Skocz do zawartości

Czy już zbierać chmiel? Czy może już za późno


kiedos

Rekomendowane odpowiedzi

Posadziłem w tym roku 4 sadzonki chmielu. 2 marynki jedna lubelski i jedna magnum.

Wyrosły piękne ale nie wiem czy już zbierać czy już a późno? Wstawię zdjęcia. Gdy rozgniatam go niby jest jeszcze oleisty. BTW Całkiem inaczej te szyszki sobie wyobrażałem:) Byłem przekonany że on będzie twardy w środku coś jak szyszki sosny i mniejszy:)

Jeden ma jeszcze małe szyszki takie 2-3cm a drugi 4-6cm. To które mam zbierać i czy można suszyć w piekarniku? Te duże szyszki to lubelski a małe to marynka. Magnum chyba nie wyszedł.

post-7084-0-48056400-1408454434_thumb.jpg

post-7084-0-15965400-1408454469_thumb.jpg

post-7084-0-63992400-1408454472_thumb.jpg

post-7084-0-66067000-1408454477_thumb.jpg

post-7084-0-56258200-1408454542_thumb.jpg

post-7084-0-95535800-1408454583_thumb.jpg

post-7084-0-14457300-1408454603_thumb.jpg

Edytowane przez kiedos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jest za późno na zbieranie raczej za wcześnie jeszcze. Ja mam u siebie Marynkę, Magnum, Sybille, Lubelski szyszek więcej niż się spodziewałem, jeżeli chodzi o tą oleistość to po zgnieceniu szyszka powinna wrócić do poprzedniego kształtu i charakterystycznie szeleścić wtedy jest gotowa do zbierania. Jeżeli chodzi o suszenie w piekarniku oczywiście można ale rozmawiałem kiedyś z Scoobim i mówił że lepsze efekty są przez suszenie powiedzmy na strychu ale musi być przewiewny. Ja będę suszył i tak i tak żeby sprawdzić co lepsze. Pzdr

 

Tu masz odpowiedz codera

Tu masz kompletny zestaw rad, jak rozpoznać czy chmiel dojrzał:

 

Szyszka dojrzała do zbioru powinna:

1. mieć swoisty, chmielowy zapach, wyraźny po roztarciu na dłoni

2. najlepiej barwę żółtawozieloną, trawiastozielona barwa występuje u jeszcze nie w pełni dojrzałych szyszek

3. powinna być zwarta , z zamkniętymi listkami , jedwabista w dotyku, przy ściśnięciu powinna szeleścić , po zwolnieniu nacisku musi wrócić do poprzedniego kształtu, koniec szyszki powinien być jaśniejszy

4. przy potarciu o dłoń lub białą kartkę powinna pozostać tłusta plama po mączce chmielowej, barwa mączki powinna być złocistożółta do bursztynowej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.