girgi Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Witam! Mam dostęp do dośc duzej ilości gruszek. Czytałem też że wurabia się z gruszek napój typu cydrowego - perry, który powstaje ze sfermentowanego soku z gruszek. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w takim zakresie? Moze jakies przepisy, recenzje samego wyrobu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Szukaj na wino.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karrolcia Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Gruszkowego cydru jeszcze nie próbowałam Jak na razie same jabłkowe i najlepiej mi posmakował lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Wyśmienity pomysł , a sobie spróbuję , gruszek raczej będę miał pod dostatkiem . Sok wyciska się ciężko , ale co mi tam . Jak dojrzeją będę próbował . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 U mnie właśnie fermentuje po raz pierwszy, na moje oko to podobna filozofia co z jabłkami - wyciągnąć sok w sokowirówce albo innym sposobem i przefermentować go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Podobno obowiązkowo trzeba dokwasić sok (kwasem cytrynowym). Planuję o wyciskania użyć mojej starej niezawodnej sokowirówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Podobno obowiązkowo trzeba dokwasić sok (kwasem cytrynowym). Planuję o wyciskania użyć mojej starej niezawodnej sokowirówki. Myślę że warto kupażować sok gruszkowy z jabłkowym ( zamiast kwasku cytrynowego ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w takim zakresie? Moze jakies przepisy, recenzje samego wyrobu?? Robiłem raz i wyszedł dość podły - z jabłek był o niebo lepszy, ale to pewnie kwestia gruszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Robiłem raz i wyszedł dość podły - z jabłek był o niebo lepszy, ale to pewnie kwestia gruszek No i moje plany poszli .... , a tak pięknie zaczynało się . Może jednak dla tego nikt tego nie robi , że smak nie tegeś . Miałem kiedyś tak z winem truskawkowym , raz wystarczyło i nigdy więcej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 No i moje plany poszli .... , a tak pięknie zaczynało się Gruszecznik jako taki funkcjonuje, więc musi być pijalny; mój po prostu nie wyszedł, a nie mam ochoty na kolejne próby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się