rubezahl Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Warka 57 Półciemne 08.12.10 Pilzneński 4,8 Karmelowy jasny Strzegom 0,3 Carapils 0,2 52° 15' 62° 30' 71° 40' 76 - filtracja Gotowanie 75' Marynka 25g w 1' Lubelski 25g w 65' 24 l 12,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L. Drożdże bardzo szybko zaczęły fermentować, po 3-4 godzinach była już piana na kilka cm. Edytowane 22 Grudnia 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Warka 58 Przyklasztorne Jasne 10.12.10 Pilzneński 4,8 Carapils 0,2 51° 15' 61° 10' 72° 45' 76 - filtracja Gotowanie 65' Marynka 15g w 1' Lubelski 15g w 50' Kolendra 6g w 55' 24 l 12,0°Blg, gęstwa 3787 THG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 (edytowane) Warka 59 Lager 22.12.10 Pilzneński 4,8 Carapils 0,2 51° 10' 61° 30' 72° 30' 76 - filtracja Gotowanie 70' Marynka 30g w 1' Lubelski 25g w 60' 24 l 12,0°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L. Edytowane 31 Grudnia 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Warka 60 Full 04.01.11 Pilzneński 4,8 Carapils 0,15 62° 10' 72° 50' 76 - filtracja Gotowanie 70' Marynka 30g w 1' Lubelski 30g w 60' 23,5 l 12,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L. Przy przelewaniu na f. cichą planowane dodanie 1/3 tabletki Hop Aroma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Warka 61 Tmave 12.01.11 Pilzneński 3,2 Monachijski 1,5 Karmelowy jasny Strzegom 0,6 Carared 0,2 Carafa II 0,1 62° 10' 71° 45' dodanie namoczonego Carafa 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 10g w 1' Lubelski 20g w 1' 23,0 l 12,0°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Warka 62 Półciemne 21.01.11 Pilzneński 2,5 Monachijski 1,8 Karmelowy jasny Strzegom 0,2 Carapils 0,2 51° 10' 61° 30' 72° 40' 77° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 20g w 1' Lubelski 10g w 45' Marynka 14g w 45' 22,5 l 12,0°Blg, drożdże W 34/70 (trochę przeterminowane, czekały jako awaryjne - i doczekały się takiej sytuacji właśnie dzisiaj. Zobaczymy czy ruszą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Warka 63 Koźlak 28.01.11 Pilzneński 3,0 Monachijski 1,9 Melanoidowy 0,5 Karmelowy jasny Strzegom 0,5 Craaroma 0,2 Carafa II 0,05 63° 30' 72° 45' 76° - filtracja Gotowanie 75' Marynka 30g w 15' Lubelski 25g w 55' 21,5 l 16,0°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Warka 64 Pils 09.02.11 Pilzneński 4,5 Carapils 0,3 51° 5' 63° 35' 72° 30' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 40g w 1' Saaz 40g w 60' 23 l 12,0°Blg, 2278 Czech Pils, starter (dzięki Zibi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Warka 65 Czeski Koziołek 19.02.11 Pilzneński 4,5 Monachijski 1,2 Karmelowy Jasny Strzegom 0,2 Carared 0,2 62° 10' 71° 60' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka szysz. 35g w 1' Saaz gran. 30g w 65' 23 l 16,0°Blg, gęstwa 2278 Czech Pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Warka 66 Full 02.03.11 Pilzneński 3,6 Monachijski 0,7 Carapisl 0,3 62° 10' 71° 40' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka szysz. 40g w 1' Saaz gran. 30g w 65' 23,5 l 12,5°Blg, gęstwa 2278 Czech Pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Warka 67 Pils 05.04.11 Pilzneński 4,2 Carapils 0,2 51° 10' 63° 30' 72° 30' 76° - filtracja Gotowanie 65' Marynka 35g w 1' Saaz 40g w 60' 23 l 11,0°Blg, gęstwa 2278 Czech Pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Warka 68 Full Przyciemniany 06.04.11 Pilzneński 4,4 Karmelowy Jasny 0,3 62° 10' 71° 45' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 35g w 1' Lubelski 30g w 60' 23 l 11,5°Blg, gęstwa 2278 Czech Pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Mały jubileusz mojego browarku - dwa lata od pierwszej warki. Niby niewiele, ale cały mój 'piwny świat' przez ten czas diametralnie się odmienił - i jestem z tego wielce zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Mały jubileusz mojego browarku - dwa lata od pierwszej warki. Gratulacje! I kolejnych udanych lat funkcjonowania Browaru! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 No to gratulacje. Widzę że trochę ruszyłeś do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Dzięki. josefik - po małej przerwie trochę nadganiam, temperatury coraz wyższe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka 69 Przyciemniane 14.04.11 Pilzneński 2,4 Monachijski 2,0 Carared 0,3 Karmelowy Jasny 0,2 52° 5' 62° 15' 72° 40' 76° - filtracja Gotowanie 65' Marynka 30g w 1' Lubelski 20g w 45' Lubelski 20g w 65' 24 l 11,5°Blg, starter 2206 Bavarian L. Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Warka 70 Pilsowe 15.04.11 Pilzneński 3,8 Monachijski 0,8 52° 10' 62° 30' 71° 30' 77° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 45g w 1' Saaz 50g w 65' 22 l 12,0°Blg, gęstwa 2278 Czech Pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 #69 wczoraj przelane na cichą. Gęstwy zebrane trochę ponad pół słoika 0,5 l Dzisiaj, po otwarciu lodówki miły, ale niespodziewany zapach piwa... ? Szybko zlokalizowane źródło - słoik po gęstwie rozerwany na kawałki, lodówka upaprana drożdżami. Zabawy w czyszczenie na dobrą chwilkę i jeszcze poszła cała gęstwa Bavarianów 1 zbioru. Dobrze, że zostały jeszcze na skosach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 a i nauczka, żeby słoika nie dokręcać. KOrzystanie też wg mnie jest zlać znad drożdży warstwę piwa po wstępnym wyklarowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Wielokrotnie zostawiałem szczelnie zakręcone, efektem były tylko syknięcia przy otwieraniu... ale jak widać do czasu . Kolejna nauczka, dobrze, że skończyło się tylko na bałaganie i stracie drożdży. Piwa nad gęstwą zostawiam mało, także niewiele jest do zlewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Warka 71 Witbier (po)wrocławski 12.05.11 Przepis (z niewielkimi zmianami) otrzymany od Szop007 - dzięki! Pilzneński 2,5 Pszenica 2,5 Zakwaszający 0,1 Płatki owsiane 0,2 52° 10' 68° 50' 72° 30' 77° - filtracja Gotowanie 90' Lubelski 10g w 30' Lubelski 25g w 80' Otarte skórki z: 2 pomarańczy, 1/2 grejpfruta, 1/2 cytryny w 85' Kolendra 7g w 85' 23 l 11,5°Blg, fiolka Z036 Wit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Po dobie trzymania mnie w niepewności , Zymofermowe Wity zabrały się do pracy. Piękna pianka na kilka cm i zniewalający zapach. Trochę niepokoi mnie zdarzenie z momentu zadawania drożdży. Przy odkręcaniu fiolki zawartość zaczęła się burzyć i część po dłoni i opakowaniu spłynęła do fermentora. Oczywiście nie przewidziałem tego... i zabrakło zdezynfekowania . Jest nauczka na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Warka 72 Witbier 23.05.11 Pilzneński 2,6 Pszenica 2,8 Płatki owsiane 0,2 ok. 20% zasypu namoczone i zostawione przez noc 53° 20' 63° 50' 72° 30' 76° - filtracja Gotowanie 80' Lubelski 15g w 25' Lubelski 20g w 70' Otarte skórki z: 3 pomarańczy w 75' Kolendra 10g w 75' 23 l 11,5°Blg, gęstwa Z036 Wit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Warka 73 Pszeniczne 07.06.11 Pilzneński 2,4 Pszeniczny 1,7 Pszenica 0,7 44° 30' - tylko pszenice 52° 10' 62° 30' 71° 30' 76° - filtracja Gotowanie 70' Lubelski 30g w 40' 24 l 11,0°Blg, wystartowana gęstwa Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan (dzięki Zibi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się