rubezahl Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 73a Pszeniczne z malinami 07.06.11 Z wysładzania pszenicznego odlałem 4,5 l 10°Blg Gotowanie 65' Lubelski 6g w 60' Po ostudzeniu dodany sok malinowy Herbapol 0,42l Zadane wystartowaną gęstwą Z033-4-35. Drożdże szybko i burzliwie zabrały się do pracy, wiele szybciej niż na pszenicy będącej podstawą - mimo proporcjalnego podzielenia startera. Dobrze, że dałem rurkę odprowadzającą, część drożdży przeprowadziła się do butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Wielokrotnie zostawiałem szczelnie zakręcone, efektem były tylko syknięcia przy otwieraniu... ale jak widać do czasu . Ha, no to zaraz lece do lodówki odkręcić słoik. Po raz drugi zebrałem gęstwę i po przepłukaniu i zlaniu płynu słoik zakręciłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Ha, no to zaraz lece do lodówki odkręcić słoik. Po raz drugi zebrałem gęstwę i po przepłukaniu i zlaniu płynu słoik zakręciłem... O! Ktoś czyta i na dodatek coś się przydaje. Miłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Warka 74 Witek 13.06.11 Pilzneński 2,5 Pszenica 3,0 Zakwaszający 0,2 54° 20' 63° 50' 72° 30' 76° - filtracja Gotowanie 75' Lubelski 25g w 40' Kolendra 8g w 70' 23 l 11,0°Blg, gęstwa Z036 Wit Zrezygnowałem z dodania skórek cytrusów - eksperyment... ... no dobra, nie chciało mi się iść do sklepu , ale eksperyment też był w to wpisany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 74a Witek z malinami 13.06.11 Z wysładzania odlane 4,5 l 10°Blg Gotowanie 70' Lubelski 7g w 30' Po ostudzeniu dodany sok malinowy Herbapol 0,42l Zadane gęstwą Z036 Wit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Warka 75 Pszeniczne 20.06.11 Pilzneński 2,4 Pszeniczny 2,5 44° 50' - tylko pszeniczny 53° 10' 62° 40' 71° 20' 76° - filtracja Gotowanie 70' Lubelski 20g w 40' 24 l 12,0°Blg, gęstwa Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Warka 76 Pszeniczne 04.07.11 Pilzneński 2,9 Pszeniczny 2,5 45° 50' 53° 15' 62° 40' 71° 30' 76° - filtracja Gotowanie 70' Lubelski 25g w 40' 24 l 12,5°Blg, gęstwa Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 76a Pszeniczne pomarańczowe 04.07.11 Z wysładzania pszenicznego odlane 5l 8°Blg Gotowanie 60' Po ostudzeniu dodany sok pomarańczowy Herbapol 0,42l (Na wybór soku nie miałem wpływu - uległem wizjom udziałowców mojego browaru ) Zadane gęstwą Z033-4-35. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Warka 77 Górne Siódemki 22.07.11 Pilzneński 2,2 Monachijski 2,1 Carapils 0,3 62° 10' 71° 50 76 - filtracja Gotowanie 75' Marynka 30g w 1' East Kent Goldings 50g w 70' 23 l 12,0°Blg, starter Z042-2-39 London Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 (edytowane) Warka 78 Górne 31.07.11 Pilzneński 4,3 Carapils 0,25 Carared 0,25 Karmelowy jasny 0,1 51° 10' 67° 70' 71° 20 76 - filtracja Gotowanie 70' Marynka 45g w 1' East Kent Goldings 50g w 65' 23 l 12,0°Blg, gęstwa Z042-2-39 London Ale Edytowane 17 Listopada 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 4 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Warka 79 Czarne 02.09.11 Pilzneński 3,0 Monachijski 1,5 Karmelowy jasny 0,4 Jęczmień Palony 0,25 Carafa II 0,15 52° 10' 67° 70' 72° 15 76 - filtracja Gotowanie 70' Marynka 25g w 1' Lubelski 25g w 1' 23,5 l 13,0°Blg, gęstwa Z042-2-39 London Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) Warka 80 Przyklasztorne Podwójne 06.09.11 Pilzneński 3,5 Monachijski 0,8 Pszenica 0,6 Karmelowy jasny 0,4 Carared 0,4 Caraaroma 0,1 Melanoidowy 0,1 52° 10' 62° 20' 72° 50' 76 - filtracja Gotowanie 70' Marynka (sz) 30g w 1' Cukier 500g w 40' Saaz 20g (gr) w 50' 23,5 l 16,0°Blg, wystartowana gęstwa 3787 THG (dzięki Zibi i Akebes) Gęstwę z 1 zbioru od Kolegów (nie było jej zbyt wiele po podziale na 3) pobudziłem dobę wcześniej 0,3l brzeczki, w litrowym słoju. Drożdże zaczęły pracować niemalże natychmiast, po 2 godz. piana wypływała już na podłożony talerz, osadzały się całe pokłady pięknych drożdży o konsystencji toffi. Po dobie, więcej wypłynęło niż zostało w słoju. Nauczka - większe naczynie dla takich żarłoków. Mam nadzieję, że pozostała gromadka podoła szesnastce Ballinga Edytowane 6 Września 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) Moje THG , przy 21 litrach praktycznie wylazły z fermentatora . 15 Blg , temp 20°C . Jutro warzę coś bardzo podobnego do Twojej #80. Tylko co to za pszenica ? Edytowane 6 Września 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 ...Tylko co to za pszenica ? Miało być trochę pszenicznego słodu, ale się skończył, poszła pszenica ... może da się wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Tylko co to za pszenica ? Zapewniam cię że jak rubezahl coś zaplanuje wyjdzie Z tego bardzo dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Zapewniam cię że jak rubezahl coś zaplanuje wyjdzie Z tego bardzo dobre piwo. Zibi - wiesz, że jak coś potrzeba, to możesz na mnie liczyć - nie musisz słodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Tylko co to za pszenica ? Zapewniam cię że jak rubezahl coś zaplanuje wyjdzie Z tego bardzo dobre piwo. A myślisz , że dlaczego pytam Uczę się od najlepszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 ... Uczę się od najlepszych Słusznie! ... a do tego wątku zaglądnij po wyłomy w kanonach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 24 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Warka 81 Przyklasztorne Potrójne 23.09.11 Pilzneński 4,8 Monachijski 1,2 Carapils 0,3 52° 5' 63° 20' 72° 45' 76 - filtracja Gotowanie 80' Marynka (sz) 35g w 1' Hallertauer mittelfrüh (gr) 20g w 70' Kolendra 7g w 70' 23 l 16,0°Blg, gęstwa 3787 THG Planowane dodanie syropu z 1 kg cukru podczas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Warka 82 Ostatnia Nadzieja Z uwagi na niesatysfakcjonujące mnie pszeniczki, które dotychczas 'popełniłem', miałem zaprzestać warzenia tych piw. Ostatnią nadzieję dał jeden z postów jkocurka (+) o pszenicznym. 29.09.11 Pszeniczny 2,5 Pilzneński 2,2 40° 100' tylko pszeniczny dodanie jęczmiennego, podgrzewanie do 72° (w 40') 72° 60' 77° - filtracja Gotowanie 70' Lubelski (sz) 25g w 1' 24 l 12,0°Blg Drożdże - 3068 ze skosów 'posianych' 15 miesięcy temu. Dwustopniowy starter całkiem dobrze wyglądał i pachniał. Zobaczymy jakie da efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Warka 83 Czarne 20.10.11 Pilzneński 4,0 Monachijski 0,4 Karmelowy jasny 0,7 Jęczmień Palony 0,45 Pszenica 0,3 52° 10' 67° 65' 72° 30' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 30g w 1' Lubelski 25g w 55' 23,5 l 14,5°Blg, gęstwa Z042-2-39 London Ale Edytowane 21 Października 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Warzenie i rozlew (iii mała degustacja ) - objaśniająco/pokazowe dla kolejnego zapaleńca, mam nadzieję, że wkrótce piwowara! Warka 84 Górny Full Przyciemniany 02.11.11 Pilzneński 3,0 Monachijski 1,5 Karmelowy jasny 0,3 52° 10' 62° 10' 72° 50' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 35g w 1' Lubelski 40g w 70' 21,5 l 12,5°Blg, gęstwa Z042-2-39 London Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Warka 82 Ostatnia Nadzieja Z uwagi na niesatysfakcjonujące mnie pszeniczki, które dotychczas 'popełniłem', miałem zaprzestać warzenia tych piw. Ostatnią nadzieję dał jeden z postów jkocurka (+) o pszenicznym. 29.09.11 Pszeniczny 2,5 Pilzneński 2,2 40° 100' tylko pszeniczny dodanie jęczmiennego, podgrzewanie do 72° (w 40') 72° 60' 77° - filtracja Gotowanie 70' Lubelski (sz) 25g w 1' 24 l 12,0°Blg Drożdże - 3068 ze skosów 'posianych' 15 miesięcy temu. Dwustopniowy starter całkiem dobrze wyglądał i pachniał. Zobaczymy jakie da efekty. No i jak wyszła ta pszenica ostatniej szansy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 No i jak wyszła ta pszenica ostatniej szansy?? W smaku zapowiada się rewelacja, ale niestety po 8 dniach od zabutelkowania, brak oznak ruszenia refermentacji (mimo temp. ~21°). Zastanawia mnie czy przyczyną nie są 'długowieczne' drożdże ze skosów. Fermentacja trochę (z przyczyn niezależnych) się przeciągnęła - 11/15 dni. Odfermentowało do 3°Blg. Jeśli za kilka dni sytuacja się nie zmieni, dodam do butelek drożdży - najpewniej 2206 Bavarian L. Tylko pytanie ile i z której fazy? Będę 'budził' skosy i robił startery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Warka 82 Ostatnia Nadzieja ... 40° 100' tylko pszeniczny dodanie jęczmiennego, podgrzewanie do 72° (w 40') Ciekawe, o ile 100 min. w 40°C mnie nie zaskakuje (chociaż sam robiłem max 70' w 44-43°C) to następna przerwa od razy w 72°C. No, no... Ciekaw jestem jak by to na WB-06 wyszło... Następnym razem spróbuję właśnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się