Skocz do zawartości

Maszynka do mięsa


marekch2

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zwykła maszynkę do mięsa można wykorzystać jako śrutownik?

Czy już ktoś próbował?

Czytałem, że ziarno lepiej jest rozgnieść na kilka części niż je pociąć.

Ale na czy początek można spróbować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem przepis na piwo, w którym namoczony słód miałem ześrutować. Maszynka do mięsa padła zerwałem to sprzęgiełko na końcu wałka. Tragedia. Teraz śrutownikiem, znęcam się nad słodem (nie namoczonym ) i jest super. JK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Ja uzywalem maszynki do miesa przez ponad rok i efekty bylo zadowalajace. Zawsze moczylem slod tak mniej wiecej 10 minut (nie za dlugo, by skorupka zmiekla, a wnetrze ziarna bylo calyczas kruche) i mielenie. Filtracja trwala troszeczke dluzej (20-30% dluzej) niz w przypadku srutownika ,ale w tamtym czasie nie mialem alternatywy. Efektywnosc zacierania byla do zaakceptoania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W moim przepisie słod miał się moczyć ileś tam nie pamiętam już ile ale długo. Przy namoczeniu przez kilka minut to może sie sprawdza, ale ja na pewno już tego rodzaju przepisu nie będę brał do realizacji.JK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.