Pierre Celis Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 6 marca 2014 został otwarty kolejny browar restauracyjny, tym razem w Czechowicach-Dziedzicach. W zapowiedziach na temat tego browaru zwracało uwagę przede wszystkim to, że za inwestycją stoi znany wykonawca muzyczny – Stachursky. Urodzony w Czechowicach-Dziedzicach zresztą. Usytuowanie browaru idealnie pasuje do klimatów muzycznych Stachurskiego, zlokalizowany jest on bowiem w centrum handlowym „Stara Kablownia”. Co prawda nie w głównej jego części ale poziom niżej, zaraz przy centrum rozrywki o adekwatnej nazwie „Chacharnia”. W „Chacharni” mamy kręgielnie, stoły bilardowe i różne inne rzeczy potrzebne ludziom pracy do czynnego wypoczynku. Czy zatem piwo może tu być na odpowiednio wysokim poziomie? Sprzęt do browaru dostarczyła firma Andrzeja Gałasiewicza. Mamy tu 10 hl warzelnię, 11 tanków fermentacyjno-leżakowych oraz 4 zbiorniki wyszynkowe – wszystko w pojemności 10 hl. Sprzęt jednak nie warzy, kto więc odpowiada tu za piwo? Okazało się, że wybór piwowara jest jak najbardziej odpowiedni do tego miejsca. Bowiem Łukasz Niewiara od 2006 roku warzył najpierw w Bierhalle Katowice, a później w Bierhalle Warszawa. Czyli browarach nastawionych na klientów centrów handlowych, bazujących na recepturach opartych o niemieckie tradycje piwowarskie, choć od czasu do czasu oferujących coś niestandardowego. Takim prawdziwym wynalazkiem okazało się piwo o lekko brzmiącej nazwie „Fit”. Jakież było nasze zdziwienie gdy poznaliśmy parametry – 18° Blg i 9,8% alkoholu! Cóż, piwo było naprawdę kuriozalne (niezbyt ze sobą współgrające imbir, cytrus oraz alkoholowa moc) aczkolwiek kreatywne piwowarstwo zawsze znajdzie moje uznanie. Zdecydowanie lepiej w Browarze Dziedzice sięgnąć po pszenicę. Bierhalle zawsze było znane z dobrej pszenicy, nie inaczej jest i w tym przypadku, co może potwierdzić 3 miejsce za tutejszą pszenicę uzyskane w Konkursie Piw Rzemieślniczych Festiwalu Birofilia 2014. Na uwagę i pochwałę zasługuje możliwość zakupienia piwa w objętości 200 ml, to zdecydowanie dobry ruch! No i co najbardziej istotne – kilka lat temu takie browary pojawiały się w centrach handlowych dużych miast. Można przypuszczać, że niedługo browary restauracyjune będą obowiązkowym elementem każdego takiego przybytku w Polsce. Piwo: Pils, Weizen, Marcowe, Koźlak, Specjalne Browar Dziedzice, Czechowice-Dziedzice, Legionów 83 www.browardziedzice.pl Recenzje na browar.biz Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się