Skocz do zawartości

Utknięta fermentacja


makus

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Nie mogę przecież przy 6BLG przelewać na cichą a tym bardziej butelkować.

Owszem, możesz i jedno i drugie. Jeżeli fermentacja stanęła, to przelanie na cichą może ożywić drożdże i coś tam jeszcze zjedzą. Butelkowanie z kolei tak słabo odfermentowanego piwa nie grozi niczym pod warunkiem, że fermentacja (nawet jeśli jest tak słaba), rzeczywiście się już zakończyła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czym mierzyles? Jak splawikiem- sprawdź czy na wodzie pokazuje 0.

jakie drozdze, jaka temp, jak zacierane, jak dlugo juz fermentuje , dużo karmeli?

Drożdże Mauribrew Ale Y514. Temp 22/23* Zacieranie 67-68* 60min, 78* 10min. Karmeli brak, Fermentuje 9dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób próbę końcowego odfermentowania: pobierz 200ml dodaj świeżych drożdży (mogą być piekarnicze nawet 1g), potrzymaj w cieple (25°C) 2dni i zmierz ponownie ekstrakt. 50% pozornego odfermetowania to trochę za dużo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.