StefanBrowarnik Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Witam wszystkim.. Opracowałem recepturę i chciałbym zapytać czy dobrze się prezentuje.. Ma być to 14-15. Zależy mi na aromacie czekoladowym i kawowym oraz aksamitności w smaku. Zacierać zamierzam w temp. 66 C. Warka 22L Słody : Pale ale maris otter - 4,5 kg Dark crystal 300 EBC - 0,5 Black of black - 0,2 kg Midnight Wheat Briess - 0,3 kg Płatki żytnie - 0,5 kg chmiele : Pacific Gem - 35 g na 60 min Kohatu - 30 g na 10 min dodatki: mech irlandzki 5g jagody jałowca 20g na cichą zamierzam odlać 6 L i dodać do osobnego gąsiora płatki dębowe oloroso z 14 g jakoś..(Lubię eksperymentować jak każdy chyba ) Drożdże s-04 Co Panowie o tym sądzicie ? Nie wiem jak z ekstraktem mi wyjdzie z tego.. Ale może to być imperial nic się nie stanie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 A dlaczego nie chcesz znać opinii piwowarek? Jeśli chodzi o aksamitność to poszukaj receptury coffee rye stout od Bzdzionka, jeśli dobrze kojarzę to spadł tez trochę owsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 polecam Ci prześledzić artykuł http://byo.com/stories/issue/item/326-brewing-with-rye-tips-from-the-pros te niecałe 10% płatków żytnich nie wiele wniesie, poza tym jest dużo lepsze wyniki daje stosowanie słodu żytniego niż płatków. Co do chmielenia NZ to z dobrym efektem używałem Pacific Gem + Motueki i Wakatu w ciemnym piwie. cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanBrowarnik Opublikowano 23 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 W takim razie 20 - 25 % żyta w zasypie powinno wystarczyć.. Dodatkowo mogę sypnąć jeszcze płatków owsianych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się