amap Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) doskonały przepis na lekką sałatkę składniki: - mieszanka świeżych warzyw 160g (cykoria andywia, sałata fryzyjska, sałata lollo czerwona, cykoria sałatowa, radicchio, rukola) - połowa średniej cukinii - dwa małe kabaczki - 150 g sera halloumi - jak zrobić halloumi proszę się pytać leszcza, dzięki któremu mogę się delektować całym daniem - suszone pomidory (plus 4 łyżki zalewy olejowej) - trzy papryki (opiekane w piekarniku i obrane ze skóry) - mała cebulka - ząbek czosnku - łyżeczka miodu - łyżka octu winnego - łyżka soku z cytryny - szczypta soli czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z miodem, octem i sokiem z cytryny oraz olejem z suszonych pomidorów. suszone pomidory i cebulę drobno pokroić - wszystko dokładnie wymieszać. cukinię i kabaczka kroimy w cienkie plastry i grillujemy (na patelni do grillowania z niewielką ilością oliwy z pomidorów suszonych). po zdjęciu warzyw grilujemy małe kosteczki halloumi po czym mieszamy wszystkie składniki razem. Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez amap karczmarz i WojtekW 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 smacznego i podziękuj swojej żonie, bez niej byś nie dostał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piok Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 no to ja zapytam: leszczu - jak zrobić halloumi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 jak tak nie chcesz żebym jadł to jeszcze mogę ci zwrócić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 jak tak nie chcesz żebym jadł to jeszcze mogę ci zwrócić jedz, jedz na zdrowie jak zrobić halloumi? Co potrzebujemy: Mleko – 12l Kultury bakterii mezofilnych – lifilizowane w/g wskazań producenta lub 150g kultury starterowej. Podpuszczka Sól -500g do solanki +1/4 szklanki do posypania. CaCl2 -2g opcjonalnie Woda nie chlorowana do solanki - 2l 1. Podgrzać mleko do temperatury 30°C, dodać kulturę starterową i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 30-45minut, aby bakterie się namnożyły. 2. Dodać podpuszczkę i delikatnie mieszać ruchami z góry do dołu przez 1 minutę. Przykryć i odstawić na 30-45 minut w temperaturze 30°C do zaistnienia tzw. złomu (przy włożeniu np. palca powstaje wyraźna, prosta szczelina). 3. Skrzep pokroić w dość drobną kostkę o boku 1 -1,5 cm. 4. Podgrzać ziarna do temperatury 40°C, podwyższając temperaturę o 2 stopnie co 4-5 minut. Mieszać delikatnie, aby nie dopuścić do sklejenia się ziarna. 5. Przełożyć skrzep na durszlak wyłożony chustą serowarską. Pod durszlak podłożyć garnek, do którego ociekać będzie serwatka. Serwatkę odstawić. 6. Skrzep ciasno ugnieść w formie na ser, wyłożoną chustą serowarską. Prasować pod średnim naciskiem (około 15 kg) przez 1 godzinę. 7. Wyjąć ser z formy i delikatnie odwinąć chustę. Ser przewrócić, ponownie zawinąć i prasować przez 30 minut pod dużym naciskiem (około 25 kg.) 8. Wyłożyć ser z formy i pokroić na sześć trójkątów Serwatkę podgrzać do temperatury 80-90 °C. Ser moczyć w serwatce przez 1 godzinę. Po tym czasie ser powinien mieć konsystencją przypominać gotowaną pierś kurczaka i unosić się na powierzchni płynu. 9. Odsączyć ser w durszlaku i odstawić do ostudzenia na 20 minut. 10. Oprószyć ¼ szklanki soli i odstawić do schłodzenia na 1-2 godziny. 11. Przygotować nasycony roztwór 250g soli na 1l zimnej wody. W solance moczyć ser przez maks. 60 dni cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piok Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się