darek4x4 Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Witam , mam za sobą 8 warek z brewkitów ( każda warka była inna i z nowymi pomysłami ) Teraz przyszla pora na pierwszą ze słodu , mam zamiar zrobić 22 litrową warke oto moje zakupione składniki : Słody : - Pale Ale Weyerman 4kg - Monachijski Litovel 1kg - Karmelowy 30 strzegom 0,25kg - Karmelowy ciemny Litovel 0,1kg Chmiel : - Cascade 50g - Citra 50g - Centennial 50g - Magnum 50g - Hallertau Tradition 50g Drożdże - Fermentis Safale S-04 Zacieranie 60 minut w 66-68 stomniach . Chmielenie : 30' - Cascade 10g + Magnum 5g 15' - Citra 15g + Centennial15g 5' - Citra 10g + Cascade 10g + Hallertau Tradition 10g szybkie chłodzenie ( chłodnica zanurzeniowa ) na zimno - Citra 10g + Centennial 10g + Cascade 10g + Hallertau Tradition 5g. co sądzicie o takim przepisie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 (edytowane) a gdzie pozostałe 45g magnum?? edit a to zakupione chmiele Edytowane 16 Września 2014 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek4x4 Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 a gdzie pozostałe 45g magnum?? edit a to zakupione chmiele Kupiłem więcej chmielu zostanie na przyszłość . dodam jeszcze że chciał bym by piwo bylo niezbyt wytrawne lekko słodowe około 13,5 -14 stopni Blg , goryczka lekka ale wyczówalna z owocową nutą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek4x4 Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Myślałem jeszcze nad zacieraniem i niwiem czy nie lepiej by było zrobić w ten sposób zasyp do wody 50* (19litrów) 60' - 62* 20' - 72* Wysładzanie do 14* Blg Jak myślicie niebyło by lepiej ? ile powinno wyjść litrów ? Jakieś sugestie co do chmielenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 15g chmielu na goryczke to trochu mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek4x4 Opublikowano 18 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 (edytowane) 15g chmielu na goryczke to trochu mało. a ile było by ok ? i którego ? w sumie w role wchodzi jedynie Magnum Edytowane 18 Września 2014 przez darek4x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Obawiam się, że tego hallertau w ogóle nie poczujesz przy amerykańskich chmielach;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek4x4 Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 I dzisiaj uwarzyłem tą warkę . Poszło tak : 18,5l wody temperatura 68°C wsypane słody - Pale Ale 4kg , Monachijski 1kg , karmelowy 0,25kg przez 45 minut utrzymywana temperatura 64-66°C potem podniesiona do 72°C i wsypany słód Karmelowy ciemny 0,1kg po 20 minutach wygrzanie w 76°C. Chmielenie : 60' - Magnum 10g + Cascade 10g + Centennial 10g + Citra 8g 15' - Hallertau 20g + Cascade 20g + Citra 10g 0' - Cascade 5g + Citra 5g + Centennial 5g + Sibilla 5g Szybkie wystudzenie do 23 °C dodanie uwodnionych drożdży Fermentis Safale S-04 . W sumie wyszło 24,5 litrów 14°Blg Co sądzicie ? Co z tego wyjdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Wyjdzie piwo, wypijesz na pewno . Jedynie trochę szkoda chmieli aromatycznych na początku gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek4x4 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 A jakie powinno wyjść ( co napisać na butelkach ) bo raczej porter to to nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Jasne Pełne . American Amber Ale może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 American Amber Ale może? Amber Ale to i owszem, ale American to chyba taki trochę "napływowy bez zielonej karty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek4x4 Opublikowano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Witam , dzisiaj otworzyłem pierwszą butelką tego piwka i niestety . Nie wyszło zbyt dobre , cały czas mętne zbyt kwaśne i przechmielone . Jest pijalne ale z wadami . Sprawdziłem ze szwagrem 4 i wszystkie to samo . Poleży jeszcze do wakacji może się troszkę poprawi . Jak myślicie dlaczego jest mętne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Uwarzyłeś piwo we wrześniu i dopiero teraz otworzyłeś pierwszą butelkę?! WOW! Szacun za cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek4x4 Opublikowano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Szczerze mówiąc jakoś o nim zapomniałem , normalnie po 4 tygodniach jest pierwszy test . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się