Skocz do zawartości

Żywot Jackiego


Jacki

Rekomendowane odpowiedzi

#37 Derezzed

 

Skład:

- 3,50kg. - Pilzneński

- 0,50kg. - Carared

- 0,07kg. - Zakwaszający

- 0,10kg. - Palone ziarno pszenicy

- Nugget - 28g.

- Cascade- 20g.

- US-05

 

Zacieranie:

- 62°C 20 min.

- 72°C 40 min.

- Dodane palone, wygrzew itd.

 

Chmielenie:

- 20 g. Nugget na 60 min.

- 8 g. Nugget na 30 min.

- 20 g. Cascade na ostatnie dwie minuty

 

Otrzymałem 21l. 12,5°Blg

 

ps. #36 po kolejnym tygodniu na burzliwej ma nadal 8°Blg. Coś tu nie gra, zwłaszcza że przez tydzień sobie bulgotał wesoło.

 

Edit:

12.IV.2011

- #35 poszła do butelek + 40g. cukru i 80g. glukozy. Piwo zeszło do 2,5°Blg. Otrzymałem 38 butelek.

- #36 poszła na cichą, 8°Blg

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj (17.IV.2011) przelałem #37 na cichą i zebrałem gęstwę.

wcześniej pośrutowałem na dwie warki.

 

#38 Lubię kiedy się zieleni

 

Skład:

- 3,50 kg - Pilzneński

- 0,23 kg - Caraaroma (końcówka)

 

Chmiel:

- 20g. Northdown

- 20g. Styrian Goldings

 

- gęstwa US-05 z wczoraj

 

Zacieranie:

- 52°C - 10 min.

- 62°C - 15 min.

- 72->70°C - 45 min.

 

Wygrzew, filtrowanie i słodzenie.

 

Chmielenie 70 min.

- Northdown na 60 min.

- Styrian na 15 min.

- Mech irlandzki na 15 min.

 

Otrzymałem 22l. przy gęstości 11,5°Blg

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 Jakieś takie...

 

Skład:

- 4,00 kg. - Pilzneński

- 0,50 kg. - Carared

- 0,05 kg. - Czekoladowy

- 0,05 kg. - Czekoladowy pszeniczny

- garść - zakwaszający

 

- Citra - 45g. (na razie, bo może na cichą dorzucę z 10-20g.)

 

- gęstwa z US-05

 

Zacieranie:

- 52°C 10 min.

- 62°C 40 min.

- 72°C 20 min.

 

Wygrzew, filtrowanie, wysładzanie.

 

Chmielenie 65 min.

- 25 g. na 60 min.

- 20 g. na 3 min.

 

Wyszło 21l. o gęstości 14,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pobrałem #36 http://www.piwo.org/forum/p93680-30-03-2011-23-04-13.html#p93680 do pomiaru. Odgazowałem ile się dało. Nie jestem w stanie stwierdzić czy to jest 7 czy 8°Blg Piwo jest oleiste, gorzkie i słodkie. Nie mam pojęcia co z nim robić. Do jakiś 100 ml dodałem łyżkę świeżej piany (czapy) z US-05. Zobaczę co będzie się z tym piwem działo. Dylemat mam solidny. Wiem, że piwo spędzi w butelkach co najmniej rok i obawiam się, że może się zgranatowić, ale z drugiej strony może się nienagazowić :)

 

edit:

25.IV.2011

- #38 i #39 poszły na cichą przy odpowiednio 2,5°Blg (trochę mało) i 3°Blg. Gęstwa z #38 wlana do #36 w akcie desperacji :)

 

4.V.2011

- #37 poszło do butelek przy 3°Blg z dodatkiem 160g cukru. Wyszło 41 butelek. Warka klarowana żelatyną.

- #36 zeszło do 6,5°Blg zatem dodanie świeżej gęstwy było dobrym pomysłem.

 

6.V.2011

- #38 +160g cukru poszło do butelek, wyszły 42 butelki.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Krótka piłka (bo już zaraz się zagotuje):

Granulat zawsze daję bez siatek, czy szyszki bezpieczniej włożyć do siateczki? Ułatwi to później dekantację, czy w zasadzie bez znaczenia?

Chodzi tylko o późniejszą dekantację.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krótka piłka (bo już zaraz się zagotuje):

Granulat zawsze daję bez siatek, czy szyszki bezpieczniej włożyć do siateczki? Ułatwi to później dekantację, czy w zasadzie bez znaczenia?

Chodzi tylko o późniejszą dekantację.

Ja szyszki i granulat daję w siateczkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#40 Pole w słońcu skąpane - na podstawie (ale z modyfikacjami, zwłaszcza, że oryginały są dwa) Sunny Wheat. Scooby_brew , po raz kolejny, Twoje zdrowie :D

 

Skład:

- 2,50 kg. - Pilzneński

- 1,70 kg. - Pszeniczny

- 0,25 kg. - Amber

- 0,05 kg. - Zakwaszający

 

Chmiel:

- 33 g. - Cascade (7,6%) - szyszka

- 31 g. - Fuggles (5,1%) - granulat

 

Drożdże:

- Zymoferm Z040 - American Ale und Gewurz-Biere

 

Zacieranie:

- 60 minut w 65°C-66°C

- Mashout (w trakcie, w 72°C próba jodowa - ok)

 

Wysładzanie, filtrowanie itp. itd.

 

Litr za dużo, nie dałem rady zagotować pod przykrywką (za dużo płynu), męczyłem się prawie 40 min. Ale w końcu się udało.

 

Chmielenie (65 minut):

- 14 g. Cascade na 60 min.

- 13 g. Fuggles na 60 min.

- 19 g. Cascade na 10 min.

- 18 g. Fuggles na 10 min.

 

Zaraz dokończę resztę :/

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krótka piłka (bo już zaraz się zagotuje):

Granulat zawsze daję bez siatek' date=' czy szyszki bezpieczniej włożyć do siateczki?[/quote']

A przyprawy do rosołu por, cebula tez dajesz w siateczce? :D

Rosołu nigdy później nie dekantuję znad warzyw gumowym wężykiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#40 wyszło 21l przy 13,5 °Blg. Uwaga na przyszłość: szyszki w woreczki, granulat luzem. Drożdże jeszcze nie ruszyły, w sumie powinienem już zrobić starter gdyż data na nich troszkę stara, ale ryzyk-fizyk. Nie miałem czasu na myślenie nad starterem (zwłaszcza, że nigdy nie robiłem). Jkocurek miał też chwilkę stresu z tymi drożdżami po terminie, więc jestem dobrej myśli.

 

#39 zabutelkowana z dodatkiem 160g. cukru. Piwo podczas cichej zeszło do 2,2°Blg. Citra pachnie obłędnie. Wyszło 41 butelek.

 

edit:

13.V.2011 - na #40 widać już dwucentymetrową pianę, zatem wszystko ok.

17.V.2011 - zabutelkowałem #36 z dodatkiem 110 gr. cukru. Piwo zeszło do 6°Blg. Wyszło 39 butelek.

23.V.2011 - #40 poszła na cichą, zeszło do 5°Blg. Fermentacja burzliwa strasznie nudna, tylko piana i nic więcej. Gęstwa zebrana na jutro i pojutrze. Gęstwa rośnie w lodówce :) Dziwne te drożdże. Pośrutowane, jutro po pracy warzę. Skomponowałem też recepturę na środę, jutro trzeba pośrutować.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#41 Burzowe (bo właśnie zaczęło grzmieć)

 

Skład:

- 3,50 kg. - Pilzneński

- 0,20 kg. - Cara-Pils

- 0,20 kg. - Crystal 120

- 0,10 kg. - Biscuit

- 0,05 kg. - Zakwaszający

 

- 27 g. - Cascade (szyszka 7,6% - w woreczkach)

- 25 g. - Citra (12%)

 

- Zymoferm American Ale - pierwszy zbiór

 

Zacieranie:

- 60 min. w ~66°C

- 15 min. w 72°C

- Mashout

 

Filtrowanie/wysładzanie...

 

Chmielenie (70 min.):

- 15 g. - Citra na 60 min.

- 17 g. - Cascade na 15 min.

- łyżeczka mchu na 10 min.

- 10 g. - Cascade na 5 min.

- 10 g. - Citra na 5 min.

 

Wyszło mi ileś brzeczki (uzupełnię później) przy prawie 11,5°Blg (miało być z 12,5 - chyba za dużo wysłodziłem - nic to, będzie git)

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uzyskałem 22l.

 

Dzisiaj:

 

#42

 

Skład:

- 3,50 kg. - Pilzneński

- 0,10 kg. - Biscuit

- 0,05 kg. - Zakwaszający

- 0,40 kg. - Płatki owsiane błyskawiczne

 

- 35 g. - Cascade (7,6% szyszka)

- 15 g. - Fuggles (5,1%)

 

- Zymoferm (ten co wczoraj)

 

Zacieranie:

- 60 min. ~67°C

- Wygrzew/filtrowanie/wysładzanie

 

Chmielenie (80 min.):

- 15 g. Cascade na 60 min.

- 15 g. Fuggles na 10 min.

- łyżeczka mchu na 10 min.

- 20 g. Cascade na 5 min.

 

Wyszło coś koło 22l (jeszcze nie zmierzone) przy prawie 12°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oplot, ześrutowane dość drobno - filtracja/wysładzanie błyskawiczne. Znaczy mniej więcej w 15-20 min. poszło. Wężyk ssąco-zasysający jakoś pod metr.

Ale 400g. płatków to nie dużo (10% całości), raczej nie wpływa na filtrację/wysładzanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#43 Pszeniczka:

 

Skład:

- 1,8 kg. Pszeniczny

- 1,7 kg, Pilzneński

- 0,2 kg. Carahell

- 0,1 kg. Kwaskowy, bardzo dobry

- 32 g. - Cascade (4,6%)

 

- Zymoferm Z044 (te od czarnego barana)

 

Zacieranie:

- 43°C - 60 min.

- 63°C - 40 min.

- 72°C - 30 min.

 

Chmielenie (skomplikowane)

Od początku (chronologicznie):

- gotowanie 10 min.

- 16 g. cascade po 10 min.

- gaz się skończył po kolejnych 15-20 minutach

- butlę zorganizowałem w 30 min.

Zagotowałem i zrobiłem 30 min.:

- 7g. Cascade w 15' (a może w 10; - popierdzieliło mi się po zmianie butli)

- 7g. Cascade na 2 min. przed końcem.

 

Wyszło prawie 20 l. przy 12,5°Blg.

 

ps. Nowa butla z gazem: na poprzedniej znów uwarzyłem w zasadzie 9 warek

 

edit:

10.VI.2011, 18:00 pojawiła się piana, będzie dobrze

 

11.VI.2011

- zabutelkowałem #40 z dodatkiem 175g. cukru. Piwo zeszło do 2°Blg. Uzyskałem 28 butelek 0,5l. i 9 0,66l.

- nastawiłem starter z Wyeast Belgian Wit

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#44 Udawany Wit

 

(udawany, bo nie znalazłem w żadnym sklepie w okolicy płatków pszennych)

 

Skład:

- 1,7kg. - Pilzneński (ześrutowany za drobno)

- 1,6kg. - Pszeniczny

- 0,4kg. - Płatki owsiane błyskawiczne

- 0,25kg.- Mąka pszenna

- 30g. Lubelski (3,8%)

- Wyeast Belgian Witbier (starter nastawiony w sobotę z rana)

 

Zacieranie:

- 65°C - 75 min. (w mniej więcej połowie dodałem 25g. kwasu mlekowego - przypomniałem sobie dopiero)

- 72°C - 30 min.

- Próba jodowa i wygrzew

 

Wysładzanie (o filtrowaniu nie było mowy)

- 5l. poszło i zatrzymało się

- kolejne 5l. intensywnie mieszając

- zwrot kadzi do garnka, podgrzanie i od nowa:

- 5l. poszło (czasem mieszając) i zatrzymało się

- wlałem całą wodę przeznaczoną do wysładzania, zamieszałem i zacząłem odbierać gęsty zacier sitkiem i po odsączeniu wywalałem

- tak doszedłem do połowy zacieru i znów 5l poszło

- kolejne 3 mieszając

W sumie jakieś dwie godziny :D Brzeczka mętna jak kakao

 

Chmielenie:

- 30g. Lubelskiego na 60 min.

- 7g. rozdrobnionej kolendry na 7 min.

- obrane skórki (bez białego) z: dwóch słodkich pomarańczy, jednego czerwonego grejpfruta, połowy cytryny (owoce oczywiście solidnie wyszorowane) na 7 min.

 

Uzyskałem niecałe 19 l. przy 12,3°Blg, mętne, pełno mąki, masakra....

 

edit:

No i nie wspomniałem, że kilka dni temu zabutelkowałem #41. Ciekawe, nie pamiętam Blg, nie pamiętam ilości dodanego cukru. Tak lekko do tego podszedłem...

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj #42 poszła w końcu w butelki. Piwo zeszło do 2°Blg, dodałem 140g. cukru, uzyskałem 42 butelki.

 

No i chyba mam pierwszą poważną infekcję. Testowo otworzona #40 (amerykańska pszenica) ma jakiś dziwny aromat i smak. Nie jestem w stanie stwierdzić co to takiego, ale jakoś mi się to kojarzy z zapachem drożdży, których dodałem (Zymoferm American Ale und Gewurz-Biere) - ale jestem lamerem sensorycznym, więc może być różnie. Nie czułem tego przy butelkowaniu, a teraz piwo jest w zasadzie na granicy pijalności i to oczywiście tylko we własnym spożyciu. Czytałem niedawno o utlenieniu piwa i kartonowych posmaku, możliwe, że to coś takiego, ale może bardziej jestem zasugerowany wątkiem o utlenieniu, który właśnie dzień wcześniej wyczytałem. Czy utlenienie może być wynikiem zbyt późnego startu fermentacji (powiedzmy po dwóch dobach pojawiła się piana, fermentacja bardzo spokojna, woda w rurce w mojej obecności zachowywała ten sam poziom).

Dzisiaj badałem Blg piwa #43 (też pszenica tym razem bardziej klasyczna) też na drożdżach Zymofermu (czarny baran) i albo mam już coś zakodowane we łbie albo w zapachu wyczuwam też to samo (tylko o wiele delikatniej). Oba Zymofermy zadane bez startera, po terminie, te drugie na dokładkę doświadczyły kilka upalnych dni u kuriera. Dodam jeszcze, że na gęstwie z tych pierwszych, piwa nie mają takiego posmaku, ale i fermentacja wyglądała o niebo burzliwiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45

 

Skład:

- 3,50kg. - Pilzneński

- 0,10kg. - Biscuit

- 0,20kg. - Carapils

- 0,10kg. - Crystal 120

 

- Cascade (7,6%) - 83g., szyszka

 

- gęstwa Zymoferm American Ale und Gewurz-Biere

 

Modyfikacja wody:

- 20g. kwas mlekowy

- łyżeczka gipsu piwowarskiego

 

Zacieranie:

- 67-65°C - 60 min.

- 72°C - 15 min.

- wygrzew

 

Po wysładzaniu odebrałem litr (na jakiś starter się przyda)

 

Chmielenie:

- 30 g. na 60 min.

- 26 g. na 15 min.

- 27 g. na 5 min.

 

Otrzymałem nieznaną ilość (20-21l.) przy 12°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przelałem na cichą #43 i #44. Wit bardzo ładnie pachnie, pszenica potwierdza moje przypuszczenia. Zapach identyczny jak #40. Dla mnie to jest zapach ze świeżo otwartej fiolki Zymofermów (które były po terminie). Absolutnie niepijalne. Otworzyłem piwo z gęstwy po #40 - super smaczne nic z tego rodzaju zapachów. No i teraz mam dylemat. Miałem dzisiaj zadać gęstwą po #43 do:

 

#46 Dunkelweizen

 

Skład:

- 1,6 kg. - Pilzneński

- 2,0 kg. - Pszeniczny

- 0,2 kg. - Carahell

- 0,2 kg. - Pszeniczny karmelowy

- 50 g. - Czekoladowy

- 100g.- Czekoladowy pszeniczny

 

Zacieranie:

- 44°C - 60 min.

- 52°C - 10 min.

- 62°C - 30 min.

- 72°C - 30 min.

- wygrzew

 

Filtrowanie/wysładzanie.

 

Chmielenie:

- 20g. Lubelski na 60 min.

- 10g. Lubelski na 30 min.

 

Wyszło 22l. 12°Blg

 

Właśnie się chłodzi.

Mam dylemat jakie drożdże dodać. Gęstwę po #43 zebrałem, przepłukałem i czekam aż się odstoi.

Z drożdży mam jeszcze:

- US-05

- S-33

- S-04

- T-58

- gęstwa z Witbiera

 

Mógłbym przetrzymać do jutra (w między czasie jeszcze raz przepłukać drożdże po #43 - ocenić efekty jutro) lub zadać inne. Tylko które do takiego piwa w miarę by się nadały :-)

 

edit: dałem do powąchania dla znajomego: bez wahania odrzekł: dentysta

Drożdże i piwo #43 poszło w kanał. :(

 

Do #46 poszły S-33

 

edit:

02.VII.2011 - #44 Wit poszedł do butelek z dodatkiem 162g. cukru. Piwo zeszło do 2°Blg. Otrzymałem 36 butelek.

03.VII.2011 - Na cichą poszły #45 i #46 przy odpowiednio 3,5 i 5°Blg

 

19.VII.2011 - #46 poszła do butelek przy 3°Blg z dodatkiem 180g. cukru. Wyszły 43 butelki.

- #45 poszła do butelek przy 3°Blg z dodatkiem 145g. cukru. Wyszły 42 butelki.

 

25.VII.2011 - zrobiłem starter na (już miesięczną) gęstwę po Witbierze. Gęstwa wydaja się być spoko (po zapachu), więc się niech powoli rozrusza. Może uda się uwarzyć jakieś dwa w tym tyg. (na początek Witbier, a potem coś innego belgijskiego)

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Drugi tydzień urlopu mija i dopiero pierwsza warka :)

 

#47 Witbier

 

Skład:

- ok. 1,7 kg. słód pilzneński

- 0,3 kg. carapils

- 2 kg. pszenica niesłodowana

- 7g. kolendry

- skórki z : 2 słodkich pomarańczy, 1 grejpfruta, 1 cytryny

- Wyeast Belgian Witbier (gęstwa zebrana miesiąc temu, przedwczoraj nastawiony starter)

- 30g. Lubelski

 

1. Kleikowanie

pszenica i ok. 300 g słodu + 10,5l. wody

- 48°C - 30 min.

+6l wrzątku

- 66°C - 20 min.

 

2. Zacieranie

Dodany pozostały słód i 15g. kwasu mlekowego

- 65-63°C - 75 min.

- 72°C - 30 min.

próba jodowa - ok

Wygrzew i wysładzanie (nie zwracałem początkowych litrów)

 

Chmielenie 60':

- Lubelski na 60'

- kolendra na 10 min.

- skórki na 7 min.

 

Uzyskałem prawie 23l. przy prawie 11°Blg

 

edit:

Jednak 22l. Nie dodałem tego co się odstało z chmielin, gdyż pojawiła się lekka pianka.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.