e-prezes Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Czy istnieje jakiś przelicznik w którym można obliczyć jak zmieni się blg po zagęszczaniu (odparowaniu wody) brzeczki? Ew.inna funkcja dająca możliwość obliczenia jak wpłynie zmiana wielkości wybicia na blg? Edytowane 4 Września 2014 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 w BeerSmith 2 jest takie narzędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 C = ms/mr * 100 ;-) Skala ballinga to w gruncie rzeczy steżenie procentowe... tylko pan Balling tak to sobie nazwał i się przyjeło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Czy istnieje jakiś przelicznik w którym można obliczyć jak zmieni się blg po zagęszczaniu (odparowaniu wody) zacieru? Ew.inna funkcja dająca możliwość obliczenia jak wpłynie zmiana wielkości wybicia na blg? Zobacz, może tu coś znajdziesz: http://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/ Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 zacieru znaczy jak zmienia się wydajność w zależności od zmiany gęstości zacieru? czy chodziło Ci o brzeczkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Chodziło mi o to, że po wysładzaniu wyszło mi 19 litrów o blg np. 13,5 a docelowo potrzebuję mieć <15 litrów (bo taki mam garnek) blg >14,8. Ile muszę odparować wody, czy inaczej do jakiej objętości muszę odparowywać by osiągnąć zakładane blg. Ew. jeśli tak się nie da będę musiał zrobić korektę ekstraktem słodowym. @Przem0: nie używam BS2. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Ile muszę odparować wody, czy inaczej do jakiej objętości muszę odparowywać by osiągnąć zakładane blg. Ew. jeśli tak się nie da będę musiał zrobić korektę ekstraktem słodowym. W moim poprzednim poście podałem link do kalkulatora - podajesz ile masz brzeczki przed gotowaniem i jej BLG, a potem wpisujesz ilość L po gotowaniu i wylicza Ci jakie będziesz miał BLG - tak możesz pośrednio sobie to wyliczyć. e-prezes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Ile muszę odparować wody, czy inaczej do jakiej objętości muszę odparowywać by osiągnąć zakładane blg. Ew. jeśli tak się nie da będę musiał zrobić korektę ekstraktem słodowym. W moim poprzednim poście podałem link do kalkulatora - podajesz ile masz brzeczki przed gotowaniem i jej BLG, a potem wpisujesz ilość L po gotowaniu i wylicza Ci jakie będziesz miał BLG - tak możesz pośrednio sobie to wyliczyć. O to mi chodziło! Dzięki. Wiedziałem, że z proporcji da się to wyliczyć, ale nie bardzo mam czas teraz przypominać sobie matematykę i liczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Ile muszę odparować wody, czy inaczej do jakiej objętości muszę odparowywać by osiągnąć zakładane blg. Ew. jeśli tak się nie da będę musiał zrobić korektę ekstraktem słodowym. W moim poprzednim poście podałem link do kalkulatora - podajesz ile masz brzeczki przed gotowaniem i jej BLG, a potem wpisujesz ilość L po gotowaniu i wylicza Ci jakie będziesz miał BLG - tak możesz pośrednio sobie to wyliczyć. O to mi chodziło! Dzięki. Wiedziałem, że z proporcji da się to wyliczyć, ale nie bardzo mam czas teraz przypominać sobie matematykę i liczyć http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Tam jest wszystko, między innymi to ile wody musisz odparować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Chyba Ci chodziło o Blg brzeczki, a nie zacieru? Jest to stosunkowo proste - w uproszczeniu można przyjąć, że 1Blg = 10gr cukru / 1L (dokładnie to na 1kg, a potem przeliczamy na litry z uwzględnieniem gęstości). Przykładowo: Masz brzeczkę 10L 12Blg, czyli w 10L masz rozpuszczone 120g/L cukrów. Wobec tego jeżeli odparujesz 2 litry wody, to cukru nadal będziesz mieć 120g/L, a zatem Twoja gęstość przy 8L to: 120/8 = 15Blg. Nie potrzeba do tego żadnych programów e-prezes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Kombinujecie . Przecież to są liniowe obliczenia i zwykła proporcja wystarczy. Ilości cukru się zredukują we wzorkach, więc można je pominąć. Cukier z gara nagle nie wyjdzie, tylko woda odparuje. Wystarczy więc: 10L/8L*12BLG=15BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Są dwa typy kalkulatorów tego typu w ProMash - Boil Off - jakie będzie Blg po odparowaniu danej ilości wody / czasu gotowania - Dilution - jakie będzie Blg po dodaniu odpowiedniej ilości wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Dzięki, dzięki. Już poprawiłem błędy. Teraz jest to banalnie proste, ale w trakcie warzenia jakoś nie mogłem sobie tego przypomnieć. A PPPP okazało się, że nawet mam na dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się