Jacki Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 #81 Pszeniczny Ale - 2,50kg. - Pale Ale - 2,00kg. - pszeniczny - 0,50kg. - monachijski - 0,15kg. - Crystal - 0,20kg. - zakwaszający - gęstwa US-05 Zacierania: - 60 min. 68-64°C - 5 min. 72°C - wygrzew Chmielenie 70 min.: - na 65 min. chmiel z ciechej po #79 - 20g. Iunga na 60 min. - 20g. Cascade na 15 min. (7,7%) - 20g. Cascade na 2 min. Otrzymałem 23l, 13,5°Blg. Nie wiem co wyjdzie z tego eksperymentu chmielowego ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Piwko dotarło w dobrym stanie, czekam z degustacją aż się ponownie sklaruje. Wczoraj nie wytrzymałem i jedno wypiłem, ale mam taki katar, że z poważnym opisem poczekam na następne. Na razie tyle, że jest bardzo smaczne i ma ciekawy zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 (edytowane) Niestety podupadłem na zdrowieu i przez jakiś czas nie mogłem wychodzić z domu a planowałem wysłać jak najświeższe. Smacznego i na zdrowie! edit: 10.06.2014 #80 RIS - wkońcu zabutelkowałem :-) Zszedł do 6°Blg, dodałem 100g. cukru. Otrzymałem 43 butelki, mam nadzieję że nagazują się do zimy. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 06.10.14 #82 Sunny Wheat - 2,70kg Pale Ale - 1,80kg Pszeniczny - 0,25kg Monachijski - 0,11kg Crystal 120 - 0,10kg zakwaszający - 40g. Iunga - 40g. Cascade - US-05 Zacieranie: 60 min. w 68~66°C, podgrzanie do 72°C. Filtrowanie/wysładzanie. Chmielenie: - po 20g. na 60 min. - po 20g. na 10 min. Otrzymałem 22l. przy 12°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) #83 Single Hop Citra - 3,00kg. Pale Ale - 1,00kg. Monachijski - 0,20kg. Crystal - 0,10kg. Zakwaszający - 0,05kg. Carawheat - 0,50kg. cukier Zacieranie godzinę w 67°C. Wygrzew. Chmielenie Citra 13,6%: -40g. na 60' -20g. na 15' -20g. na 3' -20g. pójdzie na cichą Otrzymałem 23l. 13,5°Blg PS. zabutelkowałem #82 z dodatkiem 4g. cukru na butelkę. Blg nie sprawdziłem, ale przy zlewaniu na cichą dwa ty. temu było 3 edit: 14.XI.2014 - #83 poszło na cichą z dodatkiem 20g. Citry. Piwo zeszło do 2°Blg Edytowane 14 Listopada 2014 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 #84 (z dnia 20.XI.2014) Stout Owsiany Skład: - 3,00kg. Pale Ale - 0,80kg. Płatki owsiane błyskawiczne - 0,20kg. Czekoladowy - 0,11kg. Carafa III - 0,14kg. Palony jęczmień - Iunga 45g. 11% - gęstwa US-05 Zacieranie: - około 67°C jasne składniki przez 60' - 72°C + ciemne 10' - wygrzew/filtrowanie/wysładzanie Chmielenie 70': - 30g. na 60' - 15g. na 10' Otrzymałem 25l przy 11,5°Blg - dobra bardzo wydajność ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 #85 - Pale Ale - 3,80kg - Zakwaszający - 0,20kg - Crystal 0,20kg - Czekoladopwy 0,03kg - Monachijski 0,30kg - Płatki owsiane błyskawiczne 0,40kg - Cukier 0,40kg - Iunga 11% 70g - Pacyfica 50g Zacieranie: -67-65°C przez godzinę -wygrzew Chmielenie: - 50g. Iunga na 60' - 20g. Iunga na 20' - 15g Pacyfica na 15' - 15g Pacyfica na 5' - 20g Pacyfica na wyłączenie palnika Otrzymałem 23l przy 13,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 #86 - 3.0kg Pale Ale - 0.5kg Pszeniczny - 0.ileś zapewne jakieś 200g Carmel Wheat - 0.4 Płatki owsiane błyskawiczne - 0.2 Caramunich - 0.1 Zakwaszający - 0.4 cukier Zacieranie: 67-65°C - godzina wygrzew Chmielenie - 20g. Iunga na 60' - 25g. Simcoe na 60' - 20g. Simcoe na 15' - 30g. Simcoe na 1 min. Otrzymałem 23l. przy 12,5°Blg Tak jak i poprzednio poswzły US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 20 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 (edytowane) #87 Red Irish Ale - 3,50 kg Pale Ale - 0,50 kg Monachijski - 0,30 kg Pszeniczny - 0,20 kg Zakwaszający - 0,10 kg Czekoladowy - 0,05 kg Palony Jęczmień - 20 g. Iunga - 10 g. Lubelski - US-05 Zacieranie: - 62°C - 45' - 72°C - 20' - wygrzew Chmielenie: po 10g. na 60' reszta na 15' Zrobiłem prawie 24 litry przy 12°Blg - całkiem miło... Edytowane 21 Października 2016 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 27 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 #88 Pale Ale - 3,50 kg Pale Ale - 0,30 kg Caramunich - 0.20 kg Pszeniczny - 0,20 kg Zakwaszający - 0,40 kg Cukier Brązowy Demerera - 30 g Iunga (11%) - 30 g Pacifica (5,5%) + 20 g na cichą - US-05 Zacieranie (słody): - 60' - 68-67°C - 10' - 72°C - wygrzew Chmielenie 65' - Iunga na 60' - Pacifica po 15g. na 10' i 1' Cukier poszedł chwilę po odpaleniu chłodnicy Otrzymałem jakieś 24l i 12,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) #89 Stout Skład: - 4,00 kg - Pale Ale - 0,20 kg - Karmelowy pszeniczny (nie dam ręki uciąć, że go dodałem) - 0,20 kg - Carafa II - 0,20 kg - Czekoladowy - 0,20 kg - Palony jęczmień - 0,27 kg - Słód pszeniczny - 0,40 kg - Karmelowy (120EBC) - 0,40 kg - Płatki owsiane błyskawiczne - 0,50 kg - Cukier muscovado - 40 g - Iunga - 20 g - Simcoe - US-05 (gęstwa z poprzedniej warki) (planuję na cichą 50g. płatków po Sherry) Zacieranie: - 67°C - 60 min. - 72°C - 10 min. (dodane czarne składniki) - wygrzew Chmielenie 70' - 40 g Iunga na 60' - 20 g Simcoe na 15 min - Cukier po trochę w okolicy 10' Otrzymałem prawie 26l przy 17,5°Blg. -- Na cichą poszło #88, zaszło do 2°Blg. Gęstwa zebrana i dodana do #89 edit 2016.XI.15 Zabutelkowałem #87 - zeszło do 2°Blg - dodałem 150g. cukru. Uzyskałem 47 butelek. edit 2016.XI.22 Zabutelkowałem #88 z dodatkiem 150g cukru. Piwo zeszło do 2°Blg. Wyszło 47 butelek. Przelałem na cichą #89, dodałem macerowane od tygodnia płatki dębowe po cherry - piwo na burzliwej zeszło do 4°Blg Edytowane 26 Listopada 2016 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 edit 2016.XI.22 Przelałem na cichą #89, dodałem macerowane od tygodnia płatki dębowe po cherry - piwo na burzliwej zeszło do 4°Blg No i w końcu po 4 miesiącach zabutelkowałem. Nie było czasu wcześnie. Blg nie zmierzyłem, ale piwo w smaku bardzo wytrawne i smaczne już teraz. Dodałem 120g. cukru. Mam nadzieję, że się do zimy troszkę nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) #90 Amerykańska Pszenica - 2,0kg - pszeniczny - 2,1kg - Pale Ale - 0,2kg - karmelowy - 0,1kg - zakwaszający Zacieranie na lenia 67-68* godzina. Wygrzew. Wysładzanie. Chmielenie: - 15g. Chinook na 60' - 15g. Chinook i 15g. Amarillo na ~3 min. Otrzymałem 23 litry 12,5°Blg Drożdże US-05 Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) #91 - 4.0kg pilzneński - 0.1kg zakwaszający - 0.1kg caramunich Zacieranie: - 64°C - 40 min. - 72°C - 20 min. - wygrzew Chmielenie: - 30g. Magnum 11,5% na 60' - po 10g. Perle 7% na 15, 10 i 3 min. - na 15 min. tabletka WHIRLFLOC (wow - pierwszy raz widziałem taką klarowną brzeczkę) - drożdże CALIFORNIAN LAGER M54 Mangrove Jack's Uzyskałem 22l. przy 12°Blg PS. W niedzielę zabutelkowałem #90 z dodatkiem 60-80g cukru (miało być 140 - ale się pomyliłem) Edytowane 7 Maja 2017 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) #92 Polska Pszenica - 2,0 kg. - Pszeniczny - 2,0 kg. - Pale Ale - 0,2 kg - Zakwaszający Zacieranie 75 min. od 68°C do ~65°C. Chmielenie: na 60 min. - po 10 g. Iunga 11% i Oktawia 7,8% na 10 min. - 20 g. Iunga na 2 min. - 20 g. Oktawia Uzyskałem prawie 23l przy 12°Blg edit: 24.V.2017 W butelki poszła warka #91 z dodatkiem 160g. cukru. Piwo zeszło podczas cichej do 2°Blg. Wyszły 43 butelki Edytowane 25 Maja 2017 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) #93 - 3,00 kg. pszeniczny wędzony dębem - 0,50 kg. pilzneński - 0,15 kg. zakwaszający Zacieranie: - 40' w temp. 64°C - 40' w temp. 72°C - wygrzew Chmielenie: - 30 g. Iunga na 60' - 20 g. Oktawia na 10' - 20 g. Oktawia na 2' Otrzymałem jakieś 23 l. - przy 10°Blg Drożdże S-33 Edytowane 19 Października 2017 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 24 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 #94 - 3,00 kg. - Pale Ale - 1,00 kg - pszeniczny ciemny - 0,20 kg. - zakwaszający - 0,20 kg. - caramunich - 0,50 kg. - cukier Dry Dememera (na koniec chmielenia) Zacieranie: - 60' w 67-67°C - wygrzew Chmielenie: - 40 g. Iunga 11% na 60' - 15 g. Chinook 10% na 10' - 15 g. Amarillo 9,1% na 10' - 20 g. Chinook na 2' - 20 g. Amerillo na 2' - jakieś 10-15 g. Pacyfica na 2' Otrzymałem jakieś 24-25 litrów przy 13°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 26 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) #95 coś w klimacie Hafe Weizen - 2,00 kg. - Pale Ale (skończył się pilzneński) - 2,00 kg. - pszeniczny - 0,20 kg. - zakwaszający Zacieranie: - 1,5h w 44°C - 20' w 64°C - 40' w 72°C - wygrzew Chmielenie: 10 g. Oktawia na 60' 15 g. Oktawia na 15' 25 g. Oktawia wyłączając palnik WB-06 Wyszło jakieś 21-22 litry przy 12°Blg 02.XI - #93 poszła w butelki ze 170g. cukru - wyszło 40 butelek 0,33 i 17 butelek 0,5. Piwo na fermentacji zeszło do 4°Blg 06.XI - #94 poszła na cichą z dodatkiem 25g. Chinooka - butelkowanie w weekend #edit: 14.XI - zabutelkowałem #94 z dodatkiem 150g. cukru - otrzymałem 50 butelek (piwo zeszło do 2°Blg) 16.XI - zabutelkowałem #95 z dodatkiem 163g. cukru - otrzymałem 46 butelek (nie mierzyłem Blg) Edytowane 13 Grudnia 2017 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Z 19.XI.2017 #96 Milkashake IPA - 3,00kg Pale Ale - 1,00kg Laktoza - 0,80kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,50kg słód owsiany - 0,20kg caramunich - 0,10kg zakwaszający Zacieranie na lenia na słodko Chmielenie: - 40g Magnum 11,50% na 60' - 30g Cascade 5,2% na 15' - 10g Belma 9,4% na 15' - 10g Ekuanot 13,1% na 15' - 10g El dorado 15,1% na 15' - 25g Cascade, po 15g Belma, Ekuanot, El dorado - whirlpool (laktoza na 15 min.) Uzyskałem 22l 16°Blg 29.XI : - 800g truskawek, 300g malin, 300g jagód - mrożone, lekko rozbite blenderem - w worki z gazy jałowej 5.XII przelałem na cichą (zabierając owoce) z dodatkiem: - po 25g Belma, Ekuanot, El dorado i laska wanilii rozcięta na pół 13.XII zabutelkowałem z dodatkiem 140g cukru. Piwo zeszło do 7°Blg, uzyskałem 41 butelek Edytowane 13 Grudnia 2017 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) #97 Piwo - 4kg Pale Ale - 150g zakwaszjący - 200g karmelowy (150 - Strzegom) Zacieranie: - 80' - 67°C - 10' - 72°C Wygrzew Chmielenie: - 23g. Magnum na 60' - 20g. Cascade na 15' - 20g. Cascade na 2' Otrzymałem prawie 25 litrów 11,5°Blg Drożdże California Lager... #98 Single Hop Chinook Pale Ale Na jutro ześrutowałem: - 3,5kg Pale Ale - 1kg Pszeniczny ciemny - 200g. karmelowy (150 - Strzegom) Zacieranie jak poprzednio. Chmielenie: - 40g. na 60' - 25g. na 15' - 35g. na 2' Uzyskałem 23l - nie zmierzyłem Blg ( ͡º ͜ʖ͡º) edit: 24.05.2018 Zabutelkowałem #97 i #98 - bez pomiaru °Blg. Do jednego poszło 200g. cukru do drugiego 180. Uzyskałem odpowiednio: 47 i 45 butelek. Edytowane 24 Maja 2018 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się