girgi Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Witam! Mam dostęp do dośc duzej ilości gruszek. Czytałem też że wurabia się z gruszek napój typu cydrowego - perry, który powstaje ze sfermentowanego soku z gruszek. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w takim zakresie? Moze jakies przepisy, recenzje samego wyrobu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Szukaj na wino.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karrolcia Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Gruszkowego cydru jeszcze nie próbowałam Jak na razie same jabłkowe i najlepiej mi posmakował lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Wyśmienity pomysł , a sobie spróbuję , gruszek raczej będę miał pod dostatkiem . Sok wyciska się ciężko , ale co mi tam . Jak dojrzeją będę próbował . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 U mnie właśnie fermentuje po raz pierwszy, na moje oko to podobna filozofia co z jabłkami - wyciągnąć sok w sokowirówce albo innym sposobem i przefermentować go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Podobno obowiązkowo trzeba dokwasić sok (kwasem cytrynowym). Planuję o wyciskania użyć mojej starej niezawodnej sokowirówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Podobno obowiązkowo trzeba dokwasić sok (kwasem cytrynowym). Planuję o wyciskania użyć mojej starej niezawodnej sokowirówki. Myślę że warto kupażować sok gruszkowy z jabłkowym ( zamiast kwasku cytrynowego ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w takim zakresie? Moze jakies przepisy, recenzje samego wyrobu?? Robiłem raz i wyszedł dość podły - z jabłek był o niebo lepszy, ale to pewnie kwestia gruszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Robiłem raz i wyszedł dość podły - z jabłek był o niebo lepszy, ale to pewnie kwestia gruszek No i moje plany poszli .... , a tak pięknie zaczynało się . Może jednak dla tego nikt tego nie robi , że smak nie tegeś . Miałem kiedyś tak z winem truskawkowym , raz wystarczyło i nigdy więcej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 No i moje plany poszli .... , a tak pięknie zaczynało się Gruszecznik jako taki funkcjonuje, więc musi być pijalny; mój po prostu nie wyszedł, a nie mam ochoty na kolejne próby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi