10 litrów w czasie filtracji dość mętne. Reszta klarowna. Filtracja bezproblemowa, a ześrutowałem dość drobno. Następnym razem spróbuję ponad 40% Woda w kranie niestety już jest za ciepła i udało mi się zejść na chłodnicy tylko do 25 stopni, resztę schłodzę w lodówce styropianowej i dopiero po schłodzeniu zadam drożdże. Drożdże zadane około godziny 20:30 przy 19 stopniach, niemrawa fermentacja po 12 godzinach przy temperaturze 17 stopni. Przelane na cichą przy 6,5 Blg. Aromat słodkiej kukurydzy z puszki, jakby dms, ale w sumie przyjemny jest ten aromat, więc nie jestem pewny czy to dms. Dałem 50ml ekstraktu wanilli do jednego wiaderka do drugiego na razie nic. 21.06 - Dodałem 625g zblendowanego mango do drugiej części. 24.06 - Zabutelkowana wersja z wanilią. Bardzo słodka, bardzo pijalna ... słodka kukurydza wymieszana z wanilią. Wyszło zupełnie coś innego niż się spodziewałem i mam mieszane uczucia. Raczej negatywne. Zobaczymy jak się nagazuje i przede wszystkim schłodzi. 03.07 - Spróbowałem pierwszy raz wersji z Wanilią. Kukurydza lekko zelżała i nie dominuje aromatu, wybija się wanilia w trochę sztuczny sposób. W smaku jest bardzo dobrze, bardzo fajna podbudowa słodowa, wysoka słodycz, wanilia i bardzo gładka tekstura. Wydaje mi się, że przesadziłem z ekstraktem z wanilii, bo zarówno w smaku jak i aromacie jest wręcz nieco gryząca. Piwo do powtórki z delikatnymi korektami w zasypie i ilością wanilii. Dzisiaj zabutelkuje wersję z mango, która z rurki fermentacyjnej jest bardzo mango 04.07 - Przelana do butelek wersja z mango - 60g cukru na 11 Litrów. Za mało mango, w aromacie właściwie go nie ma, a w smaku majaczy gdzieś w tle. Jest za to słodko i ekstremalnie pijalnie. Degustacja: Piwo nalewa się z przepiękną drobną pianą, która długo utrzymuje się i ładnie oblepia szkło. W aromacie pierwsze skrzypce gra DMS, bardzo intensywny, po chwili jak nos się przyzwyczai wychodzi wanilia lub mango w zależności od wersji. Wanilia jest lekko sztucznawa, mango zbyt mało intensywne. W smaku słodko i niestety to samo, dms przoduje, nawet z takim lekkim "aluminiowym" finiszem, z tyłu schowana mleczność wraz z dodatkiem wanilii lub mango. Goryczka delikatnie za wysoka.Uwagi: Piwo ma potencjał. Oleistość, mleczność i słodkość na odpowiednim poziomie. Niestety wada, która nie wiem jakim cudem wyszła, przykryła wszystko co dobre w tym piwie. Przy powtórce zmniejszyłbym chmielenie do minimum, użyłbym aromatycznego chmielu na goryczkę i zdecydowanie dłużej pogotował. Więcej karmelu może zbudować fajną podbudowę słodową. Zamierzam powtórzyć ze zmodyfikowaną recepturą, bo jest potencjał na hicior. Edytowane 22 Lipca 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Coś podobnego chodzi za mną od jakiegoś czasu - również przez Omnipollo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się