Pepinek Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 (edytowane) Niestety ale w tym terminie będę pływał już po Chorwacji, ale będę z Wami duchowo, popijając niebieską Karlowaćkę !!!! Edytowane 11 Września 2015 przez Pepinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolczuga Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avanti68 Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 avanti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro0 Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Niestety nie będzie mnie- od 17 do 21 jestem w Zakopcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Przypominam o dzisiejszym spotkaniu. Na kranie pojawił się znowu Atak Chmielu z browaru Pinta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1986 Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 5. Mała zmiana: będę sam bez Marty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Dzięki za spotkanie .Fajnie,że dopisali goscie z Bytomia i Rudy Ślaskiej. Niestety goście z Fabrika RARA mimo ich zapowiedzi dali d..y i się nie pojawili.Szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1986 Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Fajnie było napić się razem piwka. Ja dziś od samego rana warzyłem i już kolejna warka w fermentorze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Fajne spotkanie. Tradycyjnie dziękuję za odtransportowanie moich zwłok do domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 wybieracie się do Katowic ? http://silesiabeer.pl/#3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Być może w niedzielę się zjawię. Ale samochodem. Jakby co, to mogę kogoś podrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Mieciu ,jadę z tobą.Daj znać o której wyjeżdżasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 4 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Niniejszym ogłaszam,że nasz kolega Mietek zdobył drugie miejsce w piwie pszenicznym w w konkursie piw domowych Silesia Beer Feet w Katowicach Gratulacje dla sąsiada . JAP rośnie w siłę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwek-jas Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Mietek!!!! Gratulacje!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Gratulacje Mietek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1986 Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Ja też chciałem się dołożyć do gratulacji;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 A dziękuję. Przy warzeniu miałem pomocnika (kto widział ten wie) Janek: Gdyby nie Twoja opinia to bym nie miał śmiałości wysłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpolako Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Gratulacje! a mówiłem żebyś wysłał tą pszenice na konkurs bo naprawde robi robote Edytowane 6 Października 2015 przez elpolako Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Gratulacje! U mnie pierwsza pszenica dopiero w sobotę. Jeśli to nie tajemnica, to może pochwal się recepturą. Wiem, że tutaj cudów nie ma, ale... Jakich drożdży użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) Żadna tajemnica Drożdże FM 41 Gwoździe i Banany. Starter 2x800ml na mieszadle magnetycznym. Słody: Pszeniczny 3,3kg Monachijski 0,2kg Pilzneński 3kg Zacieranie w 25l wody przerwa ferulikowa (44-45 st)- tylko słód pszeniczny (bez 200g) 1h pod koniec wrzuciłem resztę słodów i grzanie 62-65 st (starałem się raczej bliżej 62) 1h (dodanie 200g pszenicznego) ok.72 st. 15 minut (do negatywnej jodowej) Chmielenie 1 godzinę 37g Lubelskiego po zagotowaniu 37g Lubelskiego w 30 minucie Wyszło 2 razy po 17,5 litra Być może przerwa ferulikowa niepotrzebnie długa i być może chmielu za dużo. Te 200g pszenicznego miało poprawić pianę. Czy działa, to nie wiem Jeśli chcesz użyć FM 41 to nie lej do wiadra więcej niż te 17-18 litrów, bo piana wyłazi. One na początku intensywnie pracują. Śmiem twierdzić, że większość zalet tego piwa to nie moja praca, a praca tych drożdży Edytowane 7 Października 2015 przez Mietek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Drożdże FM 41 Gwoździe i Banany. Ja u siebie kręcę właśnie starter na FM40 Pszeniczny Łan. Drożdże też mają bardzo dobrą opinię. Osobiście nie przepadam za Weizenami i podejrzewam, że większość piw rozdam. Tym bardziej zależy mi na rasowej pszenicy. Piłem domowe wersje na WB06 - jakaś kompletna pomyłka! W smaku guma balonowa i nic więcej... Dzięki wielkie za informacje na temat Twojej warki! Edytowane 8 Października 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwek-jas Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Śmiem twierdzić, że większość zalet tego piwa to nie moja praca, a praca tych drożdży no i Twojego pomocnika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 9 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 11 Listopada JAP organizuje wycieczkę do następujących browarów: Browar na Jurze-Zawiercie Reden-Świętochłowice Majer-Gliwice Rynek-Racibórz. Chętni proszeni o dopisywanie się. Szczegóły wkrótce. 1. crocco 2.Siwek+ Gosia 3.Zorro 4.Mietek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro0 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 11 Listopada JAP organizuje wycieczkę do następujących browarów:Browar na Jurze-ZawiercieReden-ŚwiętochłowiceMajer-GliwiceRynek-Racibórz.Chętni proszeni o dopisywanie się.Szczegóły wkrótce.1. crocco2.Siwek+ Gosia3.Zorro4.Mietek 5.Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1986 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 11 Listopada JAP organizuje wycieczkę do następujących browarów:Browar na Jurze-ZawiercieReden-ŚwiętochłowiceMajer-GliwiceRynek-Racibórz.Chętni proszeni o dopisywanie się.Szczegóły wkrótce.1. crocco2.Siwek+ Gosia3.Zorro4.Mietek 5.Krzysiek 6.Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi