Gorsag Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Postępy w warzeniu browaru Ixnay. Sprzęt raczej podstawowy: Gar zacierno-warzelny 60L stal nierdzewna + garnki pomocnicze Taboret gazowy 2x fermentor przeźroczysty bez kranika (fermentacja) 1x fermentor biały z kranikiem (filtracja) Filtrator z oplotu Chłodnica zanurzeniowa z rurki miedzianej Kapslownica Heavy Duty Termometr DT-11 (Termoprodukt) Moje warki:#1 Polskie Jasne 12°BLG TB#2 Pale Ale 12°BLG TB#3 Witbier 11°BLG TB#4 Tasmanian Red Ale 13°BLG TB#5 Sweet Stout 14°BLG TB#6 Black AIPA 16°BLG TB#7 Prawdziwe Pszeniczne 12°BLG TB#8 Witbier 11°BLG TB#9 Witbier 11°BLG TB#10 Polskie Jasne 12°BLG TB #11 Pale Ale 12°BLG TB #12 Piwo smakowe malinowe ??°BLG #13 Witbier 11°BLG - 16.08.2015 #14 Summer Ale 12°BLG - 16.09.2015 #15 Grodziskie 8°BLG - 06.07.2016 #16 Witbier 11°BLG - 29.08.2016 #17 Żytnie 12°BLG - 19.10.2017 #18 Witbier 11°BLG - 02.02.2020 #19 Witbier 11°BLG - 09.02.2020 Edytowane 9 Lutego 2020 przez Gorsag cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 +1 za start od zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomassino Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 eeeee... cml, to nie fer ja też jak "twardziel" zacząłem od zacierania - i nawet piwka nie dostałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 3 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Hahaha, Tomassino możesz ode mnie dostać + jak chcesz xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) #1 Polskie Jasne 12°BLG - 29.08.2014 Pierwsza w moim życiu własnorobna warka piwa. Wybrana z zestawów TB. Jak to przy pierwszej warce było trochę chaotycznie, ale i tak poszło nieźle. Tony przeczytanych tematów i porad jednak na coś się przydały. Po przeczytaniu różnych za i przeciw stwierdziłem od razu że pomijam fermentację cichą i potrzymam dłużej na burzliwej. Skład: Słód pilzneński – 3,7 kg Słód karmelowy jasny – 0,3 kg Zacieranie: 14l wody do zacierania 63°C - 20min 72°C - 40min 78°C - 10min (mashout) Wysładzanie: ok 15l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 60 min – 25g Marynka 20 min – 20g Lubelski 10 min – 20g Lubelski Inne: brak Drożdże: Brewferm Top 2x6g Drożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 12°BLG. Niestety albo za dużo mi się wygotowało albo za słabo wysłodziłem (chociaż areometr pokazywał 2°BLG na koniec wysładzania) i dolałem do brzeczki przed chłodzeniem ok 1l przegotowanej wody. Fermentacja burzliwa: 29.08.2014 - 14.09.2014 Butelkowanie: 14.09.2014 - 2°BLG - 41 butelek 0,5l - 126g cukru. = Piwo wyglądało zdrowo, pachniało jak piwo, w smaku okej. Muszę koniecznie kupić zaworek grawitacyjny. Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 28.09.2014 Edytowane 14 Września 2014 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Pamiętaj, że to brzEczka, nie brzĘczka. 20l o ekstrakcie 12°Blg z czterech kg słodów to na prawdę niezły wynik. Powodzenia w kolejnych warkach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 (edytowane) #2 Pale Ale 12°BLG - 14.09.2014 Druga wareczka zrobiona zaraz po rozlewie pierwszej. Nie przewiduje cichej. Skład: Słód pale ale – 3,2 kg Słód monachijski – 0,6 kg Słód caramel light – 0,2 kg Zacieranie: 13l wody do zacierania 68°C - 70min 78°C - 10min (mashout) Wysładzanie: ok 15l wody 80°C, do uzyskania 23l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 30g Phoenix 10 min – 40g Progress Inne: brak Drożdże: Brewferm Top 2x6g Drożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 12°BLG. Na 100% za dużo mi się wygotowuje - wydaje mi się że to przez gotowanie na 2 gary. Dolane 2L przegotowanej wody. Fermentacja burzliwa: 14.09.2014 - 28.09.2014 Butelkowanie: 28.09.2014 - 2°BLG - 40 butelek 0,5l - 100g cukru. Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 26.10.2014 Edytowane 28 Września 2014 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Tasmanian Red Ale u mnie jest w butelkach, degustacja będzie na koniec tygodnia przy butelkowaniu American Amber Ale, jak byłbyś zainteresowany to linki w podpisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 O, chętnie przeczytam bo tak na wyrost sobie to wymyśliłem. Dzięki, skorzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) #3 Witbier 11°BLG - 07.10.2014 Lekki poślizg w warzeniu z powodów ode mnie niezależnych. Miałem to machnąć w ostatnią niedzielę. Skład: Słód heidelberg – 2 kg Słód pszeniczny – 0,5 kg Pszenica – 1 kg Płatki owsiane – 0,2 kg Zacieranie: 12l wody do zacierania 52°C - 20min 63°C - 60min 72°C - 25min 78°C - 10min (mashout) Wysładzanie: ok 14l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 30g Lubelski Inne: 10 min – 15g Curacao 10 min – 15g Kolendra 10 min – 15g Skórka pomarańczy (tarta) Drożdże: Fermentis S-33 11,5g Drożdże zadane w 21°C, do fermentacji trafiło 21l brzeczki 11°BLG. Fermentacja burzliwa: 07.10.2014 - 19.10.2014 Butelkowanie: 19.10.2014 - 2°BLG - 42 butelek 0,5l - 145g cukru. Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 09.11.2014 Edytowane 9 Listopada 2014 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) #4 Tasmanian Red Ale 13°BLG - 26.10.2014 Nadszedł czas na warkę numer 4. Przyznam się że wybrałem to piwo ze względu na kolor, jednak generalnie mam nadzieję że smakiem podejdzie. Skład: Słód pale ale – 3,8 kg Słód czerwony – 0,4 kg Słód karmelowy 300 – 0,2 kg Słód black of black – 30 g Zacieranie: 12l wody do zacierania 68°C - 90min 78°C - 10min (mashout) // dodano słód black of black Wysładzanie: ok 15l wody 80°C, do uzyskania 23l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 5g Topaz 10 min – 15g Topaz 5 min – 20g Topaz 2 min – 15g Topaz Inne: brak Drożdże: Danstar Nottingham 11g // gęstwę zebraną z Danstarów mam zamiar użyć przy Sweet Stoucie oraz Black AIPIE. Warto? Ujdzie? Da radę? Drożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 20,5l brzeczki ok 13°BLG. Korygowanie wyparowania na bieżąco dało dobre rezultaty (dolewałem wrzątku już na końcowych etapach chmielenia/gotowania). Fermentacja burzliwa: 26.10.2014 - 09.11.2014 // Po dekantacji zebrano ok. 700 ml gęstwy do użytku w dniu dzisiejszym do Sweet Stouta(właśnie trwa zacieranie). Butelkowanie: 09.11.2014 - 2°BLG - 42 butelek 0,5l - 135g cukru. Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 07.12.2014 Edytowane 28 Listopada 2014 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Czy gęstwę po Danstarach można użyć do następnych 2 warek? Tj. Sweet Stouta oraz Black AIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 można, ujdzie, da radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) #5 Sweet Stout 14°BLG - 09.11.2014 Pierwszy Stout i zarazem pierwsze piwo w którym użyta zostanie gęstwa; zebrana też dzisiaj przed rozlewem Tasmanian Red Ale. Skład: Słód pale ale – 3,7 kg Słód karmelowy ciemny – 0,4 kg Słód chocolate – 0,35 kg Palone ziarno jęczmienia – 0,2 kg Laktoza – 500g Zacieranie: 12l wody do zacierania 67°C - 70min 67°C - 10min // dodano słody ciemne (chocolate,palone ziarno jęczmienia) 78°C - 10min (mashout) Wysładzanie: ok 14l wody 80°C, do uzyskania 23l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 60 min – 25g Northdown Inne: 15 min – 500g laktoza Drożdże: Gęstwa po Tasmanian Red Ale - Danstar Nottingham - ok. 110ml Gęstwa zadana w 23°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 14°BLG. Fermentacja burzliwa: 09.11.2014 - 26.11.2014 // 10.11.2014: Gęstwa radzi sobie świetnie, ok. 10.00 było już widać niezłą pianę, do 16.00 jeszcze urosła. Butelkowanie: 26.12.2014 - 5°BLG - 43 butelek 0,5l - 132g cukru. Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 24.12.2014 // zebrano gęstwę 2 generacji - Danstar Nottingham - do Black AIPA. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) W związku z tym że piwo domowe zyskało aprobatę większości rodziny, oraz moimi planami rozwojowymi, dzisiaj zrobiłem następujące zakupy: - rurka miedziana miękka, fi 8mm, 8metrów / allegro - przeźroczysty fermentor 33L z rurką fermentacyjną. Z rurki powstanie w końcu upragniona chłodnica do chłodzenia brzeczki, ponieważ chłodzenie w wannie było drażniące nie tylko dla mnie ale i dla innych członków rodziny. Chłodzenie trwało zazwyczaj koło 4 godzin...to przegięcie. Szczególnie że chłodziłem to już w docelowym fermentorze do którego zadawałem tylko drożdże. Taki system powstał w celu uproszczenia sobie procesu oraz z powodu braku jednego dużego gara ( wstawienie 2ch praktycznie pełnych garów wiązałoby się ze sporym ryzykiem). A tak gorąca brzeczka jest przelewana, a zimna już nie - co zmniejsza zagrożenie infekcji. Chłodnica zostanie przystosowana do fermentora i to w nim będzie następowało chłodzenie. Fermentor poszerza kolekcję naczyń plastikowych i ma za zadanie zwiększenie możliwości produkcyjnych. Pewne typy piwa przypadły do gustu mojej rodzinie i nalegają na warzenie ich, co utrudnia mi zabawę z poszukiwaniem nowych, fajnych smaków. Toteż drugi fermentor pozwoli mi fermentować naraz 2 różne warki. Przy okazji rozwiąże się problem wiecznego niedoboru piwa - znika w zastraszającym tempie. Mam nadzięję że paczki pojawią się około najbliższej środy. 26.11.2014 Update: Dzisiaj przyszła przesyłka z rurką miedzianą i na tą chwilę jestem już posiadaczem chłodnicy. Testy potwierdziły szczelność, także przy najbliższym warzeniu (jutro lub w piątek) nastąpi pierwszy crashtest na żywym piwie. Dostałem też potwierdzenie wysyłki z TB, tak więc jutro powinien też dojść drugi fermentor, co oznacza że będę mógł spokojnie fermentować dwie warki jednocześnie. Wypas. Edytowane 26 Listopada 2014 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) #6 Black AIPA 16°BLG - 27.11.2014 Zobaczymy co z tego wyjdzie. Już na starcie niestety eksperymenty, ponieważ wedle instrukcji powinienem zacierać w 16L wody. Niestety jestem ograniczony garami i dlatego zacieram w około 12L wody, co daje stosunek 1:2,4. Zobaczymy czy uda mi się dobrze zatrzeć i czy nie będzie problemów z filtracją. Skład: Słód pale ale – 4,6 kg Słód crystal 400 – 0,4 kg Słód chocolate – 0,3 kg Słod black – 0,2 kg Zacieranie: 12l wody do zacierania 67°C - 90min 67°C - 15min // dodano słody ciemne (chocolate,black) 78°C - 5min (mashout) Wysładzanie: ok 16l wody 80°C, do uzyskania 23l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 25g Bravo // nieźle mi wykipiało 20 min – 15g Cascade // 15 min – 15g Cascade // Tutaj mi się pokićkało i wsypałem nie w tej kolejności. Rudi miał być na 20', a potem Cascade na 15,5 i 1. 10 min – 25g Dr Rudi // 1 min – 20g Cascade Na zimno – 7dni – 30g Cascade Inne: Drożdże: Gęstwa po Sweet Stout - Danstar Nottingham 2 generacji - ok. 125ml Gęstwa zadana w 23°C, do fermentacji trafiło 20,5l brzeczki 16°BLG. // Widać zacieranie w proporcjach 1:2,4 nie zepsuło wydajności Fermentacja burzliwa: 27.11.2014 - 15.12.2014 Butelkowanie: 15.12.2014 - 3°BLG - 43 butelki 0,5l - 120g cukru. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) #7 Prawdziwe Pszeniczne 12°BLG - 28.11.2014 Skład: Słód pszeniczny – 2,5 kg Słód pilzneński – 1,5 kg Słód karmelowy jasny – 0,2 kg Zacieranie: 12l wody do zacierania 46°C - 15min 63°C - 25min 72°C - 40min 78°C - 10min (mashout) Wysładzanie: ok 15l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 20g Lubelski Inne: Drożdże: Fermentis WB-06 11,5g Drożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 12°BLG. Fermentacja burzliwa: 28.11.2014 - 13.12.2014 Butelkowanie: 13.12.2014 - 2°BLG - 41 butelek 0,5l - 130g cukru. Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 10.01.2015 Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) #8 Witbier 11°BLG - 17.12.2014 Powtórka z hitu sezonu. Skład: Słód heidelberg – 2 kg Słód pszeniczny – 0,5 kg Pszenica – 1 kg Płatki owsiane – 0,2 kg Zacieranie: 12l wody do zacierania 52°C - 20min 63°C - 60min 72°C - 25min 78°C - 10min (mashout) Wysładzanie: ok 14l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 30g Lubelski Inne: 10 min – 15g Curacao 10 min – 15g Kolendra 10 min – 15g Skórka pomarańczy (tarta) Drożdże: Fermentis S-33 11,5g Drożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 21l brzeczki 11°BLG. Fermentacja burzliwa: 17.12.2014 - 30.12.2014 Butelkowanie: 30.12.2014 - 2°BLG - 44 butelek 0,5l - 150g cukru. Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 20.01.2015 Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Jako że poprzednia warka tego zacnego piwa była na zamówienie a w domu się upominają, to po raz kolejny Witbier. To tałatajstwo zrobiło się jakimś hitem #9 Witbier 11°BLG - 09.01.2015 Skład: Słód heidelberg – 2 kg Słód pszeniczny – 0,5 kg Pszenica – 1 kg Płatki owsiane – 0,2 kg Zacieranie: 12l wody do zacierania 52°C - 20min 63°C - 60min 72°C - 25min 78°C - 10min (mashout) Wysładzanie: ok 14l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 30g Lubelski Inne: 10 min – 15g Curacao 10 min – 15g Kolendra 10 min – 15g Skórka pomarańczy (tarta) Drożdże: Gęstwa po #8 Witbier -Fermentis S-33 - Zadano ok. 130ml. Drożdże zadane w 23°C, do fermentacji trafiło 21l brzeczki 11°BLG. Fermentacja burzliwa: 09.01.2015 - 23.01.2015 Butelkowanie: 23.01.2015 - 2°BLG - 44 butelek 0,5l - 149g cukru. Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 13.02.2015 Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) #10 Polskie Jasne 12°BLG - 24.01.2015 Skład: Słód pilzneński – 3,7 kg Słód karmelowy jasny – 0,3 kg Zacieranie: 14l wody do zacierania 63°C - 20min 72°C - 40min 78°C - 10min (mashout) Wysładzanie: ok 15l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 60 min – 25g Marynka 20 min – 20g Lubelski 10 min – 20g Lubelski Inne: brak Drożdże: Fermentis S-04 11,5g Drożdże zadane w 23°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 12°BLG. Fermentacja burzliwa: 24.01.2015 - 08.02.2015 Butelkowanie: 08.02.2015 - 2°BLG - 31 butelek 0,5l - 100g cukru. // 5 L piwa pozostawione w fermentorze jako podstawa do piwa smakowego (#12) Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 01.03.2015 Edytowane 8 Lutego 2015 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) #11 Pale Ale 12°BLG - 29.01.2015Skład:Słód pale ale – 3,2 kgSłód monachijski – 0,6 kgSłód caramel light – 0,2 kgZacieranie:13l wody do zacierania68°C - 70min78°C - 10min (mashout)Wysładzanie:ok 15l wody 80°C, do uzyskania 23l brzeczkiGotowanie:60 minChmielenie:60 min – 30g Phoenix10 min – 40g ProgressInne:brakDrożdże:Fermentis US-05 11,5gDrożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 12°BLG.Fermentacja burzliwa: 29.01.2015 - 24.02.2015 Butelkowanie: 24.02.2015 - 2°BLG - 42 butelek 0,5l - 120g cukru.Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 17.03.2015 Edytowane 1 Marca 2015 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) #12 Piwo smakowe malinowe ?°BLG na bazie #10 Polskie Jasne 12°BLG - 08.02.2015Skład:Młode piwo #10 Polskie Jasne 12°BLG – ok. 5L // zostawione w fermentorze po zlewaniu piwaSok malinowy Herbapol (z żurawiną; z cytryną) – 2x 0,425 L // zadane bezpośrednio do fermentora z piwemWoda mineralna niegazowana z Biedrony - 5 L // zadane bezpośrednio do fermentora z piwemDrożdże:Fermentis S-04 po przefermentowaniu #10 Polskie JasneFermentacja burzliwa: 08.02.2015 - 24.02.2015 Butelkowanie: 24.02.2015 - ??°BLG - 26 butelek 0,5l - 76g cukru - ok.60 pastylek słodzika (z Lidla).Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 10.03.2015 Edytowane 1 Marca 2015 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) Wystapila dluga przerwa wynikajaca z braku czasu. Na szczescie poczynilem upgrade sprzetu czyli zakupilem nowy garnek 60l. Wreszcie bedzie mozna warzyc w jednym a nie w dwoch Oprocz tego plany na przelom roku to skompletowanie sprzetu do kegeratora. Update:Właśnie przyszedł nowy kociołek do warzenia cudności, troche większy niż sobie wyobrażałem. Na taboret chyba będzie dobry. Wymiary 50x30. Fota na kuchence poniżej. Przypuszczalnie w niedziele spróbuje na nowym sprzęcie coś uwarzyć, zobaczymy jak poradzi sobie główny palnik kuchenki. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) #13 Witbier 11°BLG - 16.08.2015 Troche ryzykownie ze względu na temperatury, ale zobaczymy.Skład:Słód heidelberg – 2 kgSłód pszeniczny – 0,5 kgPszenica – 1 kgPłatki owsiane – 0,2 kgZacieranie:12l wody do zacierania52°C - 20min63°C - 60min72°C - 25min78°C - 10min (mashout)Wysładzanie:ok 14l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczkiGotowanie:60 minChmielenie:60 min – 30g LubelskiInne:10 min – 15g Curacao10 min – 15g Kolendra10 min – 15g Skórka pomarańczy (tarta) 10 min - 8g Skórka cytryny (tarta)Drożdże:Fermentis S-33 11,5gDrożdże zadane w 23°C, do fermentacji trafiło 20,5l brzeczki 11°BLG.Fermentacja burzliwa: 16.08.2015 -30.09.2015 // W wyniku braku czasu piwo w fermentorze postało długo za długo. Zobaczymy czy po zlaniu prawidłowo się nagazuje. Butelkowanie: 30.09.2015 - 2°BLG - 43 butelek 0,5l - 151g cukruPrzypuszczalny termin pierwszej degustacji: 15.10.2015 Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) #14 Summer Ale 12°BLG - 16.09.2015Skład:Słód pilzneński – 2 kgSłód pszeniczny – 0,3 kgSłód wiedeński – 1,6 kgSłód karmelowy – 0,2 kgZacieranie:12l wody do zacierania63°C - 30min73°C - 30min78°C - 10min (mashout)Wysładzanie:ok 15l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczkiGotowanie:60 minChmielenie:60 min – 8g Galaxy 15 min – 20g Motueka 10 min – 20g Amarillo 5 min – 25g GalaxyInne:brakDrożdże:Fermentis US-05 11,5gDrożdże zadane w 22°C, do fermentacji trafiło 21l brzeczki 12°BLG.Fermentacja burzliwa: 16.09.2015 -02.12.2015 // W wyniku braku czasu piwo w fermentorze postało długo za długo. Zobaczymy czy po zlaniu prawidłowo się nagazuje. Butelkowanie: 02.12.2015 - 2°BLG - 43 butelek 0,5l - 138g cukruPrzypuszczalny termin pierwszej degustacji: 16.12.2015 Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się