Skocz do zawartości

Zaawansowane sterowanie ilością zadawanych drożdży


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy artykuł z BYO:

 

http://www.byo.com/stories/recipes/article/indices/58-yeast/1749-yeast-pitching-rates-advance-homebrewing

 

Na temat zaawansowanego żonglowania ilością zadawanych drozdży, aby uzyskać pożądany ekfekt w piwie.

 

Jak wiadomo, przyjmuje się, że do zdrowej fermentacji potrzeba:

 

1 milion drożdzy/1ml/1 stopień Blg

 

Czyli ok. 200 miliardów drozdży na przeciętną warkę.

Ale nie jest to wartość ścisła - mamy pewne pole manewru i to dośc spore - od 0.5 ml do 2 mln (parametr do powyższego wzoru) i możemy to wykorzystać w praktyce.

 

Im więcej zadamy drożdży (oczywiście w zadanych powyżej granicach), tym mniej własnego charakteru wniosą one do piwa; piwo będzie czystsze, mniej estrów, fuzli, fenoli itp. i odwrotnie - mało drożdzy oznacza więcej rozmnażania i jego produktów.

 

Oto garść konkretych wskazówek dla styli:

 

Ale

Piwa które wymagają dużo charakteru estrowego to angielskie ale, belgijskie piwa kwaśne - należy zadawać mało drożdży: 0.375 - 0.5 mln.

Bardziej zrównoważone piwa, z lekkim charakterem to południowe Brown Ale, Dry stout, ESB: 0.5 - 0.75 mln

Piwa o czystszym charakterze o American Pale Ale, Blond Ale, północne Brown Ale: 0.75 - 1 mln

 

Są wreszcie drożdże które same w sobie mają mocny charakter i tendencję do dziwacznego zachowania, więc zadajemy je raczej w większych ilościach: weizen, witbier, saison. Z własnego doświadczenia dodam, że chyba lepsze efekty w weizenach uzyskuję zadając mniej drożdży.

 

Lagery - zwykle zadajemy dwukrotnie więcej drożdzy niz dla Ale

Lagery stosunkowo estrowe - Kolsh, California Common: 1 - 1.125 mln

Dość czyste - Dortmunder, Munich Dunkel, American lager: 1.125 - 1.5 mln

Bardzo czyste: Pilsy, Munich Helles, Vienna Lager: 1.5 - 1.75 mln

 

Piwa mocne jak Old Ale, Imperial Stout, Baltic Porter, Barley Wine zadajemy w górnych granicach limitów, ich fermentacja powinna być czysta.

 

Dodam, że ilość drożdzy to tylko jedna zmienna którą możemy sterować. Zostaje jeszcze natlenienie, skład brzeczki, temperatura, szczep drożdzy itp.

 

Iloć drożdży w gęstwie/starterze możemy ocenić tym kalkulatorem:

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.