santa Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 (edytowane) Orientujecie się czy w przypadku materiałów z atestem PZH nadających się do kontaktu z żywnością (symbol kieliszka i widelca) precyzuje się także ich wytrzymałość temperaturową, tzn. górną granicę temperatury, przy której w dalszym ciągu są one bezpieczne dla zdrowia? Napisałem z ciekawości do producenta wiader Dragon z Leroy Merlin. Poniżej odpowiedź, którą otrzymałem. Nie raz zdarzało mi się wlewać wrzątek do fermentorów, bez zastanawiania się, jak długo ten wrzątek może tam przebywać. Witam, W temperaturze ok. 25 °C można przechowywać przez dłuższy okres czasu natomiast, w kontakcie z wysokimi temperaturami do 100 °C maksymalnie do 15 min. Pozdrawiam, Irmina Gawryś Technolog tel.: +48 12 623 80 80, wew. 571 e-mail: technologia@dragon.biz.pl Od razu dopytam. Z jakiego materiału są wykonane nasze fermentory? Edytowane 17 Września 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 (edytowane) Sa wykonane z PP czyli polipropylenu. Inne oznaczenie to 5 w trójkącie rownobocznym. Tez wlewam wrzatek do fermentora ale od razu chlodze w nim brzeczke wiec kontakt ze 100 stopniami to moment i temperatura szybko spada. Nie przejmowalbym sie szkodliwoscia. Edytowane 17 Września 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się