zywiec79 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Najwyższa pora spisać w jednym miejscu moje warki WARKA #1 FOREIGN EXTRA STOUT (20.02.2014) Skład: Słód pilzneński 3 kg Słód monachijski 1 kg Słód barwiący 0,2 kg Jęczmień palony 0,3 kg Chmiel Marynka, granulat, 40 g Zacieranie w 12l wody: 66'C 55 min słody jasne 72'C 10 min słody ciemne Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Marynka, granulat, 40 g Zadane uwodnione drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast 11g Podsumowanie: Wyszło 19l brzeczki 16BLG WARKA #2 IMPERIAL AIPA (1.03.2014) Skład: Słód pale ale 5,5 kg Słód Cara Gold 0,5 kg Słód pszeniczny 0,2 kg Chmiel Warrior, granulat 25 g Chmiel Simcoe, granulat 20 g Chmiel Amarillo, granulat 50 g Zacieranie w 18l wody: 66'C 45 min 72'C 30 min Wysładzanie: 16l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Warrior, granulat 25 g 40' Chmiel Simcoe, granulat 20 g 50' Chmiel Amarillo, granulat 10 g 55' Chmiel Amarillo, granulat 10 g Zadane uwodnione drożdże Safale US 05 Podsumowanie: Wyszło 22,5 litrów 20 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 WARKA #3 AMERICAN OATMEAL STOUT (11.03.2014) Skład: Słód pale ale 3,9 kg Słód Monachijski 1,3 kg Słód Crystal 0,3 kg Słód czekoladowy ciemny 0,2 kg Pszenica prażona 0,2 kg Płatki owsiane 0,4 kg Chmiel Zeus, granulat 50 g Chmiel Simcoe, granulat 25 g Chmiel Cascade, granulat 15 g Chmiel Nosaic, granulat 50 g ( na cichą ) Zacieranie w 21l wody: 68'C 95 min ( po 80 min słody ciemne ) Wysładzanie: 19l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Zeus, granulat 25 g 40' Chmiel Cascade, granulat 15 g 50' Chmiel Simcoe, granulat 15 g 55' Chmiel Simcoe, granulat 10 g Zadane uwodnione drożdże Safale US 05 Podsumowanie: Wyszło 23,5 litra 17 BLG . Pomimo płatków owsianych filtracja bez problemów WARKA #4 NEW ZEALAND BLACK IPA (20.03.2014) Skład: Słód pale ale 3 kg Słód Wiedeński 1,2 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód czekoladowy ciemny 0,2 kg Słód karmelowy jasny 0,4 kg Chmiel Dr Rudi, granulat 15 g Chmiel Pacific Gem, granulat 50 g Chmiel Pacific Jade, granulat 15 g Chmiel Nelson Sauvin , szyszka 50 g ( na cichą ) Zacieranie w 18l wody: 65'C 95 min ( po 90 min słody ciemne ) Wysładzanie: 20l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Dr Rudi, granulat 15 g 15' Chmiel Pacific Gem, granulat 15 g 30' Chmiel Pacific Gem, granulat 15 g 45' Chmiel Pacific Jade, granulat 20 g 50' Chmiel Pacific Gem, granulat 20 g 55' Chmiel Pacific Jade, granulat 30 g Zadane uwodnione drożdże Safale US 05 Podsumowanie: Wyszło 21,5 litra 16 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 WARKA #5 RIS (27.03.2014) Skład: Słód pale ale 3 kg Słód monachijski 3 kg Słód karmelowy ciemny 0,4 kg Słód Caramunich II 0,4 kg Słód Carafa I 0,4 kg Jęczmień palony 0,4 kg płatki pszenne 0,3 kg płatki owsiane 0,3 kg płatki jęczmienne 0,3 kg płatki żytnie 0,3 kg cukier 0, 5kg Chmiel Marynka, granulat 100 g Chmiel Lubelski, granulat 50 g Chmiel Sybilla , granulat 100 g ( na cichą 50g ) Zacieranie w 21l wody: 62'C 40 min 72'C 45 min ( dodanie jęczmienia palonego ) Wysładzanie: 20l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Marynka, granulat 70 g 15' Chmiel Marynka, granulat 15 g 30' Chmiel Lubelski, granulat 20 g + 0,5 kg cukru 45' Chmiel Sybilla, granulat 20 g 50' Chmiel Lubelski, granulat 30 g 55' Chmiel Sybilla, granulat 30 g Zadane uwodnione drożdże Safale US 05 Podsumowanie: Wyszło 15,5 litra 23 BLG . WARKA #6 AMERICAN DRY STOUT (27.03.2014) Skład: wysłodziny z RISa Gotowanie 60' 0' Chmiel Chinok, granulat 25 g 40' Chmiel Amarillo, granulat 10 g 50' Chmiel Amarillo, granulat 10 g 55' Chmiel Amarillo, granulat 5 g Zadane uwodnione drożdże Safale US 05 Podsumowanie: Wyszło 7,5 litra 12 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 WARKA #7 CITRA SINGLE HOP PALE ALE (4.04.2014) Skład: Słód pale ale 4,3 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Chmiel Citra, granulat 100 g ( + 50g na cichą ) Zacieranie w 14l wody: 55'C 40 min 62'C 40 min 72'C 40 min Wysładzanie: 20l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Citra, granulat 20 g 45' Chmiel Citra, granulat 10 g 50' Chmiel Citra, granulat 10 g 55' Chmiel Citra, granulat 10 g Zadane uwodnione drożdże Safale US 05 Podsumowanie: Wyszło 21 litrów 14 BLG . WARKA #8 DEUTSCHLAND IMPERIAL INDIA PALE ALE (14.04.2014) Skład: Słód pilzneński 4,2 kg Słód wiedeński 1 kg Słód Karamel Pils Steinbach 1 kg Chmiel Opal, granulat 50 g Chmiel Saphir, granulat 50 g Kompozycja chmieli Fantasia, granulat 50 g Chmiel Cascade DE, granulat 50 g( na cichą ) Zacieranie w 18l wody: 55'C 10 min 62'C 40 min 72'C 40 min Wysładzanie: 16l wody temp 78'C Gotowanie 90' 0' Chmiel Opal, granulat 50 g 75' Chmiel Saphir, granulat 50 g 89' Kompozycja chmieli Fantasia, granulat 50 g Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr.7 ) Podsumowanie: Wyszło 21,5 litra 18,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 WARKA #9 WITBIER (27.04.2014) Skład: słód pilzneński 2 kg pszenica niesłodowana 1,8 kg płatki owsiane 0,4 kg kolendra 15 g Curacao 20 g Chmiel Lubelski, granulat, 25 g Zacieranie w 14l wody: 62'C 30 min 72'C 40 min Wysładzanie: 12l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Lubelski, granulat, 25 g 50' kolendra 15 g 50' Curacao 20 g Zadane drożdże Brewferm Blanche Podsumowanie: Wyszło 18,5 litra 11,5 BLG . WARKA #10 SIMCOE SINGLE HOP PALE ALE (6.05.2014) Skład: Słód pale ale 4,3 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Chmiel Simcoe, granulat 100 g ( + 50g na cichą ) Zacieranie w 16l wody: 55'C 10 min 62'C 40 min 72'C 40 min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Simcoe, granulat 15 g 45' Chmiel Simcoe, granulat 10 g 50' Chmiel Simcoe, granulat 10 g 55' Chmiel Simcoe, granulat 15 g Zadane uwodnione drożdże Safale US 05 Podsumowanie: Wyszło 21,5 litra 13 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 WARKA #11 MOSAIC SINGLE HOP PALE ALE (15.05.2014) Skład: Słód pale ale 4,25 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Słód pszeniczny 0,3 kg Chmiel Mosaic, granulat 100 g ( + 50g na cichą ) Zacieranie w 16l wody: 55'C 40 min 62'C 45 min 72'C 30 min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Mosaic, granulat 15 g 50' Chmiel Mosaic, granulat 10 g 55' Chmiel Mosaic, granulat 10 g 59' Chmiel Mosaic, granulat 15 g Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 10 ) Podsumowanie: Wyszło 20,5 litra 13 BLG . WARKA #12 AMERICAN WHEAT (24.05.2014) Skład: Słód pilzneński 2,5 kg Słód pszeniczny 2 kg Słód monachijski 0,5 kg Słód karmelowy jasny 0,1 kg Chmiel Willamette, granulat 30 g ( + 20g na cichą ) Chmiel Cascade, granulat 30 g ( + 20g na cichą ) Zacieranie w 18l wody: 67'C 90 min Wysładzanie: 12l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Willamette, granulat 15 g 0' Chmiel Cascade, granulat 15 g 50' Chmiel Willamette, granulat 15 g 50' Chmiel Cascade, granulat 15 g Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 10 ) Podsumowanie: Wyszło 24 litry 13 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 WARKA #13 DOUBLE COFFEE MILK STOUT (29.05.2014) Skład: Słód pilzneński 4 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód karmelowy jasny 0,45 kg Słód czekoladowy ciemny 0,3 kg Jęczmień palony 0,15 kg Chmiel Marynka, granulat 25 g Chmiel Willamette, granulat 20 g Laktoza 0,5 kg Kawa mielona espresso 100 g Zacieranie w 18l wody: 67'C 80 min ( w 70' słody ciemne ) Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Marynka, granulat 25 g 50' Chmiel Willamette, granulat 20 g 50' Laktoza 0,5kg 59' Kawa mielona espresso 100 g Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 10 ) Podsumowanie: Wyszło 23 litry 16,5 BLG . WARKA #14 NEW ZEALAND IPA (12.06.2014) Skład: Słód Pale ale 5 kg Słód wiedeński 0,50 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód karmelowy jasny 0,40 kg Chmiel Pacific Gem, granulat 100 g ( 40g na cichą ) Chmiel Pacific Jade, granulat 100 g ( 40g na cichą ) Zacieranie w 21l wody: 55'C 10 min 62'C 45 min 72'C 30 min Wysładzanie: 15l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Pacific Gem, granulat 10 g 0' Chmiel Pacific Jade, granulat 10 g 45' Chmiel Pacific Gem, granulat 15 g 50' Chmiel Pacific Jade, granulat 15 g 55' Chmiel Pacific Gem, granulat 15 g 59' Chmiel Pacific Jade, granulat 15 g 60' Chmiel Pacific Gem, granulat 20 g 60' Chmiel Pacific Jade, granulat 20 g Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 10 ) Podsumowanie: Wyszło 23 litry 16 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 WARKA #15 DE/US PALE ALE (23.06.2014) Skład: Słód pilzneński 3,2 kg Słód wiedeński 0,7 kg Słód Karamel Pils Steinbach 0,8 kg Słód przeniczny 0,3 kg Słód karmelowy 0,2 kg Chmiel Opal, granulat 40 g Chmiel Saphir, granulat 50 g Kompozycja chmieli Fantasia, granulat 50 g Chmiel Cascade US, granulat 50 g( na cichą ) Zacieranie w 18l wody: 55'C 10 min 62'C 40 min 72'C 40 min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie60' 0' Chmiel Opal, granulat 40 g 45' Chmiel Saphir, granulat 50 g 59' Kompozycja chmieli Fantasia, granulat 50 g Zadane drożdże Safale US 05 Podsumowanie: Wyszło 22 litry 14,5 BLG WARKA #16 RYE IPA (02.07.2014) Skład: Słód pilzneński 3 kg Słód żytni Steinbach 1,5 kg Słód karmelowy 0,5 kg Słód Karamel Pils Steinbach 0,4 kg Słód pszeniczny 0,4 kg płatki żytnie 0,4 kg Słód czekoladowy ciemny 0,02 kg Chmiel Amarillo, granulat 100 g ( na cichą 25g ) Chmiel Cascade US, granulat 75 g( na cichą 25g) Zacieranie w 22l wody: 55'C 5 min 62'C 40 min 72'C 30 min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 80' 20' Chmiel Amarillo, granulat 50 g 60' Chmiel Cascade US, granulat 25 g 65' Chmiel Amarillo, granulat 25 g 80' Chmiel Cascade US, granulat 25 g Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 15 ) Podsumowanie: Wyszło 23 litry 16,5 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 WARKA #17 AMERICAN IMPERIAL IPA (15.07.2014) Skład: Słód pilzneński 4,5 kg Słód wiedeński 1 kg Słód Karamel Pils Steinbach 1 kg Słód karmelowy 0,5 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Chmiel Tomahawk, granulat 50 g Chmiel Cascade US, granulat 50 g( na cichą 25g) Chmiel Amarillo, granulat 50 g( na cichą 25g) Chmiel Simcoe, granulat 50 g( na cichą 25g) Chmiel Citra, granulat 50 g( na cichą 25g) Zacieranie w 22l wody: 55'C 10 min 62'C 45 min 72'C 40 min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 80' 20' Chmiel Tomahawk, granulat 50 g 60' Chmiel Cascade US, granulat 25 g 65' Chmiel Amarillo, granulat 25 g 70' Chmiel Simcoe, granulat 25 g 75' Chmiel Citra, granulat 25 g Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 15 ) Podsumowanie: Wyszło 24 litry 18,5 BLG . WARKA #18 BELGIAN PALE ALE (12.08.2014) Skład: Słód pilzneński 2,5 kg Słód wiedeński 0,55 kg Słód Karamel Pils Steinbach 0,65 kg Słód karmelowy 0,1 kg Słód pszeniczny 0,25 kg Cukier kandyzowany jasny 300g Cukier kandyzowany ciemny 150g Chmiel Magnum, granulat 10 g Chmiel Cascade US, granulat 25 g( na cichą 25g) Zacieranie w 14l wody: 55'C 10 min 64'C 35 min 73'C 30 min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Magnum, granulat 10 g 45' Cukier kandyzowany 50' Chmiel Cascade US, granulat 25 g Zadane drożdże Wyeast Trappist High Gravity Podsumowanie: Wyszło 22 litry 12,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 WARKA #19 DUBBEL (21.08.2014) Skład: Słód pilzneński 2,6 kg Słód Pale Ale 2 kg Słód Castle Malting Specjal B 0,35 kg Słód Castle Malting Abbey 0,25 kg Słód Wayermann Caramunich III 0,20kg Słód Wayermann Special I 0,06kg Słód pszeniczny 0,65 kg Cukier kandyzowany jasny 500g Chmiel Magnum, granulat 15 g Chmiel Saaz, granulat 10 g Zacieranie w 18l wody: 66'C 60 min 72'C 15 min Wysładzanie: 18l wody temp 78'C Gotowanie 75' 15' Chmiel Magnum, granulat 15 g 60' Cukier kandyzowany 65' Chmiel Saaz, granulat 10 g Zadane drożdże Wyeast Trappist High Gravity ( gęstwa z warki nr.18 ) Podsumowanie: Wyszło 21 litrów 18 BLG . WARKA #20 QUADRUPEL (26.08.2014) Skład: Słód pilzneński 4,65 kg Słód Pale Ale 1,25 kg Słód Castle Malting Specjal B 0,25 kg Słód Castle Malting Aromamalt 0,35 kg Słód Wayermann Caramunich III 0,25kg Słód pszeniczny 0,45 kg Cukier kandyzowany jasny 700g Cukier kandyzowany ciemny 150g Cukier biały 300g Chmiel Magnum, granulat 17 g Chmiel Saaz, granulat 10 g Zacieranie w 20l wody: 55'C 0 min 63'C 20 min 66'C 30 min 72'C 25 min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0 Chmiel Magnum, granulat 17 g 45' Cukier kandyzowany+biały 50' Chmiel Saaz, granulat 10 g Zadane drożdże Wyeast Trappist High Gravity ( gęstwa z warki nr.18 ) Podsumowanie: Wyszło 19 litrów 24,4 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 WARKA #21 LEKKIE BELGIJSKIE (26.08.2014) Skład: wysłodziny z Quadrupla Gotowanie 60' 0 Chmiel Magnum, granulat 5 g 40' Cukier kandyzowany ciemny 100g +biały 100g 50' Chmiel Saaz, granulat 5 g Zadane drożdże Wyeast Trappist High Gravity ( gęstwa z warki nr.18 ) Podsumowanie: Wyszło 8 litrów 8,5 BLG . WARKA #22 ŚWIĄTECZNE ALE (5.09.2014) Skład: Słód pilzneński ( strzegom ) 2,3 kg Słód pilzneński ( bruntal ) 1,7 kg Słód pszeniczny 1,3 kg Słód Carahell 0,2 kg Słód karmelowy ciemny 0,2 kg Słód karmelowy jasny 0,09 kg Jęczmień palony 0,12 kg Słód barwiący 0,8 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg Chmiel Marynka, granulat 30 g Chmiel East Kent Golding, granulat 15 g Śliwki suszone 70 g Cukier waniliowy 12 g Gałka muszkatołowa 4 g Goździki 12 szt Skórka z 2 słodkich pomarańczy Cynamon 7 g Zacieranie w 20l wody: 55'C 10 min 62'C 40 min 72'C 30 min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 90' 30' Chmiel Marynka, granulat 30 g 80' Chmiel East Kent Golding, granulat 15 g 80' Śliwki suszone 70 g 80' Cukier waniliowy 12 g 80' Gałka muszkatołowa 4 g 80' Goździki 12 szt 80' Skórka z 2 słodkich pomarańczy 80' Pożywka dla drożdży 2,1 g 89' Cynamon 7 g Zadane drożdże Fermentis Safbrew T-58 Podsumowanie: Wyszło 19 litry 18 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 I coś co zawsze cieszy Warka nr 12 zdobyła I miejsce w kategorii American Wheat na V Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego Warka nr.17 zdobyła III miejsce w kategorii otwartej na V Lubelskim Konkursie Piwa Domowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 WARKA #23 HEFE-WEIZEN (19.09.2014) Skład: Słód pszeniczny 3,2 kg Słód pilzneński 1,5 kg Chmiel Lubelski, granulat 27 g Zacieranie w 16l wody: 45'C 15 min 55'C 15 min 63'C 40 min 72'C 30min Wysładzanie: 18l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0 Chmiel Lubelski, granulat 27 g 45' Pożywka dla drożdży 2,5 g Zadane drożdże Wyeast XL 3056 Bavarian Wheat Blend Podsumowanie: Wyszło 21,5 litrów 12 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 WARKA #24 PUMPKIN ALE (29.09.2014) Skład: Słód pilzneński ( strzegom ) 4,5 kg Słód Abbey Malt ( Wayermann ) 1,7 kg Słód karmelowy jasny 0,5 kg Słód czekoladowy ciemny 0,05 kg Dynia ( upieczona z 200g cukru trzcinowego ) 3,1 kg Chmiel Fuggle, granulat 70 g Ziele angielskie 1,5 g Imbir 3 g Gałka muszkatołowa 1,5 g Cynamon 6 g Zacieranie w 19l wody: 62'C 45 min 72'C 35 min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Fuggle, granulat 40 g 55' Chmiel Fuggle, granulat 30 g 55' Cynamon 6 g 55' Gałka muszkatołowa 1,5 g 55' Imbir 3 g 55' Ziele angielskie 1,5 g Zadane drożdże Fermentis Safbrew T-58 Podsumowanie: Wyszło 20,5 litrów 16 BLG . Ponadto: Zabutelkowano warki nr: 20,22 i 23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 WARKA #25 WEIZENBOCK (3.10.2014) Skład: Słód pszeniczny ciemny ( Steinbach ) 3,6 kg Słód Monachijski Typ II 2,8 kg Słód Carahell ( Wayermann ) 0,2 kg Słód karmelowy 600 0,2 kg Chmiel Marynkai, granulat 24 g Chmiel Lubelski, granulat 25 g Zacieranie w 20l wody: 55'C 10 min 62'C 50 min 70'C 50min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 60' 50 Chmiel Marynka, granulat 24 g 50 Chmiel Lubelski, granulat 25 g 50' Pożywka dla drożdży 2,1 g Zadane gęstwa z warki 23 ( Wyeast XL 3056 Bavarian Wheat Blend ) Podsumowanie: Wyszło 21 litrów 18,5 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 WARKA #26 ROGGENBIER (14.10.2014) Skład: Słód żytni ( Wayermann ) 2 kg Słód pilzneński 1,5 kg Słód Monachijski Typ II 0,85 kg Słód pszeniczny 0,3 kg Słód karmelowy 600 0,2 kg Słód Special B ( Castle Malting )0,2 kg Chmiel Marynka, granulat 10 g Chmiel Spalter Select DE, granulat 30 g Zacieranie w 18l wody: 55'C 10 min 62'C 30 min 72'C 45min Wysładzanie: 16l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0 Chmiel Marynka, granulat 10 g 15 Chmiel Spalter Select DE, granulat 15 g 45' Pożywka dla drożdży 2,4 g 55 Chmiel Spalter Select DE, granulat 15 g Zadane gęstwa z warki 23 ( Wyeast XL 3056 Bavarian Wheat Blend ) Podsumowanie: Wyszło 24 litrów 13 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 WARKA #27 SORACHI ACE SINGLE HOP PALE ALE (27.10.2014) Skład: Słód pilzneński 3,2 kg Słód wiedeński 0,7 kg Słód Karamel Pils Steinbach 0,8 kg Słód pszeniczny 0,4 kg Słód karmelowy 150 0,2 kg Słód karmelowy 600 0,1 kg Chmiel Sorachi Ace, granulat 100 g( 40g na cichą ) Zacieranie w 18l wody: 55'C 10 min 62'C 45 min 72'C 35 min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie60' 0' Chmiel Sorachi Ace, granulat 15 g 30' Chmiel Sorachi Ace, granulat 15 g 45' Chmiel Sorachi Ace, granulat 10 g 45' Pożywka dla drożdży 2,5g 50' Chmiel Sorachi Ace, granulat 10 g 55' Chmiel Sorachi Ace, granulat 10 g Zadane drożdże Safale US 05 Podsumowanie: Wyszło 21 litry 14,5 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Warka nr.19 zdobyła II miejsce w VI Poznańskim Konkursie Piw Domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Gratulacje :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) WARKA #28 BLACK IPA (19.11.2014) Skład: Słód pilzneński 3,6 kg Słód wiedeński 1 kg Słód Karamel Pils Steinbach 1 kg Słód karmelowy 150 0,4 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód czekoladowy ciemny 0,5 kg ( wrzucony po zacieraniu ) Chmiel Cascade US, granulat 100 g( na cichą 25g) Chmiel Amarillo, granulat 100 g( na cichą 25g) Zacieranie w 21l wody: 55'C 10 min 62'C 45 min 72'C 30 min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Cascade US, granulat 15 g 0' Chmiel Amarillo, granulat 15 g 15' Chmiel Cascade US, granulat 15 g 15' Chmiel Amarillo, granulat 15 g 30' Chmiel Cascade US, granulat 15 g 30' Chmiel Amarillo, granulat 15 g 50' Chmiel Cascade US, granulat 10 g 50' Chmiel Amarillo, granulat 10 g 55' Chmiel Cascade US, granulat 10 g 55 Chmiel Amarillo, granulat 10 g 60' Chmiel Cascade US, granulat 10 g 60' Chmiel Amarillo, granulat 10 g Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 27 ) Podsumowanie: Wyszło 20,5 litrów 18 BLG . Edytowane 20 Listopada 2014 przez zywiec79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) WARKA #29 AMERICAN BARLEY WINE (27.11.2014) Skład: Słód Pale Ale 7,4 kg Słód Monachijski typ II 1,2 kg Słód Caraaroma 0,2 kg Słód Carawheat 0,2 kg Chmiel Chinook, granulat 50 g Chmiel Tomahawk, granulat 50 g( na cichą 20g) Chmiel Green Bullet, granulat 45 g( na cichą 20g) Chmiel Willamette, granulat 25 g Chmiel Cascade US, granulat 40 g( na cichą 20g) Zacieranie w 20l wody: 55'C 5 min 62'C 40 min 72'C 35 min Wysładzanie: 18l wody temp 78'C Gotowanie 120' 30' Chmiel Chinook, granulat 50 g 30' Chmiel Tomahawk, granulat 10 g 105' Pożywka dla drożdży 12 g 110' Chmiel Green Bullet, granulat 25 g 115' Chmiel Willamette, granulat 25 g 120' Chmiel Tomahawk, granulat 20 g 120,' Chmiel Cascade US, granulat 20 g Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 27 ) Podsumowanie: Wyszło 17,5 litrów 26,2 BLG . Edytowane 1 Grudnia 2014 przez zywiec79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 WARKA #30 PILS (7.12.2014) Skład: Słód pilzneński 3,5 kg Słód Monachijski Typ I 0,5 kg Słód carrahell 0,25 kg Słód Karapils 0,25 kg Chmiel Magnum, granulat 20 g Chmiel Saaz, granulat 60 g Zacieranie w 15l wody: 55'C 10 min 62'C 40 min 72'C 20min Wysładzanie: 16,5 l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Magnum, granulat 20 g 30' Chmiel Saaz, granulat 20 g 45' Pożywka dla drożdży 2,3 g + mech 4g 50' Chmiel Saaz, granulat 20 g 55' Chmiel Saaz, granulat 20 g Zadane drożdże Wyeast Munich Lager Podsumowanie: Wyszło 20 litrów 12 BLG . WARKA #31 RYE IPA (13.12.2014) Skład: Słód pilzneński 3,2 kg Słód żytni ( Steinbach ) 2,5 kg Słód karmelowy 150 0,4 kg Słód karmelowy 600 0,1 kg Słód pszeniczny 0,3 kg Słód Karapils 0,5 kg Płatki żytnie 0,3 kg Chmiel Tomahawk, granulat 20 g Chmiel Cascade US, granulat 40 g( na cichą 20g) Chmiel Amarillo, granulat 40 g( na cichą 20g) Chmiel Simcoe, granulat 40 g( na cichą 20g) Chmiel Citra, granulat 40 g( na cichą 20g) Zacieranie w 21l wody: 55'C 10 min 62'C 45 min 72'C 35min Wysładzanie: 16 l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Tomahawk, granulat 20 g 40' Chmiel Cascade US, granulat 20 g 45' Chmiel Amarillo, granulat 20 g 50' Chmiel Simcoe, granulat 20 g 55' Chmiel Citra, granulat 20 g Zadane drożdże Wyeast American Ale Podsumowanie: Wyszło 21 litrów 17,2 BLG . WARKA #32 RAUCHBOCK (15.12.2014) Skład: Słód wędzony ( Weyermann ) 2 kg Słód pilzneński 2 kg Słód Monachijski Typ I 2 kg Słód biscuit malt 0,4 kg Słód melanoidowy 0,3 kg Słód caraaroma 0,2 kg Słód caramunich III 0,2 kg Chmiel Lubelski, granulat 50 g Chmiel Hallertauer Mittelfruh, granulat 50 g Chmiel Saaz, granulat 10 g Zacieranie w 21l wody: 55'C 10 min 67'C 20 min 72'C 40 min Wysładzanie: 14 l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Lubelski, granulat 50 g 0' Chmiel Hallertauer Mittelfruh, granulat 50 g 45' Pożywka dla drożdży 2 g 55' Chmiel Saaz, granulat 10 g Zadane drożdże Wyeast Bavarian Lager Podsumowanie: Wyszło 20 litrów 17,5 BLG . WARKA #33 BELGIAN BLOND ALE (21.12.2014) Skład: Słód pilzneński 5,1 kg Słód Karapils 0,45 kg Słód biscuit malt 0,1 kg Słód caraaroma 0,05 kg Cukier kandyzowany biały 0,5 kg Chmiel Magnum, granulat 15 g Chmiel Saaz, granulat 20 g Zacieranie w 18l wody: 62'C 40 min 72'C 30 min Wysładzanie: 14 l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Magnum, granulat 15 g 45' Pożywka dla drożdży 2,3 g 45' Cukier kandyzowany 0,5 g 50' Chmiel Saaz, granulat 20 g Zadane drożdże Wyeast Belg Schelde Podsumowanie: Wyszło 20,5 litrów 16,5 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 WARKA #34 AMERICAN PALE ALE (05.01.2015) Skład: Słód pilzneński 3,2 kg Słód wiedeński 0,7 kg Słód Karamel Pils Steinbach 0,8 kg Słód pszeniczny 0,3 kg Słód karmelowy 150 0,2 kg Słód karmelowy 600 0,1 kg Chmiel Tomahawk, granulat 11 g Chmiel Cascade US, granulat 35 g( na cichą 20g) Chmiel Amarillo, granulat 35 g( na cichą 20g) Chmiel Simcoe, granulat 35 g( na cichą 20g) Chmiel Citra, granulat 35 g( na cichą 20g) Zacieranie w 18l wody: 55'C 10 min 62'C 45 min 72'C 35 min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Tomahawk, granulat11 g 40' Chmiel Cascade US, granulat 15 g 45' Chmiel Amarillo, granulat 15 g 45' Pożywka dla drożdży 2,5g 50' Chmiel Simcoe, granulat 15 g 55' Chmiel Citra, granulat 15 g Zadane drożdże Wyeast American Ale Podsumowanie: Wyszło 22 litry 14 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 WARKA #35 MAILBOCK (14.1.2015) Skład: Słód pilzneński ( Weyermann ) 4,3 kg Słód monachijski Typ I 1 kg Słód wiedeński 0,4 kg Słód karmelowy 150 0,3 kg Słód karapils 0,2 kg Słód zakwaszający 0,1 kg Chmiel Magnum, granulat 18 g Chmiel Marynka, granulat 10 g Chmiel Saaz, granulat 20 g Zacieranie w 21l wody: 55'C 10 min 67'C 30 min 72'C 30 min Wysładzanie: 14 l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Magnum, granulat 18 g 30' Chmiel Marynka, granulat 10 g 45' Pożywka dla drożdży 2,5 g 50' Chmiel Saaz, granulat 20 g Zadane drożdże Wyeast Bavarian Lager Podsumowanie: Wyszło 20,5 litrów 16,2 BLG . WARKA #36 BELGIAN TRIPEL (19.1.2015) Skład: Słód pilzneński ( Weyermann ) 5 kg Słód monachijśki Typ II 1 kg Słód Karapils 0,3 kg Cukier kandyzowany biały 1 kg Chmiel Marynka, granulat 32 g Chmiel Saaz, granulat 15 g Zacieranie w 21l wody: 55'C 0 min 64'C 35 min 72'C 30 min Wysładzanie: 14 l wody temp 78'C Gotowanie 70' 10' Chmiel Marynka, granulat 32 g 55' Pożywka dla drożdży 2,4 g 55' Cukier kandyzowany 1 kg 65' Chmiel Saaz, granulat 15 g Zadane drożdże Wyeast Belg Schelde Podsumowanie: Wyszło 21,5 litrów 20 BLG . WARKA #37 WHITE IPA (1.2.2015) Skład: słód pilzneński ( Weyermann ) 2,85 kg pszenica niesłodowana 1,8 kg płatki pszenne 0,4 kg kolendra 5 g skórka słodkiej pomarańczy 20 g skórka cytryny 20 g Chmiel Centenial, granulat, 25 g Chmiel Warrior, granulat, 20 g Chmiel Galaxy, granulat, 25 g Chmiel Cascade, granulat, 15 g Cukier biały 0,35 kg Zacieranie w 17l wody: 62'C 40 min 72'C 30 min Wysładzanie: 14l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Warrior, granulat, 20 g 45' Pożywka dla drożdży 2,5 g 45' Cukier biały 0,35 g 55' skórka słodkiej pomarańczy 20 g 55' skórka cytryny 20 g 55' kolendra 5 g 60' Chmiel Centenial, granulat, 25 g + ( 25g na cichą ) 60' Chmiel Galaxy, granulat, 25 g 60' Chmiel Cascade, granulat, 15 g + ( 15g na cichą ) Zadane drożdże Wyeast Belg Schelde Podsumowanie: Wyszło 23 litry 14,6 BLG . WARKA #38 RYE IPA (11.2.2015) Skład: Słód pilzneński 3,2 kg Słód żytni ( Steinbach ) 2 kg Słód wiedeński 0,5 kg Słód karmelowy 150 0,4 kg Słód Karapils 0,5 kg Chmiel Tomahawk, granulat 20 g Chmiel Cascade US, granulat 50 g( na cichą 25g) Chmiel Amarillo, granulat 50 g( na cichą 25g) Chmiel Simcoe, granulat 50 g( na cichą 25g) Chmiel Galaxy, granulat 50 g( na cichą 25g) Zacieranie w 22l wody: 55'C 10 min 62'C 42 min 72'C 35 min Wysładzanie: 14 l wody temp 78'C Gotowanie 60' 0' Chmiel Tomahawk, granulat 20 g 30' Chmiel Amarillo, granulat 25 g 45' Chmiel Cascade US, granulat 25 g 45' Pożywka dla drożdży 2,3 g 55' Chmiel Simcoe, granulat 25 g 60' Chmiel Galaxy, granulat 25 g Zadane drożdże Wyeast American Ale Podsumowanie: Wyszło 21 litrów 16,5 BLG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się