Infam Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Niezły masz czas: 13ta i już filtracja...Ja też planuję dziś warzyć Ale nie u Infama? U mnie prawie pozamiatane, co nie znaczy, że nie można Zastanawiam się, czy nie zakapslować jakiegoś milka. Wyszły dwa nastawy 12,5°Blg 26l monachijskiego i 25 l pilsa. Aaale zgodność z wyliczeniami! 21 IBU i 42 IBU. Drożdże te same - Munich Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ja też planuję dziś warzyć Ale nie u Infama? No niestety - u Ciebie mógłbym wystartować mniej więcej o tej samej porze. A jeszcze musiałbym jakoś wrócić. U mnie przełożone do filtracji i czekam na ułożenie złoża... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 U mnie przełożone do filtracji i czekam na ułożenie złoża... U Infama nigdy nie czekałeś (na nic). Potrafiłeś w tzw. międzyczasie panelu prawie niepostrzeżenie uwarzyć piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Doświadczeni zadymiacze udostępniaja swoje wędzarki. Może Ty szerzej warzelnię udostępnisz;-) PS. - ja nie potrzebuję, ale zawsze chętnie mogę pomóc. Choć ten tydzień w łóżku spędziłem:( pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) Doświadczeni zadymiacze udostępniaja swoje wędzarki.Może Ty szerzej warzelnię udostępnisz;-) Garów ci u mnie dostatek. A i coś dla automatyka czy laika się znajdzie (mam samograja kolegi Lukuja, nie odpalany chyba od 2 lat - wypluwa wszystko na LCD, możesz nie wiedzieć jak warzyć, on wie; ja bazuję jednak na moich klamotach-więcej zabawy). Ostatnio miałem adepta. Ciekawe co tam u niego... Przyszli piwowarzy i starzy wyjadacze mile widziani! Edytowane 12 Grudnia 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Parę punktów mi jeszcze brakuje do zaliczenia testu;-) A wpaść się wybieram o Twój pomiar temp. popytać - coraz intensywniej myślę o kegowym systemie. Ale już Ci nie śmiecę. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 A wpaść się wybieram o Twój pomiar temp. popytać Wpadnij, przy okazji rozbierzemy Twoje dwa BPA i porównamy z moim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zaległości wielkie się nam porobiły. Śpieszę jednak donieść o wczorajszych (już chyba przedwczorajszych - te godziny na piwo.org) poczynaniach w browarze Infam. Ja zająłem się Coderowymmarcowym, Staś katował monachijskie jasne, był jeszcze adept Marcin ze swoją pierwszą warką - marcowe. Łącznie uwarzyliśmy ok. 123 l piwka. Ja zacząłem o 11 z minutami, Stasiek chyba o 13:00 a Marcin dużo później. Skończyliśmy ok. 23:00. Obecnie w temperaturze 9..10 °C wszystkie wesoło bulgoczą. Moja warka wyglądała tak: DATA 2010-01-09 OPIS oktoberfestbier OG 13,7 FG 3,5 alk. 5,26 nastawa 55,28 55 słód kg 3-4 EBC pilzneński 6,5 57,7% pilsnenski zakwaszający 0,11 1,0% 12-17 monachijski typ I WES 3 26,6% 130 karmel jasny 0,3 2,7% 680 Karmel c. 0,05 0,4% 40-50 Caraamber 0,3 2,7% 110-130 Caramunich II 0,2 1,8% 2 płatki jęczmienne 0,4 3,6% 2 płatki owsiane 0,4 3,6% SUMA: 11,26 3,3 woda oligocen 37,158 l poziom wody przed dodanie słodów 29,57 poziom po dodaniu słodów 35,57 Zacieranie z dekokcją (coderową oczywiście). Wykres wkleję jutro (dziś nie mam czym skompresować). Będzie trochę poszatkowany bo było wyjmowanie czujek przy manewrach. balling 13,7 oktober: 20-28 IBU ilosc nastawu 55,00 chmielenie czas gotowania 70 rodzaj % alfa ilość [g] AAU "dodane po [min]" czas got. [min] wykorzystanie chmielu IBU czas dodania Marynka szyszki 8 40 320 0 70 32 17,9 15:35 Marynka szyszki 8 20 160 35 35 21 5,9 16:10 Marynka szyszki 8 10 80 65 5 6 0,8 16:40 SUMA 560 razem: 24,7 koniec 16:45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się