marekch2 Opublikowano 16 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 Czy zwykła maszynkę do mięsa można wykorzystać jako śrutownik? Czy już ktoś próbował? Czytałem, że ziarno lepiej jest rozgnieść na kilka części niż je pociąć. Ale na czy początek można spróbować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 spróbuj i opisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 16 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 Nie radzę nawet próbowadź, szkoda czasu i maszynki. Mielenie słodu (ziarna) maszynką do mięsa może ci się udać jeśli słód (ziarno) wcześniej namoczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Ja miałem przepis na piwo, w którym namoczony słód miałem ześrutować. Maszynka do mięsa padła zerwałem to sprzęgiełko na końcu wałka. Tragedia. Teraz śrutownikiem, znęcam się nad słodem (nie namoczonym ) i jest super. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 Ja uzywalem maszynki do miesa przez ponad rok i efekty bylo zadowalajace. Zawsze moczylem slod tak mniej wiecej 10 minut (nie za dlugo, by skorupka zmiekla, a wnetrze ziarna bylo calyczas kruche) i mielenie. Filtracja trwala troszeczke dluzej (20-30% dluzej) niz w przypadku srutownika ,ale w tamtym czasie nie mialem alternatywy. Efektywnosc zacierania byla do zaakceptoania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 W moim przepisie słod miał się moczyć ileś tam nie pamiętam już ile ale długo. Przy namoczeniu przez kilka minut to może sie sprawdza, ale ja na pewno już tego rodzaju przepisu nie będę brał do realizacji.JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Witam, ja użyłem maszynki do mielenia mięsa w przepisie do witbiera, zmieliłem ziarno pszenicy (niesłodowane) i efekt był bardzo zadowalający. Ziarna nie moczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się