mk77 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam Dziś popełniłem drugą warkę z zacieraniem. Pszeniczny Steinbach 3 kg Pilzneński Weyermann 2 kg Carahell Weyermann 0,2 kg Celowałem w 22-23 litry i 12BLG Po wysładzaniu otrzymałem prawie 25 litrów (nie mierzyłem blg) Po chmieleniu i zlaniu do fermentora otrzymałem 20 litrów i 14 blg - jak na pszenicę to dużo. Dodałem dożdże i po dodaniu zdecydowałem się na dolanie wody. Zagotowałem 1.5l wody w garnku, schłodziłem do około 40 stopni i wlałem do fermentora (gdzie już pływały drożdże) Obecnie jest 21,5 litra i 13blg. Duży błąd taka dolewka po drożdżach ??? I czy przed butelkowaniem przy dodawaniu glukozy do refermentacji mogę zagotować litr wody rozpuścić glukozę i dolać do piwa przed samym rozlewem ? Edytowane 2 Sierpnia 2014 przez mk77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) Duży błąd taka dolewka po drożdżach ??? Żaden. No może oprócz temperatury. Mogła być niższa. Edytowane 2 Sierpnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Ok, dzięki za odpowiedź. Co do temperatury to wydawało mi sie że jak w fermentorze jest 20l o temp ok 24 stopni to jak doleję 1,5 litra z 40 stopniami to nie podniesie zbytnio temp całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 ok 24 stopni Dużo za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 hmmmm to mogę mieć tylko nadzieję że jakoś to wyjdzie. A co z dodaniem tej większej ilości wody do refermentacji ? można tak czy lepiej już nie kombinować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) Przy przygotowaniu roztworu z cukrem/glukozą do refermentacji dobrą praktyką jest uzyskanie roztworu o gęstości brzeczki przed fermentacją - będzie się lepiej mieszać w zielonym piwku. Czyli 120 gram cukru w litrze wody da ok. 12 BLG. Ale nie jest to jakiś mus. Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 14 blg - jak na pszenicę to dużo. Dlaczego dużo? Co kto lubi moim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 wlasnie robie portera gdzie miałem 17Blg. to tylko w fermentorze musi dlurzej stać. dolewki podczas fermentacji to nic zdrorzego. dopóki drorzdze pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 wlasnie robie portera gdzie miałem 17Blg. to tylko w fermentorze musi dlurzej stać. dolewki podczas fermentacji to nic zdrorzego. dopóki drorzdze pracują. Przepraszam za OT, ale tego nie da się czytać. Nie dość, że nie wiadomo, o co Ci chodzi, to jeszcze nie mogę zrozumieć jak, w tak krótkiej wypowiedzi, można popełnić tyle błędów ortograficznych. Skoro masz problemy z pisaniem to korzystaj z korekty wbudowanej w przeglądarkę - takie orty to dla mnie brak szacunku dla czytających. Malinowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się