Cichus Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Weizen Barwa: Słomkowa, mętna jak na porządnego hefe-weizena przystało. Piana: Śnieżnobiała, początkowo obfita, drobnopęcherzykowa, redukuje się do małej wysepki na śroku szklanki. Aromat: Bardzo zrównoważony. Zarówno banan i lekkie cytrusy, jak i goździk są obecne. Dla dopełnienia nuty słodowe. Smak: Wytrawne, ale nie wodniste, lekko kwaskowe. Goryczka bardzo delikatna. Po przełknięciu wracają goździki. Wysycenie:Wysokie. Uwagi: Świetnie pijalne piwo. Dawno nie miałem okazji pić tak dobrej pszenicy. Świetnie zbalansowane. Nie dziwię się, dlaczego dzięki tej recepturze byłeś w stanie wygrywać konkursy. Gratulacje! I dzięki za możliwość spróbowania kultowego już w Łódzkich kręgach piwa. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Weizen - browar Ignaczew Piana: Dość obfita, grubo- i drobnopęcherzykowa, w kolorze śnieżno białym, szybko zredukował się do cienkiego dywanika Kolor: jasno żółty, słomkowy, lekko mętne (starałem się naleć bez drożdży) Aromat: lekko słodowy, słodki, owocowy. Przeważają goździki, banana zdecydowanie mniej. Smak: Delikatna kwasowość, słodowość i jak dla mnie słodkie. Tutaj banan bardziej wyczuwalny równoważy goździki. Wysycenie: dość wysokie Goryczka: delikatna, niezalegająca Odczucie w ustach: średnio pełne - czuć podbudowę słodową, lekka wytrawność Ogólne wrażenia: lekkie piwo na gorące dni; fajnie się piło. Dzięki za możliwość degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Black IPA - browar Ignaczew Piana: Obfita, średnio- i drobnopęcherzykowa, w kolorze kremowym/żółtym, pozostaje do końca, ale się dość mocno zredukowała Kolor: klarowne, bardzo ciemne, wręcz czarne, mocno podświetlone ma barwę bardzo ciemno brązową Aromat: jak dla mnie stoutowy - jest kawa, palone słody, lekka kwaśność, jakby kakao? aromat zapowiada stouta. Chmieli nie wyczułem, żadnych, ani alkoholu. Smak: Tu zaskoczenie - stouta niewiele, mało paloności i kawy - dominuj raczej słodowość i pełność od karmeli, goryczka delikatna i niezalegające - mogła by być ciut wyższa Wysycenie: średnie Goryczka: delikatna, niezalegająca Odczucie w ustach: pełne, gładkie/aksamitne Ogólne wrażenia: aromat nie gra ze smakiem, trochę to zaskakuje. Alkohol schowany, ale jest go dość sporo - poczułem po chwili Dzięki za możliwość degustacji Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 2 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 (edytowane) India Saison Piana: Obfita drobno i średniopęcherzykowa, biała, ładnie zdobi szkło. Pozostaje w postaci całkiem grubej warstwy. Barwa: Ciemne złoto, lekko zmętnione. Aromat: Połączenie chmielowych i drożdżowych owoców, słodu i drożdżowych fenoli. Smak: Piwo jest wytrawne w smaku. Wyczuwalne nuty słodowe i lekka trawiastość. Goryczka średnia/średniowysoka, trochę garbnikowa. Po przełknięciu czuć lekkie pieczenie. Zostawia owocowy posmak. Wysycenie: Wysokie. Ogólne wrażenia: Piwo zdecydowanie nastawione na pijalność. Trochę za mało owocowe w smaku, a poza tym dobre. Dzięki! Edytowane 2 Września 2014 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Dziękuje Panowie za ocenę, mam trochę zaległości ale byłem ponad 3 tyg. poza zasięgiem. -Co do weizena to wydaje mi się trochę zbyt kwaskowy, pierwszy raz robiłem na tych drożdżach i jeszcze nie mam ich dobrze opanowanych ale poza tym jestem zadowolony -Czarna IPA ma już trochę czasu, za mało w niej amerykanskości i prawdę mówiąc od początku tak było. Ale prażony słonecznik któtry według Kopyra ma być imanentną cechą czarnej ipy, jest. Mnie to piwo smakowało mimo pewnych niedostatków. - A india saison ?, masz Cichus rację, goryczka jest trochę zbyt chropawa i maskuje za bardzo charakter drożdży. Od jutra zaczynam degustacje piw Browaru na Szlaku i zdegustuje też eksperyment Cichusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Niestety, jeśli chodzi o moje APA, to ostrzegam, że wyczuwalny jest w nim kwas izowalerianowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się