amorph Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Skąd brać próbkę piwa zeby ustalić czy fermenacja ustala? Czy moge brać z kranika co uważam za najbardziej higieniczne ( bez otwierania fermentora ) czy otworzyć i wyparzona chochla pobrać z środka fermentora? Czy mogą byc różnice w pomiarach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 jedno i drugie ma swoje wady i zalety - jeśli mam kranik to zawsze pobieram przez niego - jest wygodniej - na koniec spryskuje wnetrze kranika jakimś płynem do dezynfekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 jedno i drugie ma swoje wady i zalety - jeśli mam kranik to zawsze pobieram przez niego - jest wygodniej - na koniec spryskuje wnetrze kranika jakimś płynem do dezynfekcji Też tak robie tylko zastanowiło mnie czy nie bedzie sie róznić to BLG z dna od tego z środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Nie będzie. Jeśli wcześniej nie pomieszałeś wiadrem - będzie ok. Ja na cichej nie pobieram próbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Nie będzie. Jeśli wcześniej nie pomieszałeś wiadrem - będzie ok. Ja na cichej nie pobieram próbek Ja pobrałem i mój weizenbock jest strasznie metny. W smaku całkiem przyjemny. Styl rozpoznawalny tylko zastanawiam się czy kolor trochę się poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Osobiście tak jak Crosis na cichej już próbek nie pobieram, chyba że mam sytuacje że bardzo mało mi na burzliwej drożdże zjadły to przez kranik. Potem biorę patyczek, maczam w spirytusie i czyszczę w środku (nie posiadam spryskiwacza) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 No właśnie mi za 15 zszedł do 4 ale jeszcze troche podtrzymam przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Ja używam rurki fermentacyjnej, więc jak chcę pobrać próbkę to wyjmuję delikatnie rurkę i przez dziurkę wkładam kupiony w aptece cewnik urologiczny założony na strzykawkę 100ml. Oczywiście cewnik jak i cała strzykawka zdezynfekowane, najczęściej nadwęglanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Ja używam rurki fermentacyjnej, więc jak chcę pobrać próbkę to wyjmuję delikatnie rurkę i przez dziurkę wkładam kupiony w aptece cewnik urologiczny założony na strzykawkę 100ml. Oczywiście cewnik jak i cała strzykawka zdezynfekowane, najczęściej nadwęglanem. Normalnie Dr Queen jesteś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) Ja do pobierania próbek używam dużej strzykawki 100 m,. takiej: http://www.doz.pl/ap...o_cewnika_1_szt Zanużam tylko czubek, wcześniej całą strzykawkę wyparzam/dezynfekuję. Skala pozwala pobrać tyle ile poptrzeba do zapełnienia menzurki. Próbowałem pobierać przez igłę, ale mała średnica otworu skutecznie uniemożliwia szybkie zassanie płynu. //edycja // W zasadzie technika jak u watson'a, teraz dopiero doczytałem, że do tej rurki zakładana jest strzykawka Edytowane 21 Lipca 2014 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się