pachura Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Cześć, Na drożdżach Safale S-04 Fermentisa jest napisane że cała zawartość saszetki (11.5g) jest przeznaczona na 20-30 litrów piwa. Ale czy to nie powinno zależeć od gęstości brzeczki? Na chłopski rozum, do przefermentowania jakiegoś cienkusza 10.5 Blg potrzeba chyba mniej drożdży niż do russian imperial stouta 20 Blg? No chyba że drożdże po zadaniu zaczynają się namnażać i i tak przerobią cały dostępny cukier? Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Oczywiście, że zależy od gęstości brzeczki, oprócz tego istotnym czynnikiem jest rodzaj fermentacji (górna/dolna). Tutaj masz kalkulator, który wszystko wylicza: http://www.brewersfr...ter-calculator/ Btw. Z tego co sobie teraz sprawdzam w tym kalkulatorze, to pokazuje trochę zawyżone te ilości względem mojej i pewnie innych piwowarów tutaj praktyki - 1 saszetka drożdży według niego nie wystarcza na 22 litry piwa 12 Blg, a doświadczenie głosi inaczej, są też opinie o zaszczepianiu brzeczki na mocne piwo saszetką suchych drożdży z całkiem niezłym skutkiem, aczkolwiek w przypadku wyższych ekstraktów powszechnie rekomenduje się zadanie większej ilości (zrobienie startera/wykorzystanie gęstwy po słabszym piwie). Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Tak na chłopski rozum to zależy (: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Dzięki. A czy są jakieś poważne negatywne następstwa dodania za dużej ilości drożdży, np. jednej saszetki za dużo? Jak skończy się cukier to chyba i tak opadną na dół? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Jeśli rozumiesz angielski pisany, to poszukaj pod hasłem overpitching. Krótka odpowiedź jest taka, że poważnych konsekwencji nie ma, bo piwo wyjdzie, ale są różnice w profilu piwa, głównie chodzi o brak estrów i innych związków powstałych w wyniku rozmnażania się drożdży opanowujących środowisko brzeczki. Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 chyba lepiej dać gęstwy zahartowanej po jakimś 14 big do takiego co ma 20 niż dawać więcej ale czasami daje się specjalnie mniej (underpitching) lub więcej (overpitching) by uzyskać określony efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się