korzen16 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Jak dasz: 1. 3g/butelkę 0,5L będzie nagazowane niezbyt mocno 2. 3,5/butelkę 0,5L będzie normalnie jak dla mnie 3. 4g/butelkę 0,5L nagazowanie będzie dość mocne Takie są moje odczucia nagazowania - każdy nagazowuje jak lubi, a pomocny może być kalkulator nagazowania podczas refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Jak dasz: 1. 3g/butelkę 0,5L będzie nagazowane niezbyt mocno 2. 3,5/butelkę 0,5L będzie normalnie jak dla mnie 3. 4g/butelkę 0,5L nagazowanie będzie dość mocne Takie są moje odczucia nagazowania - każdy nagazowuje jak lubi, a pomocny może być kalkulator nagazowania podczas refermentacji + należy wziąć pod uwagę koncową temperaturę piwa, bo można się lekko zdziwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 + należy wziąć pod uwagę koncową temperaturę piwa, bo można się lekko zdziwić. To nie był lager, założyłem temperaturę rozlewu = 20°C. Na początku są to wystarczające założenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkapina Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zatem moja pierwsza warka spoczywa już w butelkach:) Niestety nie miałem możliwości zbadać balingometrem przed rozlewem gdyż przygotowując fermentator z kranikiem wlałem do niego wodę i pirosiarczyn. Postanowiłem to wymieszać i niestety zrobiłem do właśnie balingometrem Małe puk w kranik i.... się rozbiło:) No cóż bywa tak. Poniżej zamieściłem kilka zdjęć. Byłem tak podniecony zlaniem i zabutelkowaniem, że pierwszą otworzyłem już po.... 2 dniach ale była super okazja - rocznica ślubu. W smaku nie za bardzo goryczkowe dla mnie super. Wiem, że za wcześnie ale kolejne otwieram za chwilę Mój nowy plan na następną warkę to jakiś staut. Tylko nie wiem jeszcze jaki. a oto zdjęcia jeśli macie jakieś uwagi mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkapina Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 piszę już ostatni raz w tym wątku. gdyż biorę się za kolejną warkę. Chciałem się jednak z wami podzielić moimi doznaniami po wczorajszym otwarciu butelki. Ponieważ jestem człowiekiem bardzo niecierpliwym to juz po kilku dniach otworzyłem pierwszą butelkę.Smak super lekki czuć goryczkę a po wypiciu w ustach zostaje taki przyjemny posmak. Martwiło mnie tylko że brak było piany. Wczoraj jednak po nalaniu pojawiła się piękna stała biała piana która sie bardzo długo utrzymywała. Moje zadowolenie było ogromne:) Wszystkim którzy mi pomogli baaardzo dziękuje i zapraszam do Krakowa na degustacje - powinno wystarczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 To jeśli już po kilku dniach masz stałą pianę i nie narzekasz na słabe nagazowanie, to kontroluj regularnie to piwo - jest szansa, że po jakimś czasie będzie przegazowane... przynajmniej ja tak miałem w kilku przypadkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 To pierwsza warka kolegi. I tak długo nie postoi . Nie zdąży się przegazować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Eee tam, moja jakoś zdążyła.. pewnie dlatego, że była tak "pyszna", że musiała trochę postać i się ułożyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się