rubezahl Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) Ciekawe, o ile 100 min. w 40°C mnie nie zaskakuje (chociaż sam robiłem max 70' w 44-43°C) to następna przerwa od razy w 72°C. No, no... Ciekaw jestem jak by to na WB-06 wyszło... Następnym razem spróbuję właśnie tak. Dla mnie Jacek (tu) był na tyle przekonujący ;) , że spróbowałem takiego zacierania. Efekty obiecujące (z małymi problemami j/w , ale niezwiązanymi z sednem). Edytowane 3 Listopada 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 No i jak wyszła ta pszenica ostatniej szansy?? ... niestety po 8 dniach od zabutelkowania' date=' brak oznak ruszenia refermentacji (mimo temp. ~21°).[/quote'] Po 17-tu dniach jest już lekkie nagazowanie, przy nalewaniu tworzy się niewielka piana, w butelce widać delikatny osad na dnie. Dobrze, że ruszyło, zostanie jeszcze trochę w cieple, potem do piwniczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Warka 85 Górne Przyciemniane Temperatury pozwalają już zacząć warzyć prawdziwe piwa, także górnych wynalazków do odwołania - wystarczy! 14.11.11 Pilzneński 2,4 Monachijski 2,1 Carared 0,2 Karmelowy jasny 0,2 52° 10' 67° 50' 72° 40' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 35g w 1' Lubelski 15g w 45' Hallertauer Mittelfruh 50g w 70' 21,0 l 13,5°Blg, gęstwa Z042-2-39 London Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Warka 86 Dolne 'Musze' "Mucha to jest zwierzę głupie, co siada na qpie" - niestety do zimnej brzeczki też się pcha (-ją, szt. 2) . Miałem mylne przekonanie, że wszelakie latacze dawno już hibernują, ale świetna pogoda najwyraźniej im służy, ... tylko czy te kąpielowe odwiedziny posłużą piwu . 16.11.11 Pilzneński 3,5 Monachijski 1,0 52° 10' 62° 30' 72° 45' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 40g w 1' Saaz 50g w 70' 22,0 l 12,5°Blg, starter obudzonych ze skosów 2206 Bavarian L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Może były wyjałowione Fakt że pogoda im sprzyja, w zeszłym tygodniu kiedy tylko zacząłem rozlewać też kilka się pojawiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Może nie być piany, bo te muchy są teraz nażarte i tłuste, a wiadomo tłuszcz piwu nie służy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Może były wyjałowione ... Tak, wyglądały na takie małe, latające jałówki. Może nie być piany, bo te muchy są teraz nażarte i tłuste, a wiadomo tłuszcz piwu nie służy Nie dadzą rady - w ostatnich swoich lagerach, miałem w kuflu 90% trwałej piany, przy delikatnym nalewaniu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Jak tak dalej pójdzie, kolega będzie w tym roku setkę obchodził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Jak tak dalej pójdzie, kolega będzie w tym roku setkę obchodził Warka co ~3 dni? Hmm... Nie o statystyki chodzi, istotna jest frajda (i zapełniona piwniczka!) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 (edytowane) Warka 87 Dolne 18.11.11 Pilzneński 4,5 Carared 0,2 52° 10' 62° 20' 72° 55' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 40g w 1' Hallertauer Mittelfruh 50g w 70' 22,0 l 12,5°Blg, cd. startera ze skosów 2206 Bavarian L. Edytowane 18 Listopada 2011 przez rubezahl ster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Warka 88 Wędzone 21.11.11 Wędzony Steinbach 2,5 Pilzneński 1,4 Monachijski 1,0 Karmelowy jasny 0,4 Carafa II 0,05 52° 10' 62° 30' 71° 45' 76° - filtracja Gotowanie 80' Marynka 35g w 10' Lubelski 25g w 80' 22,0 l 15,5°Blg, cd. startera ze skosów 2206 Bavarian L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Warka 89 Dolne 30.11.11 Pilzneński 2,6 Monachijski 1,8 Karmelowy jasny 0,35 52° 10' 62° 30' 71° 45' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 10g w 1' Lubelski 30g w 1' Lubelski 25g w 30' Saaz 40g w 70' 23,0 l 12°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L. Pierwszy raz zalałem gęstwę w fermentorze po burzliwej. Mam nadzieję, że nie będzie to też pierwszy kwas . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Mam nadzieję, że nie będzie to też pierwszy kwas . Kwas raczej nie ale nie jest to najlepszy sposób. Drożdży masz pewno spory nadmiar a oprócz nich całą mas śmieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Kwas raczej nie ale nie jest to najlepszy sposób. Drożdży masz pewno spory nadmiar a oprócz nich całą mas śmieci. Drożdży nie namnożyło się jakoś szczególnie dużo - po pierwszej warce z obudzonych skosów taka ilość gęstwy jest u mnie dosyć typowa. Śmieci - pewnie tak, ale przy zbieraniu gęstwy i tak nigdy nie rozdzielam, przepłukuję itp. Dodatkowo zachęcił mnie stan fermentora, na którym osadziło się dosyć mało żywic i innych zanieczyszczeń. Zobaczymy jaki będzie efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Warka 90 Dolne jasne 06.12.11 Pilzneński 4,5 Carapils 0,3 52° 10' 63° 10' 72° 55' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 40g w 1' Lubelski 30g w 40' Saaz 50g w 70' 22,5 l 12°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Warka 91 Wędzone 09.12.11 Wędzony Steinbach 2,5 Pilzneński 2,4 Karmelowy jasny 0,35 Carared 0,4 Melanoidowy 0,3 Pszenica 0,4 53° 10' 62° 15' 71° 60' 76° - filtracja Gotowanie 70' Brewers Gold 40g w 1' Spalt Select 35g w 65' 23,0 l 16°Blg, 2206 Bavarian L - zalana gęstwa w fermentorze po burzliwej #88. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Widzę że sezon lagerowy w pełni, a u mnie na przekór estry, estry estry ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Widzę że sezon lagerowy w pełni, a u mnie na przekór estry, estry estry ... Tak, muszę szybko odbudować lagerowe zapasy, lato skutecznie przetrzebiło ich stan. Teraz do picia prawie wyłącznie estry i estry Edytowane 11 Grudnia 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Nie narzekaj u mnie to się dopiero kurczy w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Nie narzekaj u mnie to się dopiero kurczy w piwnicy Zawsze znowu możesz przejść się 100m Jak dobrze poszukać, to może i jakieś z wari 1x i 2x się znajdzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Warka 92 Dolne 15.12.11 Pilzneński 4,5 Karmelowy jasny 0,2 Carared 0,2 Melanoidowy 0,15 Pszenica 0,2 68° 60' 72° 20' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 45g w 10' Saaz 50g w 70' 22,5 l 13,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L Nigdy jeszcze nie zacierałem w taki sposób 'dolniaka', ciekawy jestem efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Warka 92 Dolne 15.12.11 Pilzneński 4,5 Karmelowy jasny 0,2 Carared 0,2 Melanoidowy 0,15 Pszenica 0,2 68° 60' 72° 20' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 45g w 10' Saaz 50g w 70' 22,5 l 13,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L Nigdy jeszcze nie zacierałem w taki sposób 'dolniaka', ciekawy jestem efektu. Wiem jedno, po sześciu będzie sponiewierał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Wiem jedno, po sześciu będzie sponiewierał Nie sprawdzałem jeszcze do ilu odfermentowało, ale przy zakładanym przez Ciebie mnożniku ( x6 ), współczynnik sponiewierania może być faktycznie znaczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 93 Dolne 16.12.11 Pilzneński 4,5 Carapisl 0,2 Carared 0,1 Melanoidowy 0,1 52° 10' 62° 20' 71° 50' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 45g w 5' Saaz 50g w 70' 23 l 12,0°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L Edytowane 4 Stycznia 2012 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Pierwsze 'dolniaki' z tego sezonu zaczynają nabierać statusu pijalne Wreszcie! Dosyć już 'górnych' wynalazków (mimo kilku raczej dosyć udanych warek) - nie dla mnie! Muszę intensyfikację warzenia przenieść na 'zimny' sezon. W 'ciepłym' dla wprawy zrobić coś, żeby upewnić się, że... ... że nie warto warzyć w tym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się