bart3q Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Czym mierzyles? Jak splawikiem- sprawdź czy na wodzie pokazuje 0. jakie drozdze, jaka temp, jak zacierane, jak dlugo juz fermentuje , dużo karmeli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Nie mogę przecież przy 6BLG przelewać na cichą a tym bardziej butelkować. Owszem, możesz i jedno i drugie. Jeżeli fermentacja stanęła, to przelanie na cichą może ożywić drożdże i coś tam jeszcze zjedzą. Butelkowanie z kolei tak słabo odfermentowanego piwa nie grozi niczym pod warunkiem, że fermentacja (nawet jeśli jest tak słaba), rzeczywiście się już zakończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid123 Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Czym mierzyles? Jak splawikiem- sprawdź czy na wodzie pokazuje 0. jakie drozdze, jaka temp, jak zacierane, jak dlugo juz fermentuje , dużo karmeli? Drożdże Mauribrew Ale Y514. Temp 22/23* Zacieranie 67-68* 60min, 78* 10min. Karmeli brak, Fermentuje 9dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Jaki przyrząd pomiarowy!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid123 Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Balingomentr Biowinu. Wrzuciłem do wody i skala pokazała 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Zrób próbę końcowego odfermentowania: pobierz 200ml dodaj świeżych drożdży (mogą być piekarnicze nawet 1g), potrzymaj w cieple (25°C) 2dni i zmierz ponownie ekstrakt. 50% pozornego odfermetowania to trochę za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid123 Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Dobrze tak zrobię. Dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się