Skocz do zawartości

Wytrzymałość temperaturowa sprzętu z atestem PZH


santa

Rekomendowane odpowiedzi

Orientujecie się czy w przypadku materiałów z atestem PZH nadających się do kontaktu z żywnością (symbol kieliszka i widelca) precyzuje się także ich wytrzymałość temperaturową, tzn. górną granicę temperatury, przy której w dalszym ciągu są one bezpieczne dla zdrowia? Napisałem z ciekawości do producenta wiader Dragon z Leroy Merlin. Poniżej odpowiedź, którą otrzymałem. Nie raz zdarzało mi się wlewać wrzątek do fermentorów, bez zastanawiania się, jak długo ten wrzątek może tam przebywać.

 

Witam,

W temperaturze ok. 25 °C można przechowywać przez dłuższy okres czasu natomiast, w kontakcie z wysokimi temperaturami do 100 °C maksymalnie do 15 min.

 

Pozdrawiam,

Irmina Gawryś

Technolog

 

tel.: +48 12 623 80 80, wew. 571

e-mail: technologia@dragon.biz.pl

 

Od razu dopytam. Z jakiego materiału są wykonane nasze fermentory?

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sa wykonane z PP czyli polipropylenu. Inne oznaczenie to 5 w trójkącie rownobocznym. Tez wlewam wrzatek do fermentora ale od razu chlodze w nim brzeczke wiec kontakt ze 100 stopniami to moment i temperatura szybko spada. Nie przejmowalbym sie szkodliwoscia.

Edytowane przez amorph
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.