Pierre Celis Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Moja idealna knajpa? To taka, która oferuje kilkanaście, inteligentnie wyselekcjonowanych piw, posiada knajpiany klimat oraz… położona jest na dalekim uboczu. Taka jest właśnie karczma „Prince of Wales” z angielskiej osady Foxfield. Prosta, urządzona bez przepychu piwiarnia. Została założona w 1997 roku tuż przy niewielkiej stacji kolejowej. Już od samego początku właściciele postanowili, że będą oferować oprócz tradycyjnej kuchni brytyjskiej kilkanaście piw, które pochodzą od sprawdzonych, piwowarskich rzemieślników. Mało tego, nie dość, że w lokalu na co dzień goszczą piwa od zaprzyjaźnionych browarów, na miejscu mamy okazję spróbowania piw, które warzy się tuż „rogiem”, czyli w przyrestauracyjnym garażu. Aby lokal mógł zacząć warzyć, do tego celu została zakupiona warzelnia o wybiciu trzech baryłek oraz jeden fermentator, o analogicznej wielkości. Ze względu na niewielką przestrzeń w jakiej przyszło działać tamtejszej inwestycji, browar oferuje maksymalnie dwa piwa w swoim firmowym lokalu. Na całe szczęście oferta nie jest skostniała, co powoduje, że pojawiają się w systemie rotacyjnym prawdziwe, piwowarskie perełki. Czego oni już tam nie uwarzyli? Sam już nie wiem. Co prawda lubują się oni w stylach brytyjskich, ale nie obce są im piwa, które powstają za pomocą chmieli sprowadzanych z ich dawnych kolonii. Podczas naszej wizyty w lokalu, gościły dwa piwa markowane znaczkiem Foxfield. Był nim aromatyczny Bitter (5,4% alk.) oraz wytrawny angielski Porter (4,1% alk.). Jeżeli wszystkie ich piwa tak wybornie smakują jak te, które nam przyszło skosztować, nie chcę wiedzieć jak smakuje ich Milk Stout, IPA, ESB, Ale, Mild czy też Dry Stout. Podejrzewam, że wybornie. A wszystko to powstaje za pomocą leciwego sprzętu, który został umiejscowiony na niewielkiej przestrzeni, wokół którego panuje artystyczny nieład. Miejsce obowiązkowe do odwiedzenia! . . Porter . Bitter . takie tam Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się