Voitas Opublikowano 3 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 mam nadzieję, że to się zmieni w ciągu najbliższych tygodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikitechi Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 My narazie przebywamy w innym mieście, stąd nie częste nasze wizyty:) Zaczną się studia to z naszej strony się ruszy napewno:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Belgian Dubbel od nikitechi Barwa: bursztynowa, wydaje się lekko mętny acz niewiele Piana: biała, drobnopęcherzykowa utrzymująca się do końca, nie bardzo chce lepić szkło Wysycenie: średnio wysokie, odpowiednie Aromat: przede wszystkim słodki potem długo nic i wreszcie da się wyczuć aromat owocowy, czekoladowy i przez chwile czułem chyba coś korzennego Smak: słodki acz nie natrętny, niezalegający, alkohol niewyczuwalny (serio 8%?), sprawia wrażenie lekkiego piwa, prócz słodkości w smaku wyczuwalny karmel i delikatne owoce Goryczka: Brak Ogólne wrażenia: Lekkie i podstępne (za nic nie czuć jego mocy), słodkość dobrze wyczuwalna, na odpowiednim poziomie. Super do spożycia gdy ma się ochotę na lekkie i jednocześnie treściwe piwo. Brakuje mi trochę jednak bardziej wyczuwalnego smaku i aromatu suszonych owoców (może troszkę więcej Special B?) no i tego że piana nie chciała lepić szkła ale to już może wina mojego naczynia P.S co się kryje pod qr codem z etykiety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikitechi Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Hej, cieszę się, że Ci smakowało:) wiadomo, alkohol to tylko wyliczenia, ale po tym jak piwo działa na mózg, dałbym mu koło 8% A kod to poprostu link do naszego profilu na fb;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Większy ruch by się przydał to fakt Ja zaczynam sezon i jak tylko będę miał co zanieść to wrzucę coś do skrzynki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Stout od Browar Centrum Barwa: ciemno czarno-brązowa, nieprzejrzysta Piana: średnio pęcherzykowata koloru jasno kawowego, z początku wysoka, szybko opada i niknie Wysycenie: średnie Aromat: przede wszystkim paloności oraz gorzkiej czekolady, chmielu nie wyczuwam, czuć lekki alkohol/rozpuszczalnik (palone słody, albo w czasie fermentacji temp uciekła w górę?) Smak: mocno zaakcentowane palone słody, kawowy smak, rozpuszczalnika już nie wyczuwam, lekka kwasowość występuje (stawiam na słody) Goryczka: średnio intensywna, ściągająca Ogólne wrażenie: W smaku zastrzeżeń nie mam, całkiem przyjemny i mimo niewielkiej zawartości ekstraktu intensywny, trochę ten zapach rozpuszczalnika/alkoholu jest gryzący w nos, szybko znikająca piana trochę smuci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Dzięki za reckę. Piana faktycznie kichowata. Nawet jak się ładna naleje to za chwile nie ma po niej śladu. To moje pierwsze ciemne piwo, z gotowego zestawu składników z CP. Muszę pokombinować przy kolejnej próbie. Co do alkoholu/rozpuszczalnika to raczej nie wina temperatury, bo staram się trzymać w takich granicach w jakich powinno być. Może to od słodów palonych, a może jakaś inna franca go trapi Zostały 2 ostatnie butelki w domu + 1 w depozycie. Trzeba będzie powtórzyć Obiecywałem podrzucić American Wheat, ale schodzi w takim tempie, a ja dodatkowo nie mam czasu podjechać, że nie wiem czy zdążę. Najlepsze jest to, że na 48 butelek wypiłem może 3-4, a warki już prawie nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Będąc przelotem w Katowicach, wpadłem do depozytu i zabrałem: wena - Dortmunder zachwiej(?) - American Witbier Porobiłem fotki tego co w skrzynkach, ale jeszcze muszę to na spokojnie ogarnąć. W sobotę postaram się jeszcze raz wpaść i dorzucić dwie butelki i wtedy wrzucę pełną rozpiskę co jest. Trochę ruchu by się przydało bo lekki zastój jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 jak się uda to w piątek po szkoleniu sensorycznym wpadnę, albo w sobotę przed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 tymczasowo nie mam czego rzucić, dopiero jedno na cichej a jedno na burzliwej stoi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Byłem dziś w Katowicach i zostawiłem w skrzynce: 3x Mozaika - blonde ale single hop Mosaic 2x Grodzisz - uwaga piwo nie było klarowane! Nie uważam, że to potrzebne. 1x Piwino - barleywine Zabrałem: Kościak: Hydrozagadka (American Wheat), Rabarbarossa (Red Ale z rabarbarem) Voitas: American Pale Ale Olo: Weizen Krugerius: No to HOPS (FAH) Wena: Schwarzbier 111 Recenzje będę wrzucał niezwłocznie po spożyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Dobra no to zaczynam: Browar Dno Bojlera - Weizen Barwa: Jasne, słomkowe, lekko zmentnione Piana: Ładna, gęsta, bieluśka, drobna piana Aromat: Goździk jest, banan jest, i jeszcze coś... co? nie wiem coś jakby aromat winny, mało przyjemny. Na szczęscie ten dodatkowy aromat nie dominuje. Smak: Piwo pełne, słodowe ale i ... kwaśne. Dość duże wysycenie może stąd ta kwaśność? Goryczka na minimalnym poziomie Ogólnie: Całkiem fajne piwko, coś jest niepokojącego w aromacie, możliwe, że coś niedobrego się przyplątało. Wraz z ogrzewaniem piwa podczas picia kwaśność malała a słodkość rosła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Pomyślał ktoś może, żeby wymieniać się drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Lecimy dalej. Niestety bez zdjęcia, poprawię się przy następnym piwie. Browar Wojko - No to HOPS (FAH) Zacznę od etykiety. Całkiem fajna etykietka, trochę brakuje Ci wprawy przy mocowaniu etykiet Jak oglądałem na forum projekt to wydawał się ładniejszy. Niestety przebarwienia od wody spowodowały, że etykieta zrobiła się mniej ładna Barwa: Złote, mętne jak cholera. Jak wstawiałem do lodówki to było lekkie zmętnienie ale po schłodzeniu to wygląda jak żółta woda z kałuży czyli wygląd raczej nieciekawy Piana: Lekki kożuszek na powierzchni, raczej drobnopęcherzykowa, biała. Ten kożuszek utrzymał się do samego końca. Aromat: FAH? Ni cholerę chmielu nie czuć, estry dominują cały aromat, jak w kwiaciarni Smak: Wysycenie dość duże. Goryczka średnia, choć trochę garbnikowa. Przyjemna podbudowa słodowa choć nie za słodkie. Ogólnie: Chyba nie zapanowałeś nad temperaturą fermentacji, goryczka trochę męczy no i najważniejsze ni cholerę nie ma chmielu, zabiły go estry. Do tego jeszcze wygląd piwa... ahhh Ale nie od razu Wojkowice zbudowali, trenuj i twórz coraz lepsze piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Dzięki za recenzję Etykiety na klej, na zwykłym papierze to woda niestety odbarwi faktycznie temp uciekła w górę. Goryczka mi w nim nie przeszkadzała, ale co kto pewnie lubi do tej pory uważałem to za całkiem niezłe piwa szczerze mówiąc mnie trochę zaskoczyłeś. No nic, kolejnym razem może będzie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Nie no tragedii nie ma. Gdyby nie parę drobiazgów (aromat, klarowność) to by było całkiem fajne piwo. Jak ktoś moje grodziskie zobaczy.... aż się boję. Myślałem, że się wyklaruje jak ostatni weizen a tu nic - błoto ale pije się całkiem fajnie. Co do etykiet to niestety jest to wada drukarki atramentowej, że cokolwiek byś nie zrobił każda lodówka je zniszczy, nawet trochę wody i fajna etykieta będzie zabita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 No i niestety nie udało się dotrzeć w sobotę do depozytu... Za to dziś, w przerwie śrutowania, odbyła się szybka degustacja piwa z wymiany: Zachwiej(?) - American Witbier Po nalaniu niewysoka, ładna, drobnopęcherzykowa piana. Piwo ciemno-złote, wręcz powiedziałbym wpadające w lekki pomarańcz, już nawet nie opalizujące, a lekko mętne. W aromacie od razu czuć, że użyto drożdży Belgian Ardennes, do tego delikatne cytrusy i jeszcze jedna nuta, której nie byłem do końca w stanie nazwać. W smaku lekka słodowość, trochę charakterystycznego charakteru drożdży i dosyć wysoka goryczka, ale taka bardzo przyjemna i "krągła". Aromat chmielu wyraźny, raczej coś w stronę owoców tropikalnych i lekkiej cytrusowości. No właśnie, miałem wrażenie, że te cytrusy w smaku i aromacie pochodzą przede wszystkim z chmielu, a nie np ze skórki pomarańczy. Minimalnie kwaskowate. Obecna była też ta nuta, na którą zwróciłem uwagę w aromacie, taka trochę drażniąca. Po zerknięciu do opisu stylu BJCP mam podejrzenia, że winna jest tu kolendra - "selerowy charakter" to chyba byłoby to, co czułem. Stosunkowo niskie wysycenie potęgowało wrażenie sporej treściwości piwa. Aż się prosiło o większą wytrawność, która nadałaby piwu przyjemną rześkość i orzeźwiający charakter. Kilka elementów prosi się o dopracowanie (głębsze odfermentowanie i prawdopodobnie użycie innej kolendry, jeśli ten trop jest prawidłowy), ale w sumie całkiem przyjemne piwo. Trochę się obawiałem tego "american", ale akurat chmiele zagrały tu bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Browar µBiK - Rabarbarossa - Rabarbarowe Red Ale Barwa: Miedziane wchodzące w czerwień, klarowne. Piana: Do zdjęcia piana była ładna a później opadła trochę ale utrzymuje się taka z połcentymetrowa warstwa drobnopęcherzykowej, lekko beżowej pianki. Aromat: Estrowe i hmmm... winne? W aromcie rabarbaru nie czuję chyba, że to rabarbar dał ten winny aromat. Smak: Kwaśne ale przyjemnie kwaśne, taki kompocik rabarbarowy Średnie wysycenie. Goryczka słaba ale to zrozumiałe, bo piwo ma inne atuty Piwo dość pełne. Ogólnie: No panie Kościak postarałeś się pan... Naprawdę przyjemne piwko w odbiorze zwłaszcza, gdy właśnie gotuje mi się moje piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) Mam wrażenie, że ten rabarbarowy charakter bardzo się zmienia z czasem. Z początku kwaskowatość wybijała się na pierwszy plan, była ostrzejsza, bardziej orzeźwiająca, niektórzy twierdzili, że przypominająca trochę mirableki. Teraz jest dużo łagodniej i grzeczniej. Celowałem w coś w stronę ciasta z rabarbarem ze słodką kruszonką. Następnym razem spróbuję z jasnym piwem, bez tak dużej ilości słodów karmelowych. Edytowane 20 Września 2014 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 22 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 Cześć. Wiem że na pierwsze posty jest miejsce gdzie indziej, ale tak spodobał mi się pomysł piwnego depozytu, że przeczytałem cały wątek, mimo że nie mam się jeszcze czym wymieniać Generalnie, w październiku mam w planach uwarzyć dwie pierwsze warki. Nie mogę się już doczekać jak przyjadę do Katowic wymienić się na inne domowe wyroby. Mam nadzieje, że będzie czym ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 23 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 No to powodzenia, Czekamy na dobre piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Degustacji ciąg dalszy: Browar µBiK - Hydrozagadka (American Wheat) Barwa: Ładne, bardzo klarowne, słomkowe piwko Piana: Bujna, biała ale szybko się podziurawiła i po chwili zostało jej niewiele Aromat: Miód, może jeszcze miód, a i jeszcze lekki miód Ogólnie co tu mówić - utlenienie Smak: Dość wysokie wysycenie. W smaku miód i nic po za nim no może lekka słodowość. Goryczka niska. Ogólnie: Niestety piwo swoje najlepsze chwile ma już za sobą, ale skoro wziąłem to wrzucę notkę. Ludzie do roboty bo piwa w depozycie marnieją! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 No niestety... czas temu piwu się nie przysłużył. To już ponad 5 miesięcy od rozlewu, aromat jak wkładałem do depozytu już uciekał, a goryczka słabła (też nie była specjalnie wysoka). Jeśli jeszcze jakaś butelka została to można wyjąć bez wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 jestem ciekaw jak smakuje teraz moje APA, które jeszcze leży w depozycie, a u mnie już dawno wyszło z obiegu do roboty Panowie i Panie!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Pobrałem dzisiaj: - Barleywine od Malinowego - Milk Stout od Weny Zostawiłem - 2 x świeżutkie Pacifica IPA, pobierać, nie czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się