Jacki Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 #65 w butelkach. Zeszło do 1°Blg, dodałem150g. cukru. Wyszły 44 butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 #66 w butelkach. Zeszło do 3,5°Blg, dodałem 180g. cukru. Otrzymałem 48 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 (edytowane) #67 Opuszczone porty Skład: - 4,00kg. - pilzneński - 0,20kg. - resztka caraded (jakieś -0,1-0,12) + special B - reszta; - Marynka 30g - Citra - jakieś 20g. Zacieranie: - 62°C - 50' - 72°C - 10' - wygrzew itp, itd. Chmielenie (70'): - Marynka na 60' - Citra na 10' Otrzymałem 22l. przy 13,5°Blg (wydajność na piątkę) Edytowane 31 Maja 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 W końcu się zebrałem i korzystając z chłodnego dnia coś uwarzyłem. #68 Witbier Skład: - 2,50kg. - pilzneński - 3,00kg. - pszenica niesłodowana - 15g. - kolendra indyjska - skórka z dwóch słodkich pomarańczy, dwóch cytryn - 36g. - chmiel Lubelski (3,3%) - S-33 1. Kleikowanie pszenicy - pszenica + 0,3kg. słodu + 13l. wody (51°C) - 48°C - 30 min. - +4l. wrzątku - 66°C - 20 min. 2. Zacieranie: - dodany pozostały słód - 65-62°C - 75 min. - 72°C - 20 min. - wygrzew 3. Filtrowanie/wysładzanie 4. Chmielenie 65 min. - Lubelski na 60 min. - wszystkie dodatki na 4-5min. Otrzymałem jakieś 25l. (dokładnie po przelaniu się dowiem) przy 12,5°Blg (nowa butla przed tym warzeniem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) #68 poszło wczoraj (29.VIII) w butelki. Miałem pilną potrzebę zabutelkowania,a okazało się, że zeszło tylko do 4°Blg. Poprzedni Witbier podobnie robiony, który skończył na 3,5°Blg po 1,5 miesiąca zrobił mi granata. Na wszeli wypadek dałem tylko 130-135g.cukru na te prawie całe 25l.piwa. Poszło w różne butelki, zwykłe, większ i w kilka petów. Gęstwa zebrana... Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 (edytowane) #69 Jasne piwo górnej fermentacji Skład: - 4,00kg. - pilzneński - 0,40kg. - płatki owsiane błyskawiczne - Simcoe 12,2% 50g. - US-05 Zacieranie na lenia 75 min. w 66°C. Chmielenie: -20g. na 60 min. -15g. na 20 min. -15g. na 2 min. Wyszło lekko ponad 23l. przy 13°Blg Edytowane 14 Października 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 (edytowane) #70 Skład (w przybliżeniu, bo waga siadła): - 4,00kg. - pilzneński - 0,40kg. - płatki owsiane błyskawiczne - 0,20kg. - Carared - szklanka cukru - Simcoe 12,2% 50g. - US-05 - gips, mech Zacieranie na lenia 75 min. w 66°C. Chmielenie mniej więcej tak: -20g. na 60 min. -15g. na 20 min. -15g. na 2 min. Wynik: 24l i lekko ponad 13°Blg Edytowane 21 Października 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 (edytowane) #71 Stout Skład (ponownie w przybliżeniu) - 3,70kg. - pilzneński - 0,10kg. - Carahell - 0,30kg. - Carared - 0,25kg. - jęczmień palony - 0,20kg. - Carafa II - Marynka 40-50g. - US-05 Zacieranie na lenie 80 min. w temp. 66-63°C (same jasne). Dodane ciemne, wygrzew itd. Chmielenie 65 min: - 2/3 na 60 min. - 1/3 na 10 min. Otrzymałem 22l przy 13°Blg. Zadane będzie gęstwą z: #69 przelane na cichą przy 2°Blg edit: 30.X.2012 - #70 i #71 przelane na cichą odpowiednio przy 2 i 3°Blg 4.XI.2012 - #69 poszła do butelek z dodatkiem 3/4 szklanki cukru. Wyszło 45 butelek. Edytowane 4 Listopada 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) #72 Coś w stylu Brown Porter Skład (mniej więcej, gdyż waga nadal niedomaga) - 3,50kg. - Pale Ale - 0,30kg. - domowej roboty słód brown (w piekarniku, po 30 min. w 100, 150 i 175°C) - 0,30kg. - Crystal (150EBC) - 0,25kg. - słód kawowy - 0,15kg. - Carahell - 0,15kg. - Carafa III - 25g. - Northern Brewer (12%) - 30g. - EKG (6,5%) - US-05 Zacieranie miało być na słodko, ale grzejąc wodę odłożyłem niefortunnie termometr, który stoczył się ze stołu i stłukł się wesoło. Woda miała wtedy 64°C więc podgrzałem jeszcze trochę i wrzuciłem słody (oprócz Carafa). Temp. utrzymywałem na wyczucie przez 50 min. Później dodałem barwiący, kilka minut na średnim ogniu podgrzewałem i przełożyłem zacier do wysładzania. Wodę zagrzałem też na wyczucie. Chmielenie 70 min. - NB na 60min. - EKG na 15min. - mech na 10 min. Otrzymałem jakieś 23 litry (jeszcze nie przelałem) o gęstości 13°Blg. edit: 13.XI.2012 - zabutelkowałem #70 z dodatkiem szklanki cukru, wyszło 47 butelek. Przelałem #72 na cichą przy 3 °Blg 17.XI.2012 - zabutelkowałem #71 z dodatkiem 3/4 szklanki cukru. Otrzymałem 44 butelki. Nie sprawdzałem °Blg. Edytowane 18 Listopada 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) #73 Porter wędzony (inspirowany Borsukiem) Skład: - 1,50kg. - Pale Ale - 2,00kg. - Wędzony Steinbach - 0,50kg. - Caramunich - 0,50kg. - pszeniczny - 0,20kg. - Carafa III - 60g. - Chinook 12% - S-04 Zacieranie 60' w temp. 66°C. Dodany carafa, wygrzew, filtrowanie/wysładzanie. Chmielenie: - 35g. na 60 min. - 25g. na 15 min. - mech na 10 min. Po chłodzeniu mam jakieś 22l. 13,5 Blg. edit: 7.XII - zabutelkowałem #72 bez sprawdzania °Blg z dodatkiem szklanki cukru. 12.XII - zabutelkowałem #73 z dodatkiem szklanki cukru przy 3°Blg (nie robiłem cichej) Edytowane 13 Grudnia 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 No czas się budzić ze snu zimowego. Puste butelki jakieś takie smutne. #74 Skład (na oko, bo nie mam wagi): -4,0 kg. Pale -0,2 kg. pszeniczny -0,2 kg. Crystal (150EBC) -0,1 kg. zakwaszający Zacieranie: 67* 60 min. 72* 5 min. Wygrzew Chmielenie: na 60' 30g. Northern Brewer na 15' 20g. EKG po wyłączeniu palnika resztka Amarillo i Fuggles (w sumie może 15g.) Wyszło 24,5l. brzeczki przy 12,5°Blg. Zadane S04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 (edytowane) Jak na razie receptury na oko i bez szaleństw, opisuję tylko po to żeby numerację trzymać w wątku. #75 Skład: - słody mniej więcej jak poprzednio Zacieranie podobnie. Chmielenie na 60' 30-40g. NB na 15 min. 20-25g. EKG Będzie jakieś 23,5l. brzeczki o gęstości 12,5°Blg. Zadane gęstwą z #74, które zaraz idzie na cichą (bez pomiaru Blg). Edytowane 19 Marca 2013 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 (edytowane) #76 Witbier Skład (przybliżony): - 2,5-2,7kg. pszenica niesłodowana - 0,3kg. - pilzneński - 2kg. Pale Ale (bo jak już ześrutowałem pszenicę, to przypomniałem sobie, że nie mam pilzneńskiego) - garść zakwaszającego - 20-25g. EKG - T-58 - skórka z: dwóch pomarańczy, dwóch cytryn, grejpfruta i limonki - 4 łyżeczki kolendry indyjskiej (mielonej), jedna łyżeczka zwykłej rozgniecionej 1. Kleikowanie pszenicy - pszenica + 0,3kg. słodu + 12l. wody (51°C) - 48°C - 30 min. - +6l. wrzątku - 66°C - 20 min. 2. Zacieranie: - dodany pozostały słód - 65-63°C - 75 min. - 72°C - 30 min. - wygrzew 3. Filtrowanie/wysładzanie 4. Chmielenie: - EKG na 60 min. - szklanka cukru w 30 min. - połowa dodatków na 10 min. - druga połowa na ostatnią minutę Będzie jakieś 24l. przy 13°Blg. PS. 8 godzin po zadaniu drożdży szaleństwo na całego edit: 06.04.2013 - zabutelkowałem #74 ze 140 gramami cukru. Piwo zeszło do 3°Blg. 46 butelek. 08.04.2013 - zabutelkowałem #75 z dodatkiem 150g. cukru. Piwo było bez cichej, zeszło do 2°Blg. Zdecydowanie bardziej mętne niż poprzednie. Wyszło 47 butelek. 17.04.2013 - zabutelkowałem #76 z dodatkiem 175g. cukru. Piwe zeszło do 2,5°Blg, cichej nie robiłem. Otrzymałem 48 butelek. Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) #77 Skład: - 4,00kg - Pale Ale - 0,30kg - CaraRed - 0,07kg - palony jęczmień - 0,35kg - cukier Zacieranie (z łyżeczką gipsu godzinę) w 67°C. Wygrzew, filtrowanie, wysładzanie. Chmielenie: - na 60 min. 35g Northern Brewer 10% - na 10 min. 25g. Styrian Goldings 5,5% - 1 min. cukier Wyszło 24 litry, 13°Blg. Zadane US-05 edit: 16.05.2013 - zabutelkowałem #77, piwo zeszło do 2°Blg, wyszło 49 butelek Edytowane 16 Maja 2013 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) #78 Hiszpańska Inkwizycja Piwo spontaniczne, skład: - jakieś może 5kg - Pale Ale (nie wiem, bo część miałem ześrutowane na wiosnę, dośrutowałem resztę nie licząc) - pszeniczny - możliwe, że z 300-400g. było ześrutowanych na wiosnę - nie wykluczam, nie pamiętam - dwie-trzy garści Carared - dwie-trzy garści Kawowego - możliwe, że coś jeszcze np. zakwaszający, nie wiem, nie pamiętam co śrutowałem :-) - 40g. Northern Brewer 10% - 40g. Styrian Goldings 5,2% - US-04 Zacieranie na lenia 1,4h w okolicach 65°C, mashout itd Chmielenie 70' - Northern na 60' - pół Styriana na 10 i pół wyłączając gaz Mam jakieś 25l. (strzelam, bo jeszcze w garnku) brzeczki przy 16 °Blg (więc może tego Pale było 6kg.) W ten sposób wyczyściłem w zasadzie cały magazyn. Trzeba pomyśleć nad zakupami, tylko czasu na warzenie jakoś brak Edytowane 8 Października 2013 przez Jacki zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Tak się robi piwo w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Tak się robi piwo w domu. Ech, kurcze jakoś mi się tak dzień skurczył, że mało zostaje na robienie piwa. Chęć jest, czasu brak. Ale widzę u Cibie idzie pełną parą - to się chwali. Ja może przez zimę nadrobię zaległości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Nabijam piwnicę, na wiosnę rusza budowa. Przeczuwam że nie będzie czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Nabijam piwnicę, na wiosnę rusza budowa. Przeczuwam że nie będzie czasu. Fajnie jest mieć własną chatkę z kawałkiem podwórka, ja siedzę w bloku. W każym razie, Twoja piwniczka zapewne zobaczy takie rzeczy, że aż strach Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 (edytowane) 18.10.2013 #78 poszło na cichą przy 3°Blg. Smak obiecujący 02.11.2013 #78 zaszło do 2,5°Blg i poszło w butelki z dodatkiem 175g. cukru. Wyszło 48 butelek. Edytowane 3 Listopada 2013 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Magazyn pełen surowców, można zacząć działać. Na początek #79 Iunga Pale Ale - 3,0kg - Pale Ale - 0,7kg - Monachijski - 0,2kg - Zakwaszający - 0,4kg - płatki owsiane błyskawiczne Zacieranie: - 67°C - godzina - 72°C - 10 min. - wygrzew Chmielenie (Iunga 11%): - 30g. na 60min. - 15g. na 20min. - mech na 10 min. - 15g. na 5min. (na zimno pójdzie też Iunga) Otrzymałem 22l przy 12,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Poproszę o raport z efektów albo butelkę, bo takie piwo miałem w planach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Poproszę o raport z efektów albo butelkę, bo takie piwo miałem w planach. Nie ma sprawy. A co Ci się w twarz stało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 A wyłączył Tomek pobieranie obrazków z Gravatara, więc obywam się bez tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) #80 RIS - 4,0kg - Pale Ale - 2,0kg - Monachijski - 0,4kg - płatki owsiane błyskawiczne - 0,3kg - Crystal - 0,3kg - Palone ziarno jęczmienia - 0,2kg - Carafa III - 0,2kg - Carmelowy Pszeniczny - 0,2kg - Czekoladowy - 0,2kg - zakwaszający - 0,5kg - cukier Zacieranie: - 50 min. w 67°C (słody "jasne") - 30 min. w 72°C + 10 min. po dodaniu palonych itp. Chmielenie 60min. (miało być 90 ale miałem przeczucie, że butla mi się skończy - i było to dobre przeczucie) - 18g. Norther Brewer 10% na 55 minut - 40g. Iunga 11% na 55 minut - 35g. Styrian Goldings na 15 min. - Cukier na 15 min. Otrzymałem 22l. przy 21,5°Blg. Zadane świeżą gęstwą z przelanego właśnie na cichą #79. #79 na cichej wylądowało z dodatkiem 40g. chmielu Iunga. Zaszło do 3°Blg. edit: 12.04.2014 - #80 poszło na cichą przy 6,5°Blg, #79 poszło w butelki z dodatkiem 120g. cukru. 41 butelek, 3°Blg. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się