Skocz do zawartości

Żywot Jackiego


Jacki

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

#67 Opuszczone porty

 

Skład:

- 4,00kg. - pilzneński

- 0,20kg. - resztka caraded (jakieś -0,1-0,12) + special B - reszta;

- Marynka 30g

- Citra - jakieś 20g.

 

Zacieranie:

- 62°C - 50'

- 72°C - 10'

- wygrzew itp, itd.

 

Chmielenie (70'):

- Marynka na 60'

- Citra na 10'

 

Otrzymałem 22l. przy 13,5°Blg (wydajność na piątkę)

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

W końcu się zebrałem i korzystając z chłodnego dnia coś uwarzyłem.

 

#68 Witbier

 

Skład:

- 2,50kg. - pilzneński

- 3,00kg. - pszenica niesłodowana

- 15g. - kolendra indyjska

- skórka z dwóch słodkich pomarańczy, dwóch cytryn

- 36g. - chmiel Lubelski (3,3%)

- S-33

 

1. Kleikowanie pszenicy

- pszenica + 0,3kg. słodu + 13l. wody (51°C)

- 48°C - 30 min.

- +4l. wrzątku

- 66°C - 20 min.

 

2. Zacieranie:

- dodany pozostały słód

- 65-62°C - 75 min.

- 72°C - 20 min.

- wygrzew

 

3. Filtrowanie/wysładzanie

 

4. Chmielenie 65 min.

- Lubelski na 60 min.

- wszystkie dodatki na 4-5min.

 

Otrzymałem jakieś 25l. (dokładnie po przelaniu się dowiem) przy 12,5°Blg

 

(nowa butla przed tym warzeniem)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#68 poszło wczoraj (29.VIII) w butelki. Miałem pilną potrzebę zabutelkowania,a okazało się, że zeszło tylko do 4°Blg. Poprzedni Witbier podobnie robiony, który skończył na 3,5°Blg po 1,5 miesiąca zrobił mi granata. Na wszeli wypadek dałem tylko 130-135g.cukru na te prawie całe 25l.piwa. Poszło w różne butelki, zwykłe, większ i w kilka petów.

Gęstwa zebrana...

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#69 Jasne piwo górnej fermentacji

 

Skład:

- 4,00kg. - pilzneński

- 0,40kg. - płatki owsiane błyskawiczne

- Simcoe 12,2% 50g.

- US-05

 

Zacieranie na lenia 75 min. w 66°C. Chmielenie:

-20g. na 60 min.

-15g. na 20 min.

-15g. na 2 min.

 

Wyszło lekko ponad 23l. przy 13°Blg

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#70

 

Skład (w przybliżeniu, bo waga siadła):

- 4,00kg. - pilzneński

- 0,40kg. - płatki owsiane błyskawiczne

- 0,20kg. - Carared

- szklanka cukru

- Simcoe 12,2% 50g.

- US-05

- gips, mech

 

Zacieranie na lenia 75 min. w 66°C. Chmielenie mniej więcej tak:

-20g. na 60 min.

-15g. na 20 min.

-15g. na 2 min.

 

Wynik: 24l i lekko ponad 13°Blg

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#71 Stout

 

Skład (ponownie w przybliżeniu)

- 3,70kg. - pilzneński

- 0,10kg. - Carahell

- 0,30kg. - Carared

- 0,25kg. - jęczmień palony

- 0,20kg. - Carafa II

- Marynka 40-50g.

- US-05

 

Zacieranie na lenie 80 min. w temp. 66-63°C (same jasne). Dodane ciemne, wygrzew itd.

 

Chmielenie 65 min:

- 2/3 na 60 min.

- 1/3 na 10 min.

 

Otrzymałem 22l przy 13°Blg. Zadane będzie gęstwą z:

 

#69 przelane na cichą przy 2°Blg

 

 

edit:

30.X.2012 - #70 i #71 przelane na cichą odpowiednio przy 2 i 3°Blg

4.XI.2012 - #69 poszła do butelek z dodatkiem 3/4 szklanki cukru. Wyszło 45 butelek.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#72 Coś w stylu Brown Porter

 

Skład (mniej więcej, gdyż waga nadal niedomaga)

- 3,50kg. - Pale Ale

- 0,30kg. - domowej roboty słód brown (w piekarniku, po 30 min. w 100, 150 i 175°C)

- 0,30kg. - Crystal (150EBC)

- 0,25kg. - słód kawowy

- 0,15kg. - Carahell

- 0,15kg. - Carafa III

- 25g. - Northern Brewer (12%)

- 30g. - EKG (6,5%)

- US-05

 

Zacieranie miało być na słodko, ale grzejąc wodę odłożyłem niefortunnie termometr, który stoczył się ze stołu i stłukł się wesoło. Woda miała wtedy 64°C więc podgrzałem jeszcze trochę i wrzuciłem słody (oprócz Carafa). Temp. utrzymywałem na wyczucie przez 50 min. Później dodałem barwiący, kilka minut na średnim ogniu podgrzewałem i przełożyłem zacier do wysładzania. Wodę zagrzałem też na wyczucie.

 

Chmielenie 70 min.

- NB na 60min.

- EKG na 15min.

- mech na 10 min.

 

Otrzymałem jakieś 23 litry (jeszcze nie przelałem) o gęstości 13°Blg.

 

 

 

edit:

13.XI.2012 - zabutelkowałem #70 z dodatkiem szklanki cukru, wyszło 47 butelek. Przelałem #72 na cichą przy 3 °Blg

17.XI.2012 - zabutelkowałem #71 z dodatkiem 3/4 szklanki cukru. Otrzymałem 44 butelki. Nie sprawdzałem °Blg.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#73 Porter wędzony (inspirowany Borsukiem)

 

Skład:

- 1,50kg. - Pale Ale

- 2,00kg. - Wędzony Steinbach

- 0,50kg. - Caramunich

- 0,50kg. - pszeniczny

- 0,20kg. - Carafa III

- 60g. - Chinook 12%

- S-04

 

Zacieranie 60' w temp. 66°C. Dodany carafa, wygrzew, filtrowanie/wysładzanie.

 

Chmielenie:

- 35g. na 60 min.

- 25g. na 15 min.

- mech na 10 min.

 

Po chłodzeniu mam jakieś 22l. 13,5 Blg.

 

edit:

7.XII - zabutelkowałem #72 bez sprawdzania °Blg z dodatkiem szklanki cukru.

12.XII - zabutelkowałem #73 z dodatkiem szklanki cukru przy 3°Blg (nie robiłem cichej)

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

No czas się budzić ze snu zimowego. Puste butelki jakieś takie smutne.

 

#74

 

Skład (na oko, bo nie mam wagi):

-4,0 kg. Pale

-0,2 kg. pszeniczny

-0,2 kg. Crystal (150EBC)

-0,1 kg. zakwaszający

 

Zacieranie:

67* 60 min.

72* 5 min.

Wygrzew

 

Chmielenie:

na 60' 30g. Northern Brewer

na 15' 20g. EKG

po wyłączeniu palnika resztka Amarillo i Fuggles (w sumie może 15g.)

 

Wyszło 24,5l. brzeczki przy 12,5°Blg. Zadane S04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak na razie receptury na oko i bez szaleństw, opisuję tylko po to żeby numerację trzymać w wątku.

 

#75

Skład:

- słody mniej więcej jak poprzednio

 

Zacieranie podobnie.

 

Chmielenie

na 60' 30-40g. NB

na 15 min. 20-25g. EKG

 

Będzie jakieś 23,5l. brzeczki o gęstości 12,5°Blg. Zadane gęstwą z #74, które zaraz idzie na cichą (bez pomiaru Blg).

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#76 Witbier

 

Skład (przybliżony):

- 2,5-2,7kg. pszenica niesłodowana

- 0,3kg. - pilzneński

- 2kg. Pale Ale (bo jak już ześrutowałem pszenicę, to przypomniałem sobie, że nie mam pilzneńskiego)

- garść zakwaszającego

- 20-25g. EKG

- T-58

- skórka z: dwóch pomarańczy, dwóch cytryn, grejpfruta i limonki

- 4 łyżeczki kolendry indyjskiej (mielonej), jedna łyżeczka zwykłej rozgniecionej

 

1. Kleikowanie pszenicy

- pszenica + 0,3kg. słodu + 12l. wody (51°C)

- 48°C - 30 min.

- +6l. wrzątku

- 66°C - 20 min.

 

2. Zacieranie:

- dodany pozostały słód

- 65-63°C - 75 min.

- 72°C - 30 min.

- wygrzew

 

3. Filtrowanie/wysładzanie

 

4. Chmielenie:

- EKG na 60 min.

- szklanka cukru w 30 min.

- połowa dodatków na 10 min.

- druga połowa na ostatnią minutę

 

Będzie jakieś 24l. przy 13°Blg.

 

PS. 8 godzin po zadaniu drożdży szaleństwo na całego ;)

 

edit:

06.04.2013 - zabutelkowałem #74 ze 140 gramami cukru. Piwo zeszło do 3°Blg. 46 butelek.

08.04.2013 - zabutelkowałem #75 z dodatkiem 150g. cukru. Piwo było bez cichej, zeszło do 2°Blg. Zdecydowanie bardziej mętne niż poprzednie. Wyszło 47 butelek.

17.04.2013 - zabutelkowałem #76 z dodatkiem 175g. cukru. Piwe zeszło do 2,5°Blg, cichej nie robiłem. Otrzymałem 48 butelek.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#77

 

Skład:

- 4,00kg - Pale Ale

- 0,30kg - CaraRed

- 0,07kg - palony jęczmień

- 0,35kg - cukier

 

Zacieranie (z łyżeczką gipsu godzinę) w 67°C. Wygrzew, filtrowanie, wysładzanie.

 

Chmielenie:

- na 60 min. 35g Northern Brewer 10%

- na 10 min. 25g. Styrian Goldings 5,5%

- 1 min. cukier

 

Wyszło 24 litry, 13°Blg. Zadane US-05

 

edit:

16.05.2013 - zabutelkowałem #77, piwo zeszło do 2°Blg, wyszło 49 butelek

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

#78 Hiszpańska Inkwizycja

 

Piwo spontaniczne, skład:

 

- jakieś może 5kg - Pale Ale (nie wiem, bo część miałem ześrutowane na wiosnę, dośrutowałem resztę nie licząc)

- pszeniczny - możliwe, że z 300-400g. było ześrutowanych na wiosnę - nie wykluczam, nie pamiętam

- dwie-trzy garści Carared

- dwie-trzy garści Kawowego

- możliwe, że coś jeszcze np. zakwaszający, nie wiem, nie pamiętam co śrutowałem :-)

 

- 40g. Northern Brewer 10%

- 40g. Styrian Goldings 5,2%

 

- US-04

 

Zacieranie na lenia 1,4h w okolicach 65°C, mashout itd

Chmielenie 70'

- Northern na 60'

- pół Styriana na 10 i pół wyłączając gaz

 

Mam jakieś 25l. (strzelam, bo jeszcze w garnku) brzeczki przy 16 °Blg (więc może tego Pale było 6kg.)

 

W ten sposób wyczyściłem w zasadzie cały magazyn. Trzeba pomyśleć nad zakupami, tylko czasu na warzenie jakoś brak :/

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak się robi piwo w domu. :)

 

Ech, kurcze jakoś mi się tak dzień skurczył, że mało zostaje na robienie piwa. Chęć jest, czasu brak.

Ale widzę u Cibie idzie pełną parą - to się chwali. Ja może przez zimę nadrobię zaległości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nabijam piwnicę, na wiosnę rusza budowa. Przeczuwam że nie będzie czasu.

 

Fajnie jest mieć własną chatkę z kawałkiem podwórka, ja siedzę w bloku. W każym razie, Twoja piwniczka zapewne zobaczy takie rzeczy, że aż strach ;)

Powodzenia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

18.10.2013

 

#78 poszło na cichą przy 3°Blg. Smak obiecujący :)

 

02.11.2013

#78 zaszło do 2,5°Blg i poszło w butelki z dodatkiem 175g. cukru. Wyszło 48 butelek.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Magazyn pełen surowców, można zacząć działać. Na początek

 

#79 Iunga Pale Ale

- 3,0kg - Pale Ale

- 0,7kg - Monachijski

- 0,2kg - Zakwaszający

- 0,4kg - płatki owsiane błyskawiczne

 

Zacieranie:

- 67°C - godzina

- 72°C - 10 min.

- wygrzew

 

Chmielenie (Iunga 11%):

- 30g. na 60min.

- 15g. na 20min.

- mech na 10 min.

- 15g. na 5min.

(na zimno pójdzie też Iunga)

 

Otrzymałem 22l przy 12,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#80 RIS

 

- 4,0kg - Pale Ale

- 2,0kg - Monachijski

- 0,4kg - płatki owsiane błyskawiczne

- 0,3kg - Crystal

- 0,3kg - Palone ziarno jęczmienia

- 0,2kg - Carafa III

- 0,2kg - Carmelowy Pszeniczny

- 0,2kg - Czekoladowy

- 0,2kg - zakwaszający

- 0,5kg - cukier

 

Zacieranie:

- 50 min. w 67°C (słody "jasne")

- 30 min. w 72°C + 10 min. po dodaniu palonych itp.

 

Chmielenie 60min. (miało być 90 ale miałem przeczucie, że butla mi się skończy - i było to dobre przeczucie)

- 18g. Norther Brewer 10% na 55 minut

- 40g. Iunga 11% na 55 minut

- 35g. Styrian Goldings na 15 min.

- Cukier na 15 min.

 

Otrzymałem 22l. przy 21,5°Blg. Zadane świeżą gęstwą z przelanego właśnie na cichą #79.

 

#79 na cichej wylądowało z dodatkiem 40g. chmielu Iunga. Zaszło do 3°Blg.

 

edit:

12.04.2014 - #80 poszło na cichą przy 6,5°Blg, #79 poszło w butelki z dodatkiem 120g. cukru. 41 butelek, 3°Blg.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.