viking Opublikowano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 W moim przypadku kawa była w kontakcie z brzeczką przez jakieś 40 minut, począwszy od ostatniej minuty gotowania aż do zlania po chłodzeniu do fermentora. Nie zwróciłem uwagi na to jak grubo/drobno była zmielona ale raczej dość drobno. Piwo już zlałem do butelek. Na cichą fermentację dałem jednak laskę wanilii, rozkroiłem ale nie wyciągałem "ziarenek" i tak po prostu wrzuciłem na 2 tygodnie cichej. Próbka BLG przez ostatnie 3 dni przez zlaniem wskazywała 8 stopni przy 16 z których startowałem po dodaniu laktozy. Piwo w smaku wyszło bardzo dobre, jest wyraźny smak kawy, jest słodycz, jest czekolada. Goryczka wyszło niska, nie wiem czy nie za mało chmielu dałem. Na refermentacje dałem 59g cukru rozpuszczone w 500ml wody, tyle mi wyszło z kalkulatora dla 14 litrów Sweet Stouta przy 20C. Teraz przez 2 tygodnie butelki będą stały w sypialni w około 19C, później przeniosę do piwnicy gdzie obecnie jest koło 15C. Pierwszą butelkę spróbuję za jakiś miesiąc i zobaczymy co wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abelard Park Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Zabrzmiało smakowicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rico Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Oprócz wspomnianej już laski wanilii, chcę dorzucić płatki dębowe. Tylko czy nie będzie to przesada? Czy smak kawy na tym nie ucierpi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viking Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Witam po przerwie. Nadszedł czas podsumowania bo piwo już "doszło" i parę butelek zostało wypitych. Generalnie jestem zadowolony z produktu finalnego tak na 4+. Piwo ma mocny kawowy smak, czuć też czekoladę, jest wyraźnie słodkie, na wargach mam uczucie takiej słodkiej "lepkości" (nie wiem czy dobrze to opisuję, chodzi mi o to że usta mi się "kleją"). Drugi raz jednak zrezygnowałbym z tej laski wanilii. Jej smak trochę to piwo "przymulił", to znaczy już za dużo jest tej słodkości w moim mniemaniu. Mam również wrażenie, że to wlaśnie przez nią piwo nie ma absolutnie piany. No chyba, że wymuszę ostrym laniem do kufla. Ale nawet wtedy piana znika bardzo szybko i po paru łykach już jej nie ma i pijemy sam czarny "napój". Muszę przyznac, że jest to dziwne uczucie i uważam to za dużą wadę tego piwa. Dziwne, ale przeszkadza to również mojej drugiej, lepszej połówce dla której to piwo robiłem. Samo piwo Żonie smakuje i pije z chęcia, również znajomi, którzy robili za testerów. Także na drugi raz zrezygnowałbym z wanilii oraz dał ciut mniej kawy, tak z 80g a nie 100g, aby smak nie był aż tak intensywny. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez viking Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekpinio1 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Ok, jestem po warzeniu, jedyne 7 godzin przy garach Mam nadzieje, ze zona doceni jak przyjdzie do degustacji Udalo sie zebrac okolo 18 litrow brzeczki, BLG przed gotowaniem 12,5. Niestety zapomnialem pobrac probke w trakcie, tuz przed wrzuceniem laktozy. Natomiast juz po gotowaniu i po laktozie ekstrakt podskoczyl do 16 stopni. Wrzucilem cale 500g w 45 minucie gotowania. Na sam koniec dodalem 100g 100% arabic'i i to byl najfajniejszy moment. Na brzeczce zrobila sie taka pianka jaka robi sie na kawie z ekspresu cisnieniowego Aromat bardzo przyjemny. Do fermentora poszlo 15 litrow. Pierwszy raz uzywalem chlodnicy zanurzeniowej i jestem bardzo zadowolony, chlodzenie zajelo jakies 20 minut. Drozdze dodalem w okolo 24C. Tutaj mam pytanko. Moje piwo robie z gotowych zestawow surowcow z BA. One zawsze sa na te 20-23 litry i tyle kaza zebrac z wysladzania i gotowac, tak aby na fementacje poszlo te 20 litrow. U mnie idzie mniej bo mam garnek 20 litrowy wiec sila rzeczy te max 15 l moge uzyskac. Czy powinienem dodac drozdzy w ilosci proporcjonalnej do tego ile mam brzeczki? Chodzi mi o to, ze jak na 20 litrow jest przewidziana saszetka 11,5g S-04 to czy na 15 litrow powinienem dac te 8,6g? Czy dac calosc? Czy drozdzy mozna dac za duzo i jakie sa konsekwencje jesli sie tak zrobi? I jak po czasie oceniasz swoje piwo. Chcę je zrobić. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się