farmi Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Witam, zacierałem i warzyłem to piwo http://www.piwo.org/forum/t1730-Pierwsze-zacieranie--Dunkel-Weizen.html, mierzyłem Blg, wyszło troszkę ponad 3. Jak nalewałem piwo do cylindra to tak jedna trzecia zajęła się pianą. Ale mam jedno zasadnicze pytanie: czy to piwo już powinno nabrać ciemnej barwy czy dopiero po czasie? Na tę chwile młode piwo ma kolor ciemno pomarańczowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Moim zdaniem piwo po warzeniu powinno być już ciemne. Najwyraźniej coś nie zabarwiło piwa wystarczająco podczas zacierania. Chociaż piwo może wydawać się troszeczkę ciemniejsze wraz z mętnością wynikającą z drożdży. EDIT: Piwo ponoć delikatnie się rozjaśnia podczas fermentacji, ale na tyle leciutko, że gołym okiem ciężko to zauważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Przejrzałem recepturę i wg. mnie piwo powinno być dość ciemne. Przynajmniej jasny brąz. Na pewno nie pomarańcz. Jakiego konkretnie słodu czekoladowego użyłeś i jak długo go zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 hmm skoro opieramy sie na recepturze z mojego postu to domniemam ze kupiles po prostu zestaw z BA to kolor powinien być odpowieni. Mam tylko jedno pytanko - zamówiłeś słód ześrutowany, czy sam śrutowałeś ? Skoro sam to może ześrutowałeś ciemne słody za grubo ? Jeśli nie, to piwo powinno kolorem mieścić się w stylu. Fakt faktem ze kiedyś myślalem, że ten dunkel jest troche za jasny, jednak później zdrowym okiem ocenilem, że wszystko jest ok. Co do koloru podczas fermentacji - piwo klarownieje i tu się z tobą Makaronie nie zgodze - gołym okiem widać różnicę między piwem wlewanym do fermentora przed burzliwką,a po odkryciu wieczka po zakończeniu cichej. Ja mam jednak odczucia ze ciemne piwa ciemnieją i tu w sumie nasuwa się logiczne wytłumaczenie - piwo po zadaniu drożdzy, czy też w trakcie burzliwej fermentacji zawiera b.duzo drożdzy, które jak wiadomo czarnego koloru nie mają.... W trakcie femrntacji najedzone dziady opadają na dno i klaruje się brzeczka co za tym idzie kolor ciemnego piwa nabiera ciemniejszego koloru, tak więc zadam podstawowe pytanie farmiemu - jaki kolor miała brzeczka po filtracji ? Jeżeli był okej to spij spokojnie, jeżeli nie to cos poszło nie tak ( raczej śrutowanie ). Poza tym to 1 zacierana warka - i tu graulacje. Piwo ma smakowac, a czy jest stylowe czy nie - walić to poczekasz, posmakujesz... jeśli będzie okej to tylko się cieszyć pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmi Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Słody przyjechały ześrutowane (w sumie mam w domu śrutownik ale taki hmm duży bijakowy i do śrutowania zboża;) dodałem słód czekoladowy dokładnie tak jak rad w swoim temacie. I fakt, ze piwko troszkę się rozjaśniło w porównaniu do tego co było po filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Co do koloru podczas fermentacji - piwo klarownieje i tu się z tobą Makaronie nie zgodze - gołym okiem widać różnicę między piwem wlewanym do fermentora przed burzliwką,a po odkryciu wieczka po zakończeniu cichej. Ale czy mówisz o klarowności i wynikającej z niej zmianie koloru piwa, czy o rozjaśnieniu się piwa podczas fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Makaron O klarowności oczywiście, ale juz na etapie fermentacji. Piwo samo z siebie raczej sie nie rozjasni. Zapytalem tez farmiego o to jaki mial kolor po filtracji, gdyż mniej więcej taki właśnie powinien otrzymac w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Piwo samo z siebie raczej sie nie rozjasni. Właśnie sęk w tym ze sie rozjaśnia podczas fermentacji. No ale nie na tyle by w ciemnego zrobił sie pomarańcz. A jeśli chodzi o kolory to ja mam prawo sie mylić, jestem daltonistą,mam na to papier.:-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Panowie jest proste rozwiązanie tej zagadki. Piwo nalane do cylindra pomiarowego (wysokiego, a wąskiego) zawsze będzie jaśniejsze niż w szklance, o kuflu nie wspominając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się