Angelus1984 Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 podczas próby w 72* gdzies w okolicy 30 minuty włączyłem gaz by podciągnąć temperature. Zagapiłem się i podgrzałem do 80* ;/ dolałem zimnej wody i sprowadziłem do 72*.,.. czy te chwilowe przegrzanie zacieru bardzo schaniło mi temat ?. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Ile wcześniej trwało zacieranie ? I czy mieszałeś podczas tego podgrzewania ? Jeśli nie , to może to być miejscowe przegrzanie. Zrób próbę jodową i sprawdź czy już się zatarło . Prawdopodobnie tak. Jeśli się nie zatarło i ubiłeś enzymy możesz mieć niższą wydajność i zmętnienie , ale to w tym piwie nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 15' w 46* 25' w 63* 30' w 72* w tym momencie przegrzałem i schłodziłem do 72* i czekam jeszcze 8 minut. W takim razie zobaczymy jaką bedę miał wydajność.. nie przeprawadzam próby jodowej nie mam narzędzi ani też specjalnie nigdy nie musiałem.. Podgrzewam do 80 zawsze i zostawiam na 10/15 minut tak żeby miec pewność jest ok. Dziś akurat by się przydało.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) W 80 stopniach to już nie ma na co czekać , chyba że żeby mieć pewność że ubiłeś enzymy. Nie masz w domu jodyny , czy płynu lugola ? Albo apteki nieopodal ? Zresztą po takim czasie zacierania to już raczej nie będzie problemu. Edytowane 11 Lipca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Nie mam . Zaraz bedę wysładzać tak jak mówisz zobaczymy jaką będę miał wydajność . Do apteki za późno zeby startowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 ale gęstość tego co zacierałeś możesz przeca zmierzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Z narzędzi mierniczych posiadam glukometr i termometr . także jedyne co mogę w tej chwili zrobić to wysładzać do 2 BLG i ocenić ile mi wyszło brzeczki. Edytowane 11 Lipca 2014 przez Angelus1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Hmm... jakbym ja miał czym zmierzyć blg to bym zmierzył gęstość zacieru, poczekał jeszcze z 15 min w 72st. i ponownie bym zmierzył. Wnioski miałbyś oczywiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 pomysł dobry ale juz za późno.. wysładzanie trwa.. Dam znać jak poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Wydajność w zasadzie taka jak powinna być minimalnie niższa... przeciągnąłem symbolicznie wysładzanie żeby powetować straty. Dzięki za pomoc pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się