tolo Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Hej, Jestem nowy, a więc witam się serdecznie! Zainteresowałem się wykonaniem domowego piwa po spróbowaniu kilku AIPów nie mogąc uwierzyć jak przez tyle lat piłem jedynie lagery, i to dodatkowo nienajwyższych lotów :-) Planuję zrobić piwo z brew-kita i nawet jeśli wyjdzie ono w 100% tak jak przewidział to jego producent to na razie nie planuję samodzielnych eksperymentów z kompozycją składu, będą brew-kity, jest ich cała masa do wypróbowania. Poczytałem sobie trochę wiki na http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita, ale chcąc zakupić zestaw natknąłem się na sugestię, żebym kupił 2 fermentory: jeden bez kraniku, a drugi z nim. Czy faktycznie nie mogę robić pierwszej fermentacji w fermentorze z kranikiem, a potem rozlać piwo do butelek? Konkretnie, nie rozumiem tego akapitu: "Jeśli posiadamy dodatkowy fermentor z kranikiem wówczas przygotowujemy roztwór glukozy/cukru/ekstraktu (ilość surowca do refermentacji jest uzależniona od gatunku piwa i powinna być indywidualnie dobierana) w około 300ml wody, gotujemy około 5 minut. Następnie po ostudzeniu wlewamy do zdezynfekowanego fermentora z kranikiem i przelewamy do niego piwo (dekantujemy z nad osadów) za pomocą wężyka." Dlaczego tego roztworu dla wtórnej fermentacji nie mogę po prostu wlać do fermentora (zaraz przed przelaniem do butelek), w którym wykonałem pierwszą fermentację i który posiadałby kranik? Czy chodzi o osad? Czy w piwie z brew-kita ten osad rzeczywiście występuje? Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) Jeśli ten syrop wlejesz do wiadra po fermentacji burzliwej i zamieszasz ,będziesz miał kompletnie mętne piwo. Jednym z etapów fermentacji piwa jest jego klarowanie. Więc chodzi tutaj o oddzielenie już gotowego piwa od osadów które zbiorą się na dnie , potem wymieszanie tego z syropem cukrowym i rozlaniu do butelek. Można to zrobić tak jak piszesz czyli mając tylko jeden fermentor z kranikiem. Jednak musisz dodać albo syrop strzykawką ( dokładnie odmierzona i wyliczona ilość tego syropu ) do każdej butelki , lub sypać cukier do każdej butelki. Jednak JA UWAŻAM że zdecydowanie wygodniej jest jednak fermentację burzliwą i klarowanie przeprowadzić w fermentorze bez kranika , potem zlać znad osadu do nowego zdezynfekowanego pojemnika z kranikiem i syropem cukrowym i wtedy do butelek. Koszt fermentora z kranikiem to około 30 zł , więc sam musisz zdecydować. PS. I tak , osad także tutaj występuje . Są to głównie drożdże które namnażają się zanim rozpoczną konsumpcję cukrów. Syrop po dodaniu do piwa musisz wymieszać. Edytowane 12 Września 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Witaj, Możesz skorzystać z jednego fermentora, ale jeśli wlejesz syrop cukrowy do refermentacji i wymieszasz to będzie bardzo mętne. Musisz wtedy dodać surowiec do refermentacji bezpośrednio do butelek co może powodować różne stopnie nagazowania.Poza tym kranik zwiększa ryzyko infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Ok, bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się