bielok Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Cześć. Dziś byłą chwila czasu żeby zająć się pompą która przeleżała w piwnicy dobre pół roku. Docelowo ma pompować wodę do wysładzania. Co będziemy potrzebować? : - pompę - czyścik klej do klejenia rurek wodnych w systemie genova - rurke 1' - rurkę 3/4' - przejście na gwint 1' x2 - przejscie na gwint 3/4' x2 z suwmiarka najpierw połaziłem w castoramie, potem w hydraulicznym niedaleko mnie. Ponieważ średnice zewnętrzne otworów były: wlotowego 35 mm, wylotowego 31 mm nie udało się znaleźć nic co by pasowało do wklejenia na zewnątrz króćców z pompy. średnice wew. rurek były bardziej obiecujące: wlotowa 29 mm, wylotowa 25 mm. Oczywiście standardowo nic nie pasowało .... aleeeeee Uwagę zwróciłem na przejścia z systemu genova na gwinty 1' oraz 3/4'. Po zmierzeniu okazało się że uda się dopasować tylko będzie trzeba dość mocno zeszlifować gwint jak na zdjęciu: Obrabiamy gwint w przejściówkach tak by wchodziły dość ciasno do króćców z pompy. Nastepnie wszystko czyścimy czyscikiem i kleimy klejem. Po wszystkim moja pompa wygląda tak: testy szczelnosci w najbliższym czasie Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 .......eeeeeee podłączenie do czego, lub z czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 .......eeeeeee podłączenie do czego, lub z czym? Pewnie wykorzysta ją przy produkcji/warzeniu piwa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Docelowo ma pompować wodę do wysładzania więc pewnie jakiś gar/bojler ----> deszczownica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Cześć więc pewnie jakiś gar/bojler ----> deszczownica Nawet nie deszczownica, bo często wysładzam na dwie raty, czyli spuszczam całą brzeczkę przednia, dolewam cała porcje wody do wysładzania, mieszam 10-15 min i spuszczam drugą porcję brzeczki. Ponieważ gar zacierny i gar w którym grzeje wodę mam na jednym poziomie, bardzo ułatwi mi to prace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 No, nareszcie znalazłem twój temat.Właśnie teraz przyszła na mnie kolej. "Uklękła" moja zmywarka, w której pompa jest OK i to spowodował, że postanowiłem wykorzystać ją do usprawnienia moich zabawek. Mam bardzo podobną do twojej. Tak na wstępie napisz coś na jej temat, np; jak się zachowuje w warunkach bojowych. Czy nie jest za mocna? Bo wklejając w króciec tłoczny armaturę o mniejszej średnicy spowodowałeś że ciecz zwiększyła prędkość swojego przepływu więc jak to się ma do procesu? Czy w ogóle jeszcze ją masz w zestawie? Bo ja już kombinuję jak zmontować ją z jakąś regulacją obrotów silnika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi