MichalW Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Uwarzyłem Dubbla 20 *P. Zacieranie podzieliłem na 40 min. maltozowej i 30 min. dekstrynującej. Gotowanie 120 min. Brzeczkę fermentowały drożdże 3522 Belgian Ardennes w temp. 18-20°C (http://www.piwo.org/...ok/#entry294250). Po dziesięciu dniach ekstrakt pozorny wynosi 4,5 *P (rzeczywisty 7 *P). Czy taki wynik można uznać za okolice końca fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Fermentacja zakończona jest wówczas, gdy przez parę kolejnych dni nie spada ekstrakt, zwykle nie trwa to dłużej jak dwa tygodnie. Przy 20 Plato warto potrzymać piwo ze 3 tygodnie i wówczas sprawdzać ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Do stabilności ekstraktu podchodzę z dystansem, w ten sposób już przegazowałem parę warek. Mam zamiar potrzymać dłużej, ale nie mam odniesienia czy odfermentowanie 64%, do 7 *P może być zatrzymaną fermentacją, czy po prostu na wysoki ekstrakt miały wpływ zasyp i długie gotowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Po pierwsze to jest dwudziestka, więc potrzymałbym to piwo w fermentatorze minimum 4 tygodnie. Tu minęło raptem 10 dni. Po drugie belgi, więc może warto pod koniec burzliwej podciągnąć temperaturę (nawet powyżej 25°C), żeby sobie dojadły. No i po trzecie... Jesteś na forum od ponad pół roku. Na serio myślisz że ktoś ci napisze "tak, przy xxx blg fermentacja na pewno się skończyła i możesz bezpiecznie butelkować"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Ja rozumiem, że trzeba to piwo potrzymać dłużej. Z drugiej strony, tegoroczny Grand Champion był fermentowany 14 dni . Butelkować nie zamierzam , ale właśnie przeglądając forum człowiek czasami trafia na tematy o zatrzymaniu fermentacji piw mocnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Było test FFT zrobić i wiedziałbyś do jakiego poziomu powinno odfermentować. Przy tak wysokim ekstrakcie początkowym lepiej mieć pewność czy stabilność odczytów oznacza koniec fermentacji, czy tylko jej zatrzymanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Z drugiej strony, tegoroczny Grand Champion był fermentowany 14 dni . Tylko że to chyba nie była dwudziestka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Było test FFT zrobić Było było, ale nie pomyślałem wtedy o tym. Tu FFT faktycznie by pomógł. Tylko że to chyba nie była dwudziestka. Osiemnastka też się zalicza do piw mocnych? FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Co do GC2014: - fermentacja burzliwa: 14 dni, 14 st.C. wzrastająco do 25 st.C. - fermentacja cicha: 15 dni 9-10 st.C. Czyli drożdże miały szansę dojeść w 25°C, a cała fermentacja trwała 4 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) A tak swoją drogą to gdzie można znaleźć recepturę GCH2014? EDIT: Sam sobie odpowiem - tutaj Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Fermentacja cicha była przeprowadzana poniżej dolnego zakresu temp. fermentacji dla tych drożdży (min. 18°C/65*F). Dlatego napisałem, że dwa tygodnie. http://festiwal-birofilia.pl/zwycieska-receptura-6.html Smaczku dodaje fakt, że Wyeast 3538 to "Private Collection". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się