Skocz do zawartości

Tajemniczy Browar INFAM


Rekomendowane odpowiedzi

Niezły masz czas: 13ta i już filtracja...

Ja też planuję dziś warzyć

Ale nie u Infama?

U mnie prawie pozamiatane, co nie znaczy, że nie można :beer:

Zastanawiam się, czy nie zakapslować jakiegoś milka.

 

Wyszły dwa nastawy 12,5°Blg

26l monachijskiego i 25 l pilsa. Aaale zgodność z wyliczeniami!

21 IBU i 42 IBU.

Drożdże te same - Munich Lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też planuję dziś warzyć

Ale nie u Infama?

No niestety - u Ciebie mógłbym wystartować mniej więcej o tej samej porze. A jeszcze musiałbym jakoś wrócić. :)

U mnie przełożone do filtracji i czekam na ułożenie złoża... :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doświadczeni zadymiacze udostępniaja swoje wędzarki.

 

Może Ty szerzej warzelnię udostępnisz;-)

 

PS. - ja nie potrzebuję, ale zawsze chętnie mogę pomóc.

Choć ten tydzień w łóżku spędziłem:(

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doświadczeni zadymiacze udostępniaja swoje wędzarki.

Może Ty szerzej warzelnię udostępnisz;-)

Garów ci u mnie dostatek. A i coś dla automatyka czy laika się znajdzie (mam samograja kolegi Lukuja, nie odpalany chyba od 2 lat - wypluwa wszystko na LCD, możesz nie wiedzieć jak warzyć, on wie; ja bazuję jednak na moich klamotach-więcej zabawy).

Ostatnio miałem adepta. Ciekawe co tam u niego...

Przyszli piwowarzy i starzy wyjadacze mile widziani!

Edytowane przez Infam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Zaległości wielkie się nam porobiły. Śpieszę jednak donieść o wczorajszych (już chyba przedwczorajszych - te godziny na piwo.org) poczynaniach w browarze Infam. Ja zająłem się Coderowymmarcowym, Staś katował monachijskie jasne, był jeszcze adept Marcin ze swoją pierwszą warką - marcowe.

Łącznie uwarzyliśmy ok. 123 l piwka. Ja zacząłem o 11 z minutami, Stasiek chyba o 13:00 a Marcin dużo później. Skończyliśmy ok. 23:00.

Obecnie w temperaturze 9..10 °C wszystkie wesoło bulgoczą.

Moja warka wyglądała tak:

DATA 2010-01-09

OPIS oktoberfestbier

OG 13,7

FG 3,5

alk. 5,26

 

nastawa 55,28 55

słód kg

3-4 EBC pilzneński 6,5 57,7%

pilsnenski zakwaszający 0,11 1,0%

12-17 monachijski typ I WES 3 26,6%

130 karmel jasny 0,3 2,7%

680 Karmel c. 0,05 0,4%

 

40-50 Caraamber 0,3 2,7%

110-130 Caramunich II 0,2 1,8%

2 płatki jęczmienne 0,4 3,6%

2 płatki owsiane 0,4 3,6%

SUMA: 11,26 3,3

woda oligocen 37,158 l

poziom wody przed dodanie słodów 29,57

poziom po dodaniu słodów 35,57

Zacieranie z dekokcją (coderową oczywiście).

Wykres wkleję jutro (dziś nie mam czym skompresować). Będzie trochę poszatkowany bo było wyjmowanie czujek przy manewrach.

balling 13,7 oktober: 20-28 IBU

ilosc nastawu 55,00

chmielenie czas gotowania 70

rodzaj % alfa ilość [g] AAU "dodane po

[min]" czas got. [min] wykorzystanie chmielu IBU czas dodania

Marynka szyszki 8 40 320 0 70 32 17,9 15:35

Marynka szyszki 8 20 160 35 35 21 5,9 16:10

Marynka szyszki 8 10 80 65 5 6 0,8 16:40

SUMA 560 razem: 24,7 koniec 16:45

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.