coder Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Ciekawy artykuł z BYO: http://www.byo.com/stories/recipes/article/indices/58-yeast/1749-yeast-pitching-rates-advance-homebrewing Na temat zaawansowanego żonglowania ilością zadawanych drozdży, aby uzyskać pożądany ekfekt w piwie. Jak wiadomo, przyjmuje się, że do zdrowej fermentacji potrzeba: 1 milion drożdzy/1ml/1 stopień Blg Czyli ok. 200 miliardów drozdży na przeciętną warkę. Ale nie jest to wartość ścisła - mamy pewne pole manewru i to dośc spore - od 0.5 ml do 2 mln (parametr do powyższego wzoru) i możemy to wykorzystać w praktyce. Im więcej zadamy drożdży (oczywiście w zadanych powyżej granicach), tym mniej własnego charakteru wniosą one do piwa; piwo będzie czystsze, mniej estrów, fuzli, fenoli itp. i odwrotnie - mało drożdzy oznacza więcej rozmnażania i jego produktów. Oto garść konkretych wskazówek dla styli: Ale Piwa które wymagają dużo charakteru estrowego to angielskie ale, belgijskie piwa kwaśne - należy zadawać mało drożdży: 0.375 - 0.5 mln. Bardziej zrównoważone piwa, z lekkim charakterem to południowe Brown Ale, Dry stout, ESB: 0.5 - 0.75 mln Piwa o czystszym charakterze o American Pale Ale, Blond Ale, północne Brown Ale: 0.75 - 1 mln Są wreszcie drożdże które same w sobie mają mocny charakter i tendencję do dziwacznego zachowania, więc zadajemy je raczej w większych ilościach: weizen, witbier, saison. Z własnego doświadczenia dodam, że chyba lepsze efekty w weizenach uzyskuję zadając mniej drożdży. Lagery - zwykle zadajemy dwukrotnie więcej drożdzy niz dla Ale Lagery stosunkowo estrowe - Kolsh, California Common: 1 - 1.125 mln Dość czyste - Dortmunder, Munich Dunkel, American lager: 1.125 - 1.5 mln Bardzo czyste: Pilsy, Munich Helles, Vienna Lager: 1.5 - 1.75 mln Piwa mocne jak Old Ale, Imperial Stout, Baltic Porter, Barley Wine zadajemy w górnych granicach limitów, ich fermentacja powinna być czysta. Dodam, że ilość drożdzy to tylko jedna zmienna którą możemy sterować. Zostaje jeszcze natlenienie, skład brzeczki, temperatura, szczep drożdzy itp. Iloć drożdży w gęstwie/starterze możemy ocenić tym kalkulatorem: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się