Jakub M Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Przymierzam się do pierwszej warki z własnej receptury (okolice Brown Ale) i chciałbym uzyskać lekką słodycz. Czy powinienem dodać odpowiedniego słodu karmelowego (którego konkretnie?), operować temperaturami, czy może jeszcze coś innego? Jak wy byście podeszli do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Operować temperaturami. Skracajac zacieranie w 63 stopniach aa wydłużając w 72 otrzymasz słodsze piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Czy powinienem dodać odpowiedniego słodu karmelowego (którego konkretnie?) To jest właściwa droga, w zależności od piwa (planowanego koloru) wybierz odpowiedni rodzaj słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Drugą opcją jest zakup np. ksylitolu i dodanie go podczas butelkowania. Wówczas jesteś w stanie idealnie dobrać słodycz, jaka będzie Ci odpowiadać i nie musisz skupiać się na zacieraniu aż tak bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Do uzyskania słodkiego piwa moim zdaniem należy zacząć od odpowiedniego chmielenia. Do tego odpowiednią gęstość początkową 14-15blg+. Zacieranie i dodatki jasnych slodów karmelowych w ostroznych ilościach. Inaczej uzyskasz oleiste ciężkie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Nieźle, na cztery odpowiedzi cztery zupełnie inne porady Jeszcze chyba tylko została twardość wody. Edytowane 29 Września 2014 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 No to masz -> http://www.piwo.org/blog/29/entry-68-40-australian-gold-lager/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Nieźle, na cztery odpowiedzi cztery zupełnie inne porady Wszystkie te rzeczy mogą mieć wpływ na słodkość w piwie, a jeszcze do tego zastosowane szczepy także mogą dać najróżniejsze odczucia i to nie tylko w kontekście głębokości odfermentowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 No to masz -> http://www.piwo.org/...ian-gold-lager/ Dzieki, jak to w końcu z tym Strzegomiem karmelowym wyszło? Za dużo tej 30-stki czy za mało czy jak? Zamieniłbyś coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się