kopyr Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Kopyr, jasne Tobie nie potrzebne ale sugerujesz pasteryzację innym, nawet podajesz przepis W przypadku pasteryzacji, sprawa jest prosta, zabutelkować piwo z tym z czym ma być zabutelkowane, do gara w butelkach i potrzymać z 10-15' w 70-80°C Oczywiście jest to tylko teoria i Twe niesprawdzone przypuszczenie. Jako profesjonalista powinieneś stronić od takich rad. gdybyś pił domowe piwo pasteryzowane to zmieniłbyś zdanie o filtracji. zapewniam Ciebie że łatwiej piwo przefiltrować niż pasteryzować domowym sposobem. To co w przemyśle to nie tak samo w domu. A dlaczego wyciąłeś ten fragment? W przypadku pasteryzacji, sprawa jest prosta, zabutelkować piwo z tym z czym ma być zabutelkowane, do gara w butelkach i potrzymać z 10-15' w 70-80°C (konkretne czasy i temp. trzeba by dobrze policzyć). Dlatego, że nie pasowało ci to do koncepcji? Do wizji kopyra, który się przemądrza, choć nie próbował pasteryzować, a Ty próbowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 No jasne podałem ten fragment który mi pasował. ale jak chcesz to masz cały W naszych warunkach oba są problematyczne, ale oba są do zrobienia. W przypadku pasteryzacji, sprawa jest prosta, zabutelkować piwo z tym z czym ma być zabutelkowane, do gara w butelkach i potrzymać z 10-15' w 70-80°C (konkretne czasy i temp. trzeba by dobrze policzyć). Potem do transportera i nakryć kocem, to na wypadek gdyby jednak nie spasteryzowało się prawidłowo. to nie zmienia faktu że Tobie nie potrzebne ale sugerujesz pasteryzację innym, nawet podajesz przepis Oczywiście jest to tylko teoria i Twe niesprawdzone przypuszczenie. To nie zmienia faktu że piszesz o rzeczach, radzisz rzeczy o których nie masz pojęcia. tak pasteryzowałem, filtrowałem stosowałem piro, enzymy, zol krzemionkowy, żele krzemionkowe, sztuczne nagazowanie i wiele innych rzeczy, stosowałem i nie teoretyzuję w przeciwieństwie do Ciebie. Nie wysilaj się nad tematem o którym tylko słyszałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 nie chciałbym wtrącać się do waszej dyskusji, ale czy ktoś stosował pasteryzację piwa w zakapslowanych butelkach w domu ? i Uniósł głowę na szyi ? Jeśli tak chciałbym poznać jakie to butelki. Raz pasteryzowałem wino by zatrzymać fermentację (i tak już dającą nikłe znaki) a wszystkie butle poleciały w kosmos. W takich temperaturach co2 mocno się rozpręża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 ja pasteryzowałem piwko niegazowane, pływające drożdże podczas pasteryzacji ugotowały się dając nieciekawy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Niepotrzebnie rozsiewasz teorie spiskowe. To nie jest dobre miejsce na tego typu działania. Hmm' date=' a ja w swojej naiwności sądziłem, że forum sprzyja i jest miejscem swobodnej wymianie myśli :rolleyes:[/quote'] Owszem, ale to nie znaczy, że należy pisać głupoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Przecież te związki ulegną metabolizmowi zanim dotrą do jelita. Konserwanty nie działają jak antybiotyki :rolleyes: Skoro tak mówisz... Osobiście jednak wolę dmuchać na zimne i unikam tych substancji jak tylko mogę :rolleyes: Dzięki za info. J. Cześć' date=' Te i wiele innych związków dla niepoznaki oznaczanych dla ciemniejszej części społeczeństwa jako E-ileśtam, niestety nie ulegają przetworzeniu przez organizm, skutecznie natomiast odkładają się w niektórych tkankach, tworząc coś w rodzaju ładunku z zapłonem czasowym. Syntetyczna witaminka C jako kwas askorbinowy, przyswajana jest w ilości ok 1,2 - 1,8%. Ostrożnie założyć można że wspomniane związki metabolizują w przybliżonych wartościach. Unikanie ich zatem jest wskazane. [/quote'] Akurat benzoesan jest metabolizowany w naszym organizmie i się nie odkłada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 nie chciałbym wtrącać się do waszej dyskusji, ale czy ktoś stosował pasteryzację piwa w zakapslowanych butelkach w domu ? i Uniósł głowę na szyi ?Jeśli tak chciałbym poznać jakie to butelki. Raz pasteryzowałem wino by zatrzymać fermentację (i tak już dającą nikłe znaki) a wszystkie butle poleciały w kosmos. W takich temperaturach co2 mocno się rozpręża. Do pasteryzacji wina należy trochę mniej lać wina dlatego, że podczas podgrzewania się powiększa objętość. Przy winach nie powinno być CO2 więc nic nie powinno lecieć w kosmos. Chociaż mnie czasami wylatywały korki. Próbowałem pirosiarczyn potasu w dawkach zalecanych na opakowaniu. Brałem wartości średnie. I zdarzało mi się, że po czasie wina zaczęły fermentację wtórną w butelkach. Dz dzisiaj nie wiem co zrobiłem źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Przy winach często zastosowanie silnego szczepu drożdży jak np Saccharomyces cerevisiae bayanus powoduje duże kłopoty z późniejszym ich wybiciem. Zdarza się, że wino wznawiało fermentację nawet po 2 latach. Ja dopiero wybiłem drożdże wymrażając wino, mimo ze wcześniej pasteryzowałem (za krótko). Nawet siarkowanie dużo większą dawką niekoniecznie musi załatwić sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Ja pasteryzowałem w 70°C przez 20 minut i nie miałem problemów z ponowną fermentacją drożdże padły ostatecznie. Przy winach białych filtrowanych też nie było problemu. Niestety filtracja win czerwonych to makabra przy moim filtrze. Wkłady zatykają się bardzo szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się