Lili Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Witam planuje uwarzyć piwko na drożdżach płynnych ( wyeast activator weihenstephan weizen) z uwagi na ograniczony czas mam pytanie czy mając w planie wykonanie statera po aktywacji muszę czekać aż paczuszka napęcznieje na maksa???( ok 3 dni bo od daty produkcji jest 3 miesiące) i na ile przed warzeniem najlepiej wykonać starter 24/48 godzin ??? Pozdrawiam LILI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 to zależy jak duża ma być warka i jak duży starter potrzebujesz. Ja zrobił bym starter z 2-3dni wcześniej i wstawił do lodówki, żeby drożdże opadły i spokojnie zadać same drożdże bez płynu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja bym poczekał, aż saszetka napęcznieje, ale jeżeli minęły dopiero 3 miesiące od daty produkcji, to myślę, że może napęcznieć szybciej, niż w trzy dni. Ostatnio robię startery tak, że zadaje drożdże z napęczniałej saszetki do brzeczki około 6°Blg, a następnie zadaje całość do docelowej brzeczki z pominięciem lodówki. Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Nie wiem jakie piwo masz w planie, ale jeśli zwykłe pszeniczne, to nie jestem przekonany o celowości robienia startera. Akurat w tym przypadku ewentualny underpitching ma dobre skutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 To ile tak średnio trzymać trzeba starter na mieszadełku panowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 48 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 A jeszcze jedno pytanie kontrolnie jak aktywujemy drożdżaki to paczuszkę do napuchnięcia pozostawiamy w tem. pokojowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) wszystko w pokojowej, starter też - niezależnie do rodzaju drożdży Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 I pojawiło się jeszcze jedno pytanie zwykle wychodzi mi jakieś 18 litrów brzeczki czy w takim razie starter powinien być odpowiednio mniejszy ? ( przy założeniu że 1 L starczy na warkę 20 L 12 blg) ważyć będę waizena 13 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Użyj takiego i też będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Nie rób startera. Wyeasty na gwarancji dadzą Ci w tym piwie stopę nastawu przekraczającą 0,4 mln komórek/°P/cm3. Piwo wyjdzie estrowe ale takie powinno wyjść. Na starterze, wbrew pozorom, może być gorsze (mniej bananowe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Czyli lepiej bez startera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Ja bym sobie odpuścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Jednak starter został zrobiony wczoraj rano tyle tylko że mieszany ręcznie a nie na mieszadle bo niestety nie zdążyło przyjść na czas, dzisiaj po niespełna 24 h drożdże opadły na dno a płyn zaczął się klarować od góry czy to oznacza że to już koniec jego pracy, czy jest to efektem nie zbyt częstego potrząsania w nocy? z góry dziękuje za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Drożdże jadły co było do zjedzenia i teraz czekają niecierpliwie co będzie do jedzenia po tej przystawce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się