Skocz do zawartości

New zealand Rye Stout


StefanBrowarnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkim.. Opracowałem recepturę i chciałbym zapytać czy dobrze się prezentuje.. Ma być to 14-15. Zależy mi na aromacie czekoladowym i kawowym oraz aksamitności w smaku. Zacierać zamierzam w temp. 66 C.

 

Warka 22L

 

 

Słody :

Pale ale maris otter - 4,5 kg

Dark crystal 300 EBC - 0,5

Black of black - 0,2 kg

Midnight Wheat Briess - 0,3 kg

Płatki żytnie - 0,5 kg

 

chmiele :

 

Pacific Gem - 35 g na 60 min

Kohatu - 30 g na 10 min

 

dodatki:

mech irlandzki 5g

jagody jałowca 20g

 

na cichą zamierzam odlać 6 L i dodać do osobnego gąsiora płatki dębowe oloroso z 14 g jakoś..(Lubię eksperymentować jak każdy chyba ;) )

 

Drożdże s-04

 

Co Panowie o tym sądzicie ? Nie wiem jak z ekstraktem mi wyjdzie z tego.. Ale może to być imperial nic się nie stanie:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

polecam Ci prześledzić artykuł

 

http://byo.com/stories/issue/item/326-brewing-with-rye-tips-from-the-pros

 

te niecałe 10% płatków żytnich nie wiele wniesie,

poza tym jest dużo lepsze wyniki daje stosowanie słodu żytniego niż płatków.

 

Co do chmielenia NZ to z dobrym efektem używałem Pacific Gem + Motueki i Wakatu w ciemnym piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.